Registreer FAQ Ledenlijst Berichten van vandaag


Ga terug   Scholieren.com forum / School & Studie / Huiswerkvragen: Cultuur, Maatschappij & Economie
Reageren
 
Topictools Zoek in deze topic
Oud 04-03-2015, 16:30
SintjanJJ
Ik ben bezig met een opdracht Geschiedenis over de internationale verhoudingen in de wereld voordat de cuba-crisis begon. Nu stond Rusland(voormalig Sovjet-Unie) als communisme en west Europa als kapitalisme centraal.. alleen andere landen veranderde ook (polen,hongarije,mongolie,roemenie,china of Noord-korea) Hoe komt het dat deze landen ook veranderde naar het communisme?
Met citaat reageren
Advertentie
Oud 04-03-2015, 20:55
Verwijderd
Dat komt o.a. Door de Brezjnev-doctrine: Rusland/de Sovjet Unie gaf wapens en economische steun aan elk land dat werd bedreigd door een kapitalistisch land (de V.S. deed dit net andersom met de Truman-doctrine). Hierdoor konden communisten in bepaalde landen of gebieden de overhand krijgen.

Overigens was de Truman-doctrine (V.S. gaf geld en wapens aan alle landen/groepen bedreigd door het communisme) gebaseerd op de domino-gedachte: als een land communistisch wordt dan zullen de buurlanden volgen; dat gevaar moet je proberen in te dammen.

Uiteindelijk begonnen zowel de V.S. als Rusland zich ook met conflicten als de Hongaarse opstand, de Vietnamoorlog en de Praagse lente te bemoeien.

Leuk feitje: de V.S. gaf de Taliban ook geld en wapens in hun strijd tegen de communisten, al stoppen de Amerikanen dat liever in de doofpot.
Met citaat reageren
Oud 05-03-2015, 07:51
Verwijderd
Als je iets een feitje noemt, dan is het goed de achtergronden wel helemaal juist te schetsen. De Amerikanen geven toe dat ze het verzet tegen de Sovjetinval in Afghanistan (politiek) steunden. Een deel van dat verzet was de op dat moment net opkomende Taliban, waarvan nog totaal niet te voorzien was dat het zou uitgroeien tot de Taliban zoals wij die nu kennen. Indirect gaf "Amerika" dus inderdaad wapens en militaire steun/kennis aan de Taliban, maar zo schokkend als jij het brengt, is dat niet, en het was zeker niet direct. Geld gaven ze voor zover ik weet sowieso niet, hoe kom je daar bij? De Taliban zou pas jaren na het conflict met de Sovjets uitgroeien tot de leidende macht in Afghanistan, de CIA was toen al jaren gestopt met de militaire steun. Het is dus niet juist te veronderstellen dat Amerika de Taliban bewust aan de macht geholpen heeft. Vrijwel iedere groepering die in Afghanistan streed om de macht in het vacuüm dat ontstaan was na het vertrek van de Sovjettroepen, had de beschikking over wapens die de Amerikanen het land in gebracht hadden om tegen de Sovjets te steunen. Dat de groepering die die strijd gewonnen heeft, dus "geholpen" is door de Amerikanen, is op indirecte wijze juist, maar helemaal niet boeiend of vreemd.

Daarnaast heb je het over een doofpot. De militaire steun aan het Afghaanse verzet wordt inderdaad niet zo direct door de USA toegegeven. Het verliep dan ook via de CIA, de inlichtingendienst. Het is inherent dat de acties van een inlichtingendienst niet grif worden toegegeven door die dienst/de staat waarvoor die dienst werkt. Dat maakt het nog geen doofpot.





*
Met citaat reageren
Advertentie
Reageren


Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe topics starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Spring naar


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 09:10.