Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Eten & Drinken (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=62)
-   -   Sambal (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1483901)

capibara 07-10-2006 17:16

Sambal
 
Smerig of lekker?
Ga je voor een subtiele hoeveelheid of flinke klodders?
Welke soort geniet je voorkeur?
Waar gooi je het altijd op?

Brand los :)

Ik pleit voor flinke hoeveelheden, en dan het liefste een scherpe, niet zo zoete sambal. Oelek of nog beter Setang (zelf maken, de meeste in de handel zijn niet vega). Ik gooi het overal doorheen. Salades, rijst, tofu etc. (y)

Andijvie 07-10-2006 17:22

Sambal setan, en dan een flinke flinke schep (y)

Roos 07-10-2006 18:00

Sambal oelek, vooral lekker om tussen je tosti te smeren met ham en kaas.

Mr.Oizo 07-10-2006 18:12

Sambal, lekker. (y) Ik houd wel van pittig eten, dus een beetje sambal door diverse gerechten kan geen kwaad. Maar niet te veel natuurlijk. Bij Chinese en Thaise gerechten gebruik ik het altijd. :)

Een vriend van me is nóg erger, die gebruikt echt zó'n grote hoeveelheid sambal dat je je afvraagt hoe het kan dat zijn mond niet in de brand staat. :o

Poepkind 07-10-2006 19:45

ik vind het vies! veeeels te heet voor me.

Foodlover 07-10-2006 19:47

Bah, veel te sterk voor mij.
Mn vader daarentegen doet het overal in

Otis 07-10-2006 19:48

Lekker , wel zelfmaken met heel veel madame jeanette en trasi erin (y) . Mijn vader maakt de lekkerste.

Maharani 07-10-2006 20:37

Citaat:

Otis schreef op 07-10-2006 @ 20:48 :
Lekker , wel zelfmaken met heel veel madame jeanette en trasi erin (y) . Mijn moeder maakt de lekkerste.

reine claude 08-10-2006 08:55

Wat is het verschil tussen setan en oelek?

Ik vind het wel lekker, gooi het altijd door chinees/indonesisch/japans eten.

Maresa 08-10-2006 11:53

Sambal moet in grote hoeveelheden door de pasta (y)

En chilisaus is er voor de rijstgerechten <3

Dan heb je nog ketchup, ook voor in de pasta (y)

Mariposa 08-10-2006 13:33

Ik doe alleen sambal in de Tjap Tjoi. En dan een half lepeltje op de rand van mn bord.

Yerli 08-10-2006 14:00

Citaat:

reine claude schreef op 08-10-2006 @ 09:55 :
Wat is het verschil tussen setan en oelek?

Ik vind het wel lekker, gooi het altijd door chinees/indonesisch/japans eten.

Sambal Oelek: basis sambal van rode pepers, zout en (een beetje) suiker
Sambal Setan: zéér pittige sambal (setan betekent duivel)

Wikipedia Sambal

Andijvie 08-10-2006 14:16

Ik overdreef met m'n setan :o Ik heb het ooit eens gehad, en dat spul is écht héél scherp. Oelek ben ik wel gewend, ik gebruik 't wel eens op tosti's met kaas, bij hartige pannenkoeken en bij indonesische en chinese gerechten.

capibara 08-10-2006 15:48

Setan heb ik immer in huis. Extreme pittigheid(y)

Balance 08-10-2006 16:14

Sambal Oelek. Alleen bij gerechten als spaghetti en macaroni enzo.

Daantje_0705 08-10-2006 16:17

Ik eet nooit sambal, ik krijg pijn in mijn maag van te pittig eten en ik vind het ook niet lekker.

RosaNero 08-10-2006 16:50

k eet et (bijna) nooit, veel te heet en als k et eet is dat meestal super weinig bij chinees oid

BlueViolet 08-10-2006 22:16

Zo af en toe neem ik wat 'bieslook'sambal, niet te scherp maar wel erg lekker.

suvórov 09-10-2006 07:59

Een boel, het liefst zo heet mogelijk en het liefst die uit zo'n grote doorzichtige knijpfles met een kip erop.

Ik heb nog nooit over de mogelijkheid 'DIY-sambal' nagedacht. :(

amor 09-10-2006 09:55

Citaat:

Daantje_0705 schreef op 08-10-2006 @ 17:17 :
Ik eet nooit sambal, ik krijg pijn in mijn maag van te pittig eten en ik vind het ook niet lekker.



