![]() |
Biefstuk bakken.
Het blijft een pittig karweitje, een biefstuk goed rare of net tegen medium rare aanbakken. Heb net een mooi stukje kogelbiefstuk gekocht, maar wie legt me uit hoe ik em perfect rare bak?
Ik weet dat de pan en de olie érg heet moeten zijn, maar dan? Krijg toch te vaak nog óf een taaie biefstuk óf een van binnen nog niet warme biefstuk. Hoorde al eens wat over even je biefstuk in de oven doen, wat blijkbaar ook een optie is? Wie helpt me met de gouden tip? |
rare:
hoog vuur, pan+vet goed warm, mooi bruin bakken aan alle kanten. medium: Lager vuur, verder hetzelfde verhaal. Als je em helemaal doorbakken wilt nog een wat lager vuur. Het is een kwestie van gevoel :) |
Ja zover was ik ook al. Maar hoe weet ik of m'n vet warm genoeg is, en of m'n biefstukje nu precies lang genoeg heeft gelegen om rare te zijn zonder em open te snijden?
Veel/weinig boter? & doorbakken; als ik dat wil gooi ik em wel in de mangetron. |
heb je gas of electrisch?
bij gas kun je er van uit gaan dat boter heet is als het bruin begint te worden, vloeibare margarine als het niet meer bruist en olie als het begint te walmen. Dat laatste telt ook bij elektrisch. |
Inductie (helaas) hier bij m'n ouders, was ik even vergeten te melden.
|
als je biefstukje mooi bruin is :)
Bij hoog vuur is dit eerder het geval, maar is hij van binnen nog "rare" Hoe lager je het vuur zet, hoe langzamer het gaat, maar tegelijkertijd ook gelijkmatiger, waardoor hij binnenin ook gaarder wordt. Zoals ik al zei: het is gewoon een kwestie van gevoel. :) |
Update.
Damn, dat was net m'n beste zelf gebakken biefstuk ooit. Half om half boter en olie gedaan. Héél heet laten worden en beide kanten zo'n pff, 90 seconden laten dichtschroeien en constant blijven bewegen. Heerlijk mals, precies zo rare als ik wil en warm van binnen. <3 |
Citaat:
|
:|
Dat jullie geen room boter gebruiken, is veel lekkerder. Daarnaast als je hem medium of well done wilt, gewoon in de oven knallen, of laten garen op laag vuur zoals al eerder gezegd is. Rare of Rosé zelfde verhaal alleen niet laten garen, maar gewoon meteen flink power geven, voelen of er een beetje spanning opstaat. En dan is hij al goed. Sommige mensen bakken hun biefstuk eerst mooi aan, laten hem 10 minuten rusten en dan warmen/garen ze hem door. |
Citaat:
|
Misschien een beetje te laat, maar misschien heb je er ooit nog iets aan:
Je kan het namelijk aan de biefstuk voelen (erop duwen) en het vergelijken met je hand (de muis van je hand) duim+wijsvinger=rood duim+middelvinger=medium duim+ringvinger=doorbakken duim+pink=verbrand Ik weet niet hoe ik het duidelijker moet uitleggen, sorry |
Citaat:
Met olie vind ik het ook niet lekker trouwens hoor ;) Gewoon croma! |
Citaat:
Verder stinkt roomboter als je d'r in bakt. Kan wie weet best lekker zijn maar die ranzige geur ontneemt me m'n eetlust behoorlijk. |
Citaat:
|
Citaat:
Citaat:
Citaat:
|
van te voren je biefstuk uit de koeling halen, en op kamertemperatuur laten worden!
|
Citaat:
|
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 07:26. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.