Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Eten & Drinken (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=62)
-   -   Natte rijst :( (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1011863)

Ridder 12-11-2004 23:24

Natte rijst :(
 
Telkens als ik rijst kook, volg ik gewoon braaf de instructies, maar ik blijf van die natte kleffe rijst houden en dat wil ik gewoon niet. Ik wil lekker droge rijst, zoals die afhaal chinees het ook heeft (y)

Ik doe water in een pannetje, lekker koken, dan water erbij, 8 minuten met rijst, afgieten, en eventjes op vuur laten staan, heel zacht.

En toch, lukt het maar niet :(

Iemand tips, hoe ik beter rijst kan koken, want ik wil het de volgende keer wel fatsoenlijk graag :o

PV 12-11-2004 23:33

ligt het aan de rijstsoort misschien?
en na de 8 min koken weer terug op het vuur zetten hoeft volgens mij niet, gewoon goed afgieten en dan nog een kwartiertje laten staan (beetje omscheppen enzo)

Fieneke 12-11-2004 23:34

niet te gaar koken :)

afgieten en met koud water afspoelen zoals bij mie ???

Jolt 12-11-2004 23:40

Stomen, na het koken, gewoon droog stomen :D.
Of minder vocht toevoegen, of bakken. Er zijn meerdere manieren om rijst te koken/maken.

Auntie M 13-11-2004 01:31

Ik heb een soort rijststomertje gekocht voor de magnetron,
Rijst erin, water erbij (ongeveer een vingerkootje boven de rijst) en magnetron aan zetten. Je kunt altijd checken of je er nog wat water bij moet doen of dat het nog wat langer in de magnetron moet.
Of je volgt de methode van Jolt.
In ieder geval is stomen het toverwoord als je resultaten zoals bij de chinees wilt krijgen.

11568 13-11-2004 09:16

Dat is juist lekker! Maar Surinaamse rijst is volgens mij wel heel droog, dus misschien ligt het inderdaad aan de rijstsoort. Basmati rijst is van die kleffe natte rijst.

Auntie M 13-11-2004 10:21

Citaat:

11568 schreef op 13-11-2004 @ 10:16 :
Basmati rijst is van die kleffe natte rijst.
Dan doe je toch iets niet goed.
De enige rijst die kleffig nat is is kleefrijst of desertrijst.

Daantje_0705 13-11-2004 11:10

Zorg er iig voor dat je rijst nooit te lang kookt en giet het ook gelijk af, laat het niet nog lang staan zonder dat het kookt want dan krijg je prutrijst. Bij mij lukt mijn rijst eigenlijk altijd wel goed en ik zet altijd gewoon eerst water op, als het kookt gooi ik de rijst erbij en dat laat ik afhankelijk van de soort rijst 8 tot 10 minuten koken, daarna giet ik het af, doe het terug in de pan met het deksel erop en laat het even staan en roer het dan goed om voor ik het opeet.

Jolt 13-11-2004 11:17

Citaat:

Auntie M schreef op 13-11-2004 @ 11:21 :
Dan doe je toch iets niet goed.
De enige rijst die kleffig nat is is kleefrijst of desertrijst.

en risotto en sushi rijst...;)

Gimme more beer 13-11-2004 11:41

Citaat:

Ridder schreef op 13-11-2004 @ 00:24 :
Telkens als ik rijst kook, volg ik gewoon braaf de instructies, maar ik blijf van die natte kleffe rijst houden en dat wil ik gewoon niet. Ik wil lekker droge rijst, zoals die afhaal chinees het ook heeft (y)

Ik doe water in een pannetje, lekker koken, dan water erbij, 8 minuten met rijst, afgieten, en eventjes op vuur laten staan, heel zacht.

En toch, lukt het maar niet :(

Iemand tips, hoe ik beter rijst kan koken, want ik wil het de volgende keer wel fatsoenlijk graag :o

Er zijn toch echt natte rijstsoorten, als het gewoon snelkookrijst is, zou ik het ook niet weten :)

Gimme more beer 13-11-2004 11:42

Citaat:

Auntie M schreef op 13-11-2004 @ 11:21 :
Dan doe je toch iets niet goed.
De enige rijst die kleffig nat is is kleefrijst of desertrijst.

Pandan rijst is ook vrij kleverig.

Auntie M 13-11-2004 12:52

Citaat:

Jolt schreef op 13-11-2004 @ 12:17 :
en risotto en sushi rijst...;)
ok die was ik vergeten :)

Auntie M 13-11-2004 12:54

Citaat:

Gimme more beer schreef op 13-11-2004 @ 12:42 :
Pandan rijst is ook vrij kleverig.
Die is goed droog te stomen hoor. Maar superdroog vind ik niet echt lekker. Rijst mag best een beetje ehm zacht zijn, maar niet kleffig nat.

Nomen Est Omen 13-11-2004 15:30

Rijst koken, afgieten, en dan nog 15 minuten laten staan met de deksel erop. En als je die laatste stap vergeet krijg je natte rijst. ;)

Mara 13-11-2004 17:42

Als je 't laat staan, met de deksel erop, moet je 't een paar keer 'schudden' dat 't onderste ook even boven komt. Gaat 't sneller en beter :)

plonserd 14-11-2004 20:18

Citaat:

Nomen Est Omen schreef op 13-11-2004 @ 16:30 :
Rijst koken, afgieten, en dan nog 15 minuten laten staan met de deksel erop. En als je die laatste stap vergeet krijg je natte rijst. ;)

eindelijk een zinnig antwoord :)

PV 14-11-2004 21:14

Citaat:

plonserd schreef op 14-11-2004 @ 21:18 :
eindelijk een zinnig antwoord :)
dat had ik in de eerste reactie al gezegd hoor :(

Sookie 15-11-2004 01:02

Natte rijst is zeker wel te eten. (y)

Bloedpropje 15-11-2004 01:50

Rijst en water in de goede verhouding bij elkaar, deksel erop, vuur op z'n hoogst, zodra het kookt het vuur op z'n laagst zetten en droogkoken.

11568 15-11-2004 14:56

Citaat:

Auntie M schreef op 13-11-2004 @ 11:21 :
Dan doe je toch iets niet goed.
De enige rijst die kleffig nat is is kleefrijst of desertrijst.

De basmatirijst van de Lidl wordt toch echt altijd plakkerig & nat, wie het ook maakt hier :eek:
Ik vind het wel best :cool:

Gimme more beer 15-11-2004 16:35

Citaat:

Auntie M schreef op 13-11-2004 @ 13:54 :
Die is goed droog te stomen hoor. Maar superdroog vind ik niet echt lekker. Rijst mag best een beetje ehm zacht zijn, maar niet kleffig nat.
Als jij droge rijst wil, moet je geen pandan of basmati kopen, that's for sure... Ik koop juist pandan omdat die zo lekker kleverig is.


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 21:55.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.