Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Eten & Drinken (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=62)
-   -   sushi (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1433361)

Poesket 23-06-2006 09:18

sushi
 
Ik wil vanmiddag sushi gaan maken, maar weet eigenlijk niet zo goed waar ik alle spullen vandaan moet halen.

Gember, sojasaus, dat groene pittige spul, plakrijst, matje om het op te rollen? Kan dat gewoon allemaal bij de AH?

We halen heel vaak maar willen vandaag dus zelf gaan maken, doen jullie dat ook wel eens?

roosjuh1988 23-06-2006 09:28

wij hadden een keer een setje voor zelf sushi maken maar dat zat volgens mij bij het kerstpakket :P

Roos 23-06-2006 12:05

Bij mijn AH is het te koop, maar ik woon in een multiculturele wijk, dus ze hebben veel buitelandse spullen.
Anders misschien een toko of Chinese/Japanse supermarkt in de buurt?

Gember, sojasaus, wasabi en rijst hebben ze denk ik in elke AH wel (misschien ook niet :D).
Zeewier zal moeilijker zijn te vinden.

Andijvie 23-06-2006 15:10

Citaat:

Eerised schreef op 23-06-2006 @ 10:18 :
Ik wil vanmiddag sushi gaan maken, maar weet eigenlijk niet zo goed waar ik alle spullen vandaan moet halen.

Gember, sojasaus, dat groene pittige spul, plakrijst, matje om het op te rollen? Kan dat gewoon allemaal bij de AH?

We halen heel vaak maar willen vandaag dus zelf gaan maken, doen jullie dat ook wel eens?

De AH heeft heel veel dingen. Niet goedkoop, maar nori (zeewier-vellen) kan je best lang houden, zoveel heb je er niet van nodig. En alle saus-dingen ook. Volgens mij de wasabi ook zelfs, want zo'n tube is énorm :D

Ik heb zelf een keer onigiri-sushi gemaakt, dat kan zonder matje. Met gerookte zalm erin. Heel erg lekker (y)

Ik raad je aan ook rijstazijn te kopen, staat gewoon bij de sojasaus. Daar moet je een klein beetje van (gemixt met water) over de rijst druppelen voor het oprollen (dus wel als het al op de nori-vellen ligt), dat geeft de echte sushi-smaak.
Je kan het er ook naderhand overdruppelen, maar dan zit het er niet echt in, en dat moet je eigenlijk wel hebben.

Andijvie 23-06-2006 15:12

Citaat:

Roos schreef op 23-06-2006 @ 13:05 :
Zeewier zal moeilijker zijn te vinden.
Nee hoor, ook gewoon bij de AH, van het merk Blue Dragon (zoals al die sushi-dingen van de AH), niet goedkoop (ik geloof €5,- voor 8 vellen), maar zoals ik al zei; je hebt echt niet alle vellen in een keer nodig. Ik heb voor zeker 30 stuks onigiri-sushi maar 3 vellen nodig gehad, en een deel daarvan zat er gewoon 'los' nog bij - dus niet om de onigiri, maar gewoon erbij als krokante versie - en zijn niet opgekomen. Dus met 8 vellen, kan je écht veel sushi maken.

koekjes 23-06-2006 16:26

bij de meeste supermarkten hebben ze die dingen wel en anders bij de toko..

Aaron 05-07-2006 16:38

Ik heb gisteren en vandaag norimaki gemaakt (en gegeten). Als je een beetje oefent is het eigenlijk best makkelijk.

Bij de AH heb ik volgende gekocht:

Japanse sojasaus (zout)
Wasabi
Nori (10 vellen)
Een matje
Rijstazijn
Komkommer
Wortel (voor gebruik blancheren)
Avocado
Tonijnsteak
Zalmhaasje
Sushirijst

De rijst heb ik gewoon volgens de verpakking gekookt. Bij 100 gram rijst moet 250ml water. Nadat je de rijst hebt gewassen (dat lijkt mij niet heel erg noodzakelijk), moet je de pan met water en rijst op het vuur zetten. Nadat het water kookt moet het vuur laag tot dat al het water opgenomen is (ongeveer 10min bij mijn rijst).

