Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Eten & Drinken (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=62)
-   -   rode wijn (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1481752)

flanke 03-10-2006 10:23

rode wijn
 
Weet iemand de houdbaarheid van rode wijn die in zo'n kartonnen vat zit (met kraantje), na opening?

Pinksterhaas 03-10-2006 10:31

Nee.

Dat verschilt ook per wijn denk ik. Gewooon proeven, je merkt wel of het niet meer houdbaar is.

Gimme more beer 03-10-2006 10:58

Als het in zo'n vacuüm "binnenzakje" zit en je ervoor gezorgd hebt dat hij zich niet vol kan zuigen (bijvoorbeeld door hem gekanteld open te zetten), is het veel langer houdbaar dan een normale fles wijn. Ik schat toch zeker wel meer dan 14 dagen.

drukknoopje 03-10-2006 17:10

5 aug hebben we zo'n pak aangebroken, volgens mijn moeder was het gisteravond nog te drinken, maar heb begon wel te gisten. dus dat is bijna 2 maanden :eek:

De Dood 03-10-2006 17:48

gadver man wijn uit een pak. doe jezelf dat toch niet aan jongen

Otis 03-10-2006 20:58

Volgens mij best lang ivm die vacuum verpakking idd.
En ik was ook eerst fel tegen wijn uit pak (nog steeds eigenlijk) maar die van de HEMA uit zo n 5L pak is goed te doen. (y)

Snees 03-10-2006 21:09

Citaat:

De Dood schreef op 03-10-2006 @ 18:48 :
gadver man wijn uit een pak. doe jezelf dat toch niet aan jongen
Eigenlijk is het een betere manier om wijn op te slaan, zeker in het budget-segment. Ik denk dat je met blind proeven het 'pak' er echt niet uithaalt.

MTpower 03-10-2006 21:16

Citaat:

Snees schreef op 03-10-2006 @ 22:09 :
Eigenlijk is het een betere manier om wijn op te slaan, zeker in het budget-segment. Ik denk dat je met blind proeven het 'pak' er echt niet uithaalt.
Bij Kassa proefden ze het verschil inderdaad niet :o

Gimme more beer 03-10-2006 21:37

Sterker nog, er wordt steeds meer afgestapt van de traditionele manier om wijn te "verpakken", omdat het gewoon een verouderde techniek is. Ja, wijn uit een fles met ouderwetse kurk ziet er mooi uit, maar wel de oorzaak van veel slechte wijnervaringen.

Broeder 04-10-2006 06:53

Scheelt het veel qua prijs?

*blue angel* 04-10-2006 07:30

Twee tot drie maanden volgens mijn grootvader. En hij is wijnkenner.

Henkje 04-10-2006 08:46

Ik ga vanaf vrijdag een wijncursus volgen :cool:
nja, niet echt een nuttig antwoord op je vraag ;)

Gimme more beer 04-10-2006 09:39

Citaat:

*dreamallica* schreef op 04-10-2006 @ 09:46 :
Ik ga vanaf vrijdag een wijncursus volgen :cool:
nja, niet echt een nuttig antwoord op je vraag ;)

Als er wijn geproefd wordt, ga ik mee (Y)

Gimme more beer 04-10-2006 09:39

Citaat:

Broeder schreef op 04-10-2006 @ 07:53 :
Scheelt het veel qua prijs?
Ja, het zijn grootverpakkingen en over het algemeen budgetwijnen.

MTpower 04-10-2006 13:40

Citaat:

Gimme more beer schreef op 04-10-2006 @ 10:39 :
en over het algemeen budgetwijnen.
Wat niets hoeft te zeggen over de kwaliteit, m'n vader vindt die aldi wijn erg lekker, die uit pak :o
Maar een goeie fles zuid-afrikaanse wijn gaat er bij hem ook wel in, hoewel z'n voorkeur toch ligt bij die van de aldi ;)

Gimme more beer 04-10-2006 15:26

De kwaliteit is ongetwijfeld prima. Beter dan de gemiddelde budgetwijn uit fles. Maar het zijn geen bijzondere wijnen. Budgetwijn hoeft niet smerig te zijn, net zoals budgetbier niet smerig hoeft te zijn, als je meer betaalt wordt de smaak echter wel beter.

synclinorium 04-10-2006 15:44

Citaat:

MTpower schreef op 04-10-2006 @ 14:40 :
Wat niets hoeft te zeggen over de kwaliteit, m'n vader vindt die aldi wijn erg lekker, die uit pak :o
Maar een goeie fles zuid-afrikaanse wijn gaat er bij hem ook wel in, hoewel z'n voorkeur toch ligt bij die van de aldi ;)

Mijn pa ook. Hij drinkt elke avond 1 glas tot het pak leeg is. Ik vind het zelf ook lekkere wijn.

