Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Lichaam & Gezondheid (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Hoe smelt een snoepje in je mond? (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1370929)

WärteR 06-03-2006 08:13

Hoe smelt een snoepje in je mond?
 
Ik heb een vraagje.

Hoe komt het dat een snoepje smelt in je mond?

Komt dat door je speeksel of door de wrijving met je tong?

Leonoor 06-03-2006 08:25

Lost het niet gewoon een soort van op? Als je een snoepje in lauw/warm water legt en er ook nog een beetje overwrijft dan smelt het volgens mij ook?

Sketch 06-03-2006 08:43

Het lost op in je speeksel dacht ik ja. En sommig snoep, zoals veel chocola, heeft een smeltpunt dat net onder de temperatuur in je mond ligt.

MTpower 06-03-2006 11:42

Heeft het ook niet met enzymen te maken die in het speeksel zitten? :o
Volgens mij deden die iets met suiker en gezien snoep vaak wel suiker bevat...

Lol, ik weet het niet zeker, heb maar 1 jaartje biologie gehad :p

WärteR 06-03-2006 12:12

Citaat:

Sketch schreef op 06-03-2006 @ 09:43 :
Het lost op in je speeksel dacht ik ja. En sommig snoep, zoals veel chocola, heeft een smeltpunt dat net onder de temperatuur in je mond ligt.
En zuurtjes of drop dan?

Andijvie 06-03-2006 12:45

Door een combinatie van vocht en wrijving. Leg maar eens een dropje in een bakje met water en wrijf er met enige regelmaat over. Na een tijdje heb je dropwater zonder dropje. In je mond gaat het wel sneller, volgens mij omdat je speeksel invloed heeft op het smelten en je met je tong beter kan wrijven.

Sarah 06-03-2006 12:45

Zuurtjes worden gemaakt door suiker, citroenzuur en kleur- en smaakstoffen op te lossen in water, waarna het wordt gehard door het water te laten verdampen. In je modn komt er weer water bij waardoor het zuurtje langzaam oplost. Drop wordt gemaakt met gelatine, suiker, zoethout en nog wat dingen; ook gelatine lost op in water en dus in je speeksel. Chocolade smelt bij zo'n 35 graden en dus wel in je mond maar niet in de kast (behalve tijdens een hittegolf). Bij m&m's lost het suikerlaagje op in je speeksel waarna de chocolade smelt, daarom 'smelten ze niet in je hand'. Als je zweethanden hebt doen ze dat wel, trouwens.

Andijvie 06-03-2006 12:46

Citaat:

Sarah schreef op 06-03-2006 @ 13:45 :
Zuurtjes worden gemaakt door suiker, citroenzuur en kleur- en smaakstoffen op te lossen in water, waarna het wordt gehard door het water te laten verdampen. In je modn komt er weer water bij waardoor het zuurtje langzaam oplost. Drop wordt gemaakt met gelatine, suiker, zoethout en nog wat dingen; ook gelatine lost op in water en dus in je speeksel. Chocolade smelt bij zo'n 35 graden en dus wel in je mond maar niet in de kast (behalve tijdens een hittegolf). Bij m&m's lost het suikerlaagje op in je speeksel waarna de chocolade smelt, daarom 'smelten ze niet in je hand'. Als je zweethanden hebt doen ze dat wel, trouwens.
En zelfs zonder zweethanden kan je ze niet te lang vasthouden, want dan krijg je blauw/rode/groene/gele/bruine handen :D

Alicia Silverstone 06-03-2006 15:03

Wat al gezegd is, het lost op. Maar het komt ook door wrijving met je tong en gehemelte en erop zuigen. Als je het snoepje stil op je tong laat liggen dan gaat het een stuk langzamer.


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 10:17.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.