![]() |
sushi
Ik wil vanmiddag sushi gaan maken, maar weet eigenlijk niet zo goed waar ik alle spullen vandaan moet halen.
Gember, sojasaus, dat groene pittige spul, plakrijst, matje om het op te rollen? Kan dat gewoon allemaal bij de AH? We halen heel vaak maar willen vandaag dus zelf gaan maken, doen jullie dat ook wel eens? |
wij hadden een keer een setje voor zelf sushi maken maar dat zat volgens mij bij het kerstpakket :P
|
Bij mijn AH is het te koop, maar ik woon in een multiculturele wijk, dus ze hebben veel buitelandse spullen.
Anders misschien een toko of Chinese/Japanse supermarkt in de buurt? Gember, sojasaus, wasabi en rijst hebben ze denk ik in elke AH wel (misschien ook niet :D). Zeewier zal moeilijker zijn te vinden. |
Citaat:
Ik heb zelf een keer onigiri-sushi gemaakt, dat kan zonder matje. Met gerookte zalm erin. Heel erg lekker (y) Ik raad je aan ook rijstazijn te kopen, staat gewoon bij de sojasaus. Daar moet je een klein beetje van (gemixt met water) over de rijst druppelen voor het oprollen (dus wel als het al op de nori-vellen ligt), dat geeft de echte sushi-smaak. Je kan het er ook naderhand overdruppelen, maar dan zit het er niet echt in, en dat moet je eigenlijk wel hebben. |
Citaat:
|
bij de meeste supermarkten hebben ze die dingen wel en anders bij de toko..
|
Ik heb gisteren en vandaag norimaki gemaakt (en gegeten). Als je een beetje oefent is het eigenlijk best makkelijk.
Bij de AH heb ik volgende gekocht: Japanse sojasaus (zout) Wasabi Nori (10 vellen) Een matje Rijstazijn Komkommer Wortel (voor gebruik blancheren) Avocado Tonijnsteak Zalmhaasje Sushirijst De rijst heb ik gewoon volgens de verpakking gekookt. Bij 100 gram rijst moet 250ml water. Nadat je de rijst hebt gewassen (dat lijkt mij niet heel erg noodzakelijk), moet je de pan met water en rijst op het vuur zetten. Nadat het water kookt moet het vuur laag tot dat al het water opgenomen is (ongeveer 10min bij mijn rijst). De rijst moet op smaak gebracht worden met suiker, zout & rijstazijn. Voor gebruik af laten koelen tot kamertemperatuur. Op het matje leg je een velletje nori en daar doe je de rijst bovenop. De voor en achterkant laat je een paar cm vrij. Dan maak je iets boven het midden een geultje in de rijst. Daar doe je de vulling in (bv. avocado, zalm & wasabi). Voor het rollen maak je de achterkant van de nori vochtig met een beetje water. Als je rolt moet je de voorkant optillen met je duimen en met je vinger de vulling naar je toe drukken tot dat die ongeveer in het midden zit. Goed aandrukken en eventueel doorrollen. Als je nog een flapje nori uit ziet steken kan je dit licht bevochtigen zodat het aan de rol vast blijft zitten. Zelf vind ik de sushi het lekkerste als je hem na het rollen nog een paar uur in de koelkast laat staan (afgedekt uiteraard). Zelf is het mij zo goed bevallen dat ik het wel drie á vier wekelijks wil eten. Altijd verse vis is natuurlijk wat te duur, maar als je de Japanse ingrediënten bij de toko haalt ipv de AH en voornamelijk groenten, ei & instant vis als kuit en surimi haalt is het goed te betalen. |
Als je de rijst van te voren wast, plakt hij beter.
|
Citaat:
|
even een rare vraag ofzo maar wassen jullie nooit rijst dan? en vlees, en vis, en groente?
|
Citaat:
Vlees was ik ook niet, vis ook niet, groente weer wel (tenzij het uit een potje komt). |
Citaat:
maar dat vroeg ik me gewoon even af. |
Citaat:
Maar goed, ik kan me herinneren dat je ergens zei dat je tien keer op een dag gaat douchen. Met smetvrees valt niet te discussieëren. |
Bacteriën houden niet sowieso zo van 120 graden Celsius.
|
Vlees en vis wassen is overigens erg slecht voor je afvoer. Dat vet wat je eraf wast gaat zich enorm ophopen, dat kan echt naaar gaan verstoppen :|
|
Citaat:
en je kan overdrijven... |
Citaat:
Mits je het niet rauw eet natuurlijk... En bacterien krijg je er echt niet zomaar afgespoeld:) |
Citaat:
|
Citaat:
Het is gewoon rijstpoeder - wat je krijgt als je een hoop rijstkorrels in een zak gooit en het dan gaat vervoeren en shit waarbij het langs elkaar wrijft. En rijstkorrels die uit elkaar vallen tijdens het koken. Geen AIDS of cholera. Je kan inderdaad overdrijven, ja. Met hygiene. Ik heb overigens nog nooit zand in mijn rijst gevonden. En al helemaal geen stenen. Ik raad je Basmati of biologische rijst aan. (y) |
Of een 5 kilo zak rijst met leuke tekentjes erop die vast Chineze wijsheden zijn van de toko.
|
Spoel je serieus je vlees en vis af koekjes? :| Is het dan nog lekker? :|
|
ff Ontopic allemaal he ;)?
|
Vis afwassen doe je alleen als je slechte kwaliteit vis hebt, maar aangezien je bij sushi gewoon verse vis gebruikt, dat moet ook eigenlijk wel, heeft dat geen doel.