MTpower 04-10-2006 15:49

Citaat:

Gimme more beer schreef op 04-10-2006 @ 16:26 :
als je meer betaalt wordt de smaak echter wel beter.
Ik heb altijd de prijs in mijn achterhoofd als ik iets eet/drink wat ik zelf heb gekocht... dan smaakt duurder echt niet beter, in tegendeel :p

MTpower 04-10-2006 15:50

Citaat:

synclinorium schreef op 04-10-2006 @ 16:44 :
Mijn pa ook. Hij drinkt elke avond 1 glas tot het pak leeg is. Ik vind het zelf ook lekkere wijn.
Mijn pa ook inderdaad, soms 2 glazen en ik vind het zelf ook niet smerig :)
Ik ben alleen niet zo van de wijn :o

Hourglass 04-10-2006 21:32

gewoon in een fles overgieten, zo n rubbere dop erop en lucht eruit zuigen. (y)

Gimme more beer 04-10-2006 22:00

Citaat:

Hourglass schreef op 04-10-2006 @ 22:32 :
gewoon in een fles overgieten, zo n rubbere dop erop en lucht eruit zuigen. (y)
En waarom zou je dat doen?

Krummeltje 04-10-2006 22:25

Citaat:

Gimme more beer schreef op 04-10-2006 @ 23:00 :
En waarom zou je dat doen?
Die fles weet ik niet, maar die rubberen dop vacuum zuigen snap ik wel. :)

Gimme more beer 05-10-2006 10:28

Citaat:

Krummeltje schreef op 04-10-2006 @ 23:25 :
Die fles weet ik niet, maar die rubberen dop vacuum zuigen snap ik wel. :)
Hij zit beter in dat pak, dat kan ik je verzekeren. En met vacuüm zuigen ruïneren veel mensen hun mooie flessen wijn ook, hoor.

Boogie 05-10-2006 10:29

Een paar maanden gegarandeerd.

Poepkind 06-10-2006 22:25

Citaat:

Gimme more beer schreef op 05-10-2006 @ 11:28 :
Hij zit beter in dat pak, dat kan ik je verzekeren. En met vacuüm zuigen ruïneren veel mensen hun mooie flessen wijn ook, hoor.
waarom is vacuum zuigen slecht?

Gimme more beer 08-10-2006 16:25

Citaat:

Poepkind schreef op 06-10-2006 @ 23:25 :
waarom is vacuum zuigen slecht?
Met vacuüm zuigen opzich is niets mis. Veel mensen trekken echter in één beweging de dop er weer af en daar bederf je je wijn gewoon mee. Laat de lucht héél langzaam weer in de fles komen en zorg dat je het niet hoort. Het is eigenlijk hetzelfde verhaal als het laten "ploppen" van een kurk.

De Dood 10-10-2006 19:31

goed nummer van ub40

Donner Kebab 11-10-2006 00:36

wijn uit een pak?

Ik haal alleen wijn die uit Zuid Afrika komt. Pas nog eentje van Stellenbosch gehad, die MAAR 15,- euri was.

Was ook zo leeg.

Wijn uit een pak is na opening beperkt houdbaar. Net als alle andere dranken uit een pak.

-Ruben_V- 17-10-2006 14:36

wijn uit pak is sowieso zonde
maar wel handig voor grotere groepen
denk zo tussen de 2 en 3 weken

naam ingebruik 17-10-2006 19:42

Citaat:

-Ruben_V- schreef op 17-10-2006 @ 15:36 :
wijn uit pak is sowieso zonde
maar wel handig voor grotere groepen
denk zo tussen de 2 en 3 weken

wat ben jij allemaal aan het posten :eek:

MTpower 17-10-2006 22:38

Citaat:

Donner Kebab schreef op 11-10-2006 @ 01:36 :
wijn uit een pak?

Ik haal alleen wijn die uit Zuid Afrika komt. Pas nog eentje van Stellenbosch gehad, die MAAR 15,- euri was.

