Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Eten & Drinken (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=62)
-   -   Koken 7 gangen menu (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1296361)

Syphon 03-11-2005 11:30

Koken 7 gangen menu
 
Hallo,

Van het weekend wil ik weer een uitgebreid gaan koken.

Nu wil ik weten of dit een beetje in verhouding is en of mensen nog tips hebben.

Het is wat aan de volle kant, er kan natuurlijk wat worden weg gehaald.

1 runder cappacio met pijnboompitten en kaas EN salade
2 een TOMATENsoepje met creme
3 gebakken zalm met pasta(tagiatelle of penne)
4 Spareribs
5 aardbeien met slagroom en een wafel..
6 thee met bon bons
7 olijven met een drankje

Iemand enig idee hoe duur het is, het is voor 2 personen.
Zou 30 euro genoeg zijn? Ga denk ik wel naar de a/h

Syphon

Leonoor 03-11-2005 11:38

Ik vind de spareribs er niet echt (of eigenlijk meer: echt niet) tussen passen. :o En waarom twee voorgerechten (cappacio en soep) en twee desserts (nr. 5 en 6) en vervolgens nog olijven met een drankje? Ik vind het een beetje overdreven (zal ook wel het idee zijn, maar dan nog). :o

Sarah 03-11-2005 11:41

olijven met een drabnkje vind ik eerder een aperetief dan een na-nagerechtje, en ik denk dat je zult moeten kiezen: óf zalm, óf spare-ribs, want het past niet echt bij elkaar. In plaats van een van die twee kun je misschien een warm groentegerecht serveren :)

als ik uit ga van de zalm en een groentengerecht erbij:
1 ons rundercarpaccio = 1,50 à 2 euro
zakje pijnboompitten = 1,50 à 2 euro
stukje lekkere kaas = 2,50
zakje voorgesneden sla = 1,70
4 tomaten = 40 cent
bouillonblokjes hoor je in huis te hebben, zo niet, dan 10 bouillonblokjes = 1 euro
bakje creme fraiche = 1,30
2 flinke stukken verse zalm = 6 euro
500 gram (veel meer dan je nodig hebt) eierpasta = 1,25
300 gram voorgesneden gemengde groenten = 1,50
250 gram aardbeien = 3,00
bus slagroom = 0,75
rol wafeltjes = 1,25
4 banketbakker bonbons = 6 euro
bakje verse olijven op olie = 2 euro
klein flesje sterkedrank = 5 euro

ik heb dingen eerder te hoog geschat dan te laag denk ik, en de spareribs weggelaten, en kom hiermee op 37,15 uit.

Syphon 03-11-2005 12:11

Zalm past eigenlijk ook niet bij de spare-ribs.

De spare-ribs laat ik wel weg.

Bloem 03-11-2005 12:14

Hopelijk kunnen jullie een boel eten op, persoonlijk zou ik na die 2 voorgerechten al vol zitten, geloof ik :o

Syphon 03-11-2005 12:21

Citaat:

Bloem schreef op 03-11-2005 @ 13:14 :
Hopelijk kunnen jullie een boel eten op, persoonlijk zou ik na die 2 voorgerechten al vol zitten, geloof ik :o
Het zijn bescheiden voorgerechten.

MTpower 03-11-2005 14:54

Citaat:

Syphon schreef op 03-11-2005 @ 12:30 :
of mensen nog tips hebben.
Kijk uit als de zalm gaat bakken, dat kan je echt makkelijk verpesten. Ik zou het op een grill doen met een klein beetje zout/peper/citroensap. Laat het NIET overgaar worden, het moet eigenlijk net niet goed zijn, vis gaart namelijk nog door als je de warmtebron wegneemt :o En overgare vis is niet lekker :o
Ziet er verder goed uit nu die spareribs achterwege blijven :) (y)

mini89 03-11-2005 15:12

ik zou er groentebouillon o.i.d. van maken i.p.v. tomatensoep, vind tomatensoep niet zo bij zalm passen. Voor de rest lijkt het me wel lekker!

