Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Eten & Drinken (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=62)
-   -   raspatat gezonder? (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1242487)

tiram 07-08-2005 14:48

raspatat gezonder?
 
Wat is nu eigenlijk gezonder, gewone patat of raspatat? Ik zit in een discussie met mijn vriend en wil het nu toch wel erg graag weten :)

Leonoor 07-08-2005 14:51

Raspatat bestaat toch uit aardappelpuree oid...?

Ik denk niet dat het heel veel uitmaakt, het is beide vet door het frituurvet. Als raspatat echt uit echte aardappelpuree bestaat, dan lijkt gewone patat me net iets gezonder, omdat aardappels volgens mij net ietsje gezonder zijn dan aardappelpuree. Maar eigenlijk denk ik dat het verschil verwaarloosbaar klein is.

Flower_4_u 07-08-2005 16:38

Wat in godsnaam is raspatat? Aardappelpuree die in frietvorm gefrituurd wordt ofzo :confused:

levi's 07-08-2005 17:44

raspatat<3

teddybeer1983 08-08-2005 00:34

Raspatat is inderdaad aardappelpuree in de vorm van friet. Ik weet niet of het veel uitmaakt qua gezondheid, ik denk dat er weinig verschil is. Het zal wel voornamelijk liggen aan de manier hoe je het klaarmaakt (temperatuur van de olie/vet hoe lang je ze er in laat liggen etc).

Oja, geef mij maar gewone friet.

Sevi 08-08-2005 10:35

Wel lekkerder :D

Mestkever 08-08-2005 15:20

Citaat:

Mala schreef op 08-08-2005 @ 11:35 :
Wel lekkerder :D
:nono:

E Che Guevara 08-08-2005 16:41

Ik eet ALTIJD raspatat.
Ik vind gewone patat bijna niet meer lekker :o

Lazlow

Gimme more beer 08-08-2005 16:44

Citaat:

levi's schreef op 07-08-2005 @ 18:44 :
raspatat<3

tiram 08-08-2005 19:42

Hmm...nou ja, dan hebben we beide gelijk :P

Louis Armstrong 08-08-2005 20:51

even mijn boerenverstand laten werken,

aardappelpuree heeft een veel lossere structuur dan een massief stuk aardappel.
Dus zou het dan niet zo zijn dan een raspatat ( wie heeft die term verzonnen???? ) meer frituurvet opneemt, dan een gewone friet, en zou het daarmee ongezonder ( want vetter ) zijn??

ik weet niet of dit waar is, maar daar kwam mijn nuchterheid mee aan. ( misschien moet ik alleen nog maar dronken posten )

Mara 08-08-2005 21:17

Ik denk niet dat 't gigantisch veel uitmaakt.

Jolt 08-08-2005 21:19

aardappel puree kan je niet zo gewoon frituren, er word meestal iets omheengedaan (bierbeslag of zo) of er word een soort van deeg in vermengd.

Aangezien je ook nog van alles in je aardappelpuree doet(boter, melk, peper, zout, nootmuskaat, eitje misschien)in het deeg zit ook nog boter, bloem, eitje, lijkt mij raspatat slechter.

Maar kwa vet opname is het ongeveer gelijk.
Gewoon in olie frituren inplaats van frituurvet.

flupkeflup 08-08-2005 21:41

Gewone friet wordt tweemaal gefrituurd. Raspatat slechts eenmaal. Het scheelt dus qua vet.

flupkeflup 08-08-2005 21:42

Citaat:

Jolt schreef op 08-08-2005 @ 22:19 :
aardappel puree kan je niet zo gewoon frituren, er word meestal iets omheengedaan (bierbeslag of zo) of er word een soort van deeg in vermengd.

Nee, het is geen echte puree. Het is dikker, en met een machine worden er 'sliertjes' van gemaakt.

Louis Armstrong 08-08-2005 21:54

Citaat:

flupkeflup schreef op 08-08-2005 @ 22:41 :
Gewone friet wordt tweemaal gefrituurd. Raspatat slechts eenmaal. Het scheelt dus qua vet.
ja, maar dat neemt toch niet weg dat het net als ZOAB een veel openere structuur heeft, en dus meer vet/olie opneemt dan gewone patat?

Jolt 08-08-2005 22:20

Citaat:

flupkeflup schreef op 08-08-2005 @ 22:42 :
Nee, het is geen echte puree. Het is dikker, en met een machine worden er 'sliertjes' van gemaakt.
Dat kan niet, gooi jij maar eens aardappel puree in de frituur.
Er zit waarschijnlijk bloem en een eitje bij.

teddybeer1983 08-08-2005 22:32

Citaat:

Louis Armstrong schreef op 08-08-2005 @ 21:51 :
even mijn boerenverstand laten werken,

aardappelpuree heeft een veel lossere structuur dan een massief stuk aardappel.
Dus zou het dan niet zo zijn dan een raspatat ( wie heeft die term verzonnen???? ) meer frituurvet opneemt, dan een gewone friet, en zou het daarmee ongezonder ( want vetter ) zijn??

ik weet niet of dit waar is, maar daar kwam mijn nuchterheid mee aan. ( misschien moet ik alleen nog maar dronken posten )

Afhankelijk van de temperatuur van het vet. Bij warm vet wordt de buitenkant snel dichtgeschroeid en komt er verder geen vet in t friet. Zie het maar als een 'biefstuk' die schroei je snel dicht waardoor de sappen in t vlees blijft. Zo kunnen er ook geen sappen in, dus ik denk dat t niks uitmaakt.

