![]() |
Speciale gist, waar te koop?
Hoi,
weet iemand waar 'natriumbicarbonate' kunt kopen? Het is een speciale gist die het brood laat rijzen als het al ín de oven staat. Veel mensen zeggen bij natuurwinkels, maar er ligt hier nergens één in de buurt. Drogisterijen heb ik nog niet gevraagd. Hoop dat iemand me kan helpen! anders.... mijn recept SUCKS ;) |
Bij de bakker om de hoek? ;)
|
Misschien bij de edah, e .d die hebben ook gist in poedervorm.
Anders idd bij de bakker. Verse gist is wel de beste. |
Citaat:
|
is dat niet een speciaal soort zout?? Als het is wat ik denk dat het is, kun je het kopen bij de apotheek :)
|
Nee, ik kan niet de gewone gist nemen omdat het echt de bedoeling is dat het pas gaat rijzen ín de oven. Ik kan het natuurlijk wel proberen... ma ja
|
En je hebt niet iets als een etos of da oid in de buurt? Mss is het wel een verborgen schoonheidsmiddel ofzo en kan je het daar kopen. Het kruidvat heeft trouwens een lijn met natuur producten.
|
Soda?
|
Citaat:
|
Citaat:
en volgens mij verkopen ze dat spul in engeland in iedere supermarkt, maar daar zul je wel niet veel aan hebben. |
Wij verkopen het volgens mij niet in de natuurwinkel, of heeft het misschien nog een andere naam?
|
Soda natriumbicarbonaat (zuiveringszout)
Te koop in de supermarkt. Deze soda kan voor allerlei klussen gebruikt worden; schoonmaken, desinfecteren etc. |
In de supermarkt en bij de kruidvat? Mmmmm daar maar eens kijken dan.. bedankt! Het is voor een Iers brood-recept. En ja, I know dat je het overal in Engeland kunt krijgen, alleen heb ik daar niet zoveel aan :s
|
Gist die pas in de oven gaat rijzen bestaat niet. Gist is een soort plantje/schimmel wat gaat groeien van suikers. De ideale temperatuur waarbij gist werkt is rond de 30 graden. Wat gist doet is de suikers omzetten in koolzuurgassen en alcohol. Daardoor kan het deeg rijzen omdat de luchtcellen hiermee gevuld worden. Boven de 45 graden gaat gist dood en werkt niet meer. Daardoor laten ze brood rijzen in een rijskast op 30 graden. Als de gist de oven in gaat werkt het nog wel even totdat het brood de 45 graden heeft bereikt. Dus wat jij wil beweren is dat je deeg meteen in de oven stopt en DAN pas gaat rijzen? onmogelijk... Anders hadden de bakkers allang geen rijskasten meer ;)
(Dit was ff een beknopte uitleg over gist. Het zit natuurlijk wel wat moeilijker in elkaar) |
Citaat:
|
Citaat:
|
Citaat:
|
Citaat:
|
Je zou hem ook nog altijd bij een hele lage temperatuur kunnen afbakken.
|
ja, nou weet ik dus nog niet wat ik moet doen... ik vraag het wel eens aan mijn tante, van haar heb ik het recept immers ;) En ik ga zoeken voor die gist, ik moet en zal heb hebben! :evil:
|
Citaat:
|
Nee, eerst kwartiertje op 60 graden, daarna naar 180 verwarmen :)
|
Citaat:
|
Mwah, als je het doet rijzen dan altijd onder een natte doek.
