Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Eten & Drinken (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=62)
-   -   Ijzergehalte? (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1187196)

MarMaar 25-05-2005 13:43

Ijzergehalte?
 
Ik ben opzoek naar producten met een hoog ijzergehalte.
Ik weet al dat spinazie een zeer hoog gehalte heeft, en ook aardbeien aardig meehelpen.
Wie heeft er nog tips?

Andijvie 25-05-2005 13:46

Appelstroop (y)

Eva 25-05-2005 14:56

roosvicee ferro (is wel heel smerig)

Andijvie 25-05-2005 15:27

Citaat:

ikke-eva schreef op 25-05-2005 @ 15:56 :
roosvicee ferro (is wel heel smerig)
Niet, is lekker :P

Daantje_0705 25-05-2005 15:29

(appel of peren)stroop idd :)

Nebel 25-05-2005 16:05

Citrusvruchten, blad- en slinkgroenten, vooral geen thee (breekt ijzer af), rozijnen en ander gedroogd fruit

Sarah 26-05-2005 09:10

bruinbrood, peulvruchten, alle groene bladgroenten (in spinazie niet méér dan in andere groene bladgroenten trouwens...)
appelstroop valt nogal tegen eigenlijk, je moet 10 eetlepels appelstroop eten voordat je aan je ADH ijzer zit...

freakje 26-05-2005 09:32

ik weet het niet zeker, maar ik denk dat ook lever veel ijzer bevat ('t is wel helemaal niet lekker) en iets zegt me dat ik ook wat extra chocolade mocht eten toen ik ijzertekort had. Kan natuurlijk zijn dat ik me laatste gewoon ingebeeld heb :p

SX-SuperFly 26-05-2005 20:47

zo'n ranzig drankje van de drogist die je met een lepel vla doorslikt

freakinaround 26-05-2005 22:36

andijvie, broccoli :)

Souris 27-05-2005 09:12

biefstuk (y)

TechXP 27-05-2005 09:40

Citaat:

MarMaar schreef op 25-05-2005 @ 14:43 :
Ik ben opzoek naar producten met een hoog ijzergehalte.
Ik weet al dat spinazie een zeer hoog gehalte heeft, en ook aardbeien aardig meehelpen.
Wie heeft er nog tips?

Nee, dat valt wel mee. Spinazie zou volgens eerdere onderzoeken veel ijzer bevatten, maar dat viel na verder onderzoek mee. Was 2-4 x lager dan men dacht. Daarnaast zit er in spinazie een teveel aan zuur... foliumzuur ofzo en dat beperkt de opname van ijzer.
Tip is om iets met veel vitamine C in te nemen. Andere groente broccoli. Of je kan gaan voor bruinbrood. Daar haalt de meeste de ijzer uit. Appelstroop heeft ook veel ijzer.

En zoals Sassiefje zei geen thee, maar ook geen koffie, cola etc.

Wat Souris zegt.. is biefstuk, maar daarvoor geld het verhaal van spinazie ook. Ook niet goed opneembaar dus. Maar dat is meer geloof door de vetten waaraan het ijzer gebonden zit.

saartjeh 27-05-2005 14:15

pap, oftewel brinta
ik bleek heel hoog ijzergehalte te hebben, vroeg me al af waarvan omdat ik juist dingen eet waar weinig ijzer in zit, maar tzal de pap wel zijn, eet ik wel vaak en toen helemaal:) staat er ook op

MarMaar 30-05-2005 11:18

Bedankt allemaal!!!

zo zie je maar dat je je toch kan vergissen in bepaalde voedingsmiddelen.
Nog even iets over die spinazie, mbt de grote hoeveelheid foliumzuur die erin zit. Wat ik altijd meegekregen heb is dat je bij spinazie altijd een eitje moet eten, dit om het te natruliseren, en dat je spinazie NOOIT mag bewaren als zijnde een kliekje ofzo, omdat het dan enorm giftig zou zijn.

Groetjes Maartje

Mara 30-05-2005 15:09

Citaat:

MarMaar schreef op 30-05-2005 @ 12:18 :
Bedankt allemaal!!!

zo zie je maar dat je je toch kan vergissen in bepaalde voedingsmiddelen.
Nog even iets over die spinazie, mbt de grote hoeveelheid foliumzuur die erin zit. Wat ik altijd meegekregen heb is dat je bij spinazie altijd een eitje moet eten, dit om het te natruliseren, en dat je spinazie NOOIT mag bewaren als zijnde een kliekje ofzo, omdat het dan enorm giftig zou zijn.

