![]() |
recepten zonder Vetsin of E621
Deze smaakversterker die echt in alle kant-en-klaar pakjes en maaltijden zit is waarschijnlijk slecht voor je bloeddruk en te lekker voor je smaakpapillen. Het is best eng spul. zie hier http://www.rvu.nl/kvw
Ik kook tegenwoordig zonder kant en klaar, maar ik heb maar een beperkt aantal gerechten. Wie heeft er nog een leuk, niet al te moeilijk en zonder lastige ingrediënten gerecht? |
E621 ook mijn vijand!
Zit in kant en klaar maaltijden, chips en andere zoutjes. Wil je eten zonder dat spul moet je zelf koken. Als je zelf kookt bepaal je zelf wat je in je eten stopt. Dus elk gerecht komt in aanmerking voor natriumglutaminaat vrij! Pak een kookboek, google, vraag je vrienden, elk gerecht kent voortaan geen E621 meer. (ik vond je vraag eigenlijk nogal raar) |
Ve-tsin is helemaal geen 'eng spul'. Een groep paranoïde types vindt het alleen eng, maar het is nog nooit hard gemaakt dat dat spul echt gevaarlijk is.
|
Naja ik vind het pauper spul, t zit in allemaal kant en klaar spul om het tekort aan smaak te compenseren. Ik kook liever zelf om kwaliteit eten af te leveren ipv een bord water met wat zetmeel en E621!
|
is vetsin een soort suikerachtig spul?
|
Citaat:
Ik vind E-nummers sowieso maar naar. Dus - zelf koken en biologisch eten halen, dan weet je (vrijwel) zeker dat er geen troep in zit. |
Citaat:
|
Citaat:
http://www.rvu.nl/wwwdata/spspIMG718.jpg Staat gewoon in de link van de TS, het is niet zo moeilijk hoor. |
Citaat:
|
Citaat:
|
Zo moeilijk is het toch niet om te koken zonder kant en klaar spul? Neem gewoon de ideeëen over van de pakjes kant-en-klaar maaltijden maar maak ze dan vers?
|
Vetsin smaakt toch naar gember?
|
Citaat:
|
Ik weet niet waar het naar smaakt..
Maar het zit niet in alle chips hoor.. in de meeste naturel chips (ook die van pringles!) zit het niet! |
Citaat:
'[...] studies in mice, rats and dogs have shown no specific tocix effects due to monosodium glutamate (MSG) [ve-tsin dus]. There was no evidence of carcinogenic or genotoxic potential. Numerous reproduction and teratology studies [...] revealed no deleterious effects on the offspring. [...] Some of the acute human reactions [Chinees-restautant-syndroom], reported after ingestion of over 3g glutamate per person [een reusachtige dosis dus!] have also been observed with other foods not containing glutamates. No objective clinical measurements have been associated with the wide variety of symptoms described.' (p. 21) |
vetsin smaakt nergens naar maar versterkt andere smaken. Redelijk veel mensen zijn er licht allergisch voor en krijgen er buikpijn van (5 % van de mensen ofzo). Verder is er nog nooit een nadelig effect bewezen. Het zit vooral in oosterse gerechten omdat het daar gebruikelijker is om het te gebruiken, maar wordt in Europa ook veel gebruikt in kant- en klaarmaaltijden.
Maar ontopic, gerechten met verse ingredienten zijn toch niet zo moeilijk te bedenken :confused: |
Citaat:
|
Citaat:
Daarbij wil ik gewoon eten zoals eten ooit bedoeld was, zonder chemische toevoegingen om dat eten er mooier uit laten zien of langer houdbaar te maken. (En nee, ik vind dat geen fobie. Eerder een beetje conservatief en wellicht iets te kritisch.) Met E-nummers weet je gewoon nooit wat je door je strot geduwd wordt, tenminste, als je het niet gaat uitzoeken. (En zelfs dan ben je er niet écht zeker van dat er in zit wat jou verteld wordt dat er in zit.) Voor uitzoeken ben ik te lui, maar ik wil wel weten wat er in mijn eten zit. Vandaar - biologisch. |
Wat een huilies. Nog nooit van iemand gehoord dat hij is overleden aan E621, gewoon eten.
|
Citaat:
Maar duw jij lekker chemische troep naar binnen, ik ga je echt niet tegenhouden. Ieder zijn meug. |
Citaat:
Ik neem E621 ook liever niet. En ook geen aspartaam e.d. Liefst gewoon pure dingen. Geen rare enummers e.d. Het liefst alles biologisch. |
Citaat:
Best goed leesbaar (als je een paar jaar scheikunde hebt gehad), dan zie je hoe de toegestane doses voor E-nummers bepaald worden en wat voor stoffen het eigenlijk zijn. |
Citaat:
|
Citaat:
|
Citaat:
|
Citaat:
|
Citaat:
Daarnaast: als de hoeveelheid toegevoegde stof zich onder een bepaald percentage bevindt dan hoeft het niet eens op de ingrediëntenlijst te staan. |
Citaat:
Naja geef mij maar gewoon: zout of zee zout, en daarmee kan je tenmiste je gerechten wel lekker maken. |
Citaat:
Citaat:
|
Citaat:
Ik krijg idd ontzettende buikpijn van eten waar vetsin in zit, maar sinds ik gewoon alles zelf maak (of dus kant en klaar van de AH) heb ik nergens meer last van :)... |
Als je gewoon kookt zonder potjes, blikjes, pakjes, zakjes etc etc. Dan heb je nergens E621 inzitten. Alleen het gewoon koken lijkt een beetje uit te zijn, "teveel" tijd te kosten en ook moeilijk te zijn. En met een beetje fantasie maak je de lekkerste dingen. In gedroogde kruiden zit het ook niet, dus saai hoeft het niet te zijn.
|
Vetsin kan ook astma-aanvallen uitlokken bij mensen met astma dus onschuldig is het zeker niet.
|
Sowieso mag vetsin niet teveel gebruikt worden is slecht voor je.
