![]() |
Fooi
ik vraag me af hoe dit bij anderen in de horeca gaat. Als ik kijk bij mn broertje, die kijrgt per week bijna 100 euro fooi, ik eens per jaar ongeveer 250 euro... dit staat naar mijn idee niet naar verhouding aangezien ik bijna elke dag rond de 30 euro fooi ontvang van gasten, ik zie er eigenlijk bijna niets van terug. Kan ik bij mn werkgever aankaarten om een fooienpot aan te maken in plaats van dat het in de portemonnee verdwijnt en dat het uiteindelijk ongeveer verdeelt word?
|
Moet jij je fooi inleveren?
En hoe oud is je broetje dan? |
Dat hangt af van wat er in je arbeidsovereenkomst bepaald is. Als het netjes gedaan is dan zal daar iets staan over het afstaan van fooien voor een gezamenlijke fooienpot, die dan naar evenredigheid onder alle werknemers verdeeld wordt of die eens in de zoveel tijd gebruikt wordt voor een uitje of iets in die geest.
Staat er niets over, dan is het geld dat jij van klanten krijgt gewoon een gift, en heeft je werkgever dus niet het recht jou te verplichten dat af te staan. Anderzijds heb jij ook geen enkele grond om hem te verplichten een fooienpot in te stellen als je vindt dat jij minder fooi krijgt dan anderen. |
wij doen al het gekregen fooi in de algemene portomonnee. Bij mijn broertje op het werk gaat het in een aparte pot.
Het type restaurants is vergelijkbaar met elkaar waar we werken. Hij is 18, ik 20 dus... |
Wat is het verschil tussen een algemene portemonnee en een aparte pot? Het gaat erom waar dat geld uiteindelijk voor besteed wordt en wat de basis daarvoor is in de arbeidsovereenkomst.
|
Citaat:
ik vind het daarom zo bar weinig wat er binnenkomt, terwijl ik wel zie hoeveel fooi ik dagelijks krijg van gasten... |
Citaat:
en bij een aparte pot is het duidelijkw at er binnenkomt |
Citaat:
Dat neemt niet weg dat het in veel bedrijfstakken wel gebruikelijk is om het in een pot te stoppen, maar dat is in de regel niet strikt juridisch in de haak. Het is alleen wel zo netjes omdat in sommige bedrijfstakken bepaalde werknemers door puur toeval veel meer fooi krijgen dan andere, en daarom wordt het centraal geregeld. Maar als je echt zou willen kun je het wel behouden, het is alleen de vraag of je daarmee niet een ruzie riskeert. |
Zelf de fooi houden is niet eerlijk, de mensen in de keuken hebben net zoveel recht op die fooi als jij, die fooi wordt gegeven voor de service EN voor de kwaliteit van het eten ed... Misschien verdelen ze het bij jouw broertje wel alleen onder de bediening en gaat het bij jou eerlijker...
|
Soms wordt fooi verdeeld naar het aantal uren dat je werkt, misschien zoiets ook bij jullie?
|
250 p jaar is een beetje weinig idd.
Ik kreeg 2 jaar geleden al 100 per maand. en ik werkte gewoon, dus niet 7 dagen in de week, 10 uur p dag ofzo. |
Ben blij dat je fooi krijgt, ik werk bij een paar van die mensen die mij alleen geven waar ik recht op heb, meer krijg ik ook niet.
Helaas, maja nog 2 maanden (Y) |
Mogen werkgevers eisen dat je je fooi inlevert??? :eek:
|
Citaat:
|
Koks krijgen geen fooi :)
|
Citaat:
|
Citaat:
Een vriendelijk gezicht is verschrikkelijk belangrijk in een restaurant en hoe vriendelijker je bent, hoe meer fooi je dus zult krijgen. Maar koks verdienen gewoon meer. |
Een werkgever mag niet jouw fooi achterhouden, maar zonder fooienpot of anderszins een behoorlijke administratie kom je er niet achter hoeveel fooi er is om verdeld te worden.
Het wordt wel gebruikt door een werkgever om zijn kastekorten mee aan te zuiveren, die veroorzaakt worden door rekenfoiten of diefstal van zijn personeel, en het restant als fooi uit te keren. Dit mag niet. Fooi is loon van derden, jij moet er ook belasting over betalen. Eh, een kort gesprekje met de Belastingdienst waarbij je verteld dat dit en dit restaurant rotzooit met de fooien zal vertrouwelijk worden behandeld, maar je werkgever kan een boekencontrole tegemoet zien. Schrale troost, maar toch: wraak is zoet. En als het allemaal in orde is, heeft hij toch niets te vrezen? Wat jij nu kunt doen is voortaan niet meer de fooi in de algemene portemonee doen maar zelf houden, of slechts een deel afstaan. Volgens mij doen de meesten dat. . |
Over fooi hoef je geen belasting te betalen, alleen als het via plastic geld word betaald, c.q credit card of viso, e.d
:) |
Citaat:
|
Citaat:
Citaat:
|
Citaat:
|
bij ons komt het uit een pot, bij iedereen gaat er elke maand 5 euro af voor de p.v. waar (memorabele :o) feestjes van georganiseerd worden.
rest gaat in deze verhouding: bediending: 1 keuken: 0,5 t.d/afwas/andere afdelingen: 0,25/0,5 (afhankelijk van of de functie direct in contact staat met gasten e.d.). opzich prima systeem, iedereen kan zich erin vinden, en is toch "leuk", ernaast. In de praktijk komt het in de bediending neer op gemiddeld 1 euro per gewerkt uur (uitbetaling fooi bepaald op basis van aantal uren gewerkt, dus in verhouding). |
Citaat:
|
Citaat:
|
Citaat:
|
weet je dat zeker? lijkt mij toch een soortvan diefstal, al kan ik het niet goed onder woorden bregenen zegmaar
|
die fooi krijg je toch echt van de mensen die je bedient in handen, en daar heeft in principe je baas niks mee te maken. dat het gebruikelijk is om de fooien onder het personeel te verdelen heeft daar niks mee te maken; en als je wel telkens fooien krijgt maar ze nooit terugziet, zou ik echt wel een vrij groot gedeelte zelf houden.
|
Citaat:
|
Juist. Het gebruik kan overigens ook anders meebrengen.
|
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 20:24. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.