Registreer FAQ Ledenlijst Berichten van vandaag


Ga terug   Scholieren.com forum / School & Studie / Studeren
Reageren
 
Topictools Zoek in deze topic
Oud 21-09-2014, 11:50
Anoniem1x
Anoniem1x is offline
Hoi, ik ben 13 jaar. Ik zit nu op de mavo/havo brugklas. Mijn mentor heeft gezegd dat ik hele hoge cijfers moet halen bij nederlands, engels en wiskunde. Ik wil graag naar havo 2 en havo afmaken, en dan naar vwo. Maar wat als ik toch niet naar havo 2 mag en naar mavo 2? Heb ik dan nog hoop om later arts te worden? Ik wil graag een huisarts of een sportarts worden, hoe lang moet ik daarvoor studeren?
Met citaat reageren
Advertentie
Oud 21-09-2014, 12:34
Tochjo
Avatar van Tochjo
Tochjo is offline
Om huisarts of sportarts te worden, moet je geneeskunde studeren. Dat is een universitaire studie die bestaat uit een bachelor van drie jaar en een master van drie jaar. Na die zes jaar ben je basisarts en moet je je nog specialiseren.

Tot de studie geneeskunde word je toegelaten met een vwo-diploma met natuurkunde, scheikunde en biologie. Je kunt ook worden toegelaten met een hbo-propedeuse. Dat wil zeggen dat je het eerste jaar van een hbo-opleiding hebt afgerond. Maar je moet ook dan de vakken wiskunde A of B, natuurkunde, scheikunde en biologie op vwo-niveau hebben behaald. Daarvoor kun je zelf cursussen volgen en met toelatingsexamens aantonen dat je dat niveau hebt bereikt. De meest logische route naar het hbo vanaf de mavo is om na je eindexamen mavo nog twee jaar havo te volgen om zo een havo-diploma te halen.

Je kunt vanaf je 21e ook een colloquium doctum afleggen. Dat is een toelatingsexamen waarmee je laat zien dat je genoeg kennis hebt om de studie geneeskunde te kunnen volgen, als je geen passende vooropleiding hebt gedaan. Vanzelfsprekend zul je, om dit toelatingsexamen te kunnen halen, ook hiervoor de exacte vakken op vwo-niveau moeten beheersen.

Zelfs als je de benodigde diploma's en kennis hebt om toegelaten te kunnen worden, moet je bedenken dat er jaarlijks drie keer meer inschrijvingen zijn voor de studie geneeskunde dan dat er plaatsen zijn. De meerderheid van alle leerlingen die geneeskunde wil gaan studeren, wordt dus niet toegelaten. Zorg er daarom voor dat je je niet alleen richt op geneeskunde, maar bekijk ook andere studies om tot een tweede keus te komen.
Met citaat reageren
Oud 21-09-2014, 13:03
Anoniem1x
Anoniem1x is offline
Ik vind het ook wel leuk om bij ambassades te gaan werken. Wat voor studie moet ik daarvoor doen? Ik wil later werken bij een hoge plek, wil geen assistent worden enzo.
Met citaat reageren
Oud 21-09-2014, 15:27
Verwijderd
Dan moet je je eigen zaak creëren. Ambassadeur is ook niets anders dan een assistent in een apenpakje.
Met citaat reageren
Oud 22-09-2014, 10:14
Verwijderd
In aanvulling op wat Tochjo zei. Om huisarts te worden, volg je na de studie geneeskunde een specialisatie van 3 jaar. Om sportarts te worden, volg je na de studie geneeskunde een specialisatie van 4 jaar. Tijdens deze opleiding ben je aan het werk en krijg je dus wel salaris, en studeer je daarnaast.

Als vwo niet lukt, is er ook de mogelijkheid om een hbo opleiding te doen die er mee te maken heeft (bijvoorbeeld verpleegkunde, fysiotherapie of rontgentechniek) en daarna verkort de studie geneeskunde te doen, in 4 jaar in plaats van 6. Geneeskunde is geen studie waarvoor je extreem ingewikkelde dingen moet begrijpen, maar je moet er wel heel veel voor uit je hoofd leren. Dus als je havo al erg moeilijk vindt, kan het wel zijn dat geneeskunde gewoon niet lukt.

Maar je kunt inderdaad ook gewoon met een HBO opleiding of een MBO-4 opleiding (als je toch op mavo terecht komt) allerlei beroepen doen waarbij je je eigen baas bent. Ik vind http://www.tkmst.nl/ altijd wel een handige website om te kijken wat voor opleidingen en beroepen er allemaal bestaan.
Met citaat reageren
Oud 22-09-2014, 15:51
Anoniem1x
Anoniem1x is offline
Ik vind havo niet moeilijk, alleen bij begrijpend lezen en woordenschat ben ik niet zo goed in. Is het dan sneller als ik eerst HBO afmaakt en daarna geneeskunde ga studeren? Is het ook sneller?
Met citaat reageren
Advertentie
Reageren


Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe topics starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Spring naar

Soortgelijke topics
Forum Topic Reacties Laatste bericht
Algemene schoolzaken profiel kiezen
'Irene..
9 05-05-2010 13:20
Huiswerkvragen: Klassieke & Moderne talen Stelling: Wie geen donor wil zijn krijgt ook geen donor van een ander..?
steef157
40 04-03-2007 00:36
VWO SE-cijfers verschillen per school/ leraar. Das toch nie eerlijk
Mus
66 25-05-2006 08:56
Psychologie Ik heb echt het gevoel alsof ik niks meer zelf mag beslissen
Eend
5 10-06-2005 13:24
Algemene schoolzaken Algemene vraagjes?
Otis
3 10-06-2003 16:29
Films, TV & Radio wat is een goede film om met een potentieel vriendje naar toe te gaan?
*charm girl*
23 06-04-2002 16:26


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 12:06.