PDA

[Archief] Bekijk het origineel op : Verschil tussen een splitter en een router


LexCi
25-02-2006, 19:53
Weet iemand hier wat de verschil is tussen een splitter en een router/switch? wat de voordelen en nadelen zijn? ik heb een KPN telefoon verbinding en ik heb 2 computers en ik wil dat ze allebei verbonden zijn met het internet. Ik weet niet wat ik moet gebruiken. Ik weet niet precies wat een splitter doet en wat voor voordelen en nadelen die heeft.

M@rco
25-02-2006, 20:09
--> Hardware

Jolt
27-02-2006, 13:51
Splitter heb je sowieso nodig voor als je ADSL hebt.

Router/switch is gewoon een hub met ingebouwde modem (router), switch weer wat anders.

Google erop los :)

LexCi
27-02-2006, 14:00
Jolt schreef op 27-02-2006 @ 14:51 :
Splitter heb je sowieso nodig voor als je ADSL hebt.

Router/switch is gewoon een hub met ingebouwde modem (router), switch weer wat anders.

Google erop los :)

okay maar wat zijn de voor en nadelen van een splitter? ik kan het nergens vinden op het internet. is een splitter beter dan een siwtch of een router? wanneer gebruik je een splitter en wrm?

phoxetis
27-02-2006, 14:07
een splitter is een soort filter.
wij als mens horen niet zo bijster breed, ergens tussen de 0 en 20 KHz. Details wisselen van mens tot mens maar het dekt de lading aardig.

boven die frequenties horen wij niets, dus van 20 KHz tot pak maar beet 1 megahertz is het mogelijk om ook iets over het telefoondraadje te sturen. Juist daar zit de ADSL-verbinding.

Die splitter is een soort filter, aan de ene kant komt de telefoon eruit, aan de andere kant het signaal voor de modem.

pas aan de andere kant van de modem komt er een ethernet-plug uit, dus het heeft niets te maken met, of is niet beter dan, een switch/hub/router/etc.

Dat tegenwoordig veel routers een ingebouwd modem hebben is een ander verhaal namelijk

Verwijderd
27-02-2006, 18:10
Dat is echt net zo'n vraag als 'ik wil internetten, wat zijn de voor- en nadelen van een computer'. Je hebt een splitter nodig om het ADSL-signaal te kunnen scheiden van het telefoonsignaal. Zonder splitter werkt je ADSL-modem niet, of dat nu een USB- of ethernetmodem is, router, switch of allebei, maakt niets uit. Zonder splitter geen ADSL. Er zit ook geen kwaliteits- of snelheidsverschil tussen.

phoxetis
27-02-2006, 23:04
nouja! vond je mijn relaas niet verhelderend genoeg? ;)

ThunderW
28-02-2006, 08:48
er zitten een paar kleine spellingsfoutjes in

http://www.thunderwink.nl/zo.jpg

In jou geval zou ik voor een modem gaan waar ook al een router in zit, zo kun je met 1 of meerdere pc's 't net op. Ik hoop dat 't zo een beetje duidelijk is.

LexCi
28-02-2006, 10:38
ThunderW schreef op 28-02-2006 @ 09:48 :
er zitten een paar kleine spellingsfoutjes in

[afbeelding] (http://www.thunderwink.nl/zo.jpg)

In jou geval zou ik voor een modem gaan waar ook al een router in zit, zo kun je met 1 of meerdere pc's 't net op. Ik hoop dat 't zo een beetje duidelijk is.

Thanks allemaal, allemaal heel goed uitgelegd. Is het ook mogelijk met een splitter meerdere pc's aan te sluiten? (want kheb namelijk 2 pc, 1 zit zonder internet) zoja hoe

Maybe neem ik een router, maar welke is dan de beste voor mij? Ik heb een KPN verbinding met telefoon, kwil alleen dan die 2 pc's internet hebben + eventueel nog later een laptop bij (wifi draadloos) router moet wel betaalbaar zijn

ThunderW
28-02-2006, 10:49
LexCi schreef op 28-02-2006 @ 11:38 :
Thanks allemaal, allemaal heel goed uitgelegd. Is het ook mogelijk met een splitter meerdere pc's aan te sluiten? (want kheb namelijk 2 pc, 1 zit zonder internet) zoja hoe

Maybe neem ik een router, maar welke is dan de beste voor mij? Ik heb een KPN verbinding met telefoon, kwil alleen dan die 2 pc's internet hebben + eventueel nog later een laptop bij (wifi draadloos) router moet wel betaalbaar zijn
Een splitter heb je zoiezo nodig, je moet dan gaan praten over een wireless router, dan kun je er later altijd nog een laptop aan koppelen.