Gimme more beer 09-08-2005 10:37

Citaat:

Jolt schreef op 08-08-2005 @ 23:20 :
Dat kan niet, gooi jij maar eens aardappel puree in de frituur.
Er zit waarschijnlijk bloem en een eitje bij.

Dat zegt ze toch ook?

Gimme more beer 09-08-2005 10:38

Overigens is het geen "raspatat", maar gewoon rasfriet en dat klinkt een stuk lekkerder (Y)

PrinsesLotte 10-08-2005 09:55

http://www.zibb.nl/horeca/artikel_st...p?artnr=812522


Misschien helpt dit. Dus geen boter en een eitje!

SisterOfMercy 10-08-2005 12:56

Raspatat is smerig, een beetje poeder met een berg water. Bleh, en natuurlijk met allemaal toevoegingen, omdat het anders weer klontert enzo.

Ik ga wel gewoon verse friet halen bij de snackbar in de buurt. Als in: ze hebben daar zelf van de aardappelen friet gemaakt. 'Vers' zegt natuurlijk eigenlijk niets.

Gimme more beer 10-08-2005 23:01

Bwoah, ik vind het lekker en daar gaat het om (Y)

PhlawleZz°Necro 11-08-2005 12:34

Als ik toch zou moeten kiezen, zou ik gaan voor de gewone patat. Zeg nou zelf, 'raspatat' klinkt toch smerig.

Jolt 11-08-2005 22:30

Citaat:

SisterOfMercy schreef op 10-08-2005 @ 13:56 :
Raspatat is smerig, een beetje poeder met een berg water. Bleh, en natuurlijk met allemaal toevoegingen, omdat het anders weer klontert enzo.

Ik ga wel gewoon verse friet halen bij de snackbar in de buurt. Als in: ze hebben daar zelf van de aardappelen friet gemaakt. 'Vers' zegt natuurlijk eigenlijk niets.

Is 'vers' wel vers?Hoe vers is vers?

:D

Moesten wij een werkstuk van maken op school.

SisterOfMercy 12-08-2005 01:53

Citaat:

Jolt schreef op 11-08-2005 @ 23:30 :
Is 'vers' wel vers?Hoe vers is vers?
Ik weet het, je mag een lap vlees van drie weken oud nog steeds verkopen als 'vers'.
Pas zag ik zo'n "met olijfolie bereid" kreet op een verpakking staan.. Ik vraag me af of dat ook dan echt zo is, of dat ze dat er gewoon zo op mogen zetten.

Vice 12-08-2005 02:27

Citaat:

Jolt schreef op 11-08-2005 @ 23:30 :
Is 'vers' wel vers?Hoe vers is vers?

:D

Moesten wij een werkstuk van maken op school.

Volgens mij volg jij best wel een interessante opleiding.

Citaat:

SisterOfMercy schreef op 12-08-2005 @ 02:53 :
Ik weet het, je mag een lap vlees van drie weken oud nog steeds verkopen als 'vers'.
Pas zag ik zo'n "met olijfolie bereid" kreet op een verpakking staan.. Ik vraag me af of dat ook dan echt zo is, of dat ze dat er gewoon zo op mogen zetten.

Zelfs als een stuk vlees 2 jaar lang in vriezer heeft gelegen wordt het alsnog als vers verkocht.

Jolt 12-08-2005 09:27

Citaat:

SisterOfMercy schreef op 12-08-2005 @ 02:53 :
Ik weet het, je mag een lap vlees van drie weken oud nog steeds verkopen als 'vers'.
Pas zag ik zo'n "met olijfolie bereid" kreet op een verpakking staan.. Ik vraag me af of dat ook dan echt zo is, of dat ze dat er gewoon zo op mogen zetten.

Maar.....vlees moet een paar dagen in de koeling liggen, c.q afsterven daardoor blijft hij lekker mals, anders heb je zo een stukje dat helemaal samengetrokken is, als je een beest net neerschiet/slagt, dan is hij ook helemaal stijf (alles samengetrokken), dan moet hij een paar dagen in de koeling liggen, zodat hij weer mals word.

Bij groente is het weer zo van, diepvriesgroenten zijn het verste, aangezien die binnen 3 uur in de vriezer liggen.
Normaal komt het van de boer naar de groothandel en die verkoopt het weer verder aan de keukens.

Eigenlijk wel een leuk onderwerp, versheid van groente/vlees/vis.
Zie je overal staan, 'verse vis' , e.d, moet je dan eense met ze in discussie gaan, dat vers niet echt vers is :P

Citaat:

Vice schreef op 12-08-2005 @ 03:27 :
Volgens mij volg jij best wel een interessante opleiding.


