Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Eten & Drinken (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=62)
-   -   Speculaas op brood (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1293801)

Cait 30-10-2005 12:24

Speculaas op brood
 
Misschien een rare vraag, maar hoe komt het eigenlijk dat er in Nederland speculaas op brood gegeten wordt? Verder zie je namelijk niet dat koekjes als broodbeleg kunnen dienen, ik vind het dan ook een beetje raar dat er voor speculaas een soort uitzondering wordt gemaakt.

Weet iemand hoe het zit?

Elisabeth. 30-10-2005 13:08

hoi, ik heb geen idee hoe dat zit, en waarom enzo. Weet wel dat het lekker is =).

lingua 30-10-2005 13:14

Citaat:

SKAdillac schreef op 30-10-2005 @ 14:08 :
hoi, ik heb geen idee hoe dat zit, en waarom enzo. Weet wel dat het lekker is =).

remy476 30-10-2005 15:10

Citaat:

SKAdillac schreef op 30-10-2005 @ 14:08 :
hoi, ik heb geen idee hoe dat zit, en waarom enzo. Weet wel dat het lekker is =).

Leonoor 30-10-2005 15:38

In Nederland eten we ook hagelslag op brood, dat zie je verder ook vrijwel nergens (in andere landen is het meestal taartversiering). En zo zullen ze in andere landen vast ook dingen doen die wij hier niet doen. 'k vind dat niet zo raar. :) En ook in Nederland zijn er wel meer "één ding van een soort" die "iets anders dan de rest" doen.

Ik denk dat het een rol speelt wat er lekker smaakt...maria-kaakjes op brood lijkt me bv. niet zo heel bijzonder.

Bloem 30-10-2005 15:39

Ik vind speculaas op brood helemaal niet lekker, speculaas moet je in warme chocolademelk dopen :o

Iduna 30-10-2005 15:39

Geen idee of er een reden aan vast zit. Niet iedereen doet het, is het streekgebonden?
Ik denk dat je ook best andere koekjes op brood kunt doen, gewoon om het uit te proberen, dan wel zoete koekjes.

Ik doe het zelden op brood, maar doop m in de melk. :)

Uice 31-10-2005 07:52

Ach, gewoontes. In Italië voeren ze boerenkool aan de kippen.

En waarom er voor speculaas een 'uitzondering' gemaakt wordt: omdat het gewoon lekkerder smaakt op brood dan andere koekjes.

JCG 31-10-2005 11:25

Citaat:

Leonoor schreef op 30-10-2005 @ 16:38 :
In Nederland eten we ook hagelslag op brood, dat zie je verder ook vrijwel nergens (in andere landen is het meestal taartversiering). En zo zullen ze in andere landen vast ook dingen doen die wij hier niet doen. 'k vind dat niet zo raar. :) En ook in Nederland zijn er wel meer "één ding van een soort" die "iets anders dan de rest" doen.


Inderdaad, ook leuk een buitenlander drop geven :D (y) , die gezichten die ze dan trekken, prachtig gewoon

MevrouwM 31-10-2005 12:08

Ik denk omdat Nederlands sowieso best wel veel zoet op brood eten.
Waarom speculaas? Andere koekjes daar heb je vaak al een soort alternatief van wat al broodbeleg is in Nederland.
chocolade koekjes- dan kan je beter chocoladepasta of hageslag op je brood doen
Kokoskoeken- kokosbrood
Pindakoekje- pindakaas
iets met zoetige vullingkoeken - jam of vruchtenhagel

Je hebt dus al best wel veel zoet beleg. Alleen van speculaas kan ik niks bedenken wat erop lijkt. Mss dat het daardoor komt.

-ik bedenk me nu dat je toch van die schuddenbuikjes had; soort speculaas als broodbeleg; maar dan ook al echt in de vorm van broodbeleg?!-

Yerli 31-10-2005 12:13

Citaat:

MevrouwM schreef op 31-10-2005 @ 13:08 :
-ik bedenk me nu dat je toch van die schuddenbuikjes had; soort speculaas als broodbeleg; maar dan ook al echt in de vorm van broodbeleg?!-
Ja, dat was/ is echt broodbeleg. Maar volgens mij is een pak speculaaskoekjes goedkoper. Maar weet er verder ook niks vanaf want een geen speculaas op brood.

