![]() |
Fehlingsreagens
M.b.v. Fehlingsreagens voedingsmiddelen controleren op aanwezigheid van zetmeel:
-maak een warmwaterbadje door een breed bekerglas van 250ml voor de helft te vullen met warm water (wij gebruikten een grote bak in het laboratorium) -doe met behulp van een pipet, ongeveer 1 ml Fehlings in 4 reageerbuizen -test elk voedingsmiddel op de aanwezigheid van glucose door 1 ml voedingsmiddel toe te voegen aan het Fehlings en dit vervolgens in het warmwaterbadje gedurende 2 minuten te verwarmen. -noteer je waarnemingen in een tabel Vraag: Fehlings werkt alleen als je het verwarmt. Uit veiligheidsoverwegingen moest je de voedingsmiddelen verwarmen in een warmwaterbadje. Dit heeft te maken met het voedingsmiddel alcohol. Leg dit uit? Wie helpt.... |
Misschien kan alcohol in brand vliegen als je het niet in een waterbadje doet (ik weet het niet hoor)?
|
Hoe warm moet he woorden? Alcohol kookt ook al bij een lagere temperatuur dan water zou ook belangrijk kunnen zijn, weet niet hoe snel er bij alcohol sprake is van het ontstaan van belletjes (die dan omhoog kunnen spetteren enzo).
Ook slechts een theorie. |
Fehling's reagens is een reagens die reducerende suikers en aldehyden aantoont en het is niet specifiek. Om het te verwarmen wordt de alcohol er misschien uit verdampt zodat je test geen alcohol aantoont.
|
Citaat:
|
Citaat:
Trouwens is zetmeel niet makkelijker aantetonen met een joodoplossing? |
Ik dahct ook dat je Fehling's/Bendict's / Tollens' reagens gebruikte voor suikers, niet voor zetmeel.
http://www.cem.msu.edu/~reusch/VirtTxtJml/carbhyd.htm |
klopt en die werken vanwege het reducrerende vermogen van suikers (dus de aanwezigheid van een halfacetaalgroep). Door deze halfacetaal is er een klein deel van de sukers nog aanwezig in de open-keten-vorm en die bevat dan een aldehyde (in de meeste gevallen) die voor het reducerende vermogen zorgt.
|
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 19:21. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.