Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Eten & Drinken (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=62)
-   -   Groenten bakken in olie (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1159289)

Trifa 19-04-2005 17:48

Groenten bakken in olie
 
Hoi allemaal,

Ik bak vaak groenten in olijfolie (gewoon een beetje olie tegen aanbakken) en ik dacht altijd dat ik heel gezond bezig was, maar nou zei iemand laatst tegen me dat het zo'n beetje even 'slecht' is als friet (n) Omdat je bij friet ook iets gezonds (namelijk een aardappel) bakt in vet. Klopt dit ?

knir 19-04-2005 17:59

teveel vet is nooit goed, maar in olijfolie zitten 'goede' vetten, in tegenstelling tot frituurvet

Phlox 19-04-2005 18:42

Wat een onzin.

Olijfolie is goed want het bevat veel onverzadigde vetten (of iig een stuk meer dan verzadigd frituurvet)

Sarah 19-04-2005 19:02

Er is een enorm verschil tussen een hele pan frituurvet, of 1 à 2 eetlepels olijfolie. Geroerbakte groenten zijn eerder te vergelijken met gebakken aardappels. Maar dan met minder zetmeel.

Roos 19-04-2005 19:14

Dikke onzin. Bij patat wordt de friet helemaal ondergedompeld in vet. Als je groenten bakt, met een klein beetje olie, blijven ze knapperig en worden ze helemaal niet vet. Het is dus niet zo ongezond als een patatje ;)

Qamra 19-04-2005 19:19

Gut, gut, je gaat niet dood aan vet. Vet heb je zelfs nodig.

Zorg alleen voor een goede balans en vreet niet te veel. Van de hele dag fruit wordt je ook dik en verrotten je tanden.

kellytje 19-04-2005 19:54

De meeste oliesoorten bevatten een 100cal per eetlepel dacht ik. Daar zul je dus echt niet van dik worden en vet heb je idd nodig

Jolt 19-04-2005 21:14

Je wordt echt niet dik van frieten, wel van de mayo en andere prut die je erbij eet.

Als je gewoon normaal beweegt is vet helemaal niet slecht voor je. Waarom moet toch altijd iedereen lijnen.

Als je je groenten mooi pakt in een hete pan, met een beetje olie of room boter. Daarna afblussen met water bijvoorbeeld, anders verkleuren ze. En op een zeefje eventjes laten uitlekken.

Klaar is kees, overtollige vet weg. En jij kan lekker smullen van je groenten.

SisterOfMercy 19-04-2005 21:58

Citaat:

Trifa schreef op 19-04-2005 @ 18:48 :
Ik bak vaak groenten in olijfolie (gewoon een beetje olie tegen aanbakken) en ik dacht altijd dat ik heel gezond bezig was, maar nou zei iemand laatst tegen me dat het zo'n beetje even 'slecht' is als friet (n) Omdat je bij friet ook iets gezonds (namelijk een aardappel) bakt in vet. Klopt dit ?
Er is een verschil tussen het verdrinken van iets in het vet en er op laten liggen.. Alleen wil je niet echt olijfolie gebruiken als je op een hoge temperatuur bakt (boven de 180 graden Celsius), want dan komen er allemaal nare stoffen vrij. Gebruik dus bij dat soort temperaturen zonnebloemolie.

Jolt 19-04-2005 22:09

Citaat:

SisterOfMercy schreef op 19-04-2005 @ 22:58 :
Er is een verschil tussen het verdrinken van iets in het vet en er op laten liggen.. Alleen wil je niet echt olijfolie gebruiken als je op een hoge temperatuur bakt (boven de 180 graden Celsius), want dan komen er allemaal nare stoffen vrij. Gebruik dus bij dat soort temperaturen zonnebloemolie.
ik pak mijn groenten in frituur vet, kan het vet tenmiste niet verbranden :D

Anyway, ik denk zowizo niet dat het gezond voor je groenten is als hij in een pan wordt gegooid die ongeveer 180 ºC is, daar gaan je mooie groene en stevige groenten.

SisterOfMercy 19-04-2005 23:40

Citaat:

Jolt schreef op 19-04-2005 @ 23:09 :
Anyway, ik denk zowizo niet dat het gezond voor je groenten is als hij in een pan wordt gegooid die ongeveer 180 ºC is, daar gaan je mooie groene en stevige groenten.
Jawel hoor, je moet 't alleen niet een lange tijd laten liggen, gewoon het vuur op z'n hoogst en scheppen.. Wokken dus hmm.

Jolt 20-04-2005 10:05

Ik vind het juist lekker als er nog een kleine bite in zit.

Mhzhhzhz

Boogie 20-04-2005 11:18

Het is ook gezonder dan bakboter als ik me niet vergis. Daarom (roer)bak ik meestal in olie.

Jolt 20-04-2005 12:35

Wokken/Roerbakken wordt zowizo meestal gedaan in olie, snel alles dichtschroeien e.d.
Maar lekkerste is nog altijd in room boter, of eventjse roomboter erna eroverheen.

Geklaarde boter, dat blijft nog het beste :D.

r is for rutger 23-04-2005 11:11

Citaat:

SisterOfMercy schreef op 19-04-2005 @ 22:58 :
Er is een verschil tussen het verdrinken van iets in het vet en er op laten liggen.. Alleen wil je niet echt olijfolie gebruiken als je op een hoge temperatuur bakt (boven de 180 graden Celsius), want dan komen er allemaal nare stoffen vrij. Gebruik dus bij dat soort temperaturen zonnebloemolie.
als je de olijfolie te heet laat worden, worden de onverzadigde vetzuren omgezet in verzadigde vetzuren (die dus niet gezond zijn)

Roos 24-04-2005 02:24

Citaat:

SisterOfMercy schreef op 20-04-2005 @ 00:40 :
Jawel hoor, je moet 't alleen niet een lange tijd laten liggen, gewoon het vuur op z'n hoogst en scheppen.. Wokken dus hmm.
Ja maar je gaat groenten niet frituren bij 180 graden in de olijfolie, dat was zijn punt :D

SisterOfMercy 24-04-2005 18:48

Citaat:

Roos schreef op 24-04-2005 @ 03:24 :
Ja maar je gaat groenten niet frituren bij 180 graden in de olijfolie, dat was zijn punt :D
Nee, dat is mijn punt.
Niks boven de 180 graden Celsius in de olijfolie.

Geweldig trouwens, er is nu ook olijfolie om in te frituren, speciaal omdat het zo gezond is hahahahaha.

edit: Frituurolie is vaak niets anders dan zonnebloemolie met een anti-schuimmiddel (E300 ofzo).

Nobucta 24-04-2005 19:17

Volgens mij is het frituren niks meer dan het vocht in een product vervangen door vet. Althans, dat vertelden ze mij in de fabriek van Hegro (producent van frituurovens voor cafetaria etc.).


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 16:51.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.