De rijst moet op smaak gebracht worden met suiker, zout & rijstazijn. Voor gebruik af laten koelen tot kamertemperatuur. Op het matje leg je een velletje nori en daar doe je de rijst bovenop. De voor en achterkant laat je een paar cm vrij. Dan maak je iets boven het midden een geultje in de rijst. Daar doe je de vulling in (bv. avocado, zalm & wasabi). Voor het rollen maak je de achterkant van de nori vochtig met een beetje water. Als je rolt moet je de voorkant optillen met je duimen en met je vinger de vulling naar je toe drukken tot dat die ongeveer in het midden zit. Goed aandrukken en eventueel doorrollen. Als je nog een flapje nori uit ziet steken kan je dit licht bevochtigen zodat het aan de rol vast blijft zitten. Zelf vind ik de sushi het lekkerste als je hem na het rollen nog een paar uur in de koelkast laat staan (afgedekt uiteraard).

Zelf is het mij zo goed bevallen dat ik het wel drie á vier wekelijks wil eten. Altijd verse vis is natuurlijk wat te duur, maar als je de Japanse ingrediënten bij de toko haalt ipv de AH en voornamelijk groenten, ei & instant vis als kuit en surimi haalt is het goed te betalen.

Andijvie 05-07-2006 16:45

Als je de rijst van te voren wast, plakt hij beter.

Aaron 05-07-2006 16:54

Citaat:

Andijvie schreef op 05-07-2006 @ 17:45 :
Als je de rijst van te voren wast, plakt hij beter.
Bedankt voor de tip :)

koekjes 05-07-2006 18:38

even een rare vraag ofzo maar wassen jullie nooit rijst dan? en vlees, en vis, en groente?

Andijvie 05-07-2006 18:55

Citaat:

koekjes schreef op 05-07-2006 @ 19:38 :
even een rare vraag ofzo maar wassen jullie nooit rijst dan? en vlees, en vis, en groente?
Rijst uit een pak was ik nooit, dat gooi ik gewoon zo in de pan. Sushi-rijst was ik dus wel.
Vlees was ik ook niet, vis ook niet, groente weer wel (tenzij het uit een potje komt).

koekjes 05-07-2006 19:22

Citaat:

Andijvie schreef op 05-07-2006 @ 19:55 :
Rijst uit een pak was ik nooit, dat gooi ik gewoon zo in de pan. Sushi-rijst was ik dus wel.
Vlees was ik ook niet, vis ook niet, groente weer wel (tenzij het uit een potje komt).

hmm. ik was wel altijd alles, maar das meer omdat rijst anders gaat schuimen en ik niet van zand en zo hou en vlees en vis gewoon vol zit met bacterien en als je t schoon maakt met een mes kan je dan gelijk de rommel eraf wassen.

maar dat vroeg ik me gewoon even af.

Paranoide 05-07-2006 19:35

Citaat:

koekjes schreef op 05-07-2006 @ 20:22 :
hmm. ik was wel altijd alles, maar das meer omdat rijst anders gaat schuimen en ik niet van zand en zo hou en vlees en vis gewoon vol zit met bacterien en als je t schoon maakt met een mes kan je dan gelijk de rommel eraf wassen.

maar dat vroeg ik me gewoon even af.

Geen onzin praten, niemand houdt van zand in z'n eten en als je rijst in een pak koopt dan zit dat er ook nooit in. (Over vlees en vis weet ik niks, dus vandaar - buiten beschouwing, maar het lijkt me wel zeer onwaarschijnlijk dat je bacterieën ergens van af zou kunnen krijgen met enkel een mes.)

Maar goed, ik kan me herinneren dat je ergens zei dat je tien keer op een dag gaat douchen. Met smetvrees valt niet te discussieëren.

Snees 05-07-2006 19:48

Bacteriën houden niet sowieso zo van 120 graden Celsius.

Andijvie 05-07-2006 21:16

Vlees en vis wassen is overigens erg slecht voor je afvoer. Dat vet wat je eraf wast gaat zich enorm ophopen, dat kan echt naaar gaan verstoppen :|

koekjes 06-07-2006 22:53

Citaat:

Paranoide schreef op 05-07-2006 @ 20:35 :
Geen onzin praten, niemand houdt van zand in z'n eten en als je rijst in een pak koopt dan zit dat er ook nooit in. (Over vlees en vis weet ik niks, dus vandaar - buiten beschouwing, maar het lijkt me wel zeer onwaarschijnlijk dat je bacterieën ergens van af zou kunnen krijgen met enkel een mes.)