MevrouwM 03-11-2005 15:18

Ik zou de olijven van te voren doen, dat is meer een aperetief (zoals gezegd).
Verder vind ik na zo'n zout toetje meer iets passen van koffie met likeur dan thee met bon bons. (maar ja moet je wel net van koffie houden).
Verder mss de salade van het voorgerecht serveren bij het hoofdgerecht (de zalm).
En idd zoals je zelf ookal tot de conclusie was gekomen, de spareribs kan je beter een andere keer weer eten!

-voor wie ga je eigenlijk zo uitgebreid koken??-

Leonoor 03-11-2005 17:12

Citaat:

MevrouwM schreef op 03-11-2005 @ 16:18 :
Verder vind ik na zo'n zout toetje meer iets passen van koffie met likeur dan thee met bon bons. (maar ja moet je wel net van koffie houden).
Welk zout toetje? De thee komt na de aardbeien met slagroom en een wafel...en de olijven komen na de thee...of bedoel je het ook zo? :o

MevrouwM 03-11-2005 17:53

Citaat:

Leonoor schreef op 03-11-2005 @ 18:12 :
Welk zout toetje? De thee komt na de aardbeien met slagroom en een wafel...en de olijven komen na de thee...of bedoel je het ook zo? :o
Oeps tikfoutje!
Moest zijn ZOET toetje.

Ik vind aardbeien met slagroom en een wafel namelijk redelijk zoet, ik zou persoonlijk dan nog niet zo'n trek hebben in bon bons.

Southraider 04-11-2005 10:54

Citaat:

Syphon schreef op 03-11-2005 @ 12:30 :
Hallo,

Van het weekend wil ik weer een uitgebreid gaan koken.

Nu wil ik weten of dit een beetje in verhouding is en of mensen nog tips hebben.

Het is wat aan de volle kant, er kan natuurlijk wat worden weg gehaald.

1 runder cappacio met pijnboompitten en kaas EN salade
2 een TOMATENsoepje met creme
3 gebakken zalm met pasta(tagiatelle of penne)
4 Spareribs
5 aardbeien met slagroom en een wafel..
6 thee met bon bons
7 olijven met een drankje

Iemand enig idee hoe duur het is, het is voor 2 personen.
Zou 30 euro genoeg zijn? Ga denk ik wel naar de a/h

Syphon

1. De olijven zou ik als een amuse gaan gebruiken dus voor de rundercarpaccio misschien kan je ze gewoon fijn snijden en met gedroogde tomaatjes mengen en wat stokbrood erbij.
2. De rundercarpaccio met garnituur.
3. Tomatensoepje met lobbig geslagen room
4. Gebakken zalm
5. Als ze van spareribs houden dan zou ik dat gewoon doen alleen de combinatie met de rest van het menu klopt niet zo.
Stukje varken of kalf zou lekkerder zijn.
6. Aardbeien is niet echt de tijd meer voor, ze zijn niet meer zo lekker zoet dan als ze van de volle grond komen.
7. Afsluiten met thee en bonbons.

Alleen dit is geen 7 gangen, koffie/thee en olijven worden niet als een volledige gang gezien maar als smaakoppeppers en afsluiters.
En omdat je meestal groter moet inkopen dan je nodig hebt zal je wel boven de prijs uitkomen.

esprit-chick 04-11-2005 11:13

k weet dat t off topic is, maar als ik een kritiekje mag hebben....

de laatste, olijven met n drankje, zou dat iets als n dry martini zijn? of gin of wodka iets? is meer n aperatief, (olijven zowiezo) dus voor t eten, kan je dus wel als eerst doen:)
koeffoe met n cognacje ofzo is meer voor na

nog iets, de twee voorgerechten kunnen op zich wel, maar 2 flinke hoofdgerechten vind ik iets minder, als je t op zn italiaans wil doen, zou je de 2 voorgerechten kunnen laten staan en eerst zalm, of iets van veels kunnen doen en daarna een pasta gerecht, bedenk ook; je hebt al carpaccio, dan gebakken ( kun je ook lekker grillen) zalm, en dan spare ribs, is vrij veel als ik t zeggen mag....