Duur wijntje, mijn pa haalt altijd zuid afrikaanse wijn voor 2,50 ofzo per fles :o

Chimera 22-10-2006 01:58

Citaat:

Donner Kebab schreef op 11-10-2006 @ 01:36 :

Wijn uit een pak is na opening beperkt houdbaar. Net als alle andere dranken uit een pak.

Wijn is sowieso beperkt houdbaar, zelfs ongeopend en in fles. Wijn in fles is geopend ook maar een paar dagen houdbaar, daarna gaat 't ranzig smaken. Als je een fles opentrekt moet je die gewoon opmaken. Er zijn maar heel weinig wijnen die je goed weg kunt leggen, en dat moet je dan wel op een fatsoenlijke plek doen.

Niet dat ik een fan ben van wijn uit een pak overigens, da's vaak van die ranzige goedkope Moesel, koop dan gewoon een paar flessen AH huiswijn.

Chimera 22-10-2006 01:59

Citaat:

MTpower schreef op 17-10-2006 @ 23:38 :
Duur wijntje, mijn pa haalt altijd zuid afrikaanse wijn voor 2,50 ofzo per fles :o
Ja, en bij de Aldi heb je zuid-afrikaanse wijn voor nog minder. Land van herkomst zegt niks.

Chimera 22-10-2006 02:00

Citaat:

Gimme more beer schreef op 08-10-2006 @ 17:25 :
Met vacuüm zuigen opzich is niets mis. Veel mensen trekken echter in één beweging de dop er weer af en daar bederf je je wijn gewoon mee. Laat de lucht héél langzaam weer in de fles komen en zorg dat je het niet hoort. Het is eigenlijk hetzelfde verhaal als het laten "ploppen" van een kurk.
Wat een onzin.

Gimme more beer 22-10-2006 22:56

Citaat:

Chimera schreef op 22-10-2006 @ 03:00 :
Wat een onzin.
Kom liever met een overweldigend feitenrelaas dan deze (overigens zeer typische) inhoudsloze reactie.

Gimme more beer 22-10-2006 23:11

Citaat:

Chimera schreef op 22-10-2006 @ 02:58 :
Wijn is sowieso beperkt houdbaar
Natuurlijk, maar er is toch wel een duidelijk verschil tussen het "beperkt" dat je kent van melk, bier of zelfs frisdrank en wijn. Van rode wijn wordt bijvoorbeeld al snel gezegd dat het een jaar of tien goed drinkbaar is.

Boogie 22-10-2006 23:35

Citaat:

Gimme more beer schreef op 23-10-2006 @ 00:11 :
Natuurlijk, maar er is toch wel een duidelijk verschil tussen het "beperkt" dat je kent van melk, bier of zelfs frisdrank en wijn. Van rode wijn wordt bijvoorbeeld al snel gezegd dat het een jaar of tien goed drinkbaar is.
Geopend?

Gimme more beer 22-10-2006 23:57

Citaat:

Boogie schreef op 23-10-2006 @ 00:35 :
Geopend?
Nee :P

Chimera 23-10-2006 00:08

Citaat:

Gimme more beer schreef op 23-10-2006 @ 00:11 :
Natuurlijk, maar er is toch wel een duidelijk verschil tussen het "beperkt" dat je kent van melk, bier of zelfs frisdrank en wijn. Van rode wijn wordt bijvoorbeeld al snel gezegd dat het een jaar of tien goed drinkbaar is.
Goeie weglegwijn misschien, maar de meeste wijnen die je in de supermarkt koopt zijn gewoon op hun top. Als je die 10 jaar weglegt trek je na 10 jaar een fles schimmelwater open.

Citaat:

Gimme more beer schreef op 22-10-2006 @ 23:56 :
Kom liever met een overweldigend feitenrelaas dan deze (overigens zeer typische) inhoudsloze reactie.
Kom anders eens met argumenten waarom de manier waarop je een fles ontkurkt (of 'ie dus plopt of niet) uberhaupt invloed op de smaak heeft, want iedereen die natuurkunde heeft gedaan weet dat een dergelijk kort lokaal vacuum geen enkele invloed heeft op een vloeistof.

