![]() |
[SK] Maatkolf
Waarom mag je een maatkolf niet verwarmen?
In mijn ogen was dat omdat het geijkt glaswerk is en omdat het glas hier niet tegen kan. Of weet iemand wat anders? |
Of dat "mag" ligt ten eerste aan wat je ermee wil doen (als je hem wilt omsmelten bijvoorbeeld lijkt het me erg handig) en ten tweede in hoeverre je het verwarmt.
Als je een maatkolf wilt gebruiken om te meten geldt inderdaad dat er systematische fouten kunnen optreden door verhitting, en als je het warm genoeg maakt zal-ie wel uit elkaar spatten, ofzo. |
Citaat:
Daarnaast moet je bij het verwarmen van glaswerk altijd een draadnet gebruiken, om de warmte te spreiden. Dat komt doordat glas de warmte slecht geleidt. Als je dus de vlam in het midden van wat glaswerk richt, zal dat stuk heel warm worden en uitzetten, maar de stukken daarnaast zetten niet zo snel uit. Gevolg: barsten! Dat draadnet bestaat uit metaal, dat warmte goed geleidt, dus ook het glaswerk wordt gelijkmatig verwarmd. Als je echt met de vlam op je 'glaswerk' moet werken, moet je materiaal uit een andere stof gebruiken: pyrex. |
De reden ligt er puur aan dat een maatkolf geijkt is, en dat het volume binnen die maatkolf alleen bij de aangegeven temperatuur (meestal 20C) precies gelijk is aan het aangegeven formule.
Je moet een maatkolf dus ook altijd vast pakken bij de "nek", want daat heeft het opwarmen van het glas door je hand de minste invloed. Het is niet zo dat je als je de maatkolf verwarmd dat er meer in zit dan wordt aangegeven. Als de vloeistof die je aan het meten bent meer uitzet dan het glas zal er dus eigenlijk minder in zitten dan is aangegeven. Ik denk ook dat als je het te veel verwarmd, en het dan laat afkoelen, het volume niet meer helemaal goed is. |
klopt dat je dan minder zult vinden --> wat gebeurt er als je water laat koken --> juist het verdampt en dan zul je dus minder vloeistof over hebben. Nu wil ik niet zeggen dat vloeistof gaat koken, maar als je de temperatuur gaat verhogen, dan zal er steeds meer vloeistof gaan verdampen.
(kijk maar naar water --> er vindt al verdamping plaats, nog voor het water kookt) |
Gewoon om de simpelle reden dat je er dan geen hoeveelheden meer in kan afmeten volgens de geijkte schaal.
|
Citaat:
|
Citaat:
|
meestal gebruik je een maatkolf om een (groot) volume af te meten hoor :o --> kun je het ook meteen bewaren door de stop erop te doen.
|
Citaat:
Dat is juist het doel van een maatkolf, het afmeten van een volume, dus tuurlijk is het wel van belang. |
Citaat:
En waarom niet verwarmen? omdat een maatkolf niet gemaakt is om in te verwarmen, dan kan het glas barsen en zoals al vaker gezegt is klopt de ijking dan niet meer. |
er is wel glaswerk dat je kan gebruiken om dingen in op te warmen en volgens mij kan et bij somige erlenmeyers ook wel maar dan moet er op de zijken een of ander tekentje staan wat volgens mij lijkt op de vlam van een brander. Maar et precieze teken kan ik je zo niet vertellen.
|
Citaat:
|
als de stop erop zit behoud je hetzelfde volume ja, maar zou het alleen niet doen. Als ik zou verwarmen zou ik het lekker in een erlenmeyertje doen ;)
|
Citaat:
|
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 21:08. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.