Bij mij precies hetzelfde. Teveel sambal is trouwens nooit goed. Als je het al 4 keer per week in wat grotere hoeveelheden gebruikt maakt dat de kans op een maagzweer of andere maagaandoening vrij groot.
Mijn vader kreeg vroeger zelfs weleens een een broodje sambal mee naar school. Nu kan hij niks meer scherps of kruidigs eten. Zelfs geen nasi of bami.

Lentekriebel 09-10-2006 11:52

voor mij geen sambal.

capibara 09-10-2006 17:37

Citaat:

suvórov schreef op 09-10-2006 @ 08:59 :
Een boel, het liefst zo heet mogelijk en het liefst die uit zo'n grote doorzichtige knijpfles met een kip erop.

Ik heb nog nooit over de mogelijkheid 'DIY-sambal' nagedacht. :(

Wat ik weleens doe is een pot Oelek halen, en dan zelf verder op smaak brengen met extra pepers, ui, knoflook of whatever. De hele meuk goed opkoken/bakken etc.

YUM!

reine claude 09-10-2006 18:37

Citaat:

fulgrim schreef op 09-10-2006 @ 18:37 :
Wat ik weleens doe is een pot Oelek halen, en dan zelf verder op smaak brengen met extra pepers, ui, knoflook of whatever. De hele meuk goed opkoken/bakken etc.

YUM!

http://images.scholieren.com/images/icons/icon5.gif Gebakken sambal? http://images.scholieren.com/images/icons/icon5.gif

Gimme more beer 09-10-2006 20:09

Ik heb niets met pittig. Ik hecht heel erg veel waarde aan smaak en vind pittig eten daar vaak aan afdoen.

Larry Flint 09-10-2006 20:23

Citaat:

Gimme more beer schreef op 09-10-2006 @ 21:09 :
Ik heb niets met sambal

suvórov 09-10-2006 21:09

Capsaicinlovers united!

capibara 09-10-2006 21:53

Citaat:

reine claude schreef op 09-10-2006 @ 19:37 :
[afbeelding] Gebakken sambal? [afbeelding]
Als je er uitjes in gooit, bak je die eerst. Prefab gefruite ui erin smijten sux.

Lucky Luciano 09-10-2006 22:02

Ik vind het erg lekker, welke ik het lekkerst vind weet ik niet precies. Dat zou ik eigenlijk eens moeten onderzoeken :D

Twanos 10-10-2006 21:06

minimaal twee potten sambal per maand met name
sambal manis
sambal badjak

(y)

vlees opbakken in sambal (y) (y)

Stevill 12-10-2006 12:00

Citaat:

Otis schreef op 07-10-2006 @ 20:48 :
Lekker , wel zelfmaken met heel veel madame jeanette en trasi erin (y) . Mijn vader maakt de lekkerste.
<3

En dan lekker veel, als je begint te zweten weet je dat je de juiste hoeveelheid hebt.

Ndimension 12-10-2006 19:41

Gadverdamme, wie eet er nou sambal oelek bij zijn eten? Sambal oelek pleur je in gerechten tijdens het kookproces, niet als het al klaar is. Dat is hartstikke zout en voegt imo helemaal niets toe aan de smaak.

Sambal badjak daarentegen... Pittig en smaakversterkend.

-Ruben_V- 17-10-2006 14:33

ik gebruik het meestal als subtiele smaak versterker
maar in oosterse gerechten wel wat meer

Chimera 22-10-2006 02:07

Citaat:

Otis schreef op 07-10-2006 @ 20:48 :
Lekker , wel zelfmaken met heel veel madame jeanette en trasi erin (y) . Mijn vader maakt de lekkerste.
Wel de pan goed schoonmaken naderhand, die zooi trekt gewoon in 't metaal lijkt 't wel. Niet plezierig als je dan iets gaat koken voor mensen die niet van scherp houden :)

Snees 22-10-2006 11:23

Ik eet het alleen als ze het bij 'de Turk' op de lahmacun of döner doen.

ragdoll 22-10-2006 16:40

manis en setan mmm. En dan ook echt door alles :)

capibara 22-10-2006 23:35

Citaat:

ragdoll schreef op 22-10-2006 @ 17:40 :
manis en setan mmm. En dan ook echt door alles :)
(y)

bbyn 23-10-2006 13:49

Citaat:

Poepkind schreef op 07-10-2006 @ 20:45 :
ik vind het vies! veeeels te heet voor me.

Twanos 23-10-2006 14:02

Citaat:

Ndimension schreef op 12-10-2006 @ 20:41 :
Gadverdamme, wie eet er nou sambal oelek bij zijn eten? Sambal oelek pleur je in gerechten tijdens het kookproces
QFT :)


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 15:32.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.