Ik denk dat hij niet te tijd heeft om droog te worden, aangezien hij eerst een tijdje op lage temperatuur gaat, gaat hij rijzen, daarna een flinke opdonder krijgt van de 180 ºC waar hij ook gaar wordt, en zo heb je je brood. |
Citaat:
|
Citaat:
|
Citaat:
Naja dan geeef je hem 40 graden, daarna 180. Bovenkant rijst mooi, je bakt het immers in een vorm. Daarna wordt het hard de bovenkant en dan gaat ie garen. Ligt natuurlijk wel aan wat voor brood je maakt. Ik had het over roggenbrood. |
Citaat:
|
Dat is vette shizzle :)
Maar laat mij maar in de keuken staan, ik wil niet zo vroeg opstaan :P |
Citaat:
|
:d
|
Citaat:
|
De enige andere oplossing die ik kan bedenken is het gebruik van zuurdesem. Zo werden vroeger de broden gemaakt:
Zuurdesem (ook wel natuurdesem genoemd) is een alternatief rijsmiddel en als zodanig een vervanger van gist. Men kan het eenvoudig zelf maken. Fase 1: Neem 120 gram (ca 1½ kop) volkorenmeel en 60 gram (1 kop) water (bronwater is beter geschikt dan leidingwater) en meng dit in een kom tot een papje. De beste omgevingstemperatuur hiervoor is 18 – 20 graden. Laat dit mengsel, met een vochtig doekje afgedekt, ca 3 dagen bij kamertemperatuur staan (afhankelijk van zomer/winter). Roer het papje elke 12 uur om. Deze 3 dagen is de “verzuringsfase”. De enzymen in het meel en de micro-organismen (o.a. de melkzuurbacteriën) uit de lucht worden actief in het deeg en zorgen ervoor dat het papje licht zurig gaat ruiken. Fase 2: Na ca 3 dagen treedt de gistingsfase in. De gisten uit de lucht moeten gevoed worden met (vers) meel en water: De volgende 2 dagen (dag 4 en 5) moet ’s morgens en ’s avonds wat meel en water toegevoegd worden, zodat het papje even slap/stijf blijft. Nu ook telkens het papje goed door elkaar roeren. Vanaf nu gaat het deegpapje rijzen en borrelen. Dit komt door het koolzuurgas dat door de gisten wordt gemaakt. Fase 3: Op dag 6: Het zuurdesem is nu klaar. Wat nu ik de kom zit wordt het moederdesem genoemd. Het moederdesem wordt gebruikt als rijsmiddel. De hoeveelheid kan variëren van 1/6 tot 1/2 van de totale hoeveelheid meel. Gemiddeld gebruikt men in de bakkerij 1/4 tot 1/10. Nadat nu het zuurdesem door het deeg is gemengd en gekneed, moet een deel van het nieuwe deeg apart gehouden worden voor een volgende keer. Dit is dan het nieuwe moederdesem. TIPS VOOR HET BEWAREN VAN ZUURDESEM Neem een jampotje en prik een paar gaatjes in het deksel. Doe het deegje in het potje. Bewaar het potje in de koelkast of daarbuiten. Om de dag het deegje wat “voeren” met meel en water. En elke dag het deegje enkele malen omroeren zodat de lucht er bij kan komen. In de koelkast kan het deeg ongeroerd 14 dagen blijven staan. Op deze manier heeft u voor de rest van uw leven geen gist meer nodig … TIP OVER TEMPERATUUR, TIJD EN VOCHTIGHEID Het “zetten” van zuurdesem is een samenspel van temperatuur, tijd en (lucht)vochtigheid. Elk huis, elke plaats, en elke tijd is anders. Zomer en winter hebben een andere temperatuur. Gaat het te langzaam: meer warmte, meer vocht en minder zout. Gaat het te snel: minder warmte, minder vocht en meer zout. |
Zout maakt wel gist kapot helaas, maar het moet toch echt voor de smaak in brood.
Jammer. |
Citaat:
|
Juist, snap alleen niet dat sommige mensen het voor elkaar krijgen om zout meteen bij de gist te doen :|
|
Probeer s bij de Boerenbond. Die hebben vaak van dat spul :)
|
Citaat:
|
Die kopen broodmix, mengen met water in de broodmachine en klaar is kees :D
|
Citaat:
|
Citaat:
|
Ik haal me ook altijd gewoon van dat brood bloem.
Moet het met de hand doen aangezien ik geen mixer, e.d heb. Maar is alleen maar goed, aangezien ik ook vaker korst deeg moet zetten. |
mijn ouders hebben een broodbakmachine en enkelen van hun vrienden ook, en geen van die mensen gebruikt broodmix... waarom zou je ook, dat wordt echt super duur dan en het is niet meer dan bloem met droge gist en zout en wat conserveermiddel...
|
Citaat:
|
Citaat:
|
Gaat idd wat tijd in zitten.
|
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 07:56. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.