Daarnaast hoef je helemaal geen nori vellen te gebruiken, maar je kan ook prei, wortel of zelfs tonijn gebruiken. |
Sorry hoor, maar nori hoort er echt wel bij, vind ik. Sushi zonder nori is geen sushi :nono:
|
Rijst plakt ook minder als je het van te voren kookt, laat afkoelen en dan eventueel weer opwarmt. Zo doe ik dat bijvoorbeeld me nasi maken :)
|
Nigiri sushi hoeft in feite niet met nori gemaakt te worden. Bij maki is het echter een essentieel ingrediënt.
@ Jolt Wat bedoel je met de zin: ".....maar je kan ook prei, wortel of zelfs tonijn gebruiken...."? Naar mijn idee zijn groenten, ei en/of vis een essentieel ingrediënt van sushi. |
Sushi is eigenlijk gewoon rauwe vis, onbewerkt.
Ik gebruik vaker tonijn, die snijd ik mooi dun, marineer die in olijfolie, citroensap, koriander, peper en zout, leg die op folie, rijst erin, vulling er in, soms doe ik eerst nog geblacheerde spinazie. En dan oprollen, ziet leuk uit als je hem snijd. Heb je dus rood, groen, wit en dan je vulling in het midden. |
Mijn chef vind die nori vellen dus gewoon rotzooi en mag ik ze dus niet gebruiken en dan gebruik ik prei of wortel daarvoor.
|
Klinkt goed Jolt! Alleen zeg je één ding verkeerd; sashimi is de benaming voor rauwe vis (in dunne plakjes), sushi zijn in feite rijsthapjes, waar niet per definitie vis in zit (tofu, groenten, ei e.d.).
|
Citaat:
|
En sushi is niet zomaar rijst, wel met azijn natuurlijk :P
|
ik hoop btw dat t niet altijd zo goor smaakt als die ene x dat ik t op had :p
|
Citaat:
De 'echte' sushi die ik eens in een Japans restaurant heb gehad, vond ik erg veel op die van AH lijken. Ooit ga ik nog eens sushi in Japan eten :) |
Citaat:
ik ga nog wel langs een japans restaurant binnenkort |
Citaat:
Ik maak nooit zelf sushi, ik haal het het liefst bij een sushi-bar :o Verder vind ik de kant-en-klare sushi van de AH dan nog de beste kantenklaar sushi. |
Citaat:
|
Citaat:
|
Citaat:
|
Citaat:
|
Sushi echt lekker (y) Maar ik ga liever naar een restaurant om het te eten dan zelf te maken :)
|
Citaat:
wuahahaha, nouja zeg :rolleyes: wat de rijst betreft... pandam rijst plakt ook erg goed :) Koken jullie het in een pan of in een rice cooker? Wat gaat sneller? |
Citaat:
Hoeveel kost een Suhi Meal Kit? |
Citaat:
|
met avorio rijst (of hoe dat ook maar heet) werkt het ook :p
|
Sushi kan je met alles maken, ook met alle soorten rijst, alleen met kleefrijst gaat het makkelijker, snijd ook makkelijker, wij hebben rissoto ervoor.
Maja zilvervlies rijst of wilde rijst is niet echt een succes qua smaak. |
Combi toko/groene winkel. De rijs en nori van de groene winkel zijn onverslaanbaar :). Dingen als gember/wasabi pasta haal ik bij de toko. En verder vis natuurlijk bij de visboer, en groente op de markt. Alles zo vers mogelijk, zo min mogelijk bij AH halen wat mij betreft.
|
WEEKDAY SPECIAL: EAT ALL YOU CAN SUSHI & JAPANESE CUISINE!
Basic EAUC: Monday till Wednesday €18,90 p.p. -Nigiri sushi (15), Maki sushi (8), Handroll sushi (3), BBQ grilled skewers (3), fried prawn & other, panfried salmon & other, salad, soup, dessert. Choice of 42 items Deluxe EAUC: Thursday €23,90 p.p. -Salmon & Tuna Sashimi, Nigiri sushi (15), Maki sushi (8), Handroll sushi (5), BBQ grilled skewers (5), fried prawn & other, panfried salmon & other, salad, soup, dessert. Choice of 54 items bij de japanner op het spui (y) (y) (y) |
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 22:34. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.