Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Eten & Drinken (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=62)
-   -   Biefstuk bakken. (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1221091)

G-Lo 05-07-2005 14:46

Biefstuk bakken.
 
Het blijft een pittig karweitje, een biefstuk goed rare of net tegen medium rare aanbakken. Heb net een mooi stukje kogelbiefstuk gekocht, maar wie legt me uit hoe ik em perfect rare bak?

Ik weet dat de pan en de olie érg heet moeten zijn, maar dan? Krijg toch te vaak nog óf een taaie biefstuk óf een van binnen nog niet warme biefstuk.

Hoorde al eens wat over even je biefstuk in de oven doen, wat blijkbaar ook een optie is?

Wie helpt me met de gouden tip?

MTpower 05-07-2005 15:31

rare:
hoog vuur, pan+vet goed warm, mooi bruin bakken aan alle kanten.

medium:
Lager vuur, verder hetzelfde verhaal.

Als je em helemaal doorbakken wilt nog een wat lager vuur.

Het is een kwestie van gevoel :)

G-Lo 05-07-2005 15:37

Ja zover was ik ook al. Maar hoe weet ik of m'n vet warm genoeg is, en of m'n biefstukje nu precies lang genoeg heeft gelegen om rare te zijn zonder em open te snijden?

Veel/weinig boter?

& doorbakken; als ik dat wil gooi ik em wel in de mangetron.

Sarah 05-07-2005 16:01

heb je gas of electrisch?
bij gas kun je er van uit gaan dat boter heet is als het bruin begint te worden, vloeibare margarine als het niet meer bruist en olie als het begint te walmen. Dat laatste telt ook bij elektrisch.

G-Lo 05-07-2005 16:05

Inductie (helaas) hier bij m'n ouders, was ik even vergeten te melden.

MTpower 05-07-2005 17:10

als je biefstukje mooi bruin is :)

Bij hoog vuur is dit eerder het geval, maar is hij van binnen nog "rare"

Hoe lager je het vuur zet, hoe langzamer het gaat, maar tegelijkertijd ook gelijkmatiger, waardoor hij binnenin ook gaarder wordt.

Zoals ik al zei: het is gewoon een kwestie van gevoel. :)

G-Lo 05-07-2005 17:10

Update.

Damn, dat was net m'n beste zelf gebakken biefstuk ooit.
Half om half boter en olie gedaan. Héél heet laten worden en beide kanten zo'n pff, 90 seconden laten dichtschroeien en constant blijven bewegen. Heerlijk mals, precies zo rare als ik wil en warm van binnen.
<3

MTpower 05-07-2005 17:32

Citaat:

G-Lo schreef op 05-07-2005 @ 18:10 :
Update.

Damn, dat was net m'n beste zelf gebakken biefstuk ooit.
Half om half boter en olie gedaan. Héél heet laten worden en beide kanten zo'n pff, 90 seconden laten dichtschroeien en constant blijven bewegen. Heerlijk mals, precies zo rare als ik wil en warm van binnen.
<3

(y) :cool:

Jolt 05-07-2005 20:53

:|

Dat jullie geen room boter gebruiken, is veel lekkerder.
Daarnaast als je hem medium of well done wilt, gewoon in de oven knallen, of laten garen op laag vuur zoals al eerder gezegd is.

Rare of Rosé zelfde verhaal alleen niet laten garen, maar gewoon meteen flink power geven, voelen of er een beetje spanning opstaat.

En dan is hij al goed.

Sommige mensen bakken hun biefstuk eerst mooi aan, laten hem 10 minuten rusten en dan warmen/garen ze hem door.

Jolt 05-07-2005 20:53

Citaat:

Sarah schreef op 05-07-2005 @ 17:01 :
heb je gas of electrisch?
bij gas kun je er van uit gaan dat boter heet is als het bruin begint te worden, vloeibare margarine als het niet meer bruist en olie als het begint te walmen. Dat laatste telt ook bij elektrisch.

