![]() |
Bakken met zoetstof.
Omdat ik zo min mogelijk suiker wil eten maar bakken wel heel leuk vind, heb ik net geprobeerd om een cake te bakken met zoetstof ipv suiker. Op internet heb ik ergens gevonden dat 100 gram suiker gelijk staat aan 10 gram zoetstof, dus die verhouding heb ik aangehouden. Omdat je qua volume natuurlijk minder zoetstof hebt dan suiker, heb ik in de eerste instantie de eieren ook wat verminderd. Het beslag werd echter heel dik, dus dat laatste ei heb ik er toch maar bij gedaan. Het beslag zag er verder wel goed uit, maar het bleef heel erg taai. De cake staat nu in de oven dus ik weet nog niet hoe het smaakt als hij klaar is, maar toch alvast maar mijn vraag ;) Heeft iemand wel eens cake (of taart ofzo) gebakken met zoetstof ipv suiker, en hoe pakte dat uit? En hoe kan ik er de volgende keer voor zorgen dat het beslag wat soepeler wordt, zonder dat het te dun wordt? Het gaat dus om zoetstof poeder, niet om vloeibare zoetstof... :)
|
das tochnie' lekker meis.....
ik hoop niet dat je roomboter ook gaat vervangen door iets, want dan kun je nu wel je oventje uitzetten |
:d Ik weet niet of het lekker is, in mijn chocolademelk en op de bietjes merkte ik geen verschil met suiker ;)
Overigens maak ik cake altijd met margarine ipv roomboter, maar zit hier toevallig wel roomboter in, wie weet heft dat dan weer wat op ;) De oven is net uit, maar er staat nu een soort schuim :confused: bovenop de cake... Ik vrees dat dit inderdaad mislukt is, maar ik proef het straks wel :o |
en, was het nog iets geworden?
|
Het smaakt wel anders dan met suiker (beetje droger en een beetje meer, als euh, brood ofzo :confused: ) en het is een beetje een bobbelige bovenkant geworden, maar het was toch wel lekker :o :)
|
Ik heb een keer koekjes gebakken met zoetstof en dat was niet lekker.
|
Hmm. Misschien dat het met vloeibare zoetstof beter gaat.
|
Je kan nooit een fatsoenlijk product krijgen met die zoetstoffen, sowieso heeft suiker een bepaald volume en zoete smaak, wat je dus ook moet hebben, hoeveel van wat je moet gebruiken is naar de bakker gaan en vragen, normaal bij een cake is alle delen gelijk, ei, boter, suiker en bloem.
Maar sowieso moet je roomboter gebruiken dat is veel lekkerder. |
Citaat:
En je moet voor de rest gewoon stevia gebruiken , bij dereform, is nl het enige zoetmiddel dat je glycemische index niet verandert ( lees: je bloedglucosespiegel niet verhoogt) en het heeft niet de nadelige effecten van zoetstoffen als aspartaam oid. |
ow en trouwens: wij maken altijd cake met honing oid.
|
Maja ik vind honing vies :P
|
Citaat:
|
Als ik bak, bak ik met fructose.
Niet alle zoetstof is geschikt om mee te bakken, daar moet je dus iig op letten. Verder moet je, denk ik, de rest van het recept gewoon hetzelfde houden. Dat doe ik iig altijd en dat gaat goed (maar ja, ik bak dus met fructose :)). |
De rest van het recept heb ik ook hetzelfde gehouden, omdat ik bang was dat het te dun zou worden heb ik er eerst een ei uit gehouden maar dat heb ik er later toch weer bij gedaan. Heeft fructose wel dezelfde 'dichtheid' dan suiker dan? En waar koop ik dat? :)
Met honing bakken kreeg ik ergens anders ook als advies, maar hoeveel honing gebruik je dan ipv de suiker? |
Citaat:
|
Niet doen dat is slecht voor je gezondheid !
