Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Huiswerkvragen: Exacte vakken (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=17)
-   -   scheikunde (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1165357)

dark*dizzie* 27-04-2005 19:16

scheikunde
 
ik heb morgen een rep scheikunde, nu zou hij vandaag de antwoorden geven, maar dat is hij vergeten. Dus kunnen jullie ajb de antwoorden op deze vragen geven?
bvd.

3 wat is de ontbrandings temperatuur van een brandstof?

4 a. wat is een vlam?
b. wat is rook?
c. wat zijn vonken?

7. wanneer is een stukje vlees eerder gaar, wanneer je het kookt of frituurt, leg uit.

10. Je gooit een blokje hout en een even grote hoeveelheid houtzaagsel in ee brandende open haard. Leg uit welk verschil je ziet.

12. De volume verhouding waarin aardgas en zuurstof met elkaar reageren is V aardgas: V zuurstof= 1:2.
Lucht bestaat voor 20 volume% uit zuurstof.
a. in welke volume verhouding us een aardgas-luchtmengsel zeker explosief? leg je antwoord uit met een berekening.
b. waarom moet je geen elektrische apparatuur inschakelen in ruimteb waarin je ene aardgaslek vermoedt?

14 geef een toepassing van waterstof peroxide

17. noem 5 factoren die invloed hebben op de snelheid van een reactie.

18. de concentratie van een waterstofperoxide oplossing is 5,0 volume%.
a. wat betekent dit?
b. bereken de hoeveelheid waterstofper. in 50 mL van deze oplossing.

24. geeft de reactievergelijking van de synthese van de volgende zouten uit metaal en niet-metalen
a. magnesiumfluoride
b. natruimsulfide
c. zilverbromide
d. kaliumjodide
e. calcuimchloride
f. zinkoxide

27. wat is het grote bezwaar tegen zwavelhoudende brandstoffen?

44. je wil ijzer zo snel mogelijk laten roesten. bedenkt 5 maatregelen die daartoe leiden.


De rest van de antwoorden weet ik wel, maar vooral de laatste paar weet ik echt niet. Wil iemand mij ajb helpen? Al is het maar 1 antwoord.

Sketch 27-04-2005 20:11

3 wat is de ontbrandings temperatuur van een brandstof?

De temperatuur waarbij iets gaat branden (reactie met zuurstof)

4 a. wat is een vlam?
b. wat is rook?
c. wat zijn vonken?

Ehm


7. wanneer is een stukje vlees eerder gaar, wanneer je het kookt of frituurt, leg uit.
frituurt, want dan is de maximum temperatuur hoger (water kan niet warmer dan ongeveer 100 graden worden)

10. Je gooit een blokje hout en een even grote hoeveelheid houtzaagsel in ee brandende open haard. Leg uit welk verschil je ziet.

Het blok verbrandt veel langzamer dan het zaagsel, wat eventueel zelfs voor een explosie zou kunnen zorgen. heeft te maken met de verhouding tussen de brandstof (hout) en de zuurstof.

12. De volume verhouding waarin aardgas en zuurstof met elkaar reageren is V aardgas: V zuurstof= 1:2.
Lucht bestaat voor 20 volume% uit zuurstof.
a. in welke volume verhouding us een aardgas-luchtmengsel zeker explosief? leg je antwoord uit met een berekening.
ehm, 1 aardgas op 10 lucht? omdat de verhouding aardgas : zuurstof dan 1 : 2 is?

b. waarom moet je geen elektrische apparatuur inschakelen in ruimteb waarin je ene aardgaslek vermoedt?
door een vonk kan het aardgas ontvlammen, en voor een ontploffing zorgen


14 geef een toepassing van waterstof peroxide
Hje kan je haar er mee bleken


17. noem 5 factoren die invloed hebben op de snelheid van een reactie.
*temperatuur
*aan-/afwezigheid van een katalysator
*
*
*


18. de concentratie van een waterstofperoxide oplossing is 5,0 volume%.
a. wat betekent dit?
van 100 ml oplossing, is 5,0 ml waterstofperoxide

b. bereken de hoeveelheid waterstofper. in 50 mL van deze oplossing.
2,5 (50 *0,05)

24. geeft de reactievergelijking van de synthese van de volgende zouten uit metaal en niet-metalen
a. magnesiumfluoride
b. natruimsulfide
c. zilverbromide
d. kaliumjodide
e. calcuimchloride
f. zinkoxide
pfft, te veel werk, sorry

27. wat is het grote bezwaar tegen zwavelhoudende brandstoffen?
ehm, zwavel komt in de lucht bij de verbranding, krijg je zure regen van


44. je wil ijzer zo snel mogelijk laten roesten. bedenkt 5 maatregelen die daartoe leiden.
niet verven
blootstellen aan de stoffen waardoor het wel gaat roesten (zuurstof en water ofzo?)
stomme vraag verder

en succes morgen :)

sdekivit 27-04-2005 20:23

als de volumeverhouding waarin aardgas en lzuurstof met elkaar reageren 1 : 2 dan weet je ook wat de volumeverhouding aardgas : lucht is.

namelijk 1:10 want voor 2L zuurstof is nu 10 L lucht nodig. Dan reageert het aardgas en het lucht volledig met elkaar.