Daantje_0705 31-10-2005 13:52

Voor mij zijn speculaasjes niet echt koekjes maar juist broodbeleg. Uit dat oogpunt vind ik het ook niet raar dat je alleen speculaasjes op brood eet.

Jolt 01-11-2005 00:28

nederland heeft geen eet cultuur

MTpower 01-11-2005 00:46

Citaat:

Jolt schreef op 01-11-2005 @ 01:28 :
nederland heeft geen eet cultuur
Jawel :o
Gewoon alles op een hoop gooien, jus eroverheen en flink prakken :cool:

Cait 01-11-2005 07:12

Ja maar dit zijn allemaal verklaringen achteraf, zeg maar. :) Nu beschouwen sommigen het niet meer als koekje maar louter broodbeleg. (Maar het is natuurlijk nog wel koek.) Nu vinden we dat er niets is als hagelslag of kokosbrood dat op speculaas lijkt, waardoor speculaas het enige koekje is dat op brood mag. (Maar dan zouden al die andere soorten koekjes toch moeten zijn geprobeerd? En de boterachtige koken dan, sprits enzo?) Nu zeggen we dat andere koekjes helemaal niet lekker zouden smaken. En omdat er wel andere dingen zijn die als enige een soort vormen, is het niet raar.

Maar ik blijf het vreemd vinden. Andere koek op je brood wordt in feite niet geaccepteerd. Ik neem aan dat dat vroeger net zo was. Als er geen koek op je brood 'mocht', waarom dan opeens van een tussendoortje je maaltijd maken? Ik zie de link niet echt tussen brood en speculaas. En dat er in Nederland wel andere dingen zijn die 'apart' zijn en zo, betekent niet dat dit ook automatisch niet raar is. Gewoontes onstaan niet zomaar, zeker opvallende, dus ik geloof dat er ergens wel een verklaring moet zijn. :p

Ik ben trouwens niet geobsedeerd door speculaas of zoiets, ik probeer alleen een beetje bij te leren. Wat voor jullie al jaren doodgewoon en logisch is, is voor mij soms volstrekt onduidelijk. Zo ook met speculaas op brood. :)

Schuddebuikjes promoten zichzelf overigens als kleine speculaasjes met de vorm van een buik. Een aardig idee op zich, lekker strooien, maar zodra je gaat eten vallen ze er allemaal af. :p

Mara 01-11-2005 10:41

Speculaas is koek, geen broodbeleg. In mijn ogen dan.

BrunetJuh 01-11-2005 14:29

Citaat:

Jolt schreef op 01-11-2005 @ 01:28 :
nederland heeft geen eet cultuur
Jawel kroketten en frikandellen. :o

In ieder land doen ze wel iets aparts op brood. Kijk, wij eten ook niet elke dag een stokbrood net als de Fransen. Ieder land heeft iets 'eigen' met eten.

Dolores 01-11-2005 16:41

Citaat:

MeelFriek schreef op 01-11-2005 @ 11:41 :
Speculaas is koek, geen broodbeleg. In mijn ogen dan.
Inderdaad.

En:
Citaat:

Bloem schreef op 30-10-2005 @ 16:39 :
Ik vind speculaas op brood helemaal niet lekker, speculaas moet je in warme chocolademelk dopen :o

Ici-Paris_# 01-11-2005 16:42

Wie eet nou speculaas op brood dan? ik vind het koek en dat je hetalleen eet rond sinterklaastijd. En de rest van het jaar niet. Netals pepernoten.

Dolores 01-11-2005 17:20

Citaat:

Ici-Paris_# schreef op 01-11-2005 @ 17:42 :
Wie eet nou speculaas op brood dan? ik vind het koek en dat je hetalleen eet rond sinterklaastijd. En de rest van het jaar niet. Netals pepernoten.
Dat ook ja. Mensen die in de zomer speculaas eten snap ik niet. :confused:

Leonoor 03-11-2005 07:45

Ik vind speculaas ook koek. En eet het ook alleen rond sinterklaas, maar doe het dan ook wel eens op brood. Niet omdat ik het als broodbeleg zie, maar gewoon omdat ik dat lekker vind.