|
ik zag laatst in de super "zoetstof om mee te bakken"
ik denk ik meld t ff |
Citaat:
je kunt idd beter fructose gebruiken dan die zoetstoffen, maar dat is mijn mening maar... |
Ik heb nu ontbijtkoek met fructose, ik zal de volgende keer eens kijken of ik daar een cake mee kan bakken :cool:
En ik weet dat teveel zoetstof ook niet goed is maar ik eet ook geen hele cake achter elkaar op he? :p |
Je hebt overigens ook suikervrij cake- en taartmeel :)
Water en een eitje erbij en je bent klaar. Best lekker (Y) |
Citaat:
dus ik bedoel alleen dat je er wat mee uit moet kijken, een hele cake is ook niet zo verstandig, ook niet als er geen zoetstoffen inzitten ;). |
Haha ja ik weet dat je ermee op moet passen, ik dronk altijd een heleboel light frisdrank maar dat probeer ik te minderen, en in mijn thee enzo doe ik gewoon helemaal geen suiker ;)
@Gimme more beer, dat is toch niet meer echt bakken dan? :p |
Citaat:
|
Citaat:
Je kunt het gewoon bij de AH kopen, staat bij de Zonnaturaproducten (niet alle AH's hebben het, maar veel grotere wel en sommige andere winkels ook). |
pff waarom zou je uberhaupt geen suiker meer nemen, neej tuurlijk is het niet goed en het zit al overal in (zelfs in fruit, egt geen gezond tussendoortje!) maar als je thee en yoghurt en koffie enzo suikervrij houd en weinig of niet snoept (of suikervrij) dan mag je toch wel een cake met suiker?
gwoon nieuwschierig :o |
Citaat:
|
ja idd, juist omdat t snoepen is neem je er niet gigantisch veel van, zowel voor je lijn als voor je algehele gezondheid en wil je dat t juist lekker is, daar neem je t tenslotte voor
mijn tip is dan ook, gewoon bakken met roomboter, en suiker of honing (naar smaak en recept) en gewoon een plakje cake ... dat is tog niet zo erg? als t wel erg is heb je denk ik of een eetprobleem of een langzame stofwisseling |
Citaat:
|
Citaat:
|
Het gaat me niet om de calorieën ofzo, maar omdat ik het vermoeden heb dat ik van suiker erg snel een soort 'dip' in mijn energie krijg en dan dus erg moe word, en me er sowieso niet goed door voel. (Eigenlijk weet ik dat wel bijna zeker, eergisteren en gisteren heb ik wel veel dingen gegeten waar suiker inzat, en ik voelde me gisteren behoorlijk 'lamgeslagen'.) Vandaar dat ik graag eens wilde proberen om met zoetstof ipv suiker te bakken :)
Volgende keer maar eens met fructose proberen dus :) |
Citaat:
en ook voor suiker als in honing bedoel je, ja das gewoon kut natuurlijk, ikzelf heb geen ervaring met dat soort allergieen, roomboter kan eigelijk ook niet als je bijvoorbeeld lactose intollerant bent wat ik bedoelde is dat wanneer je iets wilt maken omdat t lekker is zoals taart of koek oid je dat bij t bakken als prioriteit moet houden naar mijn mening dan:) als je ioest mega gezonds en magers wilt en je besluit een salade te maken doe je er ook geen vette mayo achtige saus over, dan maak je een dressing van bijv. azijn en yogurt ofzo ik lees al dat Bloem t niet voor de callorieen doet, dat dacht ik bij t lezen van de beginpost eerlijk gezegd wel... vandaar mijn verhaal Bloem ik kan je verder niet helpen, t klinkt mij raar in de oren een dip in je energie door suiker... maar ja heb je t btw ook als je bijvoorbeeld suiker in de vormn van sinaasappelsap neemt? |
Citaat:
|
Af en toe, daar merk ik niet zoveel van. Van 1 stukje chocolade merk ik ook niet zoveel, maar als je optelt wat je op een dag aan geraffineerde suikers binnekrijgt als je er niet op let is dat wel veel natuurlijk. Ik drink vrijwel alleen maar thee (en cola light, maar dat probeer ik ook te minderen :p), zorg ervoor dat mijn broodbeleg geen toegevoegde suiker meer heeft, dat soort dingen.
