Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Eten & Drinken (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=62)
-   -   Eend (dringend) (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1331867)

flipkip 31-12-2005 11:29

Eend (dringend)
 
Hoi,

vanavond kook ik voor m'n vriend en schoonouders een hele menu. Nu heb ik het in mijn hoofd gehaald om eend klaar te maken, maar ik weet eerlijk gezegd niet hoe. Ik heb twee eendenfilets gehaald en wil ze liefst klaarmaken in de pan (ik en ovens = slecht idee). Nu heb ik geen idee van de braadtijd, welke kruiden en eventuele andere ingrediënten. Het is niet echt de bedoeling om bv canard a l'orange te maken, gewoon simpel gebraden eend.

Kan iemand me helpen met tips of hoe jullie het thuis klaarmaken?

dank je!!

(ps: ja ik heb het al ge-google'd, maar daar lopen de braadtijden uiteen van vijf minuten tot een kwartier, meestal de vermelding 'kruiden naar eigen smaak' en de meeste recepten zijn voor in de oven..)

hmhm 31-12-2005 11:36

Als mijn vader thuis was zou ik hem vragen of hij het uit kon leggen, maar die is weg nu.
Ik zal het vragen als hij terug gekomen is.

Dukko 31-12-2005 12:16

Eend verschilt toch niet zoveel van kip?

AlopiA 31-12-2005 12:58

ik zou zeggen, gebruik kruiden die je zelf lekker vind, en je kan meestal wel voelen of het gaar is door er met een (vlees)vork in te prikken. Anders zou ik het ook niet weten, ik eet geen eend. :o

MTpower 31-12-2005 13:16

Hou het simpel, dat is het belangrijkste :)

Roos 31-12-2005 13:22

In de oven vind ik juist veel makkelijker. Als je weet hoe lang het erin moet, heb je er geen omkijken naar :bloos:
Verder weet ik niet hoe je eend moet maken :d

Pinksterhaas 31-12-2005 17:09

Zit er aan de ene kant nog vet? Dan moet je in ieder geval zorgen dat die kant knapperig wordt. Volgens mij is eend wel anders dan kip. Kip moet echt doorbakken zijn, terwijl eend voor zover ik weet best (een beetje) rose mag zijn.

Kruiden vind ik niet nodig, hou het inderdaad simpe, eend is echt heel lekker. :) Je kunt trouwens best een sinaasappelsausje googelen, het is heus niet zo moeilijk als het klinkt. (y)

Spare 01-01-2006 15:53

Te laat weliswaar, maar eend met sjalotten(?)roomsaus en geflambeerde cognac (y)

freakinaround 04-01-2006 14:46

Citaat:

AlopiA schreef op 31-12-2005 @ 13:58 :
ik zou zeggen, gebruik kruiden die je zelf lekker vind, en je kan meestal wel voelen of het gaar is door er met een (vlees)vork in te prikken. Anders zou ik het ook niet weten, ik eet geen eend. :o
als je er in prikt, loopt het sap er toch uit en dan wordt ie toch taai..?

Saycheese 04-01-2006 15:06

Goed, een beetje laat en ook met over, maar hier een recept:

