Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Eten & Drinken (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=62)
-   -   De perfecte biefstuk? (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1364345)

Roos 21-02-2006 17:51

De perfecte biefstuk?
 
Hoe maak jij een perfecte biefstuk?
Wat voor vlees, wat voor pan, wat voor olie/boter? Speciale trucjes? Wat vooral niet te doen?

Leer het mij :D ik zit nu een vieze biefstuk te eten :p

woezel 21-02-2006 18:30

er bestaat geen perfecte biefstuk. tering wat smerig vind ik dat. :p

MTpower 21-02-2006 18:50

Het liefst natuurlijk ossenhaas van een goede slager, maar dat is meestal wat aan de dure kant, dus is het meestal gewoon kogelbiefstuk van de konmar ofzo :p
Ik gebruik gewoon bakboter, geen olie.
In het begin op hoog vuur, biefstuk in de pan, beetje peper en zout, omdraaien, nog wat peper en zout, vuur omlaag en rustig een klein beetje laten garen tot hij mooi medium is (y)

Bloem 21-02-2006 19:01

Mijn moeder bakt die altijd, in boter geloof ik, niet in olie. Ik durf ze nooit te bakken omdat ik bang ben dat ik ze vreselijk verpest ;)

AlopiA 21-02-2006 19:01

in kruidenboter bakken met een beetje peper en zout (y)
of in een beetje boter met een teentje knoflook erdoor, en dan een paar knoflookteentjes meebakken. Lekker! Maar dan moet je de komende 48 uur geen afspraken maken.

en ik heb gehoord dat het lekkerste is om hem 1 minuut aan elke kant te bakken en dan in de oven te laten garen.
Dat had een kok gezegd tegen een kennis van me.

Gimme more beer 21-02-2006 19:10

Op hoog vuur, in boter, tegen het medium aan (maar dus nog wel aardig rood van binnen), met in een ander pannetje een heerlijke champignon-roomsaus met hele uienringen, die ik er later overheen giet.

Vooral niet te lang bakken, beter iets te kort dan te lang is mijn devies. Je kunt een biefstuk eigenlijk niet verpesten, als de boter maar goed heet is en hij niet te lang is gebakken. Well-done hoeft overigens niet te betekenen dat hij te lang is gebakken, als je dat lekker vindt, maar daarna nog door laten sudderen, komt de smaak niet ten goede.

Snees 21-02-2006 19:12

Het liefst goed vlees, bijvoorbeeld Greenfields van de Appie. Inwrijven met zeezout en peper (natuurlijk uit een Peugeot-pepermolentje). De makkelijke manier: twee keer ongeveer 2 minuten met boter op hoog vuur (ik kan die tijd niet goed inschatten) en kort na laten sudderen, afhankelijk van je voorkeur. Er genoeg boter bijdoen als de jus smerig begint te worden.
Als ik tijd heb doe ik hem liever kort op hoog vuur en inderdaad in de oven (170 graden, 6/8 minuten zeg ik op de gok).
In ieder geval niet te lang na laten sudderen: dan houd je een lauwe, taaie lap over. Het andere eten dus op de biefstuk afstemmen en niet andersom.

Roos 21-02-2006 20:22

Ja die van mij was dus wat taai. Hij zag er goed uit, mooi rose van binnen, niet te lang gebakken, maar ik kreeg heb niet weggekauwd :D

Bedankt voor de tips (y)

MTpower 21-02-2006 22:25

Citaat:

Roos schreef op 21-02-2006 @ 21:22 :
Ja die van mij was dus wat taai. Hij zag er goed uit, mooi rose van binnen, niet te lang gebakken, maar ik kreeg heb niet weggekauwd :D

Bedankt voor de tips (y)

Wat voor soort biefstuk was het en waar had je het vandaan? :o
Een goede tip voor goedkopere biefstuk (aldi kwaliteit): Flink op meppen voordat je hem bakt, dan wordt het vlees wat malser. Bij een goede biefstuk is dat niet nodig :)

Jolt 21-02-2006 22:44

Zal wel een kogebiefstuk zijn of een van de platte bil stug vlees.

Ik wil het liefste van de ossenhaas een mooie grote tournedos.

Ik doe olie in mijn pan (alles behalve olijf) en laat hem tot het rookpunt komen, modelleer mijn tournedos, peper en zout hem goed, bak hem aan allebei de kanten goed aan, dat hij lekker knapperig is. En dan gaar ik hem of in de oven of in de pan, klontje boter erbij, arosseren tot de gewenste gaarheid :)

Roos 22-02-2006 10:09

Wat is modelleren? Erop slaan?

