![]() |
irritant geluid uit verwarmingsbuizen in huurhuis
Ik heb een vraagje. Ik woon sinds een aantal maanden in een wooncontainer van een niet nader te noemen woningcorporatie in Amsterdam. Mijn kamer is een van de kamers waardoor een hoofdleiding van de centrale verwarming loopt. In het begin maakte de buizen soms een ruisend geluid wanneer de pomp begon te lopen (rond 22:00 uur tot 2:30 en tussen 5:00 en 11:00 uur) Even wennen, maar verder niet hinderlijk. Sinds 2 maanden maken de buizen behalve het ruisen een fluitend geluid wat me uit mn slaap houd. Ik heb een aantal keren contact opgenomen met de corporatie omdat het me irriteerde en er is 2 keer iemand langs geweest met de belofte dat er iets aan gedaan zal worden. Nu is het probleem nogsteeds niet opgelost en zegt de monteur dat hij er niks aan kan doen en niet weet waar het geluid vandaan komt. De woningcorporatie zegt ook dat er niks aan te doen is. Het irriteert me echter mateloos. Ik kan er slecht van slapen en studeren lukt ook niet goed in mn kamer.
Zijn ze verplicht om desnoods de buizen te verplaatsen om het wooncomfort van hun huurders te garanderen? Ik vind dat ik flink veel huur betaal voor mijn kamer. En wil me hier niet bij neerleggen. Iemand enig idee hoe ik dit het beste kan oplossen en wat mijn rechten zijn in dit geval?? Iemand een goed advies? |
Dit is altijd heel moeilijk. Ik zit zelf ook wel eens met een dergelijk probleem. Ik ben namelijk nogal gevoelig voor hoogfrequente geluiden (heb een nogal scherp gehoor, dus zelfs dingen >19 KHz vallen me nog heel erg op). Soms koop ik bijv. een computer-onderdeel dat een hoogfrequente toon genereert dat de verkoper dus gewoon niet hoort, maar ik wel. Ik heb dan standaard gezeik als ik dat ding wil terugbrengen.
Maar goed, dat terzijde. Op zichzelf is de verhuurder verplicht de huurder huurgenot te verschaffen en hem te vrijwaren van stoornissen in dat huurgenot. Het is dus de vraag of een vervelend geluid uit de radiatorbuizen een aantasting van het huurgenot in de risicosfeer van de verhuurder betekent. Die vraag zou ik zomaar niet durven beantwoorden. |
Nou de eerste keer dat de monteur er was en het geluid hoorde was hij het met me eens dat het irritant was en dat het zo niet hoorde te zijn. Heeft hij daarmee niet erkent dat het een defect is wat er niet hoort te zijn?
|
Vanaf de jaren 70 is er regelgeving gekomen die zegt dat het geluid van installaties niet meer dan 35dB(A) mag bedragen. Je kunt vragen of er een akkoestisch onderzoek kan worden gedaan. Voor tijdelijke bouw zouden andere regels kunnen gelden. Je zou de gemeente eens kunnen bellen om het na te vragen aangezien de woningen aan het bouwbesluit moeten voldoen.
(Aldus iamcj. ;)) |
Hebben andere mensen in dat complex er ook last van? Met meer klagende huurders sta je sterker.
|
Citaat:
Bovendien, ook al zou dat wel zo zijn, dan nog is het maar de vraag of de verhuurder ook krachtens de huurovereenkomst of de wet verplicht is er iets aan te doen. En daarvoor heb je denk ik het meest aan wat iamcj (onder Leonoors naam, hierboven) aanraadt: bij de gemeente vragen. :) |
Citaat:
|
Citaat:
|
Nou heb ik zelf ook last van een jazz-orkest in mijn CV, en daar is niks aan te doen, tenzij we willen gaan breken....
Ik ben er aan gewend geraakt. |
kan aan mij liggen maar is het dan niet gewoon een kwestie van ontluchten? dat heeft mijn monteur mij in elk geval uitgelegd.
hinderlijk gefluit of geborrel -> ontluchten |
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 18:08. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.