![]() |
Eend (dringend)
Hoi,
vanavond kook ik voor m'n vriend en schoonouders een hele menu. Nu heb ik het in mijn hoofd gehaald om eend klaar te maken, maar ik weet eerlijk gezegd niet hoe. Ik heb twee eendenfilets gehaald en wil ze liefst klaarmaken in de pan (ik en ovens = slecht idee). Nu heb ik geen idee van de braadtijd, welke kruiden en eventuele andere ingrediënten. Het is niet echt de bedoeling om bv canard a l'orange te maken, gewoon simpel gebraden eend. Kan iemand me helpen met tips of hoe jullie het thuis klaarmaken? dank je!! (ps: ja ik heb het al ge-google'd, maar daar lopen de braadtijden uiteen van vijf minuten tot een kwartier, meestal de vermelding 'kruiden naar eigen smaak' en de meeste recepten zijn voor in de oven..) |
Als mijn vader thuis was zou ik hem vragen of hij het uit kon leggen, maar die is weg nu.
Ik zal het vragen als hij terug gekomen is. |
Eend verschilt toch niet zoveel van kip?
|
ik zou zeggen, gebruik kruiden die je zelf lekker vind, en je kan meestal wel voelen of het gaar is door er met een (vlees)vork in te prikken. Anders zou ik het ook niet weten, ik eet geen eend. :o
|
Hou het simpel, dat is het belangrijkste :)
|
In de oven vind ik juist veel makkelijker. Als je weet hoe lang het erin moet, heb je er geen omkijken naar :bloos:
Verder weet ik niet hoe je eend moet maken :d |
Zit er aan de ene kant nog vet? Dan moet je in ieder geval zorgen dat die kant knapperig wordt. Volgens mij is eend wel anders dan kip. Kip moet echt doorbakken zijn, terwijl eend voor zover ik weet best (een beetje) rose mag zijn.
Kruiden vind ik niet nodig, hou het inderdaad simpe, eend is echt heel lekker. :) Je kunt trouwens best een sinaasappelsausje googelen, het is heus niet zo moeilijk als het klinkt. (y) |
Te laat weliswaar, maar eend met sjalotten(?)roomsaus en geflambeerde cognac (y)
|
Citaat:
|
Goed, een beetje laat en ook met over, maar hier een recept:
Eend met whisky Koop een eend van ongeveer 1,5 à 2 kg en 2 grote flessen Schotse whisky, spekreepjes en een fles olijfolie. De eend larderen en de binnenkant inwrijven met peper en zout. De oven 10 minuten voorverwarmen op 180 graden. Een longdrinkglas voor de helft vullen met whisky. De whisky opdrinken tijdens het voorverwarmen van de oven. De eend op een vuurvaste schotel leggen en een tweede glas whisky inschenken. Het tweede glas whisky opdrinken en de eend in de oven zetten. Na 20 minuten de oven op 200 graden zetten en 2 graven vubben met whisky. De glaven opdrinken en de schelven van het eerste glay oprapen. Nog een halve glav insjenken en opdlinke. Na een halve uur de oven opedoen om de eend te sjekkn. Blandwondesjalf in de badkamel ganaale en op de bovenkant van de linke rand doen. Nog twee glaven whiskey insjenke. De ove opedoen nadat et eerste glav leeg is en de sjotel vastpakke. De blandwondesalf op de binnekant van de regte hand doen. Deend oprape. Deend nog is oprapa en met handdoek de bwandwondesalt van deend vegen. De hande ontvette met visky en de dube zalv veer oprape. Ut kapotte glazz opvege en deend terug in de hove doen. De heend oprape en dove eers opedoen. De tweede fjes biski opedoen en ovejeindzette. Opstjaan van de floer en et vet spek ondre kas vege. Nogis opstjaan van de floer en tochma blijve zit te. De vjes op de gjond zette. Uide vjes djinke wande glave sjijn ob of kabot. Denove afsjette, de oge sljuite en omvalle. :D En nog en serieuze, en ook met pan: Eendenborstfilets met rode portsaus Ingrediënten: 4 eendenborstfilets 50 gr: boter 1dl: rode port 1/2 liter gevogeltefond 50 gr: bloem zout, peper 1/2 theelepel dragon Bereiding saus Smelt de boter in een pan maar laat ze niet heet worden. voeg de bloem in een keer toe bij de boter. Roer het mengsel met de garde goed door elkaar. Laat het 2 tot 3 min: zonder te kleuren glazen. Voeg de koude bouillon en de port toe en de dragon. Laat het geheel aan de kook komen tot de gewenste dikte. Bereiding eend: Eendenborst filets bestrooien met zout en peper. Filets in ca: 3 minuten bruin en rosé bakken. Eendenborst filets in dunne plakjes snijden. Saus over de borden verdelen. De filets in de saus leggen. Lekker met gegratineerde aardappelpuree en spruiten. |
Citaat:
|
Citaat:
|
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 16:32. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.