Gebruik gewoon zout dus. |
Citaat:
Tegen Daantje kan ik zeggen dat "Oudere studies beschrijven dat astmatische personen na consumptie van natriumglutamaat astma-aanvallen konden krijgen. Er kon echter geen wetenschappelijk bewijs voor deze stelling worden vastgelegd. Mensen met astma bleken in deze studies dezelfde reactie te vertonen op natriumglutamaat rijke voeding als op placebo's." http://www.gezondheid.be/index.cfm?f...rt&art_id=3102 (Univ. Wageningen) Over de 'bijwerkingen': "Soortgelijke studies werden uitgevoerd met mensen die verklaarden hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen, roodheid, buikpijn of andere subjectieve symptomen te krijgen door consumptie van de smaakversterker. Vaak konden de klachten verklaard worden door de toename in natrium gehalte en te weinig vocht. Ook hier kon geen wetenschappelijk verband tussen de stof en de symptomen worden aangetoond. Alleen bij de inname van de pure stof in grote hoeveelheden werden subjectieve symptomen waar genomen bij mensen die zichzelf als overgevoelig voor deze stof beschouwden." (zelfde bron) Genoeg reden voor scepsis, dit allemaal. Natuurlijk niet teveel gebruiken, maar dat spreekt voor zich. |
Citaat:
|
Citaat:
|
Ik moet eerlijk zeggen als ik iets met Vetsin heb gehad dan krijg ik lichte hartkloppingen als ik in bed lig:) daardoor kan ik dan soms een halfuur niet slapen:)
|
ik moet zeggen dat ik er nog nooit wat van gemerkt heb. Ik heb alleen als ik (veel) drop heb gehad altijd pijn in mijn borststreek maar dat heeft toch niks te maken met vatsin?
zit het trouwens ook in potjes groente enz? |
Citaat:
Hier een waslijst met referenties naar onderzoeken waar o.a. uit blijkt dat het niet veilig is http://msgtruth.org/related.htm Een goed product, al is het kant en klaar, bevat zoiets gewoon niet. Er is geen enkele reden om het toe te voegen behalve een goedkoper, inferieur product. Het is namelijk vrij simpel: als iets goed smaakt, dan heb je geen smaakversterker nodig. Als iets niet op smaak is dan is het of niet lekker en moet je nog maar 'ns nadenken of je het echt wel wilt eten of je voegt natuurlijke 'smaakversterkers' toe. Bijvoorbeeld meer zout of meer kruiden. Betere nasmaak ook. Oeps. Duurder dan MSG. Daarom wordt MSG gebruikt. Wat voor kant-en-klaar producten zoek je? Vers zou kunnen, maar er zijn ook genoeg kant-en-klaar producten die geen MSG bevatten. Zoek met je zoekmachine bijvoorbeeld 'ns naar Chinese Vegetarian Cooking Recipes.pdf. Het wordt voornamelijk gebruikt in de Aziatische keuken en bij hartige producten. Dus behalve supermarkten voornamelijk voorzichtig zijn bij de toko of een Aziatisch restaurant (navragen!). In Azie is het nogal populair, maar een Aziaat heeft andere genen en volgt een totaal ander dieet en leefwijze dan een Nederlander. Het wordt echt tijd voor een database waar al die troep nauwkeurig op een rijtje wordt gezet. Dat werkt effectiever. Als iemand nog een aspartaam-vrij kauwgom-merk weet met een natuurlijke zoetstof houd ik mij aanbevolen. Ironisch genoeg heeft zelfs een health food store hier kauwgom met aspartaam in de uitverkoop... |
Citaat:
Citaat:
|
Vandaag keek ik op de verpakking van een soort cent wafers, en daar zat E622 in, is dat een variant van E621? of is het onschadelijk?
|
E622 is kaliumglutamaat. Kalium is het broertje van natrium, zeg maar. De stoffen zullen ongeveer dezelfde smaak en effect hebben. Ik denk dat het gebruikt zou worden in zoutarme producten.
|
Citaat:
weg dus met die koekjes :s |
Citaat:
|
Citaat:
|
Citaat:
|
Koop een kookboek? :o :p
Ik heb een kookboek voor mensen met voedselallergieën en -intoleranties (ik weet ff niet precies hoe het boek heet) en daarin staat ook hoe je allerlei sauzen ed kunt maken, dat zal vast in meer kookboeken te vinden zijn. |
Citaat:
|
Citaat:
|
Citaat:
Ik mag geen koemelk,geen kaas van koeien,geen yoghurt,geen bruisende dranken,...En geen ongezonde rommel. |
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 11:07. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.