Groetjes Maartje

Dat is 't nitraat/nitriet-verhaal :)

TechXP 30-05-2005 16:11

Citaat:

MarMaar schreef op 30-05-2005 @ 12:18 :
Bedankt allemaal!!!

zo zie je maar dat je je toch kan vergissen in bepaalde voedingsmiddelen.
Nog even iets over die spinazie, mbt de grote hoeveelheid foliumzuur die erin zit. Wat ik altijd meegekregen heb is dat je bij spinazie altijd een eitje moet eten, dit om het te natruliseren, en dat je spinazie NOOIT mag bewaren als zijnde een kliekje ofzo, omdat het dan enorm giftig zou zijn.

Groetjes Maartje

Nitrietrijke (of was het nitraatrijke) groente moet je nooit nog een keer opwarmen ja. Het zet dan te veel om naar nitriet of nitraat.

Met een eitje erin neutraliseer je het echt niet. In de ei zitten dierlijke vetten die juist voor verzuring zorgen. Lijkt me allesbehalve verstandig. Je lichaam moet dan en proberen dat foliumzuur te neutraliseren en de dierlijke vetzuren.

MarMaar 30-05-2005 20:05

ja sorry, nitraat was het ja, helemaal gelijk!!

En wat betreft dat ei, dat ik wat ik altijd geleerd heb van mn moeder.
Maarja het kan zomaar niet waar zijn...

thnx anyway!

TechXP 30-05-2005 22:23

Citaat:

MarMaar schreef op 30-05-2005 @ 21:05 :
En wat betreft dat ei, dat ik wat ik altijd geleerd heb van mn moeder.maarja het kan zomaar niet waar zijn...
Ja, je moeder heeft dat ook weer geleerd etc. Maar vroeger leerden we zoveel dingen wat later niet goed bleek te zijn. Dat spinazie verhaal stamde ook uit een hele tijd terug. Ze dachten dat het ijzerrijk was en toen hebben ze popeye bedacht om het te promoten. En jaren later bleek het niet echt waar. Zelfde voor 'melk goed voor de botten'. Dat is een fabeltje uit de jaren 20-30. En zo kan je nog wel talloze voorbeelden geven.

MTpower 30-05-2005 23:17

Gewoon een lekker stukje vlees met mooie groene groente en wat aardappeltjes, elke dag (y)

K-elli-e 09-06-2005 10:59

Volgens mijn dietist bevat Spinazie wel heel veel ijzer. (ik ben Veganist, dus moet dat ook goed leren) Inderdaad ook stroop e.d.

TechXP 09-06-2005 12:53

Citaat:

Kellie-Mensje schreef op 09-06-2005 @ 11:59 :
Volgens mijn dietist bevat Spinazie wel heel veel ijzer. (ik ben Veganist, dus moet dat ook goed leren) Inderdaad ook stroop e.d.
Spinazie bevat ijzer ja, maar niet zoveel als men steeds dacht.

Roos 09-06-2005 18:38

Citaat:

Sarah schreef op 26-05-2005 @ 10:10 :
appelstroop valt nogal tegen eigenlijk, je moet 10 eetlepels appelstroop eten voordat je aan je ADH ijzer zit...
Vind ik nog best wat. Als je 1 lepel per boterham doet (doe ik wel), en je smeert er 5 boterhammen mee, zit je al op de heft van je ADH.

Bloedpropje 10-06-2005 01:30

abrikozen, vijgen

Aeries 10-06-2005 12:37

Citaat:

Sassiefje schreef op 25-05-2005 @ 17:05 :
vooral geen thee (breekt ijzer af),
Heb je ook een bron?

K-elli-e 10-06-2005 12:38

Als je brood eet, is het goed er sinaasappelsap bij te drinken omdat deze ervoor zorgt dat je lichaam het ijzer opneemt.

-Farfalla85- 10-06-2005 16:05

Citaat:

Aeries schreef op 10-06-2005 @ 13:37 :
Heb je ook een bron?
Ik ben ook op zoek naar een bron op i-net.. Want ik kreeg dat van mn huisarts te horen, maarja das ook een bron:P


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 19:23.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.