En het was een stukje 'biefstuk' van de Albert Heijn, die met zo'n klontje kruidenboter erbij.

NilsHolgersson 22-02-2006 10:15

De perfecte biefstuk heeft ook geen bloed, gadver dan hoef ik het echt niet meer hoor, soms mn hele bord ineens vol met bloed

MTpower 22-02-2006 16:15

Citaat:

Roos schreef op 22-02-2006 @ 11:09 :
Wat is modelleren? Erop slaan?

En het was een stukje 'biefstuk' van de Albert Heijn, die met zo'n klontje kruidenboter erbij.

mo·del·le·ren (ov.ww.)
1 boetseren, vormen, in model brengen ;)

Biefstuk van de AH is over het algemeen wel redelijk van kwaliteit.
Als je biefstuk koopt let er dan op dat er niet teveel (liever geen) pezen in zitten en dat het er gewoon mooi uitziet :o

AlopiA 22-02-2006 16:16

Citaat:

NilsHolgersson schreef op 22-02-2006 @ 11:15 :
De perfecte biefstuk heeft ook geen bloed, gadver dan hoef ik het echt niet meer hoor, soms mn hele bord ineens vol met bloed
dat is volgens mij gewoon sap uit het vlees hoor
het proeft ook niet als bloed.

knir 22-02-2006 16:34

De meeste supermarkt biefstuk is niet lekker te krijgen, dus probeer aan goed vlees te komen.
Dan het vlees kruiden met peper (nog geen zout!) en aan beide zijden 1 min in boter bakken, dan nog even in een lauwwarme oven laten nagaren. Dan pas zout, doe je dat voor het bakken dan onttrekt het vocht aan het vlees.
Als je echt goed vlees hebt kan het bijna niet mis gaan.

Jolt 22-02-2006 17:38

Citaat:

MTpower schreef op 22-02-2006 @ 17:15 :
mo·del·le·ren (ov.ww.)
1 boetseren, vormen, in model brengen ;)

Biefstuk van de AH is over het algemeen wel redelijk van kwaliteit.
Als je biefstuk koopt let er dan op dat er niet teveel (liever geen) pezen in zitten en dat het er gewoon mooi uitziet :o

Pezen zijn idd smerig, maar een normale biefstuk heeft dat niet, van de ossenhaas, kost wel duur 5 euro of meer zelf per stuk.

Citaat:

AlopiA schreef op 22-02-2006 @ 17:16 :
dat is volgens mij gewoon sap uit het vlees hoor
het proeft ook niet als bloed.

Idd sap van het vlees, lijkt rood omdat het vlees voornamelijk uit roodspierweefsel bestaat.

duivelaartje 22-02-2006 20:36

Citaat:

NilsHolgersson schreef op 22-02-2006 @ 11:15 :
De perfecte biefstuk heeft ook geen bloed, gadver dan hoef ik het echt niet meer hoor, soms mn hele bord ineens vol met bloed
M'n moeder zat ook eens met een heel vies gezicht biefstuk te eten. Maar het was gewoon sap wat er bij elke hap uitmaken, en geen bloed. :p
(Smaakt ook niet naar bloed. :o)

Jolt 22-02-2006 20:41

Zitten trouwens zeer veel smaakstoffen in van het biefstuk zelf (Y)
Maar als hij te veel vocht er uit loopt heeft hij vaker niet genoeg gerust :)

(Dat zie je meestal, biefstuk bakken in pan en meteen op bord zonder te laten rusten)

MTpower 22-02-2006 20:45

Citaat:

Jolt schreef op 22-02-2006 @ 18:38 :
Pezen zijn idd smerig, maar een normale biefstuk heeft dat niet, van de ossenhaas, kost wel duur 5 euro of meer zelf per stuk.
Van de haas is inderdaad het beste en kost inderdaad ook het meest :p

Jolt 22-02-2006 20:49

Ik geloof dat wij per kilo al 28,50 bestellen voor Braziliaanse niet echt schokkend.

(N)

Wagyu Rund dat dus gemasseerd word zit al tegen de 100+ aan. Tenmiste de echte Japanse :|

MevrouwM 22-02-2006 21:19

Citaat:

MTpower schreef op 22-02-2006 @ 17:15 :
Biefstuk van de AH is over het algemeen wel redelijk van kwaliteit.

Hier ben ik het dan weer niet helemaal mee eens. Ik vind AH echt rot vlees hebben, zo ook de biefstuk.

Hoe je biefstuk bakt daar ben ik ook nog niet echt uit. Wordt bij mij ook vaak taai.
Mijn oma kan echt als de beste biefstuk bakken, hopelijk erf ik dat nog van haar ;).