Maar goed, ik kan me herinneren dat je ergens zei dat je tien keer op een dag gaat douchen. Met smetvrees valt niet te discussieëren.

ik weet niet of je het door hebt maar alle witte zooi die in t water zit als je rijst kookt hebt is rommel, en rijst uit zakken zit wel degelijk zand tussen, en steentjes enzo

en je kan overdrijven...

MTpower 07-07-2006 00:30

Citaat:

koekjes schreef op 05-07-2006 @ 20:22 :
en vlees en vis gewoon vol zit met bacterien en als je t schoon maakt met een mes kan je dan gelijk de rommel eraf wassen.
Dat is nergens voor nodig :)
Mits je het niet rauw eet natuurlijk... En bacterien krijg je er echt niet zomaar afgespoeld:)

Vice 07-07-2006 01:07

Citaat:

koekjes schreef op 06-07-2006 @ 23:53 :
ik weet niet of je het door hebt maar alle witte zooi die in t water zit als je rijst kookt hebt is rommel, en rijst uit zakken zit wel degelijk zand tussen, en steentjes enzo

en je kan overdrijven...

Alsof je daar dood aan gaat. :|

Paranoide 07-07-2006 04:08

Citaat:

koekjes schreef op 06-07-2006 @ 23:53 :
ik weet niet of je het door hebt maar alle witte zooi die in t water zit als je rijst kookt hebt is rommel, en rijst uit zakken zit wel degelijk zand tussen, en steentjes enzo

en je kan overdrijven...

Alle witte zooi die in 't water zit als je rijst kookt is rijst. Net als alle witte zooi die in 't water zit als je pasta kookt, pasta is. En alle oranje zooi die in 't water zou zitten als je 't in je hoofd zou halen om een wortel te koken, wortel zou zijn.

Het is gewoon rijstpoeder - wat je krijgt als je een hoop rijstkorrels in een zak gooit en het dan gaat vervoeren en shit waarbij het langs elkaar wrijft. En rijstkorrels die uit elkaar vallen tijdens het koken. Geen AIDS of cholera.

Je kan inderdaad overdrijven, ja. Met hygiene.

Ik heb overigens nog nooit zand in mijn rijst gevonden. En al helemaal geen stenen. Ik raad je Basmati of biologische rijst aan. (y)

suvórov 07-07-2006 08:32

Of een 5 kilo zak rijst met leuke tekentjes erop die vast Chineze wijsheden zijn van de toko.

Bloem 07-07-2006 08:35

Spoel je serieus je vlees en vis af koekjes? :| Is het dan nog lekker? :|

Aaron 07-07-2006 15:35

ff Ontopic allemaal he ;)?

Jolt 08-07-2006 09:43

Vis afwassen doe je alleen als je slechte kwaliteit vis hebt, maar aangezien je bij sushi gewoon verse vis gebruikt, dat moet ook eigenlijk wel, heeft dat geen doel.

Daarnaast hoef je helemaal geen nori vellen te gebruiken, maar je kan ook prei, wortel of zelfs tonijn gebruiken.

Andijvie 08-07-2006 11:35

Sorry hoor, maar nori hoort er echt wel bij, vind ik. Sushi zonder nori is geen sushi :nono:

Daantje_0705 08-07-2006 11:53

Rijst plakt ook minder als je het van te voren kookt, laat afkoelen en dan eventueel weer opwarmt. Zo doe ik dat bijvoorbeeld me nasi maken :)

Aaron 08-07-2006 12:21

Nigiri sushi hoeft in feite niet met nori gemaakt te worden. Bij maki is het echter een essentieel ingrediënt.

@ Jolt

Wat bedoel je met de zin: ".....maar je kan ook prei, wortel of zelfs tonijn gebruiken...."?

Naar mijn idee zijn groenten, ei en/of vis een essentieel ingrediënt van sushi.

Jolt 08-07-2006 12:55

Sushi is eigenlijk gewoon rauwe vis, onbewerkt.

Ik gebruik vaker tonijn, die snijd ik mooi dun, marineer die in olijfolie, citroensap, koriander, peper en zout, leg die op folie, rijst erin, vulling er in, soms doe ik eerst nog geblacheerde spinazie. En dan oprollen, ziet leuk uit als je hem snijd.

Heb je dus rood, groen, wit en dan je vulling in het midden.