LexCi
28-02-2006, 13:04
ThunderW schreef op 28-02-2006 @ 11:49 :
Een splitter heb je zoiezo nodig, je moet dan gaan praten over een wireless router, dan kun je er later altijd nog een laptop aan koppelen.

Heel erg bedankt ThunderW, nog een vraagje, is het wel mogelijk om ALLEEEN een splitter te gebruiken (zonder router) en die 2 pc's dmv de splitter te laten verbinden met het internet?

ThunderW
28-02-2006, 13:24
LexCi schreef op 28-02-2006 @ 14:04 :
Heel erg bedankt ThunderW, nog een vraagje, is het wel mogelijk om ALLEEEN een splitter te gebruiken (zonder router) en die 2 pc's dmv de splitter te laten verbinden met het internet?
Nee, dat is niet mogelijk want het splitter gebeuren staat helemaal los van het delen van je internet over 2 pc's.

Wat je dus nodig hebt:
-een splitter (die splitst je lijn op in een telefoonlijn en een internetlijn) die je standaard bij je internet abonnement krijgt
-een modem/router die je ook vaak krijgt of voor een lagere prijs

Dat is het ongeveer en als je het nog niet snapt zou ik maar even naar een speciaalzaak gaan en je daar erover laten inlichten, dat werkt een stuk makkelijker.

Droyd
28-02-2006, 17:18
Volgens mij heeft iemand je op het verkeerde spoor gezet met dat splittergedoe. Splitters dienen niet om een netwerkkabel af te splitsen om er zo meerdere computers op aan te sluiten of wat je ook mocht denken.

Zelf ken ik 2 soorten splitters:
- Ten eerste heb je splitters om binnenkomend signaal van de lijn af te splitsen in telefoonsignaal en adslsignaal.

- Verder heb je ook nog een splitter om van één netwerkingang er twee te maken om zo geen extra bekabeling hoeven te leggen. Deze splitters maken gebruik van het feit dat bij 10/100 Mbps Ethernet niet alle draden in de kabel worden gebruikt.

Met geen van beide van deze splitters kan je één computer met een andere verbinden of iets dergelijks. Waarschijnlijk bestaat zo een splitter niet eens want daarvoor gebruik je nu éénmaal hubs, switches of routers.

Maar wat jij -kan- doen is je twee computers met een crossover netwerkkabel met elkaar verbinden. Vervolgens ga je gewoon je internet delen in windows via de wizard. Maar dan moet je pc met internet wel ingeschakeld zijn wanneer je wil internetten op de twee pc. En geloof me, dat is echt vervelend, vooral als je de pc met internet (met de modem dus) moet herstarten. Niet aan te raden dus.

Jij zou vast veel hebben aan een router met ingebouwde modem. Heb ik zelf ook, en het is een hele verbetering tegenover internet delen met een andere computer al brengt dit laatste geen extra kosten met zich mee naast de crossoverkabel. Het is het echt waard om een router of iets dergelijks aan te schaffen.

LexCi
28-02-2006, 18:26
Droyd schreef op 28-02-2006 @ 18:18 :
Volgens mij heeft iemand je op het verkeerde spoor gezet met dat splittergedoe. Splitters dienen niet om een netwerkkabel af te splitsen om er zo meerdere computers op aan te sluiten of wat je ook mocht denken.

Zelf ken ik 2 soorten splitters:
- Ten eerste heb je splitters om binnenkomend signaal van de lijn af te splitsen in telefoonsignaal en adslsignaal.

