![]() |
Speculaas op brood
Misschien een rare vraag, maar hoe komt het eigenlijk dat er in Nederland speculaas op brood gegeten wordt? Verder zie je namelijk niet dat koekjes als broodbeleg kunnen dienen, ik vind het dan ook een beetje raar dat er voor speculaas een soort uitzondering wordt gemaakt.
Weet iemand hoe het zit? |
hoi, ik heb geen idee hoe dat zit, en waarom enzo. Weet wel dat het lekker is =).
|
Citaat:
|
Citaat:
|
In Nederland eten we ook hagelslag op brood, dat zie je verder ook vrijwel nergens (in andere landen is het meestal taartversiering). En zo zullen ze in andere landen vast ook dingen doen die wij hier niet doen. 'k vind dat niet zo raar. :) En ook in Nederland zijn er wel meer "één ding van een soort" die "iets anders dan de rest" doen.
Ik denk dat het een rol speelt wat er lekker smaakt...maria-kaakjes op brood lijkt me bv. niet zo heel bijzonder. |
Ik vind speculaas op brood helemaal niet lekker, speculaas moet je in warme chocolademelk dopen :o
|
Geen idee of er een reden aan vast zit. Niet iedereen doet het, is het streekgebonden?
Ik denk dat je ook best andere koekjes op brood kunt doen, gewoon om het uit te proberen, dan wel zoete koekjes. Ik doe het zelden op brood, maar doop m in de melk. :) |
Ach, gewoontes. In Italië voeren ze boerenkool aan de kippen.
En waarom er voor speculaas een 'uitzondering' gemaakt wordt: omdat het gewoon lekkerder smaakt op brood dan andere koekjes. |
Citaat:
|
Ik denk omdat Nederlands sowieso best wel veel zoet op brood eten.
Waarom speculaas? Andere koekjes daar heb je vaak al een soort alternatief van wat al broodbeleg is in Nederland. chocolade koekjes- dan kan je beter chocoladepasta of hageslag op je brood doen Kokoskoeken- kokosbrood Pindakoekje- pindakaas iets met zoetige vullingkoeken - jam of vruchtenhagel Je hebt dus al best wel veel zoet beleg. Alleen van speculaas kan ik niks bedenken wat erop lijkt. Mss dat het daardoor komt. -ik bedenk me nu dat je toch van die schuddenbuikjes had; soort speculaas als broodbeleg; maar dan ook al echt in de vorm van broodbeleg?!- |
Citaat:
|
Voor mij zijn speculaasjes niet echt koekjes maar juist broodbeleg. Uit dat oogpunt vind ik het ook niet raar dat je alleen speculaasjes op brood eet.
|
nederland heeft geen eet cultuur
|
Citaat:
Gewoon alles op een hoop gooien, jus eroverheen en flink prakken :cool: |
Ja maar dit zijn allemaal verklaringen achteraf, zeg maar. :) Nu beschouwen sommigen het niet meer als koekje maar louter broodbeleg. (Maar het is natuurlijk nog wel koek.) Nu vinden we dat er niets is als hagelslag of kokosbrood dat op speculaas lijkt, waardoor speculaas het enige koekje is dat op brood mag. (Maar dan zouden al die andere soorten koekjes toch moeten zijn geprobeerd? En de boterachtige koken dan, sprits enzo?) Nu zeggen we dat andere koekjes helemaal niet lekker zouden smaken. En omdat er wel andere dingen zijn die als enige een soort vormen, is het niet raar.
Maar ik blijf het vreemd vinden. Andere koek op je brood wordt in feite niet geaccepteerd. Ik neem aan dat dat vroeger net zo was. Als er geen koek op je brood 'mocht', waarom dan opeens van een tussendoortje je maaltijd maken? Ik zie de link niet echt tussen brood en speculaas. En dat er in Nederland wel andere dingen zijn die 'apart' zijn en zo, betekent niet dat dit ook automatisch niet raar is. Gewoontes onstaan niet zomaar, zeker opvallende, dus ik geloof dat er ergens wel een verklaring moet zijn. :p Ik ben trouwens niet geobsedeerd door speculaas of zoiets, ik probeer alleen een beetje bij te leren. Wat voor jullie al jaren doodgewoon en logisch is, is voor mij soms volstrekt onduidelijk. Zo ook met speculaas op brood. :) Schuddebuikjes promoten zichzelf overigens als kleine speculaasjes met de vorm van een buik. Een aardig idee op zich, lekker strooien, maar zodra je gaat eten vallen ze er allemaal af. :p |
Speculaas is koek, geen broodbeleg. In mijn ogen dan.
|
Citaat:
In ieder land doen ze wel iets aparts op brood. Kijk, wij eten ook niet elke dag een stokbrood net als de Fransen. Ieder land heeft iets 'eigen' met eten. |
Citaat:
En: Citaat:
|
Wie eet nou speculaas op brood dan? ik vind het koek en dat je hetalleen eet rond sinterklaastijd. En de rest van het jaar niet. Netals pepernoten.
|
Citaat:
|
Ik vind speculaas ook koek. En eet het ook alleen rond sinterklaas, maar doe het dan ook wel eens op brood. Niet omdat ik het als broodbeleg zie, maar gewoon omdat ik dat lekker vind.
