![]() |
De perfecte biefstuk?
Hoe maak jij een perfecte biefstuk?
Wat voor vlees, wat voor pan, wat voor olie/boter? Speciale trucjes? Wat vooral niet te doen? Leer het mij :D ik zit nu een vieze biefstuk te eten :p |
er bestaat geen perfecte biefstuk. tering wat smerig vind ik dat. :p
|
Het liefst natuurlijk ossenhaas van een goede slager, maar dat is meestal wat aan de dure kant, dus is het meestal gewoon kogelbiefstuk van de konmar ofzo :p
Ik gebruik gewoon bakboter, geen olie. In het begin op hoog vuur, biefstuk in de pan, beetje peper en zout, omdraaien, nog wat peper en zout, vuur omlaag en rustig een klein beetje laten garen tot hij mooi medium is (y) |
Mijn moeder bakt die altijd, in boter geloof ik, niet in olie. Ik durf ze nooit te bakken omdat ik bang ben dat ik ze vreselijk verpest ;)
|
in kruidenboter bakken met een beetje peper en zout (y)
of in een beetje boter met een teentje knoflook erdoor, en dan een paar knoflookteentjes meebakken. Lekker! Maar dan moet je de komende 48 uur geen afspraken maken. en ik heb gehoord dat het lekkerste is om hem 1 minuut aan elke kant te bakken en dan in de oven te laten garen. Dat had een kok gezegd tegen een kennis van me. |
Op hoog vuur, in boter, tegen het medium aan (maar dus nog wel aardig rood van binnen), met in een ander pannetje een heerlijke champignon-roomsaus met hele uienringen, die ik er later overheen giet.
Vooral niet te lang bakken, beter iets te kort dan te lang is mijn devies. Je kunt een biefstuk eigenlijk niet verpesten, als de boter maar goed heet is en hij niet te lang is gebakken. Well-done hoeft overigens niet te betekenen dat hij te lang is gebakken, als je dat lekker vindt, maar daarna nog door laten sudderen, komt de smaak niet ten goede. |
Het liefst goed vlees, bijvoorbeeld Greenfields van de Appie. Inwrijven met zeezout en peper (natuurlijk uit een Peugeot-pepermolentje). De makkelijke manier: twee keer ongeveer 2 minuten met boter op hoog vuur (ik kan die tijd niet goed inschatten) en kort na laten sudderen, afhankelijk van je voorkeur. Er genoeg boter bijdoen als de jus smerig begint te worden.
Als ik tijd heb doe ik hem liever kort op hoog vuur en inderdaad in de oven (170 graden, 6/8 minuten zeg ik op de gok). In ieder geval niet te lang na laten sudderen: dan houd je een lauwe, taaie lap over. Het andere eten dus op de biefstuk afstemmen en niet andersom. |
Ja die van mij was dus wat taai. Hij zag er goed uit, mooi rose van binnen, niet te lang gebakken, maar ik kreeg heb niet weggekauwd :D
Bedankt voor de tips (y) |
Citaat:
Een goede tip voor goedkopere biefstuk (aldi kwaliteit): Flink op meppen voordat je hem bakt, dan wordt het vlees wat malser. Bij een goede biefstuk is dat niet nodig :) |
Zal wel een kogebiefstuk zijn of een van de platte bil stug vlees.
Ik wil het liefste van de ossenhaas een mooie grote tournedos. Ik doe olie in mijn pan (alles behalve olijf) en laat hem tot het rookpunt komen, modelleer mijn tournedos, peper en zout hem goed, bak hem aan allebei de kanten goed aan, dat hij lekker knapperig is. En dan gaar ik hem of in de oven of in de pan, klontje boter erbij, arosseren tot de gewenste gaarheid :) |
Wat is modelleren? Erop slaan?
En het was een stukje 'biefstuk' van de Albert Heijn, die met zo'n klontje kruidenboter erbij. |
De perfecte biefstuk heeft ook geen bloed, gadver dan hoef ik het echt niet meer hoor, soms mn hele bord ineens vol met bloed
|
Citaat:
1 boetseren, vormen, in model brengen ;) Biefstuk van de AH is over het algemeen wel redelijk van kwaliteit. Als je biefstuk koopt let er dan op dat er niet teveel (liever geen) pezen in zitten en dat het er gewoon mooi uitziet :o |
Citaat:
het proeft ook niet als bloed. |
De meeste supermarkt biefstuk is niet lekker te krijgen, dus probeer aan goed vlees te komen.