Southraider 04-11-2005 12:00

Citaat:

esprit-chick schreef op 04-11-2005 @ 12:13 :
k weet dat t off topic is, maar als ik een kritiekje mag hebben....

de laatste, olijven met n drankje, zou dat iets als n dry martini zijn? of gin of wodka iets? is meer n aperatief, (olijven zowiezo) dus voor t eten, kan je dus wel als eerst doen:)
koeffoe met n cognacje ofzo is meer voor na

nog iets, de twee voorgerechten kunnen op zich wel, maar 2 flinke hoofdgerechten vind ik iets minder, als je t op zn italiaans wil doen, zou je de 2 voorgerechten kunnen laten staan en eerst zalm, of iets van veels kunnen doen en daarna een pasta gerecht, bedenk ook; je hebt al carpaccio, dan gebakken ( kun je ook lekker grillen) zalm, en dan spare ribs, is vrij veel als ik t zeggen mag....

voorgerecht, soep en de zalm als tussengerecht en hoofdgerecht spareribs kan wel, alleen zal wel kleine porties aanhouden.
En misschien kan je de pasta laten vervangen door een simpele groente.

Syphon 04-11-2005 19:48

Dit wordt het nu definitief:

1 een TOMATENsoepje met creme
2 runder cappacio met pijnboompitten en kaas EN salade
3 gebakken zalm met citroen en een klein beetje sla
4 aardbeien met slagroom en een wafel..
5 thee met bon bons

Later op de avond
6 olijven met een drankje

Zo liggen de verhouding meer in elkaar.

Bloem 04-11-2005 20:02

Klinkt goed (y) Ook later pas die olijven, is beter ja :)

MTpower 04-11-2005 22:27

Je weet dan toch wel zeker dat diegene waar je voor kookt van olijven houdt hè? :p
Mijn vader had ook een keer enthousiaste bui toen hij een pizza ging maken en gooide deze dus vol met olijven, terwijl ik die dingen om te kotsen vind :p

Jolt 05-11-2005 00:42

Sowieso is je opbouw van je menu verkeerd.

Je moet rekening houden met afwisseling, en daarnaast opbouwen, van licht naar zwaar (hoofdgerecht) en dan weer afbouwen.

Voeg er kaast sowieso bij na het hoofdgerecht, is altijd lekker.

En zorg voor diverse vis, zalm is niet echt top, liever snoekbaar, zeeduivel, kreeft, etc

Southraider 05-11-2005 08:49

Citaat:

Jolt schreef op 05-11-2005 @ 01:42 :
Sowieso is je opbouw van je menu verkeerd.

Je moet rekening houden met afwisseling, en daarnaast opbouwen, van licht naar zwaar (hoofdgerecht) en dan weer afbouwen.

Voeg er kaast sowieso bij na het hoofdgerecht, is altijd lekker.

En zorg voor diverse vis, zalm is niet echt top, liever snoekbaar, zeeduivel, kreeft, etc

het inkoopbudget ligt niet zo hoog en als je niet echt weet hoe je deze vissen moet bereiden verpest je het enorm.

Southraider 05-11-2005 08:51

Citaat:

Syphon schreef op 04-11-2005 @ 20:48 :
Dit wordt het nu definitief:

1 een TOMATENsoepje met creme
2 runder cappacio met pijnboompitten en kaas EN salade
3 gebakken zalm met citroen en een klein beetje sla
4 aardbeien met slagroom en een wafel..
5 thee met bon bons

Later op de avond
6 olijven met een drankje

Zo liggen de verhouding meer in elkaar.

ik zou de soep en voorgerecht toch wel omdraaien, je begint met koud en vervolgens warm.
zo komt de carpaccio niet tot zijn recht.

