Stukje uit m'n samenvatting van Politieke Besluitvorming:
-----------------------------------------------------------------------
Evenredige vertegenwoordiging = het aantal parlementsleden van één partij is evenredig aan het aantal stemmen dat op die partij landelijk is uitgebracht.
Voordeel:
- democratisch; elke stem telt
- kleine partijen ook een kans
Districtenstelsel = Een land opgedeeld in aantal districten. Van elk district gaat de winnaar de Tweede Kamer en krijgt dus een zetel.
Voordeel:
- Grotere betrokkenheid tussen kiezer en gekozene (men weet op wie hij stemt)
- Regionale belangen worden behartigd, daar komen gekozenen vandaan en men weet wat er speelt.
- Beslissingen makkelijker zonder coalitie.
Twee varianten districtenstelsel:
Meerderheidsstelsel: een partij moet met ruime meerderheid van stemmen hebben binnen een district, anders gaan de twee grootste partijen een tweede verkiezingsronde aan waarin één van de twee (in de tweede ronde dus) alsnog gekozen wordt.
Beperkt districtenstelsel: elk district vaardigt meerdere vertegenwoordigers af en binnen het district is wél sprake van evenredige vertegenwoordiging. Zo hebben kleine partijen dus alsnog kans.
-----------------------------------------------------------------------
Kvind 't op zich wel goed klinken. Van allebei de kanten neem je de voordelen mee, maar toch niet helemaal een districtenstelsel, waardoor nadelen als de kleine partijen die geen kans zouden hebben weg vallen....
Kweet niet of het in de praktijk ook zo werkt, is maar af te wachten, maar toch.... 't ziet d'r IMHO toch best goed uit op papier
__________________
Ik ga links want ik moet rechts. En we gaan nog niet naar huis.
|