Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Eten & Drinken (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=62)
-   -   Wie weet hoe je wijn moet maken? (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1256012)

b.beetje 30-08-2005 11:57

Wie weet hoe je wijn moet maken?
 
Want wij hebben een lading druiven daar word je gek van dus iemand enig idee hoe je wijn kan maken?

want dat lijkt me best leuk om te doen :)

alvast bedankt

Sarah 30-08-2005 12:12

http://www.bibere.com/Wijn_maken_58/ :)

b.beetje 30-08-2005 12:17

ja khad die site ook gezien

maar halleluja daar staat dat ingewikkeld uitgelegd ik zoek meer wijnuitleg voor dummies :) :)

koekjes 30-08-2005 12:20

ton
druiven
druiven platstampen ofzo
vloeistof aftappen
destilleerding
wijn!

toch?

perseus 30-08-2005 12:21

Voeg wat kant-en-klare gist toe aan druivensap en laat het vijf dagen staan (NIET luchtdicht verpakt!).

perseus 30-08-2005 12:22

Citaat:

koekjes schreef op 30-08-2005 @ 13:20 :
ton
druiven
druiven platstampen ofzo
vloeistof aftappen
destilleerding
wijn!

toch?

Hehe, waar komt die alcohol vandaan dan? ^_^

b.beetje 30-08-2005 12:22

Citaat:

perseus schreef op 30-08-2005 @ 13:21 :
Voeg wat kant-en-klare gist toe aan druivensap en laat het vijf dagen staan (NIET luchtdicht verpakt!).
is dat alles? nou dan moet dat goed komen :)

perseus 30-08-2005 12:26

Citaat:

b.beetje schreef op 30-08-2005 @ 13:22 :
is dat alles? nou dan moet dat goed komen :)
Ja, ik geloof dat het zo wel kan werken. :) Je moet dus alleen druivensap en die kant-en-klare gist zien te kopen, ik zou zelf niet weten waar je dat laatste kunt krijgen. Er is in ieder geval een Duits bedrijf dat speciale kartonnen pakken met instant-wijn heeft gemaakt: het bestaat uit een kartonnen literpak met druivensap met vlak onder de dop een aparte ruimte met gistpoeder erin. Wanneer je de dop van het pak draait, valt het poeder in het sap. Vervolgens moet je de dop opnieuw op het pak leggen, waarna je het vijf dagen moet laten staan.

Dat is best een gaaf product, ik zag het vorig jaar op een beurs in Frankfurt. Ik denk dat het inmiddels wel op de markt is. :)

koekjes 30-08-2005 12:26

Citaat:

perseus schreef op 30-08-2005 @ 13:22 :
Hehe, waar komt die alcohol vandaan dan? ^_^
fruit gist toch vanzelf na een tijdje?

perseus 30-08-2005 12:27

Citaat:

koekjes schreef op 30-08-2005 @ 13:26 :
fruit gist toch vanzelf na een tijdje?
Oh, op die manier. Ja, maar dat moet je dan wel gecontroleerd laten gebeuren (je wilt immers alleen 'gezonde' schimmels in je wijn) en bovendien staat er nergens iets over in je handleiding. In mijn scheikundeboek staat ergens dat je gistpoeder moet toevoegen, dus ik denk dat het zonder toegevoegde gist niet makkelijk gaat.

koekjes 30-08-2005 12:30

Citaat:

perseus schreef op 30-08-2005 @ 13:27 :
Oh, op die manier. Ja, maar dat moet je dan wel gecontroleerd laten gebeuren (je wilt immers alleen 'gezonde' schimmels in je wijn) en bovendien staat er nergens iets over in je handleiding. In mijn scheikundeboek staat ergens dat je gistpoeder moet toevoegen, dus ik denk dat het zonder toegevoegde gist niet makkelijk gaat.
t duurt effe ;) een moeder van n vriendin van mij deed dat op zon manier, gewoon die zooi in een destilleervat ofzo en dan een maand ofzo laten staan en dan kwam t wel goed

Sarah 30-08-2005 12:31

om druivensap van je druiven te maken zou ik ivm hygiene en gemak ze niet gaan platstampen in een ton, maar gewoon een sapcentrifuge of keukenmachine gebruiken :P

Gedroogde gist is gewoon te koop in de supermarkt, het ligt bij de pannenkoekmix en dergelijke. Verse gist is vaak te koop bij de bakker.

ssjpan 31-08-2005 15:04

Er moet ook veel suiker in.. En als het dan klaar is kan het wel een jaar duren voordat je het kunt drinken.
Jaa, Mijn oma maakt wijn.

Arenda 31-08-2005 17:42

Eeen beetje een wijn moet dertig dagen staan waar je dan tussendoor dingen aan toevoegd (dingen voor smaak, gist, preservatie middellen als je dt wilt)
Ik maak ook wijn, alleen doe het dan volgens een noggal ingewikkelde handleiding, wel de moeite waard... de laatste 30 flessen waren heerlijk. :) Kijk nog ff verder zou ik zeggen... experimenteren is soms ook leuk.

b.beetje 31-08-2005 19:25

Citaat:

Arenda schreef op 31-08-2005 @ 18:42 :
Eeen beetje een wijn moet dertig dagen staan waar je dan tussendoor dingen aan toevoegd (dingen voor smaak, gist, preservatie middellen als je dt wilt)
Ik maak ook wijn, alleen doe het dan volgens een noggal ingewikkelde handleiding, wel de moeite waard... de laatste 30 flessen waren heerlijk. :) Kijk nog ff verder zou ik zeggen... experimenteren is soms ook leuk.

jaa ben ik wel met je eens

ik heb nou wel een mooie handleiding gevonden 5 a4tjes lang (is dat ingewikkeld?) het zag er iig wel ingewikkeld uit :)

Reuff 31-08-2005 20:16

Citaat:

perseus schreef op 30-08-2005 @ 13:22 :
Hehe, waar komt die alcohol vandaan dan? ^_^
de stokjes van de druiven

b.beetje 03-09-2005 12:53

nou kijk ik heb wijn gemaakt

maar hij ligt nou te gisten maar 1 van die wijnen is de dop eraf geknalt enig idee hoe ik dat op kan lossen? zodat dat bij die andere wijn niet gebeurt? (kheb 2 flessen)

Pinksterhaas 03-09-2005 16:20

Citaat:

b.beetje schreef op 03-09-2005 @ 13:53 :
nou kijk ik heb wijn gemaakt

maar hij ligt nou te gisten maar 1 van die wijnen is de dop eraf geknalt enig idee hoe ik dat op kan lossen? zodat dat bij die andere wijn niet gebeurt? (kheb 2 flessen)

Citaat:

perseus schreef op 30-08-2005 @ 13:21 :
Voeg wat kant-en-klare gist toe aan druivensap en laat het vijf dagen staan (NIET luchtdicht verpakt!).
?


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 20:22.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.