Van mij mag je (= TS) het vreemd vinden. Iedereen vind wel eens dingen vreemd, dat lijkt me niet zo vreemd. Natuurlijk kun je alle verklaringen af doen met 'ja maar', maar dan vind je waarschijnlijk nooit een verklaring. Een verklaring kan zijn dat iemand het een keer geprobeerd heeft en het lekker vond en het vervolgens door vertelde, anderen het ook uitprobeerden en het ook lekker vonden. Lijkt me niet zo heel vreemd. Schuddebuikjes moet je wel met boter op je brood eten, dan zal het met het eraf vallen toch wel meevallen? (En anders moet je er gewoon minder op doen, als je twee cm schuddebuikjes er op doet valt het er af, maar dat is met twee cm hagelslag ook het geval.) |
speculaas lijkt mij ook een soort koek. Maar dat doe ik ook altijd op mn brood :) (ontbijtkoek dus)
is echt heel lekker, en nu er speculaas is kan dat ook, als vervanger. Het kraakt gewoon leuker :D |
Citaat:
|
Het is er trouwens ook gewoon als broodbeleg. Van die 'Schuddebuikjes': kleine speculaasbolletjes.
|
Citaat:
|
Jep, dat leek mij ook. Ik bedoelde het ook op die manier, niet andersom :).
|
Citaat:
Verder ken ik het gebruik dat mensen van die thee kaakjes op brood doen, maar dat zijn natuurlijk ookal ouderwetse koekjes. Mss is vanuit speculaas wel het zoete op brood ontstaan. En anders ga je toch eens het web af zoeken, er moet waarschijnlijk wel iets van te vinden zijn. En start je eigen onderzoekje; eet alle soorten koekjes op brood, mss ontstaat er dan wel een nieuw fenomeen. |
Citaat:
|
Citaat:
Je hebt wel gelijk ;) |
Citaat:
|
We hadden vroeger ook schuddebuikjes, dat was eigenlijk best lekker. Speculaas op brood is eigenlijk ook best lekker. Ja ik weet het, ik ben een rare snuiter :p
|
Citaat:
|
Citaat:
|
Het klinkt niet lekker, dus dat zal het dan ook wel niet zijn.
|
Citaat:
|
Koekjes op brood kunnen gewoon best.
Speculaasjes wel, en bastogne-koekjes werken ook heel goed (y) |
Amerikanen doen soms chips op hun brood, ook best raar, toch? Als het lekker is, kan het. (Als het vies is kan het ook wel, maar dan ben je gewoon dom :P )
|
Citaat:
|
gatverrrr....
chips op brood. Maar laat ik maar nix zeggen, Surinamers doen alles op brood. Vis, groente... mijn ma at ooit een boterham met sperziebonen :o |
Citaat:
|
Citaat:
|
Ik doe het alleen rond sinterklaas/kerst ooit, anders hebben we het niet in huis, maar het is gewoon lekker :bloos:
vooral op krollen <3 |
wtf
|
Citaat:
|
Citaat:
|
Citaat:
|
Citaat:
Ik doe trouwens ook wel eens vis op m'n brood... nu bijvoorbeeld :P Makreel in tomatensaus uit blik :o In Frankrijk hebben ze ook vis in heerlijke mosterdsaus, of pepersaus... maar die kan ik hier nergens vinden, jammer, zo lekker op brood... |
je moet het trouwens niet in je broodtrommel of broodzakje doen, brood met speculaas er al op. Dan wordt het speculaas slof en is het niet meer lekker. Vlak voordat je het opeet erop doen dus:)
We zullen het wel doen omdat het lekker is... Vroeger at ik idd ook vaak schuddebuikjes. Speculaasjes op brood doet me toch meer denken aan scoutingkampen. Daar aten we dat alleen maar... Ik vind het dan ook veel logischer om het in de zomer op brood te doen. In de winter vind ik het erg raar... |
Citaat:
Overigens kun je in de VS wel gewoon normaal brood kopen, in het 'versgebakken' hoekje. Als je Bunny of Wonder brood haalt, dan krijg je inderdaad van die platte deegdingen.. en dat is natuurlijk niet te eten! :p Bedankt allemaal trouwens voor het meedenken over waarom speculaas op brood gegeten wordt. :) |
Citaat:
|
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 22:46. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.