Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Eten & Drinken (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=62)
-   -   rauwe groenten (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1283410)

Nebel 12-10-2005 14:21

rauwe groenten
 
Ik ben nogal verzot op groenten, ook als ze rauw zijn. Maar nu hoorde ik van een klasgenoot dat sommige groenten slecht zijn als je ze rauw eet. Is dat waar en welke zijn dat dan?

Sarah 12-10-2005 14:24

Ik kan me het niet voorstellen eigenlijk :confused:
Zo lang je ze goed wast, tenminste.

voyager 12-10-2005 14:26

ik dacht net het omgekeerde? Aangezien er minder vitaminen verloren gaan dan als je ze bv kookt?

henri de penri 12-10-2005 15:30

true..
lekker wokken lijkt me een goede optie voor je

Stevill 12-10-2005 16:07

Rauw is beter.

Leonoor 12-10-2005 16:09

Misschien kan je dat aan die klasgenoot vragen? Die zal dat dan toch ook wel weten? Ik weet van bv. champignons dat ze rauw schadelijk (kunnen) zijn, omdat ze groeien in mest oid. Als je ze verhit dan dood je toch wat bacterieën ed.

koelieboelie 12-10-2005 16:11

Citaat:

~(S-|-)2v!lL~ schreef op 12-10-2005 @ 17:07 :
Rauw is beter.
Rauwkost is gezond, maar alleen maar rauwkost eten, is af te raden. Sommige voedingsstoffen zijn beter beschikbaar voor opname in gekookte groenten doordat de celwandstructuur dan is opengebroken. Dat geldt bijvoorbeeld voor lycopeen uit tomaten en glucosinolaten uit koolsoorten. Om meer voedingsstoffen uit rauwe groenten op te nemen helpt goed kauwen. Door kauwen wordt de celwand ook gedeeltelijk kapot gemaakt en kunnen verteringsenzymen uit het darmsap beter inwerken.


g00000gle

koelieboelie 12-10-2005 16:16

Citaat:

koelieboelie schreef op 12-10-2005 @ 17:11 :
Rauwkost is gezond, maar alleen maar rauwkost eten, is af te raden. Sommige voedingsstoffen zijn beter beschikbaar voor opname in gekookte groenten doordat de celwandstructuur dan is opengebroken. Dat geldt bijvoorbeeld voor lycopeen uit tomaten en glucosinolaten uit koolsoorten. Om meer voedingsstoffen uit rauwe groenten op te nemen helpt goed kauwen. Door kauwen wordt de celwand ook gedeeltelijk kapot gemaakt en kunnen verteringsenzymen uit het darmsap beter inwerken.


g00000gle

maar ooook:

Gekookte groenten:
Groenten staan bekend als een belangrijke bron van vitaminen. Bij het koken van groenten gaat tussen de twintig en vijftig procent van de hoeveelheid vitaminen verloren. Daarom is het aan te raden groenten niet langer te verhitten dan nodig en regelmatig voor rauwkost te kiezen. Kook groenten in slechts een beetje water en voorkom dat te veel voedingsstoffen in het kookvocht achterblijven. Tip: gebruik het kookvocht voor de aanmaak van sauzen!

Nebel 12-10-2005 16:18

Dat wist ze dus niet. Alleen dat sommige schadelijke dingen zouden bevatten die je door koken eruit kookt ofzo. Ze dacht dat het voornamelijk bij peulvruchten was, ofzo. Nouja, dan hou ik het maar bij rauwkost als ik rauwe groenten eet ('s avonds eet ik zoeizo ook niet rauwe groenten)

Stevill 12-10-2005 17:45

Citaat:

koelieboelie schreef op 12-10-2005 @ 17:11 :
Rauwkost is gezond, maar alleen maar rauwkost eten, is af te raden. Sommige voedingsstoffen zijn beter beschikbaar voor opname in gekookte groenten doordat de celwandstructuur dan is opengebroken. Dat geldt bijvoorbeeld voor lycopeen uit tomaten en glucosinolaten uit koolsoorten. Om meer voedingsstoffen uit rauwe groenten op te nemen helpt goed kauwen. Door kauwen wordt de celwand ook gedeeltelijk kapot gemaakt en kunnen verteringsenzymen uit het darmsap beter inwerken.


g00000gle

Rauwkost + blender/juicer doet het voor mij, bij mij draait het voornamelijk om de vezels die erin zitten vit. Mineralen krijg ik genoeg binnen in vorm van supplementen.

BrunetJuh 12-10-2005 20:34

Ik dacht dat rauwe groentes juist gezonder was. :o


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 23:10.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.