Jolt 08-07-2006 12:57

Mijn chef vind die nori vellen dus gewoon rotzooi en mag ik ze dus niet gebruiken en dan gebruik ik prei of wortel daarvoor.

Aaron 08-07-2006 14:17

Klinkt goed Jolt! Alleen zeg je één ding verkeerd; sashimi is de benaming voor rauwe vis (in dunne plakjes), sushi zijn in feite rijsthapjes, waar niet per definitie vis in zit (tofu, groenten, ei e.d.).

Andijvie 08-07-2006 16:01

Citaat:

O Rly schreef op 08-07-2006 @ 13:21 :
Nigiri sushi hoeft in feite niet met nori gemaakt te worden. Bij maki is het echter een essentieel ingrediënt.

True, maar bij onigiri wordt ook heel vaak wél nori gegeten. Als het er niet om zit, wordt het er los (en dus nog knapperig) bij geserveerd.

Andijvie 08-07-2006 16:03

En sushi is niet zomaar rijst, wel met azijn natuurlijk :P

koekjes 08-07-2006 16:14

ik hoop btw dat t niet altijd zo goor smaakt als die ene x dat ik t op had :p

Andijvie 08-07-2006 16:17

Citaat:

koekjes schreef op 08-07-2006 @ 17:14 :
ik hoop btw dat t niet altijd zo goor smaakt als die ene x dat ik t op had :p
Als je sushi eens wil proberen, is die van de AH erg goed te doen. Smaakt prima, goede vis (tenminste; ik heb het vaak gehad, de vis was altijd prima) en je hebt meteen een paar verschillende dingen. Je hebt kleine bakjes, iets grotere, nog iets grotere, en reusachtige. Probeer gewoon eens een kleintje, als je dat wil. Daar zit ook soja-saus bij en wasabi-pasta.

De 'echte' sushi die ik eens in een Japans restaurant heb gehad, vond ik erg veel op die van AH lijken.

Ooit ga ik nog eens sushi in Japan eten :)

koekjes 08-07-2006 17:07

Citaat:

Andijvie schreef op 08-07-2006 @ 17:17 :
Als je sushi eens wil proberen, is die van de AH erg goed te doen. Smaakt prima, goede vis (tenminste; ik heb het vaak gehad, de vis was altijd prima) en je hebt meteen een paar verschillende dingen. Je hebt kleine bakjes, iets grotere, nog iets grotere, en reusachtige. Probeer gewoon eens een kleintje, als je dat wil. Daar zit ook soja-saus bij en wasabi-pasta.

De 'echte' sushi die ik eens in een Japans restaurant heb gehad, vond ik erg veel op die van AH lijken.

Ooit ga ik nog eens sushi in Japan eten :)

ik was op n bruiloft en daar hadden ze ook sushi maar ik vond t niet te vreten, maar dat kon aan de catering liggen want de rest was ook ranzig

ik ga nog wel langs een japans restaurant binnenkort

coopergirl 08-07-2006 18:41

Citaat:

Roos schreef op 23-06-2006 @ 13:05 :
Bij mijn AH is het te koop, maar ik woon in een multiculturele wijk, dus ze hebben veel buitelandse spullen.
Anders misschien een toko of Chinese/Japanse supermarkt in de buurt?

Gember, sojasaus, wasabi en rijst hebben ze denk ik in elke AH wel (misschien ook niet :D).
Zeewier zal moeilijker zijn te vinden.

zeewier kan je in willekeurige natuurwinkel kopen :o In allerlei soorten en maten..

Ik maak nooit zelf sushi, ik haal het het liefst bij een sushi-bar :o
Verder vind ik de kant-en-klare sushi van de AH dan nog de beste kantenklaar sushi.

coopergirl 08-07-2006 18:47

Citaat:

koekjes schreef op 08-07-2006 @ 18:07 :
ik was op n bruiloft en daar hadden ze ook sushi maar ik vond t niet te vreten, maar dat kon aan de catering liggen want de rest was ook ranzig

ik ga nog wel langs een japans restaurant binnenkort

sushi heeft een heel zachte smaak waar veel mensen aan moeten wennen.. Net zoals je 'koffie moet leren drinken'.