Van mij mag je (= TS) het vreemd vinden. Iedereen vind wel eens dingen vreemd, dat lijkt me niet zo vreemd. Natuurlijk kun je alle verklaringen af doen met 'ja maar', maar dan vind je waarschijnlijk nooit een verklaring. Een verklaring kan zijn dat iemand het een keer geprobeerd heeft en het lekker vond en het vervolgens door vertelde, anderen het ook uitprobeerden en het ook lekker vonden. Lijkt me niet zo heel vreemd.

Schuddebuikjes moet je wel met boter op je brood eten, dan zal het met het eraf vallen toch wel meevallen? (En anders moet je er gewoon minder op doen, als je twee cm schuddebuikjes er op doet valt het er af, maar dat is met twee cm hagelslag ook het geval.)

heleen1 03-11-2005 10:17

speculaas lijkt mij ook een soort koek. Maar dat doe ik ook altijd op mn brood :) (ontbijtkoek dus)
is echt heel lekker, en nu er speculaas is kan dat ook, als vervanger. Het kraakt gewoon leuker :D

Leonoor 03-11-2005 10:21

Citaat:

heleen1 schreef op 03-11-2005 @ 11:17 :
speculaas lijkt mij ook een soort koek. Maar dat doe ik ook altijd op mn brood :) (ontbijtkoek dus)
Ontbijtkoek is idd min of meer hetzelfde. (y) Nog een verklaring gevonden. ;) :cool: En misschien heeft iemand daardoor wel speculaas uitgeprobeerd oid.

Konijn 03-11-2005 10:53

Het is er trouwens ook gewoon als broodbeleg. Van die 'Schuddebuikjes': kleine speculaasbolletjes.

Leonoor 03-11-2005 11:32

Citaat:

Konijn schreef op 03-11-2005 @ 11:53 :
Het is er trouwens ook gewoon als broodbeleg. Van die 'Schuddebuikjes': kleine speculaasbolletjes.
Dat is er ook pas sinds een aantal jaar...zou dat niet een gevolg zijn van het speculaas op brood doen?

Konijn 03-11-2005 12:47

Jep, dat leek mij ook. Ik bedoelde het ook op die manier, niet andersom :).

MevrouwM 03-11-2005 15:30

Citaat:

Cait schreef op 01-11-2005 @ 08:12 :
Ja maar dit zijn allemaal verklaringen achteraf, zeg maar. :) Nu beschouwen sommigen het niet meer als koekje maar louter broodbeleg. (Maar het is natuurlijk nog wel koek.) Nu vinden we dat er niets is als hagelslag of kokosbrood dat op speculaas lijkt, waardoor speculaas het enige koekje is dat op brood mag. (Maar dan zouden al die andere soorten koekjes toch moeten zijn geprobeerd? En de boterachtige koken dan, sprits enzo?) Nu zeggen we dat andere koekjes helemaal niet lekker zouden smaken. En omdat er wel andere dingen zijn die als enige een soort vormen, is het niet raar.

Maar ik blijf het vreemd vinden. Andere koek op je brood wordt in feite niet geaccepteerd. Ik neem aan dat dat vroeger net zo was. Als er geen koek op je brood 'mocht', waarom dan opeens van een tussendoortje je maaltijd maken? Ik zie de link niet echt tussen brood en speculaas. En dat er in Nederland wel andere dingen zijn die 'apart' zijn en zo, betekent niet dat dit ook automatisch niet raar is. Gewoontes onstaan niet zomaar, zeker opvallende, dus ik geloof dat er ergens wel een verklaring moet zijn. :p

Mss omdat speculaas een redelijk ouderwets koekje is? Toen der tijd zal je wel niet zoveel verschillende keuzes hebben gehad als nu.
Verder ken ik het gebruik dat mensen van die thee kaakjes op brood doen, maar dat zijn natuurlijk ookal ouderwetse koekjes.
Mss is vanuit speculaas wel het zoete op brood ontstaan.
En anders ga je toch eens het web af zoeken, er moet waarschijnlijk wel iets van te vinden zijn.

