Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Eten & Drinken (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=62)
-   -   Wat is nou echt typisch Hollands eten?? (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1124625)

libaneesje 09-03-2005 22:24

Wat is nou echt typisch Hollands eten??
 
Kan iemand het mij vertellen, behalve dan boerenkool met worstje :o

Alex 09-03-2005 23:04

Alle soorten stampotten, erwtensoep

_Moby_ 09-03-2005 23:07

Citaat:

Alex schreef op 10-03-2005 @ 00:04 :
Alle soorten stampotten, erwtensoep
en natuurlijk producten als appelmoes, chocolade, pindakaas, hagelslag, drop

Vice 09-03-2005 23:12

stroopwafels :confused:

Bloedpropje 09-03-2005 23:16

Citaat:

_Moby_ schreef op 10-03-2005 @ 00:07 :
en natuurlijk producten als appelmoes, chocolade, pindakaas, hagelslag, drop
hoe komen chocolade en pindakaas nou weer op dat lijstje terecht?

bamiPoep 09-03-2005 23:26

kaas

SisterOfMercy 10-03-2005 00:00

shoarma, volgens sommige bekende nederlanders.

YPrue 10-03-2005 01:24

Stroop hoort denk ik ook wel in dat rijtje thuis.

Sarah 10-03-2005 08:05

kroketten, bitterballen, mayonaise op je patat, een hapjesschaal met blokjes goudse kaas en plakjes worst, ontbijtkoek, speculaasjes, pepernoten

ik kan niets gezonds bedenken :confused: ja stamppotten, maar dat is al genoemd.

koelieboelie 10-03-2005 11:20

drop :|

Lady Jane 10-03-2005 12:18

Haché. :cool:

Andijvie 10-03-2005 12:39

Pannenkoeken met stroop natuurlijk, en pannenkoeken op zich ook wel :P

Enn.. stroopwafels.

En nu idd gezonde dingen... Aardappelen met groente en een gehaktbal? :|

reuffneck32 10-03-2005 14:25

aardappelen

sommige beweren poffertjes maar daar geloof k eigenlijk geen hol van

Andijvie 10-03-2005 14:28

Citaat:

reuffneck32 schreef op 10-03-2005 @ 15:25 :
aardappelen

sommige beweren poffertjes maar daar geloof k eigenlijk geen hol van

Waarom geen poffertjes? Dat zijn oud Hollandse dingen. Samen met oliebollen :)

yapo 10-03-2005 14:33

beschuit (met muisjes)

Daantje_0705 10-03-2005 14:40

- stamppotten (zijn in Belgie bijvoorbeeld veel wateriger)
- pannenkoek met stroop
- poffertjes
- beschuit met muisjes
- kokosbrood
- kaas
- drop
- pepernoten
- stroopwafels

Dingen als appelmoes, hageslag, pindakaas, onbijtkoek en speculaas zijn hier in Belgie ook zeer goed te verkrijgen dus vind ik niet echt Nederlands eten.

Mara 10-03-2005 15:45

Wat hier al genoemd is, plus zoute haring en vla.

Daantje_0705 10-03-2005 15:59

Citaat:

MeelFriek schreef op 10-03-2005 @ 16:45 :
Wat hier al genoemd is, plus zoute haring en vla.
sowieso Hollandse nieuwe en vla idd ook, dat kennen ze hier echt niet. Ik ga ze nog eens een vlaflip voorzetten :D

Andijvie 10-03-2005 16:20

Oh ja, vla, natuurlijk :)

de Forum Keizer 10-03-2005 16:45

blijkbaar ben je niet geintegreerd... als je dat wel was wist je wat egt nederlands eten is....

Eva 10-03-2005 17:00

Citaat:

de Forum Keizer schreef op 10-03-2005 @ 17:45 :
blijkbaar ben je niet geintegreerd... als je dat wel was wist je wat egt nederlands eten is....
:rolleyes:

Mr.Oizo 10-03-2005 17:54

Stampot :cool:

Love_Fulfilled 10-03-2005 18:16

Hutspot natuurlijk :D !!

