Vanima Estel |
05-08-2005 22:17 |
Allereerst geef je niet aan waarom je denkt dat je een vitamine C tekort hebt. Het is belangrijk dat je accuraat vaststelt of dat het geval is. Kijk eens hier naar de functies van vitamine C en kijk naar de verschijnselen van vitamine C tekort. http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin...ns_in_the_body
Ook in banaan zit vitamine C. 't Is echter niet zo veel. Een banaan wordt doorgaans niet primair gegeten om de vitamine C, maar om de energie die je er van krijgt en vanwege het kalium (gerelateerd aan o.a. bloeddruk en energie) en -bij rijpe bananen- de suikers (gerelateerd aan o.a. gemoedstoestand).
Hier staat een lijstje in het Engels
http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_C#Plant_sources
Citaat:
Citrus fruits (lime, lemon, orange, grapefruit), tomatoes, and potatoes are good common sources of vitamin C. Other foods that are good sources of vitamin C include papaya, broccoli, brussels sprouts, black currants, strawberries, cauliflower, spinach, cantaloupe, and kiwifruit. Also, cranberries and red peppers are good sources of the vitamin.
The amount of vitamin C in foods of plant origin depends on:
* the precise variety of the plant,
* the soil condition
* the climate in which it grew,
* the length of time since it was picked,
* the storage conditions,
* the method of preparation. Cooking in particular is often said to destroy vitamin C - but see the section on Food preparation.
|
Het lijstje is dus niet al te nuttig om te gaan rekenen of je wil genoeg binnenkrijgt ivm bovenstaande. Neem het met een korreltje zout want het groente en fruit in Nederland is meestal niet vers of van hoge kwaliteit.
Omdat een overdosis vitamine C vrijwel niet voorkomt kan het geen kwaad beter teveel dan te weinig binnen te krijgen.
Eventueel kun je ook even op zoek gaan naar Nederlandse bronnen.
|