Bij zwavelhoudende brandstoffen komt SO2 vrij en dat reageert met water tot zwaveligzuur en dus zure regen.

Reacties verlopen sneller als:

1) katalysator aanwezig is
2) temperatuur hoger is
3) volume kleiner is
4) hoeveelheid deelnemende stoffen groter is
5) druk toeneemt

(volgens botsende deeltjesmodel wordt daardoor het aantal effectieve botsingen per tijdseenheid groter)

bij vraag 10:

de hoeveelheid blootgestelde hout aan zuurstof is groter, waardoor er makkelijker een reactie op kan treden (botsende deeltjes model)

1 voorbeeld van de vorming van MgF2:

Mg(2+) + 2 F(-) --> MgF2

Daevrem 27-04-2005 20:47

3 wat is de ontbrandings temperatuur van een brandstof?
De temperatuur waarop iets spontaan gaat reageren met zuurstof. Ofwel de temperatuur waarop iets vanzelf gaat branden.


4 a. wat is een vlam?
b. wat is rook?
c. wat zijn vonken?


Een vlam is een wolk (geioniseerd) gas welke (oa) licht uitstraalt omdat het zoveel energie bevat. het straalt ook infrarood 'licht' uit en daarom voelt een vlam of vuur warm aan. Het is dus een reatie-effect.

Rook zijn kleine fijne vaste deeltjes die op warme lucht omhoog stijgen. Warme lucht is licht, en wordt door de koude lucht omhooggedrukt. De kleine deeltjes zijn resultaat van een incomplete verbranding, bijvoorbeeld roet.
Vonken zijn kleine gloeiende of brandende delen van de brandstof die door de lucht vliegen.


7. wanneer is een stukje vlees eerder gaar, wanneer je het kookt of frituurt, leg uit.


Water verdampt bij 100 graden, frituurvet kan veel warmer worden en daarom is het vlees sneller gaar in het veel warmere frituurvet.


10. Je gooit een blokje hout en een even grote hoeveelheid houtzaagsel in ee brandende open haard. Leg uit welk verschil je ziet.


De snippers hebben een enorm veel groter oppervlakte, en dus een groter contactvlak met de lucht. Meer O2(zuurstof)deeltjes kunnen zo met de houtsnippers in aanraking komen om te reageren en zo het hout te laten branden. De snippers zullen veel makkelijker gaan branden.

12. De volume verhouding waarin aardgas en zuurstof met elkaar reageren is V aardgas: V zuurstof= 1:2.
Lucht bestaat voor 20 volume% uit zuurstof.
a. in welke volume verhouding us een aardgas-luchtmengsel zeker explosief? leg je antwoord uit met een berekening.


Je wilt een verhouding 1:2. Als je 1 op 1 lucht en aardgas hebt heb je maar 20% zuurstof in die lucht. De verhouding is dan 5:1 of 1:0,2 of 51. We willen dus 10 keer meer zuurstof. Want, 20% is 0,2 en 0,2 * 10 is 2.


b. waarom moet je geen elektrische apparatuur inschakelen in ruimteb waarin je ene aardgaslek vermoedt?

De energie kan voor de warmte zorgen welke het gas kan laten ontploffen.


14 geef een toepassing van waterstof peroxide

Bleekmiddel


noem 5 factoren die invloed hebben op de snelheid van een reactie.

Hogere temperatuur, betere concentratie, minder orde(beter gemengd), hogere druk, en de aanwezigheid van een catalysator.

(dit zijn toch de vijf die men in die boeken heeft staan?)

Nu heb ik geen tijd meer sorry.

[edit]

*kijkt naar de andere twee posts*

Tss, dat verwachtte ik al.

Sketch 27-04-2005 20:54

Citaat:

Daevrem schreef op 27-04-2005 @ 21:47 :
[B]Hogere temperatuur, betere concentratie, minder orde(beter gemengd), hogere druk, en de aanwezigheid van een catalysator.

(dit zijn toch de vijf die men in die boeken heeft staan?)

Ja, die staan ook in mijn boek. (was ze alleen weer vergeten)

Rocks 27-04-2005 21:44

Citaat:

Sketch schreef op 27-04-2005 @ 21:11 :
water kan niet warmer dan ongeveer 100 graden worden
:nono:

Wat is dan volgens jou oververhitte stoom?