Aaron 08-07-2006 20:53

Citaat:

Andijvie schreef op 08-07-2006 @ 17:03 :
En sushi is niet zomaar rijst, wel met azijn natuurlijk :P
Ik maak het meestal aan met rijstazijn, suiker en zout

Jolt 09-07-2006 02:08

Citaat:

O Rly schreef op 08-07-2006 @ 15:17 :
Klinkt goed Jolt! Alleen zeg je één ding verkeerd; sashimi is de benaming voor rauwe vis (in dunne plakjes), sushi zijn in feite rijsthapjes, waar niet per definitie vis in zit (tofu, groenten, ei e.d.).
Ow dan heb ik me vergist, haal altijd alles door elkaar, het leven van een kok is niet zo makkelijk.

Katje 09-07-2006 09:34

Citaat:

roosjuh1988 schreef op 23-06-2006 @ 10:28 :
wij hadden een keer een setje voor zelf sushi maken maar dat zat volgens mij bij het kerstpakket :P
Blue dragon heeft ook een Sushi Meal Kit, daar zit nori, rijst, wasabi, rijstazijn, sojasaus, gember en een bamboematje bij, dan hoef je alleen de vulling nog te maken. (het zijn 4 norivellen, dus daar maak je 24+ sushi mee)

Zao 09-07-2006 10:38

Sushi echt lekker (y) Maar ik ga liever naar een restaurant om het te eten dan zelf te maken :)

***ailá*** 10-07-2006 10:56

Citaat:

Paranoide schreef op 05-07-2006 @ 20:35 :
G

Maar goed, ik kan me herinneren dat je ergens zei dat je tien keer op een dag gaat douchen. Met smetvrees valt niet te discussieëren.


wuahahaha, nouja zeg :rolleyes:

wat de rijst betreft... pandam rijst plakt ook erg goed :) Koken jullie het in een pan of in een rice cooker? Wat gaat sneller?

Ici-Paris_# 12-07-2006 13:23

Citaat:

Katje schreef op 09-07-2006 @ 10:34 :
Blue dragon heeft ook een Sushi Meal Kit, daar zit nori, rijst, wasabi, rijstazijn, sojasaus, gember en een bamboematje bij, dan hoef je alleen de vulling nog te maken. (het zijn 4 norivellen, dus daar maak je 24+ sushi mee)

Hoeveel kost een Suhi Meal Kit?

Andijvie 15-07-2006 15:51

Citaat:

***ailá*** schreef op 10-07-2006 @ 11:56 :
wuahahaha, nouja zeg :rolleyes:

wat de rijst betreft... pandam rijst plakt ook erg goed :) Koken jullie het in een pan of in een rice cooker? Wat gaat sneller?

Pan, ik heb geen rice-cooker, vind het ook onzin om aan te schaffen, aangezien het in een pan prima gaat. En sushi kan je niet met pandan rijst maken.

zweedsmeisje 17-07-2006 16:43

met avorio rijst (of hoe dat ook maar heet) werkt het ook :p

Jolt 18-07-2006 13:24

Sushi kan je met alles maken, ook met alle soorten rijst, alleen met kleefrijst gaat het makkelijker, snijd ook makkelijker, wij hebben rissoto ervoor.

Maja zilvervlies rijst of wilde rijst is niet echt een succes qua smaak.

Meadow 20-07-2006 19:58

Combi toko/groene winkel. De rijs en nori van de groene winkel zijn onverslaanbaar :). Dingen als gember/wasabi pasta haal ik bij de toko. En verder vis natuurlijk bij de visboer, en groente op de markt. Alles zo vers mogelijk, zo min mogelijk bij AH halen wat mij betreft.

rxn 21-07-2006 01:50

WEEKDAY SPECIAL: EAT ALL YOU CAN SUSHI & JAPANESE CUISINE!
Basic EAUC: Monday till Wednesday €18,90 p.p.
-Nigiri sushi (15), Maki sushi (8), Handroll sushi (3), BBQ grilled skewers (3), fried prawn & other, panfried salmon & other, salad, soup, dessert. Choice of 42 items

Deluxe EAUC: Thursday €23,90 p.p.
-Salmon & Tuna Sashimi, Nigiri sushi (15), Maki sushi (8), Handroll sushi (5), BBQ grilled skewers (5), fried prawn & other, panfried salmon & other, salad, soup, dessert. Choice of 54 items


bij de japanner op het spui
(y) (y) (y)


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 22:34.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.