Als je een biefstuk bakt moet je je boter laten bruinen.

mandarijn 08-07-2005 00:35

Misschien een beetje te laat, maar misschien heb je er ooit nog iets aan:

Je kan het namelijk aan de biefstuk voelen (erop duwen) en het vergelijken met je hand (de muis van je hand)
duim+wijsvinger=rood
duim+middelvinger=medium
duim+ringvinger=doorbakken
duim+pink=verbrand
Ik weet niet hoe ik het duidelijker moet uitleggen, sorry

Roos 08-07-2005 07:07

Citaat:

Jolt schreef op 05-07-2005 @ 21:53 :
:|

Dat jullie geen room boter gebruiken, is veel lekkerder.
Daarnaast als je hem medium of well done wilt, gewoon in de oven knallen, of laten garen op laag vuur zoals al eerder gezegd is.

Ik vind het goor met roomboter, bovendien stinkt dat as hell.

Met olie vind ik het ook niet lekker trouwens hoor ;) Gewoon croma!

G-Lo 08-07-2005 09:02

Citaat:

Jolt schreef op 05-07-2005 @ 21:53 :
:|

Dat jullie geen room boter gebruiken, is veel lekkerder.
Daarnaast als je hem medium of well done wilt, gewoon in de oven knallen, of laten garen op laag vuur zoals al eerder gezegd is.

Rare of Rosé zelfde verhaal alleen niet laten garen, maar gewoon meteen flink power geven, voelen of er een beetje spanning opstaat.

En dan is hij al goed.

Sommige mensen bakken hun biefstuk eerst mooi aan, laten hem 10 minuten rusten en dan warmen/garen ze hem door.

Hoe heet moet je die oven hebben en hoe lang is dan handig?

Verder stinkt roomboter als je d'r in bakt. Kan wie weet best lekker zijn maar die ranzige geur ontneemt me m'n eetlust behoorlijk.

Stefanie 15-07-2005 17:13

Citaat:

mandarijn schreef op 08-07-2005 @ 01:35 :
Misschien een beetje te laat, maar misschien heb je er ooit nog iets aan:

Je kan het namelijk aan de biefstuk voelen (erop duwen) en het vergelijken met je hand (de muis van je hand)
duim+wijsvinger=rood
duim+middelvinger=medium
duim+ringvinger=doorbakken
duim+pink=verbrand
Ik weet niet hoe ik het duidelijker moet uitleggen, sorry

Dat snap ik niet helemaal :confused:

Jolt 17-07-2005 17:18

Citaat:

Roos schreef op 08-07-2005 @ 08:07 :
Ik vind het goor met roomboter, bovendien stinkt dat as hell.

Met olie vind ik het ook niet lekker trouwens hoor ;) Gewoon croma!

Dan laat je je roomboter verbranden, croma is ook roomboter, maar dan is er een gedeelte van het vocht weg gehaald.

Citaat:

G-Lo schreef op 08-07-2005 @ 10:02 :
Hoe heet moet je die oven hebben en hoe lang is dan handig?

Verder stinkt roomboter als je d'r in bakt. Kan wie weet best lekker zijn maar die ranzige geur ontneemt me m'n eetlust behoorlijk.

200 ºC bij een oven met een ventilator, anders 220ºC, hoe lang, dat ligt eraan hoe lang je gebakken hebt, wat zou het zijn 5 minuten als je ze ligt bruin hebt gebakken.

Citaat:

Stefanie schreef op 15-07-2005 @ 18:13 :
Dat snap ik niet helemaal :confused:
Je kan voelen als je met je duim je wijsvinger aanraakt, en je voelt dan op het plekje net onder je duim, dan voelt het precies aan als een biefstuk als hij rosé is, zelfde geld voor middelvinger en pink.

reuffneck32 17-07-2005 22:11

van te voren je biefstuk uit de koeling halen, en op kamertemperatuur laten worden!

reuffneck32 17-07-2005 22:13

Citaat:

Jolt schreef op 17-07-2005 @ 18:18 :
Dan laat je je roomboter verbranden, croma is ook roomboter, maar dan is er een gedeelte van het vocht weg gehaald.



200 ºC bij een oven met een ventilator, anders 220ºC, hoe lang, dat ligt eraan hoe lang je gebakken hebt, wat zou het zijn 5 minuten als je ze ligt bruin hebt gebakken.



Je kan voelen als je met je duim je wijsvinger aanraakt, en je voelt dan op het plekje net onder je duim, dan voelt het precies aan als een biefstuk als hij rosé is, zelfde geld voor middelvinger en pink.

ik had dat truckje gehoort met je neus, topje van je neus is rood ect


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 07:26.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.