En waar is de relatie tussen druk en kookpunt gebleven?

Sketch 28-04-2005 06:38

Citaat:

Rocks schreef op 27-04-2005 @ 22:44 :
:nono:

Wat is dan volgens jou oververhitte stoom?

En waar is de relatie tussen druk en kookpunt gebleven?

Ok, water gaat koken bij ongeveer 100 graden (tenzij hoge drukpan en zo), en daarom zal de temperatuur in de pan op ongeveer die temperatuur blijven (maximaal).

Je kookt niet met stoom.

Voor de volledigheidsfreaks, water kan veel warmer worden dan 100 graden, ook als dat boven het kookpunt is.

gede 28-04-2005 11:52

Citaat:

Ok, water gaat koken bij ongeveer 100 graden (tenzij hoge drukpan en zo), en daarom zal de temperatuur in de pan op ongeveer die temperatuur blijven (maximaal).
Zuiver water kookt onder 1 atm niet ongeveer bij 100 °C, maar exact. Celcius heeft het kookpunt van water immers als het bovenste ijkpunt van zijn schaal gekozen. Zuiver water is een stof met 1 component. Uit de fasenregel van Gibbs volgt dan dat bij een tweefazig evenwicht (bij het koken dus: water en damp) nog slechts 1 evenwichtsbepalende intensieve parameter vrij is; in mensentaal: Kies je de druk (die doorgaans bij koken gewoon de atmosfeerdruk is), dan liggen verder alle intensieve grootheden van het stelsel vast: dus ook de temperatuur. Zolang je bij het koken water en damp in evenwicht hebt, zal de temperatuur exact hetzelfde blijven. Ik heb het wel over zuiver water. Bij een andere druk (kookpan ofzo) zal de kooktemperatuur wel anders zijn.

Wanneer je geen zuiver water gebruikt, maar bijvoorbeeld kraantjeswater, dan zal de kooktemperatuur iets hoger zijn dan 100 °C en tijdens het koken van een bepaalde hoeveelheid zal de temperatuur ook heel langzaam gaan stijgen.


Citaat:

Hogere temperatuur, betere concentratie, minder orde(beter gemengd), hogere druk, en de aanwezigheid van een catalysator.
Merk wel op dat deze parameters niet per definitie een invloed op ELKE reactie hebben. Zo zijn er reacties waarvoor geen katalysator bestaat of niets aan de reactie zou veranderen. Een "betere" concentratie is een beetje een rare formulering. Ik zou er een hogere of lagere concentratie van bepaalde stoffen van maken. Ook moet je er rekening mee houden dat bij een hogere temperatuur de reactie theoretisch sneller verloopt, maar bij een groot aantal reacties verkleint wel de opbrengst bij hogere temperatuur doordat je ook de evenwichtsligging van de reactie verschuift.

Citaat:

4) hoeveelheid deelnemende stoffen groter is
Dit klopt zeker niet in het algemeen. Er zijn stoffen die reacties zelfs kunnen verhinderen of vertragen. Denk maar heel eenvoudig aan vochtige lucht. Hoe meer water, hoe slechter een verbrandingsreactie met zuurstof op zal gaan.

dark*dizzie* 28-04-2005 15:08

dank jullie wel allemaal. Ik had net mn rep. En 3 foutjes :D

Sketch 28-04-2005 15:28

Citaat:

gede schreef op 28-04-2005 @ 12:52 :
Zuiver water kookt onder 1 atm niet ongeveer bij 100 °C, maar exact. Celcius heeft het kookpunt van water immers als het bovenste ijkpunt van zijn schaal gekozen. Zuiver water is een stof met 1 component. Uit de fasenregel van Gibbs volgt dan dat bij een tweefazig evenwicht (bij het koken dus: water en damp) nog slechts 1 evenwichtsbepalende intensieve parameter vrij is; in mensentaal: Kies je de druk (die doorgaans bij koken gewoon de atmosfeerdruk is), dan liggen verder alle intensieve grootheden van het stelsel vast: dus ook de temperatuur. Zolang je bij het koken water en damp in evenwicht hebt, zal de temperatuur exact hetzelfde blijven. Ik heb het wel over zuiver water. Bij een andere druk (kookpan ofzo) zal de kooktemperatuur wel anders zijn.

Wanneer je geen zuiver water gebruikt, maar bijvoorbeeld kraantjeswater, dan zal de kooktemperatuur iets hoger zijn dan 100 °C en tijdens het koken van een bepaalde hoeveelheid zal de temperatuur ook heel langzaam gaan stijgen.

Ja, maar de luchtdruk is dus niet overal precies 1 atm, en ik ken niemand die zuiver water gebruikt om vlees in te koken, vandaar de 'ongeveer' in mijn zin.


@ d*d*: Goed zo (y)


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 01:37.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.