- Verder heb je ook nog een splitter om van één netwerkingang er twee te maken om zo geen extra bekabeling hoeven te leggen. Deze splitters maken gebruik van het feit dat bij 10/100 Mbps Ethernet niet alle draden in de kabel worden gebruikt.

Met geen van beide van deze splitters kan je één computer met een andere verbinden of iets dergelijks. Waarschijnlijk bestaat zo een splitter niet eens want daarvoor gebruik je nu éénmaal hubs, switches of routers.

Maar wat jij -kan- doen is je twee computers met een crossover netwerkkabel met elkaar verbinden. Vervolgens ga je gewoon je internet delen in windows via de wizard. Maar dan moet je pc met internet wel ingeschakeld zijn wanneer je wil internetten op de twee pc. En geloof me, dat is echt vervelend, vooral als je de pc met internet (met de modem dus) moet herstarten. Niet aan te raden dus.

Jij zou vast veel hebben aan een router met ingebouwde modem. Heb ik zelf ook, en het is een hele verbetering tegenover internet delen met een andere computer al brengt dit laatste geen extra kosten met zich mee naast de crossoverkabel. Het is het echt waard om een router of iets dergelijks aan te schaffen.

Thnx!! waar moet ik ongeveer gaan in winPX om mijn internet te delen?

namnatulco
28-02-2006, 21:19
LexCi schreef op 28-02-2006 @ 19:26 :
Thnx!! waar moet ik ongeveer gaan in winPX om mijn internet te delen?
ik meen me te herrineren dat het ergens tussen de netwerkinstellingen staat (ergens in de richting van start-> configuratiescherm->netwerk-verbindingen)

LexCi
02-03-2006, 10:34
namnatulco schreef op 28-02-2006 @ 22:19 :
ik meen me te herrineren dat het ergens tussen de netwerkinstellingen staat (ergens in de richting van start-> configuratiescherm->netwerk-verbindingen)

Thanks, is het eingelijk ook waar dat als je je 2 PC met elkaar wilt laten verbinden dat je 2 dezelfde netwerkkaarten nodig moet hebben? of is dat tegenwoordig niet nodig

Ads door Google
 

Gimme more beer
02-03-2006, 11:54
nare man schreef op 27-02-2006 @ 19:10 :
Dat is echt net zo'n vraag als 'ik wil internetten, wat zijn de voor- en nadelen van een computer'. Je hebt een splitter nodig om het ADSL-signaal te kunnen scheiden van het telefoonsignaal. Zonder splitter werkt je ADSL-modem niet, of dat nu een USB- of ethernetmodem is, router, switch of allebei, maakt niets uit. Zonder splitter geen ADSL. Er zit ook geen kwaliteits- of snelheidsverschil tussen.
Ho ho, een splitter heb je lang niet in alle gevallen nodig :nono:

M@rco
02-03-2006, 15:09
Wel als je ook tegelijkertijd wilt bellen. Als je toch geen vaste telefoonaansluiting hebt dan heb je ook niks aan splitter, nee. ;)

Gimme more beer
02-03-2006, 16:46
M@rco schreef op 02-03-2006 @ 16:09 :
Wel als je ook tegelijkertijd wilt bellen. Als je toch geen vaste telefoonaansluiting hebt dan heb je ook niks aan splitter, nee. ;)
Dat is niet de enige mogelijkheid. Meestal fungeert het eerste telefoonstopcontact in de lijn al als splitter.

Enlightenment
03-03-2006, 00:30
nare man schreef op 27-02-2006 @ 19:10 :
Je hebt een splitter nodig om het ADSL-signaal te kunnen scheiden van het telefoonsignaal. Zonder splitter werkt je ADSL-modem niet, of dat nu een USB- of ethernetmodem is, router, switch of allebei, maakt niets uit. Zonder splitter geen ADSL.
Dat is niet waar hoor. Je hebt geen splitter nodig. Je hebt alleen een splitter nodig als je naast ADSL ook telefonie op de lijn wilt. SHDSL wordt vrijwel altijd zonder splitter geleverd en lijntelefonie is dan ook niet mogelijk.