Dan het vlees kruiden met peper (nog geen zout!) en aan beide zijden 1 min in boter bakken, dan nog even in een lauwwarme oven laten nagaren. Dan pas zout, doe je dat voor het bakken dan onttrekt het vocht aan het vlees. Als je echt goed vlees hebt kan het bijna niet mis gaan. |
Citaat:
Citaat:
|
Citaat:
(Smaakt ook niet naar bloed. :o) |
Zitten trouwens zeer veel smaakstoffen in van het biefstuk zelf (Y)
Maar als hij te veel vocht er uit loopt heeft hij vaker niet genoeg gerust :) (Dat zie je meestal, biefstuk bakken in pan en meteen op bord zonder te laten rusten) |
Citaat:
|
Ik geloof dat wij per kilo al 28,50 bestellen voor Braziliaanse niet echt schokkend.
(N) Wagyu Rund dat dus gemasseerd word zit al tegen de 100+ aan. Tenmiste de echte Japanse :| |
Citaat:
Hier ben ik het dan weer niet helemaal mee eens. Ik vind AH echt rot vlees hebben, zo ook de biefstuk. Hoe je biefstuk bakt daar ben ik ook nog niet echt uit. Wordt bij mij ook vaak taai. Mijn oma kan echt als de beste biefstuk bakken, hopelijk erf ik dat nog van haar ;). Wat oma wel altijd zeg: goed veel boter, en de boter goed heet laten worden (niet laten aanbranden). De biefstuk in de pan als de bubbeltjes van de boter af zijn (dan schijnt deze heet genoeg te zijn). |
Haha dat is iets van vroeger, als de bubbels weg zijn begint hij ook te verkleuren :)
|
De perfecte biefstuk is voor mij geen biefstuk...
|
Citaat:
Ok... de slager blijft natuurlijk beter, maar het is altijd nog stukken beter dan van de aldi. En vind het niet slecht smaken ook (y) |
Citaat:
Die beesten krijgen toch ook bier te drinken? Haha, gekke japanners :p |
Nee nee, geen bier.
|
ongeveer 1 minuut aan de ene kant bakken, 1 minuut aan de andere , makkelijker kan ik het niet maken :rolleyes:
|
Haha, beetje een rauwe biefstuk eten :)
Moet je eens proberen bij hert! |
Citaat:
Citaat:
|
Citaat:
Maar niet té :P |
Citaat:
Nou maar rauw of rose is een sterk verschil tussen. |
Citaat:
|
rauw is gewoon echt smerig (N), is van dat half werk.
|
Citaat:
|
De perfecte biefstuk moet gewoon gigantisch lang gebakken zijn. Zodat het bijna uit elkaar valt van gaarheid.
Er mogen ook niet van die enge draden doorheen zitten (aders ofzow?) Het moet gewoon lekker mals zijn en niet taai en niet draderig. En de biefstuk komt van een koe van m'n opa en oma. Ieder jaar laten we een beest slachten..en dat is gewoon lekker vlees. Van de winkel vond ik het altijd wat minder, maar daar zit ook wel weer verschil in. Heb ook een keer bij een restaurant ossenhaas gehad wat vanbinnen nog helemaal rood was, maar dat heeft toch niet m'n voorkeur. |
Citaat:
En als je hem gewoon lang bakt in een pan krijg je een bak laag en dat is taai en droog. |
Tis altijd een gok. 6-8 minuten op hoog vuur in gloeiend hete boter en regelmatig omkeren.
|
Die maakt mijn moeder. (y)
|
NIET in boter maar in kruidenboter
grof zout aan 2 kanten en op hoog vuur bakken aan 2 kanten zorg ervoor dat het midden lekker rood is |
Citaat:
Maar meestal gaat het gewoon goed en dan is ie op z'n lekkerst vind ik. |
Citaat:
Bedoel je niet sudderen? :o En daar ken ik wel betere soorten vlees voor :P Imo een beetje zonde om met biefstuk te doen. |
Onzin MT Power, aangezien de meeste biefstukken van de bil zijn en niet van de ossenhaas, ivm de kosten, daarvan kan je zeker het vlees laten sudderen is ook een stuk taaier dan de ossenhaas.
|
Mijn geheimen zijn: roomboter en als een maniak die bieftstuk opeten (of je moet je borden warm maken....)
|
Pan goed heet laten worden, biefstuk moet goed dik zijn. Dan in de super hete pan, deksel er op. Je mag hem maar één keer omdraaien, dus goed inschatten wanneer dat is. Wanneer hij mooi bruin van buiten is, wikkel je hem in folie, en laat je hem nagaren. Serveren met peper en zout. Lekker dunne plakjes snijden, een soort papje van peper, zout en sap maken, daar telkens een plakje doorhalen en genieten :)
Overigens is biefstuk van de AH walgelijk. Een paar keer gehad, en de laatste keer kon ik het niet eens snijden, zo taai en vol pezen :| Ik heb er een beetje aan gesabbeld ( :o ) en toen weggegooid :( |
Peper, zout, dik en rare.
|
Citaat:
|
best nog wat rood van binnen maar toch gaar en mals
|
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 19:24. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.