Zelfs als een stuk vlees 2 jaar lang in vriezer heeft gelegen wordt het alsnog als vers verkocht.

Ik volg wel een leuke opleiding jah, maar er kan niet veel gebeuren in een vriezer mits goed afgesloten, anders kan hij kapot vriezen of er kan oxidatie optreden, maar dat is meestal bij vis.

Sarah 12-08-2005 11:06

Citaat:

Jolt schreef op 12-08-2005 @ 10:27 :
Maar.....vlees moet een paar dagen in de koeling liggen, c.q afsterven daardoor blijft hij lekker mals, anders heb je zo een stukje dat helemaal samengetrokken is, als je een beest net neerschiet/slagt, dan is hij ook helemaal stijf (alles samengetrokken), dan moet hij een paar dagen in de koeling liggen, zodat hij weer mals word.

eigenlijk nooit bij nagedacht maar het is heel logisch inderdaad... bij alle zoogdieren en vogels treedt rigor mortis op, dus ook bij slachtdieren.

wat betreft de 'met olijfolie bereid', ik weet niet of er dan echt olijfolie in zit maar vast wel een spoortje. Wel staat er op flessen knoflooksaus van Remia (geloof ik, kan ook ander merk zijn geweest) dat de saus zo romig is door verse knoflook. Los van het feit dat knoflook dingen niet romig maakt, zit er alleen gedroogd knoflookpoeder in die saus...

tiram 12-08-2005 16:27

Maar om weer even bij het onderwerp terug te komen :cool:

Raspatat is gezonder. Mijn vriend wilde het persé weten en heeft het in een snackbar gevraagd. Het is gezonder omdat het maar een keer gefrituurd wordt en patat twee keer. Verder zit er om raspatat een laagje ofzo zodat het vet niet in het binnenste kan komen. Zoiets was het :P

Yeah, ik had gelijk.
Zoals altijd.

Andijvie 12-08-2005 16:52

Ik denk wel dat raspatat iets minder vet is, maar dat je niet meer kan zeggen dat het een gezonder is dan de ander. 't Is allebei gewoon niet erg gezond.

SisterOfMercy 12-08-2005 20:38

Citaat:

tiram schreef op 12-08-2005 @ 17:27 :
Maar om weer even bij het onderwerp terug te komen :cool:

Raspatat is gezonder. Mijn vriend wilde het persé weten en heeft het in een snackbar gevraagd. Het is gezonder omdat het maar een keer gefrituurd wordt en patat twee keer. Verder zit er om raspatat een laagje ofzo zodat het vet niet in het binnenste kan komen. Zoiets was het :P

En bij de snackbar werken natuurlijk ook alleen intelligente lui (N)
Iets dat één keer wordt gefrituurd is niet per sé beter hoor, het hangt van allerlei factoren af. En wat voor laagje zou er in vredesnaam om die raspatat heen zitten?

Citaat:

Sarah schreef op 12-08-2005 @ 12:06 :
Wel staat er op flessen knoflooksaus van Remia (geloof ik, kan ook ander merk zijn geweest) dat de saus zo romig is door verse knoflook. Los van het feit dat knoflook dingen niet romig maakt, zit er alleen gedroogd knoflookpoeder in die saus...
Wat een stelletje laaielichters zeg (N)
Maargoed, de beste mayonaise is nog altijd die van Akwarius, biologisch, en als je knoflooksaus wilt pleur je daar gewoon zelf knoflook bij.

Miracle 13-08-2005 08:53

Citaat:

SisterOfMercy schreef op 12-08-2005 @ 21:38 :
Maargoed, de beste mayonaise is nog altijd die van Akwarius, biologisch, en als je knoflooksaus wilt pleur je daar gewoon zelf knoflook bij.
Hm, die zal ik eens proberen.

Ik vind raspatat ook niet lekker. Bij ons is het op de één of andere manier altijd vettiger (=bah) en er zitten gekke kruiden in ofzo, of vergis ik me nu? Ik vind het iig niks, maar ik ben dan ook niet super gek op patat. :)

Jolt 13-08-2005 12:55

Citaat:

SisterOfMercy schreef op 12-08-2005 @ 21:38 :
En bij de snackbar werken natuurlijk ook alleen intelligente lui (N)
Iets dat één keer wordt gefrituurd is niet per sé beter hoor, het hangt van allerlei factoren af. En wat voor laagje zou er in vredesnaam om die raspatat heen zitten?



Wat een stelletje laaielichters zeg (N)
Maargoed, de beste mayonaise is nog altijd die van Akwarius, biologisch, en als je knoflooksaus wilt pleur je daar gewoon zelf knoflook bij.

Gewoon zelf Mayoniase maken :)
eitje, mosterd,peper en zout, beetje citroensap en olie

Meer heb je niet nodig, en dan genoeg knoflook als je knoflook mayo wilt. Wat je ook dan kan doen, is knoflook olie inplaats van gewone olie. Gewoon een paar teentjes knoflook in de olie zettten, dagje wachten en heerlijke olie.


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 08:28.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.