En start je eigen onderzoekje; eet alle soorten koekjes op brood, mss ontstaat er dan wel een nieuw fenomeen.

Vice 03-11-2005 16:25

Citaat:

Jolt schreef op 01-11-2005 @ 01:28 :
nederland heeft geen eet cultuur
Jij moet het weten met je opleiding. :)

Encrypted 03-11-2005 17:50

Citaat:

MTpower schreef op 01-11-2005 @ 01:46 :
Jawel :o
Gewoon alles op een hoop gooien, jus eroverheen en flink prakken :cool:

:D whaha, geniaal ;)

Je hebt wel gelijk ;)

Balance 03-11-2005 18:42

Citaat:

Juice schreef op 31-10-2005 @ 08:52 :
En waarom er voor speculaas een 'uitzondering' gemaakt wordt: omdat het gewoon lekkerder smaakt op brood dan andere koekjes.
Stroopwafel op brood is anders ook erg lekker hoor :)

Cherry Springs 03-11-2005 21:07

We hadden vroeger ook schuddebuikjes, dat was eigenlijk best lekker. Speculaas op brood is eigenlijk ook best lekker. Ja ik weet het, ik ben een rare snuiter :p

Leonoor 04-11-2005 11:20

Citaat:

cherry-springs schreef op 03-11-2005 @ 22:07 :
Speculaas op brood is eigenlijk ook best lekker. Ja ik weet het, ik ben een rare snuiter :p
Dat zou de meerderheid in dit topic dan zijn. Valt dus kennelijk wel mee.

PrinsesLotte 04-11-2005 11:45

Citaat:

Balance schreef op 03-11-2005 @ 19:42 :
Stroopwafel op brood is anders ook erg lekker hoor :)
Ik wou net zeggen, ik eet ook wel eens een stroopwafel op brood :)

Mr.Hypert€xt 04-11-2005 14:15

Het klinkt niet lekker, dus dat zal het dan ook wel niet zijn.

Cherry Springs 04-11-2005 16:16

Citaat:

Leonoor schreef op 04-11-2005 @ 12:20 :
Dat zou de meerderheid in dit topic dan zijn. Valt dus kennelijk wel mee.
maar is ben zowieso wel een rare snuiter (and proud of it) :p

Noínden 04-11-2005 22:18

Koekjes op brood kunnen gewoon best.

Speculaasjes wel, en bastogne-koekjes werken ook heel goed (y)

Andijvie 05-11-2005 10:08

Amerikanen doen soms chips op hun brood, ook best raar, toch? Als het lekker is, kan het. (Als het vies is kan het ook wel, maar dan ben je gewoon dom :P )

Iduna 05-11-2005 10:21

Citaat:

Andijvie schreef op 05-11-2005 @ 11:08 :
Amerikanen doen soms chips op hun brood, ook best raar, toch? Als het lekker is, kan het. (Als het vies is kan het ook wel, maar dan ben je gewoon dom :P )
Eten zij brood?:eek::p Ik heb dat ooit weleens geprobeerd, paprika chips op een wit broodje, best lekker.

***ailá*** 05-11-2005 18:09

gatverrrr....
chips op brood.

Maar laat ik maar nix zeggen, Surinamers doen alles op brood. Vis, groente... mijn ma at ooit een boterham met sperziebonen :o

Uice 06-11-2005 12:16

Citaat:

heleen1 schreef op 03-11-2005 @ 11:17 :
speculaas lijkt mij ook een soort koek. Maar dat doe ik ook altijd op mn brood :) (ontbijtkoek dus)

Ontbijtkoek op brood? Dat lijkt me niet zoiets als een pistoletje met een boterham erop.