Gimme more beer 23-10-2006 00:33

Citaat:

Chimera schreef op 23-10-2006 @ 01:08 :
Goeie weglegwijn misschien, maar de meeste wijnen die je in de supermarkt koopt zijn gewoon op hun top. Als je die 10 jaar weglegt trek je na 10 jaar een fles schimmelwater open.
De meeste wijn koop je ook om te drinken, niet om te bewaren. Tien jaar na het plukken hoeft de kwaliteit echter niet slechter te zijn dan twee jaar na het plukken. Dat geldt óók voor goedkopere supermarktwijn.

Vergis je niet, 2005 is bijvoorbeeld een fantastisch wijnjaar voor de Fransen geweest, maar ik zou niet snel op dit moment een fles zware rode Franse wijn uit 2005 kopen. Daar wacht ik nog wel twee jaar mee. Een lichte droge witte zou ik dan weer veel sneller drinken. Tijd is een essentiële factor bij wijn en hoewel een wijn bijvoorbeeld na drie of vijf jaar op z'n top zou kunnen zijn, is hij niet afgeschreven na die tijd.

Citaat:

Kom anders eens met argumenten waarom de manier waarop je een fles ontkurkt (of 'ie dus plopt of niet) uberhaupt invloed op de smaak heeft, want iedereen die natuurkunde heeft gedaan weet dat een dergelijk kort lokaal vacuum geen enkele invloed heeft op een vloeistof.
Ik durf je er geen natuurkundige of scheikundige verklaring voor te geven, want dan val ik zelf hoogstwaarschijnlijk door de mand, maar veel traditionele wijnkenners zullen bevestigen dat het snelbeluchten van wijn een negatieve invloed heeft op de smaak. Zelfs als een wijn gedecanteerd "moet" worden.

Chimera 23-10-2006 12:38

Citaat:

Gimme more beer schreef op 23-10-2006 @ 01:33 :
De meeste wijn koop je ook om te drinken, niet om te bewaren. Tien jaar na het plukken hoeft de kwaliteit echter niet slechter te zijn dan twee jaar na het plukken. Dat geldt óók voor goedkopere supermarktwijn.

Hoeft niet nee, maar is het meestal wel, simpelweg omdat die wijnen niet bedoeld zijn om weg te leggen. Supermarktwijn moet je dus gewoon opdrinken. En helemaal na openen, dan blijft 'ie geen weken goed.

Citaat:

Gimme more beer schreef op 23-10-2006 @ 01:33 :

Vergis je niet, 2005 is bijvoorbeeld een fantastisch wijnjaar voor de Fransen geweest, maar ik zou niet snel op dit moment een fles zware rode Franse wijn uit 2005 kopen. Daar wacht ik nog wel twee jaar mee. Een lichte droge witte zou ik dan weer veel sneller drinken. Tijd is een essentiële factor bij wijn en hoewel een wijn bijvoorbeeld na drie of vijf jaar op z'n top zou kunnen zijn, is hij niet afgeschreven na die tijd.

Er is nogal een verschil tussen een zware rode en een droge witte natuurlijk, want het grote verschil tussen die wijnen is nou net niet de kleur. Voor een goeie volle rode wijn kom je ook op houtgerijpte wijnen uit, en dan zit je al snel aan een jaar of 3. Maar in de meeste gevallen is die wijn gewoon uitgerijpt, en rijpt niet of nauwelijks na op fles. De meeste wijnen bij de supermarkt worden op hun top verkocht. Je kunt ze nog een tijd laten liggen, en ze gaan niet erg hard achteruit (regel is ook dat hoe ouder de wijn is als je 'em koopt, hoe langer je 'em kan laten liggen), maar beter worden ze niet.

Citaat:

Gimme more beer schreef op 23-10-2006 @ 01:33 :

Ik durf je er geen natuurkundige of scheikundige verklaring voor te geven, want dan val ik zelf hoogstwaarschijnlijk door de mand, maar veel traditionele wijnkenners zullen bevestigen dat het snelbeluchten van wijn een negatieve invloed heeft op de smaak. Zelfs als een wijn gedecanteerd "moet" worden.

Veel traditionele whiskykenners drinken single malts uit een tumbler. Ik hecht weinig waarde aan dergelijke bakerpraatjes, sorry. Dat een rode wijn gedecanteerd moet worden is logisch, op het moment dat er zuurstof bij komt, komt een snel oxidatieproces op gang waardoor de smaak vrijkomt. Dat is wetenschappelijk te onderbouwen. Dat verhaal van het laten 'ploppen' van de kurk absoluut niet.


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 08:56.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.