Doet er verder ook niet zo toe allemaal :o [Edit] Ik kan trouwens tegen wel meer eten niet zo goed, vlees eten doe ik oa. niet meer omdat ik daar heel erg buikpijn en kramp van krijg en tegen vet eten kan ik ook niet zo goed. Dus voor mij is het niet raar dat ik misschien ook wel niet zo goed tegen suiker kan :) [Edit #2 ;)] Voor de kcal heeft het ook niet zo'n zin, want zoveel scheelt het niet met gewone suiker :p |
Citaat:
|
Citaat:
|
Appeltaart kun je denk ik wel zonder suiker bakken :). In het deeg zit geen suiker en in de vulling kun je dan een klein beetje zoetstof doen, of fructose, of appelstroop om in de appelsfeer te blijven :) als je goede appelstroop hebt zitten daar alleen fruitsuikers in. Dat is natuurlijk heel iets anders dan cake, maargoed :p
|
Citaat:
|
Citaat:
|
Meneer Montignac kan sowieso de pot op mijn zijn theorieën, gewoon gezond eten en af en toe met mate iets lekkers (y) :p
|
Citaat:
|
Citaat:
Ik ben niet zo van het diëten, maar daar waren we al uit ;) |
Citaat:
De rest is echt bagger, kun je nog beter suiker nemen. Honing kan ook, want ik natuurlijke suiker, dus al een stuk minder slecht. Als je daarmee bakt moet je gewoon even zoeken op google; taart + honing ofzo, ik weet namelijk niet hoevele ik erin doe, gewoon op gevoel :bloos: |
Citaat:
En dan nog het feit dat zoetstoffen niet herkend worden als suiker in je lichaam en zich dus meteen opslaan in je lever e.d., waardoor je dus echt door zoetstoffen niet zult afvallen, dus daar moet je het zowieso niet voor doen. En dat het ook in je hersenen opslaat hou ik helemala niet van. (n) |
Bij de super hebben ze gewoon zoetstof die speciaal is voor bakken..
|
vandaag weer een heel verhaal van mijn scheikunde leraar waarom je niet moet gaan bakken etc met zoetstof
heb inoudelijk erder niet zo opgelet helaas :p |
Ik heb het aan mijn chef gevraagd, je kan suiker gewoon niet vervangen, de smaak is altijd anders. Helaas, anders leek het me wel wat.
|
Jammer professor, ik ben wel benieuwd naar het waarom :p
Jolt, het smaakte wel een beetje anders, maar het was wel lekker. Dus als je gaat bakken met de gedachte dat het misschien niet precies hetzelfde wordt maar iets anders smaakt is het misschien nog steeds leuk om eens te proberen? ;) |
Citaat:
Ik kan dus niet tegen suiker, ook niet goed tegen zoetstoffen, maar op suiker reageer ik veel heftiger. Maar goed, zelf mijd ik zoetstoffen zoveel mogelijk omdat ze gewoon niet gezond zijn. Als ik zelf ergens iets in moet doen gebruik ik eigenlijk alleen maar fructose of honing, maar soms zit er wel al zoetstof in bv. snoepjes ofzo). |
Op zich zijn witte en bruine suiker ook gewoon natuurlijk... het komt uit suikerbieten en suikerriet, dat zijn toch echt planten. Het sap eruit wordt een beetje bewerkt door een mens (op een niet-chemische manier), en klaar. Dat is niet minder natuurlijk dan honing, dat komt ook uit een plant en wordt daarna een beetje bewerkt door een bij.
|
Citaat:
|
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 08:44. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.