Wat oma wel altijd zeg: goed veel boter, en de boter goed heet laten worden (niet laten aanbranden). De biefstuk in de pan als de bubbeltjes van de boter af zijn (dan schijnt deze heet genoeg te zijn).

Jolt 22-02-2006 21:30

Haha dat is iets van vroeger, als de bubbels weg zijn begint hij ook te verkleuren :)

ekki 22-02-2006 21:46

De perfecte biefstuk is voor mij geen biefstuk...

MTpower 22-02-2006 22:33

Citaat:

MevrouwM schreef op 22-02-2006 @ 22:19 :
Hier ben ik het dan weer niet helemaal mee eens. Ik vind AH echt rot vlees hebben, zo ook de biefstuk.
Dat vind ik helemaal niet :o
Ok... de slager blijft natuurlijk beter, maar het is altijd nog stukken beter dan van de aldi.
En vind het niet slecht smaken ook (y)

MTpower 22-02-2006 22:34

Citaat:

Jolt schreef op 22-02-2006 @ 21:49 :
Wagyu Rund dat dus gemasseerd word zit al tegen de 100+ aan. Tenmiste de echte Japanse :|
Tijdje geleden gelezen dat een restaurant in New York daar hamburgers van maakte, $41,- voor een broodje :p
Die beesten krijgen toch ook bier te drinken?
Haha, gekke japanners :p

Jolt 24-02-2006 00:17

Nee nee, geen bier.

confused 24-02-2006 01:41

ongeveer 1 minuut aan de ene kant bakken, 1 minuut aan de andere , makkelijker kan ik het niet maken :rolleyes:

Jolt 24-02-2006 08:51

Haha, beetje een rauwe biefstuk eten :)

Moet je eens proberen bij hert!

MTpower 24-02-2006 15:12

Citaat:

Jolt schreef op 22-02-2006 @ 21:49 :
Wagyu Rund dat dus gemasseerd word zit al tegen de 100+ aan. Tenmiste de echte Japanse :|
Is het niet Kobe rund? :o

Citaat:

Kobe beef, imported from Japan, comes from cattle raised on beer and massaged daily to make the meat soft and succulent.
http://www.theage.com.au/articles/20...990139508.html

MTpower 24-02-2006 15:13

Citaat:

Jolt schreef op 24-02-2006 @ 09:51 :
Haha, beetje een rauwe biefstuk eten :)

Moet je eens proberen bij hert!

Ik vind het soms ook wel lekker als hij nog een beetje rauw is :o
Maar niet té :P

Jolt 24-02-2006 22:34

Citaat:

MTpower schreef op 24-02-2006 @ 16:12 :
Is het niet Kobe rund? :o



http://www.theage.com.au/articles/20...990139508.html

Wagyu zo heet dat hier.

Nou maar rauw of rose is een sterk verschil tussen.

MTpower 24-02-2006 23:40

Citaat:

Jolt schreef op 24-02-2006 @ 23:34 :
Wagyu zo heet dat hier.

Nou maar rauw of rose is een sterk verschil tussen.

De ene keer heb ik zin in rose, de andere keer weer in raw. Ligt er een beetje aan. :)

Jolt 25-02-2006 00:48

rauw is gewoon echt smerig (N), is van dat half werk.

MevrouwM 04-03-2006 09:14

Citaat:

Jolt schreef op 22-02-2006 @ 22:30 :
Haha dat is iets van vroeger, als de bubbels weg zijn begint hij ook te verkleuren :)
Ja maar ja mijn oma is ook van vroeger ;)

mar87 04-03-2006 10:13

De perfecte biefstuk moet gewoon gigantisch lang gebakken zijn. Zodat het bijna uit elkaar valt van gaarheid.
Er mogen ook niet van die enge draden doorheen zitten (aders ofzow?)
Het moet gewoon lekker mals zijn en niet taai en niet draderig.

En de biefstuk komt van een koe van m'n opa en oma. Ieder jaar laten we een beest slachten..en dat is gewoon lekker vlees. Van de winkel vond ik het altijd wat minder, maar daar zit ook wel weer verschil in.

Heb ook een keer bij een restaurant ossenhaas gehad wat vanbinnen nog helemaal rood was, maar dat heeft toch niet m'n voorkeur.

Jolt 04-03-2006 22:35

Citaat:

mar87 schreef op 04-03-2006 @ 11:13 :
De perfecte biefstuk moet gewoon gigantisch lang gebakken zijn. Zodat het bijna uit elkaar valt van gaarheid.
Er mogen ook niet van die enge draden doorheen zitten (aders ofzow?)
Het moet gewoon lekker mals zijn en niet taai en niet draderig.