Uice 06-11-2005 12:18

Citaat:

*Juliah* schreef op 05-11-2005 @ 11:21 :
Eten zij brood?:eek::p
Van dat vieze kneedbare witte brood in felgekleurde papieren zakken. Je kunt zo'n heel brood samenpersen toen een deegbal zo groot als een tennisbal (dat is niet overdreven).

marrel 06-11-2005 19:41

Ik doe het alleen rond sinterklaas/kerst ooit, anders hebben we het niet in huis, maar het is gewoon lekker :bloos:

vooral op krollen <3

AsianDF 07-11-2005 00:00

wtf

heleen1 07-11-2005 09:15

Citaat:

Juice schreef op 06-11-2005 @ 13:16 :
Ontbijtkoek op brood? Dat lijkt me niet zoiets als een pistoletje met een boterham erop.
nee, is echt heel lekker :cool:

Uice 07-11-2005 10:43

Citaat:

marrel schreef op 06-11-2005 @ 20:41 :
Ik doe het alleen rond sinterklaas/kerst ooit, anders hebben we het niet in huis, maar het is gewoon lekker :bloos:

vooral op krollen <3

Wat zijn in godsnaam krollen?

Een Tweeling 08-11-2005 15:33

Citaat:

Juice schreef op 06-11-2005 @ 13:18 :
Van dat vieze kneedbare witte brood in felgekleurde papieren zakken. Je kunt zo'n heel brood samenpersen toen een deegbal zo groot als een tennisbal (dat is niet overdreven).
Ik weet niet waar jij je brood haalde, maar ik heb in Amerika doodgewoon bruin brood kunnen eten. En wit, en noem het allemaal maar op. Gewoon bij de Safeway.

Andijvie 08-11-2005 16:51

Citaat:

Juice schreef op 06-11-2005 @ 13:18 :
Van dat vieze kneedbare witte brood in felgekleurde papieren zakken. Je kunt zo'n heel brood samenpersen toen een deegbal zo groot als een tennisbal (dat is niet overdreven).
Mijn vriend is nu in de VS en kan gewoon bruin brood eten dat net zo smaakt als hier.

Ik doe trouwens ook wel eens vis op m'n brood... nu bijvoorbeeld :P Makreel in tomatensaus uit blik :o In Frankrijk hebben ze ook vis in heerlijke mosterdsaus, of pepersaus... maar die kan ik hier nergens vinden, jammer, zo lekker op brood...

Multilot 08-11-2005 17:10

je moet het trouwens niet in je broodtrommel of broodzakje doen, brood met speculaas er al op. Dan wordt het speculaas slof en is het niet meer lekker. Vlak voordat je het opeet erop doen dus:)

We zullen het wel doen omdat het lekker is... Vroeger at ik idd ook vaak schuddebuikjes. Speculaasjes op brood doet me toch meer denken aan scoutingkampen. Daar aten we dat alleen maar... Ik vind het dan ook veel logischer om het in de zomer op brood te doen. In de winter vind ik het erg raar...

Cait 08-11-2005 18:12

Citaat:

Andijvie schreef op 05-11-2005 @ 11:08 :
Amerikanen doen soms chips op hun brood, ook best raar, toch? Als het lekker is, kan het. (Als het vies is kan het ook wel, maar dan ben je gewoon dom :P )
Ik weet niet hoor, maar ik ben Amerikaanse en ik heb nog nóóit gehoord van chips op je brood doen. Dat is me echt volkomen onbekend. :p (maar toen ik klein was doopte ik wel chips in mn warme chocolademelk. :o )
Overigens kun je in de VS wel gewoon normaal brood kopen, in het 'versgebakken' hoekje. Als je Bunny of Wonder brood haalt, dan krijg je inderdaad van die platte deegdingen.. en dat is natuurlijk niet te eten! :p

Bedankt allemaal trouwens voor het meedenken over waarom speculaas op brood gegeten wordt. :)

marrel 08-11-2005 22:05

Citaat:

Juice schreef op 07-11-2005 @ 11:43 :
Wat zijn in godsnaam krollen?
Een soort gewone broodjes (je weet wel, puntjes of bolletjes :o) En volgens mij zitten daar al iets van hele kleine stukjes speculaas in, of een ander soort kruiden. Het smaakt iig wer net wat anders en dat eten we altijd rond sinterklaas bij opa en oma :bloos: <3


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 22:46.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.