Sarah 10-03-2005 18:50

zijn appelflappen en appelbeignets ook typisch Nederlands?
Oh en bij de Oud-Hollandsche Gebakskraam hebben zo ook banaanbeignets en ananasbeignets, maar ik geloof er niets van dat die Oud-Hollandsch zijn http://greywolf.nl/forum/images/smiles/lol.gif

Daantje_0705 10-03-2005 20:05

Citaat:

Sarah schreef op 10-03-2005 @ 19:50 :
zijn appelflappen en appelbeignets ook typisch Nederlands?
Oh en bij de Oud-Hollandsche Gebakskraam hebben zo ook banaanbeignets en ananasbeignets, maar ik geloof er niets van dat die Oud-Hollandsch zijn [afbeelding]

Oliebollen kennen ze hier in Belgie wel (dan heten het smoutenbollen), appelflappen enzo weet ik niet maar dat zal dan waarschijnlijk ook wel. Tis wel zo dat Belgen meer alles met chocola doen, echt alles, dus chocoladebroodjes ipv appelflappen enzo denk ik.

Andijvie 10-03-2005 20:09

Citaat:

Daantje_0705 schreef op 10-03-2005 @ 21:05 :
Oliebollen kennen ze hier in Belgie wel (dan heten het smoutenbollen), appelflappen enzo weet ik niet maar dat zal dan waarschijnlijk ook wel. Tis wel zo dat Belgen meer alles met chocola doen, echt alles, dus chocoladebroodjes ipv appelflappen enzo denk ik.
Mja, dat ze het in België kennen zegt natuurlijk niets over of het Nederlands is of niet... Pralines kennen we in NL ook, maar die zijn toch heel erg Belgisch...

Volgens mijn vader is bloedworst (met stroop) ook heel erg Nederlands. En van dat spekvet ook, dat wat je overhoudt na het bakken van spek. (Ik dacht dat het reuzel heette, maar ik weet het niet zeker meer :o) En hoofdkaas is ook heel Nederlands :) (Ze kennen het wel in andere landen, bv in het VK, maar daar is het vaak veel glibberiger, met gelei enzo.)

Leonoor 11-03-2005 07:21

Citaat:

Daantje_0705 schreef op 10-03-2005 @ 15:40 :
-Dingen als appelmoes, hageslag, pindakaas, onbijtkoek en speculaas zijn hier in Belgie ook zeer goed te verkrijgen dus vind ik niet echt Nederlands eten.
Veel dingen zijn tegenwoordig in meerdere landen verkrijgbaar, zeker in de buurlanden. Van de dingen die jij noemt zijn iig hagelslag en speculaas volgens mij wel echt Nederlands...van hagelslag weet ik zeker dat het niet zo heel lang geleden alleen in Nederland echt verkocht werd op de manier zoals wij het kennen (in veel andere landen kennen ze het alleen als taartversiering en kun je het alleen in van die minipotjes kopen).

Bell 11-03-2005 07:22

Citaat:

Lady Jane schreef op 10-03-2005 @ 13:18 :
Haché. :cool:
Ja dat wilde ik ook zeggen(y)
en natuurlijk het meest lekkere snoep: drop... maar dat was al gezegt..

Leonoor 11-03-2005 08:19

Naast wat al genoemd is: hopjes, schuimpjes, taaitaai, chocoladeletters en boter-/banketletters ed? (Misschien noem ik iets wat toch al genoemd is: sorry dan. ;))

Pinksterhaas 11-03-2005 10:40

griesmeel en gortpap zijn geloof ik ook redelijk Nederlandse producten.

sicilion 11-03-2005 12:16

ik ging net op zoek naar de geschiedenis van pannekoeken, maar kon t nergens vinden. ik dacht namelijk dat die dingen afgeleid zijn van de franse crepes (flensjes). :confused:

Andijvie 11-03-2005 12:27

Citaat:

sicilion schreef op 11-03-2005 @ 13:16 :
ik ging net op zoek naar de geschiedenis van pannekoeken, maar kon t nergens vinden. ik dacht namelijk dat die dingen afgeleid zijn van de franse crepes (flensjes). :confused:
Pannenkoeken zijn veel dikker dan flensjes, en worden ook anders gemaakt. Maar veel landen kennen koeken uit pannen, net zoals veel landen brood kennen. Die stevige pannenkoeken zijn heel Hollands :) (En helemaal wanneer je er dan stroop op doet, of appels doorheen, of spek erdoor met stroop erover).

