Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Eten & Drinken (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=62)
-   -   Bindmiddel (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1199615)

Jolt 09-06-2005 18:50

Bindmiddel
 
Zo zeg het eens, wat gebruiken jullie om jullie saus te binden?Of jullie eigen gemaakte ragout of natuurlijk een soep.

Of maken jullie eigenlijk alles uit een bakje, of gebruiken jullie bindmiddel zoals snelbinder?

Gebruiker er eigenlijk nog mensen die zelf koken, een roux (bloem/boter) of binden mensen nog met andere bindmiddelen, dan de voor gemaakte bindmiddelen, zoals snelbinder, roux korrels, etc?

Ben benieuwd :).

Andijvie 09-06-2005 19:00

Ik maak wel eens een sausje voor over bloemkool, met bloem, boter en veel nootmuskaat en een klein beetje melk. Of kaassausjes, met boter, bloem en kaas. Super makkelijk en lekker.

Bloem 09-06-2005 19:01

Ik gebruik altijd een bloempapje als bindmiddel inderdaad, van mijn moeder geleerd :p We maken niet zo heel vaak gebonden sauzen ofzo, maar kip tandoori doen we niet uit zo'n pakje maar maken we zelf, met zo'n bloempapje dus.

Jolt 09-06-2005 19:07

Toch nog wat mensen die een roux gebruiken, 50 gram boter/60 gram bloem op een 1 liter vocht.

Naja met zo een melk saus gebruik ik het ook. Heerlijk.

Daantje_0705 09-06-2005 19:23

Ik gebruik eigenlijk nooit bindmiddel omdat ik daar niet tegen kan, krijg er last van mijn darmen van en word er ook misselijk van enzo. Van die gebonden sausjes uit een pakje enzo probeer ik ook te vermijden.

bindmiddel 09-06-2005 19:29

Citaat:

Daantje_0705 schreef op 09-06-2005 @ 20:23 :
Ik gebruik eigenlijk nooit bindmiddel omdat ik daar niet tegen kan, krijg er last van mijn darmen van en word er ook misselijk van enzo. Van die gebonden sausjes uit een pakje enzo probeer ik ook te vermijden.
dat effect heb ik vaker op mensen..

Andijvie 09-06-2005 20:59

Citaat:

bindmiddel schreef op 09-06-2005 @ 20:29 :
dat effect heb ik vaker op mensen..
:D
Ik vond het al leuk dat Bloem hier reageerde :)
Nu moet er nog iemand zeggen dat ze wel eens sausjes maken van bloem voor over de andijvie :D

Jolt 09-06-2005 21:05

laten jullie hem eigenlijk ook 20 minuten door koken, c.q pruttelen, aangezien dan pas de bloem smaak ervan af is.

Of nooit gedaan?

Andijvie 09-06-2005 21:06

Citaat:

Jolt schreef op 09-06-2005 @ 22:05 :
laten jullie hem eigenlijk ook 20 minuten door koken, c.q pruttelen, aangezien dan pas de bloem smaak ervan af is.

Of nooit gedaan?

'k Laat het wel lang staan, maar of 't 20 minuten zijn.. geen idee. Doe het een beetje op 't gevoel :P

marla 09-06-2005 22:50

ik gebruik altijd maizena met een klein beetje water. Dat bind heel goed.

Roos 09-06-2005 22:52

Wat bloem of bindmiddel.

MTpower 09-06-2005 23:46

ik maak sausjes meestal op basis van een roux...

Bloedpropje 10-06-2005 01:25

De enige saus die ik maak is pastasaus, en daar gebruik ik geen bindmiddel voor.

blobbert 10-06-2005 07:00

hmm ben zelf geen liefhebber van roux sauzen tenzij je goed maakt maar de meeste mensen maken het veel te dik maar je hebt in de supermarkt pakjes allesbinder (geel pakje, staat bij de bloem enzo) wat een brilliant spul is dat kun je ten aller tijden in je saus gooien onder het roeren en het klontert nooit.

En als je je saus helder wilt houden (desert sauzen bijvoorbeeld) dan moet je aardappelzetmeel gebruiken want das een warm en helder bindmiddel.

verder zijn koude klontjes boter ook erg lekker als bind middel dit geeft de saus ook heel veel smaak maar is niet zo goed voor de lijn, en zorg daarna dat je saus niet meer gaat koken anders gaat hij schiften

en probeer ook eens af te binden met Brie voor bijvoorbeeld voor carbonarasaus (spaghetti) en dan hoef je er ook geen boullion blokje aan toe te voegen want die smaak is erg cliché

Roos 10-06-2005 08:16

Citaat:

blobbert schreef op 10-06-2005 @ 08:00 :
en probeer ook eens af te binden met Brie voor bijvoorbeeld voor carbonarasaus (spaghetti) en dan hoef je er ook geen boullion blokje aan toe te voegen want die smaak is erg cliché
Daar doe ik altijd een ei doorheen om te binden.

Jolt 10-06-2005 08:53

Die alles binder vind ik niks.

MTpower 10-06-2005 20:43

Je kan ook kant en klare roux kopen zag ik vandaag :s
Wie gaat dat nou weer kopen? :rolleyes:

flupkeflup 14-06-2005 16:18

Allesbinder gebruik ik vaak. Of gewoon wat bloem. Hoe maak je roux precies? Lijkt me zo moeilijk :(

Lady Jane 14-06-2005 16:58

Bloem en boter is meestal wel een beetje vet. Ik doe het altijd met maizena en melk, steeds blijven roeren tot het een papje wordt en daarna op smaak maken.

Al Murphy 14-06-2005 21:00

roux is heel gemakkelijk.

Klompje boter laten smelten (mag niet verbranden)
paar lepeltje bloem erdoor mengen
vanaf dat je hier een brij van hebt: melk toevoegen
Hoeveelheden lijken me wel te kloppen, naar wat ik daarnet hier las, maar ik heb het nooit afgemeten. Ik doe dat op gevoel. Uiteindelijk nog wat kruiden naargelang het gerecht waarvoor je het gebruikt. (bijvoorbeeld bij brocolli: mostert, dille, klein beetje honing, beetje zout en straffe peper).

Maar het kan ook een roux zijn op basis van braadvocht. In plaats van melk komt er dan een hoeveelheid braadvocht bij (zonder teveel zwarte vlokken).

poepsimpel eigenlijk, mislukt me toch bijna nooit.

Jolt 15-06-2005 10:28

Roux = 50 gram boter/60 gram bloem, bloem pas toevoegen als de boter uitgebruist is.

Daarna bloem erbij, en op laag vuur gaar laten worden.

Deze verhouding bind 1 liter vocht, er mag geloof ik een afwijking van 10% in zitten.

Let wel op, eigenlijk is het beste als de vloeistof warm is, of lauw warm, ten eerste het bind beter en ten 2e de vloeistof is al warm :D. Daarna koude roux beetje bij beetje toevoegen en klaar is kees.

Of jah gewoon de roux steeds met een klein beetje vocht oplossen anders krijg je klontjes.

AlopiA 15-06-2005 10:42

Citaat:

marla schreef op 09-06-2005 @ 23:50 :
ik gebruik altijd maizena met een klein beetje water. Dat bind heel goed.
ik ook :)

Iduna 15-06-2005 18:36

Maizena met water. :)

Citaat:

bindmiddel schreef op 09-06-2005 @ 20:29 :
dat effect heb ik vaker op mensen..
:D


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 17:09.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.