Andijvie 05-11-2005 10:12

1 runder cappacio met pijnboompitten en kaas EN salade
2 een TOMATENsoepje met creme
3 gebakken zalm met pasta(tagiatelle of penne)
4 aardbeien met slagroom en een wafel..
5 thee met bon bons
6 dessert wijn / likeurtje

Zo zou ik het doen, de laatste gang kan je eigenlijk ook best aan de thee vast plakken. Ik zou ook koffie als optie geven, sommige mensen drinken geen thee.

De olijven nog na al het eten vind ik raar, net alsof je weer helemaal op nieuw begint. Als je echt zo graag olijven wil eten, doe het dan helemaal aan het begin tijdens het kletsen (met stokbrood, bakje olijfolie, peper en zout en een makkelijk glas wijn), en niet meteen daarna aan de soep beginnen. Na het warme drankje en de sterke drank weer gaan eten is echt onnatuurlijk.

Kali 05-11-2005 10:55

Waarom vraag je tips als je er toch quasi geen rekening mee houdt?


Olijven na het eten klopt niet, olijven zijn apart een aperitief en dienen dus allereerst gegeten te worden

Carpaccio daar moet je liefhebber van zijn en je moet er deftige vinden, vaak is dit te dik gesneden waardoor het niet smakelijk is, ik hoop dat de bijhorende kaas gewoon beetje parmezaan is (vergeet ook geen olijfolie , en in plaats van sla neem je best waterkers) dit is de beste combinatie normaal, andere kaas geef je best na de maaltijd.


Naar mijn mening vloekt tomatensoep met die carpaccio maar dat is mijn bescheiden mening.

De zalm, ja ofwel goed gebakken of gegrild.

Aardbeien zijn ook niet meer van dit seizoen, dus je betaald waarschijnlijk vrij veel geld om een paar slechte aardbeien, beter seizoensfruit gebruiken, ook iets simpel anders is ( pannekoeken, met bananen in bruine suiker, simpel te maken en lekker)

Thee / koffie met bonbons is goed



Andere aanrader :
kleine proevertjes maken , dus aperitiefje met amuse bouche, bijvoorbeeld een groot bord per persoon en daarop zet je een bordje met aantal olijfjes, je maakt een omeletje en geeft ieder een klein kommetje met paar viseitjes erbovenop, je snijdt een sint jacobsschelp in schijfjes en marineert in olijfolie met limoensap en je geeft ieder een paar schijfjes enz, zo zorg je dat je aantal proevertjes hebt zodanig dat je tijdens aperitiefje iets te eten hebt en te praten.

Roos 06-11-2005 05:48

Wat serveer je bij de zalm of is het alleen zalm met salade?
Ik zou er wel iets van aardappel ofzo bij zetten

Myuki 06-11-2005 16:00

voor wie is het?

Syphon 06-11-2005 17:10

Ik wil even zeggen dat het heel lekker was en helemaal niet te veel. We hebben er wel 2 uur over gedaan, nog bedankt voor de tips.

Syphon 06-11-2005 17:14

Ik merk trouwens wel dat iedereen het eten wel erg serieus neemt.

Maar zo was de volgorde

We hebben de olijven ruim vooraf gegeten,

1 een TOMATENsoepje met creme
2 runder cappacio met pijnboompitten en kaas enN salade
3 gebakken zalm met citroen en een klein beetje sla
4 aardbeien ijs.
5 thee/koffie met bon bons

Het was echt gezellig en heel makkelijk klaar te maken.
De prijs viel mee alleen was de zalm bij elkaar wel 10 euro.

Jolt 07-11-2005 22:00

had een lekkere aardappel puree of mousseline bij de vis gedaan.

Dus niet uit een pakje :)

Meadow 08-11-2005 19:15

Mag ik vragen voor welke gelegenheid het is? Ik vind hte zelf namelijk altijd fijner om een heel lekker gerecht te hebben, dan een hele boel dingetjes bij elkaar. Maar als het moet schitteren dan moet je er natuurlijk wel aan.

Jolt 09-11-2005 09:39

Als je het mooi opmaakt, zegt ook al 100x dan gewoon op het bord gekwakt, daarnaast moet het natuurlijk wel lekker smaken :)


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 04:53.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.