En de biefstuk komt van een koe van m'n opa en oma. Ieder jaar laten we een beest slachten..en dat is gewoon lekker vlees. Van de winkel vond ik het altijd wat minder, maar daar zit ook wel weer verschil in.

Heb ook een keer bij een restaurant ossenhaas gehad wat vanbinnen nog helemaal rood was, maar dat heeft toch niet m'n voorkeur.

Dan is hij toch droog, well done is niet helemaal top vind ik dan.
En als je hem gewoon lang bakt in een pan krijg je een bak laag en dat is taai en droog.

Boogie 05-03-2006 19:28

Tis altijd een gok. 6-8 minuten op hoog vuur in gloeiend hete boter en regelmatig omkeren.

drilboor sjakie 05-03-2006 20:22

Die maakt mijn moeder. (y)

Benteknol 05-03-2006 20:38

NIET in boter maar in kruidenboter


grof zout aan 2 kanten

en op hoog vuur bakken aan 2 kanten

zorg ervoor dat het midden lekker rood is

mar87 06-03-2006 08:18

Citaat:

Jolt schreef op 04-03-2006 @ 23:35 :
Dan is hij toch droog, well done is niet helemaal top vind ik dan.
En als je hem gewoon lang bakt in een pan krijg je een bak laag en dat is taai en droog.

Ja, dat gebeurt inderdaad wel eens dat ie wat taaiig wordt.
Maar meestal gaat het gewoon goed en dan is ie op z'n lekkerst vind ik.

MTpower 06-03-2006 11:35

Citaat:

mar87 schreef op 04-03-2006 @ 11:13 :
De perfecte biefstuk moet gewoon gigantisch lang gebakken zijn. Zodat het bijna uit elkaar valt van gaarheid.
Er mogen ook niet van die enge draden doorheen zitten (aders ofzow?)
Het moet gewoon lekker mals zijn en niet taai en niet draderig.

En de biefstuk komt van een koe van m'n opa en oma. Ieder jaar laten we een beest slachten..en dat is gewoon lekker vlees. Van de winkel vond ik het altijd wat minder, maar daar zit ook wel weer verschil in.

Heb ook een keer bij een restaurant ossenhaas gehad wat vanbinnen nog helemaal rood was, maar dat heeft toch niet m'n voorkeur.

Met bakken kun je dat nooit voor elkaar krijgen volgens mij, dan wordt hij enorm droog en taai.
Bedoel je niet sudderen? :o
En daar ken ik wel betere soorten vlees voor :P
Imo een beetje zonde om met biefstuk te doen.

Jolt 06-03-2006 22:44

Onzin MT Power, aangezien de meeste biefstukken van de bil zijn en niet van de ossenhaas, ivm de kosten, daarvan kan je zeker het vlees laten sudderen is ook een stuk taaier dan de ossenhaas.

~louise~ 07-03-2006 08:17

Mijn geheimen zijn: roomboter en als een maniak die bieftstuk opeten (of je moet je borden warm maken....)

Andijvie 07-03-2006 10:24

Pan goed heet laten worden, biefstuk moet goed dik zijn. Dan in de super hete pan, deksel er op. Je mag hem maar één keer omdraaien, dus goed inschatten wanneer dat is. Wanneer hij mooi bruin van buiten is, wikkel je hem in folie, en laat je hem nagaren. Serveren met peper en zout. Lekker dunne plakjes snijden, een soort papje van peper, zout en sap maken, daar telkens een plakje doorhalen en genieten :)

Overigens is biefstuk van de AH walgelijk. Een paar keer gehad, en de laatste keer kon ik het niet eens snijden, zo taai en vol pezen :| Ik heb er een beetje aan gesabbeld ( :o ) en toen weggegooid :(

DanielC 07-03-2006 11:10

Peper, zout, dik en rare.

MTpower 07-03-2006 13:27

Citaat:

Jolt schreef op 06-03-2006 @ 23:44 :
Onzin MT Power, aangezien de meeste biefstukken van de bil zijn en niet van de ossenhaas, ivm de kosten, daarvan kan je zeker het vlees laten sudderen is ook een stuk taaier dan de ossenhaas.
Ik zeg ook niet dat het niet kan, ik zeg alleen dat ik dat zonde vind om met biefstuk te doen :o

Badaboem 11-03-2006 17:52

best nog wat rood van binnen maar toch gaar en mals


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 19:24.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.