Eend met whisky

Koop een eend van ongeveer 1,5 à 2 kg en 2 grote flessen Schotse whisky, spekreepjes en een fles olijfolie.
De eend larderen en de binnenkant inwrijven met peper en zout.
De oven 10 minuten voorverwarmen op 180 graden.
Een longdrinkglas voor de helft vullen met whisky.
De whisky opdrinken tijdens het voorverwarmen van de oven.
De eend op een vuurvaste schotel leggen en een tweede glas whisky inschenken.
Het tweede glas whisky opdrinken en de eend in de oven zetten.
Na 20 minuten de oven op 200 graden zetten en 2 graven vubben met whisky.
De glaven opdrinken en de schelven van het eerste glay oprapen.
Nog een halve glav insjenken en opdlinke.
Na een halve uur de oven opedoen om de eend te sjekkn.
Blandwondesjalf in de badkamel ganaale en op de bovenkant van de linke rand doen.
Nog twee glaven whiskey insjenke.
De ove opedoen nadat et eerste glav leeg is en de sjotel vastpakke.
De blandwondesalf op de binnekant van de regte hand doen.
Deend oprape.
Deend nog is oprapa en met handdoek de bwandwondesalt van deend vegen.
De hande ontvette met visky en de dube zalv veer oprape.
Ut kapotte glazz opvege en deend terug in de hove doen.
De heend oprape en dove eers opedoen.
De tweede fjes biski opedoen en ovejeindzette.
Opstjaan van de floer en et vet spek ondre kas vege.
Nogis opstjaan van de floer en tochma blijve zit te.
De vjes op de gjond zette.
Uide vjes djinke wande glave sjijn ob of kabot.
Denove afsjette, de oge sljuite en omvalle.

:D

En nog en serieuze, en ook met pan:
Eendenborstfilets met rode portsaus
Ingrediënten:

4 eendenborstfilets
50 gr: boter
1dl: rode port
1/2 liter gevogeltefond
50 gr: bloem
zout, peper
1/2 theelepel dragon
Bereiding saus
Smelt de boter in een pan maar laat ze niet heet worden. voeg de bloem in een keer toe bij de boter. Roer het mengsel met de garde goed door elkaar. Laat het 2 tot 3 min: zonder te kleuren glazen. Voeg de koude bouillon en de port toe en de dragon. Laat het geheel aan de kook komen tot de gewenste dikte.
Bereiding eend:
Eendenborst filets bestrooien met zout en peper. Filets in ca: 3 minuten bruin en rosé bakken. Eendenborst filets in dunne plakjes snijden. Saus over de borden verdelen. De filets in de saus leggen.
Lekker met gegratineerde aardappelpuree en spruiten.

MTpower 04-01-2006 16:03

Citaat:

Saycheese schreef op 04-01-2006 @ 16:06 :
Goed, een beetje laat en ook met over, maar hier een recept:

Eend met whisky

Koop een eend van ongeveer 1,5 à 2 kg en 2 grote flessen Schotse whisky, spekreepjes en een fles olijfolie.
De eend larderen en de binnenkant inwrijven met peper en zout.
De oven 10 minuten voorverwarmen op 180 graden.
Een longdrinkglas voor de helft vullen met whisky.
De whisky opdrinken tijdens het voorverwarmen van de oven.
De eend op een vuurvaste schotel leggen en een tweede glas whisky inschenken.
Het tweede glas whisky opdrinken en de eend in de oven zetten.
Na 20 minuten de oven op 200 graden zetten en 2 graven vubben met whisky.
De glaven opdrinken en de schelven van het eerste glay oprapen.
Nog een halve glav insjenken en opdlinke.
Na een halve uur de oven opedoen om de eend te sjekkn.
Blandwondesjalf in de badkamel ganaale en op de bovenkant van de linke rand doen.
Nog twee glaven whiskey insjenke.
De ove opedoen nadat et eerste glav leeg is en de sjotel vastpakke.
De blandwondesalf op de binnekant van de regte hand doen.
Deend oprape.
Deend nog is oprapa en met handdoek de bwandwondesalt van deend vegen.
De hande ontvette met visky en de dube zalv veer oprape.
Ut kapotte glazz opvege en deend terug in de hove doen.
De heend oprape en dove eers opedoen.
De tweede fjes biski opedoen en ovejeindzette.
Opstjaan van de floer en et vet spek ondre kas vege.
Nogis opstjaan van de floer en tochma blijve zit te.
De vjes op de gjond zette.
Uide vjes djinke wande glave sjijn ob of kabot.
Denove afsjette, de oge sljuite en omvalle.

:D

:D :D :D (y)

hemhemhem 26-01-2006 11:39

Citaat:

MTpower schreef op 04-01-2006 @ 17:03 :
:D :D :D (y)


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 16:32.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.