sicilion 11-03-2005 12:32

nu ik zo over pannekoeken nadenk krijg ik er spontaan zin in ;)

Andijvie 11-03-2005 12:46

Citaat:

sicilion schreef op 11-03-2005 @ 13:32 :
nu ik zo over pannekoeken nadenk krijg ik er spontaan zin in ;)
Ik ga vanavond lekker pannenkoeken eten :P :)

Auntie M 11-03-2005 16:44

balkenbrei en zure zult

Alex 11-03-2005 17:11

Citaat:

sicilion schreef op 11-03-2005 @ 13:32 :
nu ik zo over pannekoeken nadenk krijg ik er spontaan zin in ;)
Ik ook :) .... Andijvie maakt het iets te lekker allemaal

MH 13-03-2005 14:28

Rauwe vis, zoals paling, en dat op brood.

Gimme more beer 13-03-2005 14:41

Mayo met uien en curry op je friet, vooral duitsers kijken daarvan op :D

El Kim 14-03-2005 13:47

Seuters <3

(aardappelen in de schil in reuzel frituren)

Hoewel, het is meer een dorps/streekgerecht:p

Uice 14-03-2005 15:33

De enige echte Hollandse eetgewoonte is alles door elkaar prakken.

Andijvie 14-03-2005 15:49

Citaat:

Juice schreef op 14-03-2005 @ 16:33 :
De enige echte Hollandse eetgewoonte is alles door elkaar prakken.
Ghehe, lekker (y) (Niet bij alles, maar wel bij aardappelen/groente :) )

Wat ook heel Nederlands is, is natuurlijk boerenkool, maar mét rookworst en zure haring (y) (Volgens mij vooral heel Gronings-Nederlands.) Zoooo lekker :) Dat ga ik mijn vader laten maken binnenkort (hij maakt de lekkerste boerenkool :) ).

Mara 14-03-2005 17:06

Citaat:

MH schreef op 13-03-2005 @ 15:28 :
Rauwe vis, zoals paling, en dat op brood.
Rauwe paling?

MH 14-03-2005 17:11

sorry, gerookte paling, maar rauwe haring.

Pinksterhaas 14-03-2005 17:14

maar dan nog is het niet typisch Nederlands, in Japan eten ze ook rauwe vis. En vast nog wel op meer plaatsen.

gekmeisje18 14-03-2005 17:16

kroketten

MH 14-03-2005 18:00

Citaat:

Pinksterhaas schreef op 14-03-2005 @ 18:14 :
maar dan nog is het niet typisch Nederlands, in Japan eten ze ook rauwe vis. En vast nog wel op meer plaatsen.
Maar niet op brood.

Fruitcake 14-03-2005 18:27

kroket uit de muur?
zie je in België nergens

saartjeh 15-03-2005 10:22

stampot boerenkool
drop
troep uit de muur

MTpower 15-03-2005 16:30

je hebt hier heel veel streekproducten, zal een paar voorbeelden geven:
Friesland - knäckerbröd
Brabant - de koffiekoek
zeeland - de bolus en de babbelaar
je hebt echt heel veel van dat soort producten, weet er alleen niet zoveel nu even uit m'n hoofd.
Maar iets wat typisch nederlands is...
Dat is vrij simpel: stampot, erwtensoep dat soort dingen.

Andijvie 15-03-2005 16:32

Citaat:

MTpower schreef op 15-03-2005 @ 17:30 :
je hebt hier heel veel streekproducten, zal een paar voorbeelden geven:
Friesland - knäckerbröd
Brabant - de koffiekoek
zeeland - de bolus en de babbelaar
je hebt echt heel veel van dat soort producten, weet er alleen niet zoveel nu even uit m'n hoofd.
Maar iets wat typisch nederlands is...
Dat is vrij simpel: stampot, erwtensoep dat soort dingen.

Knäckerbröd? Wat is dat?


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 19:29.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.