![]() |
Hoe maak je (goede) boerenkool?
Het wordt weer echt weer voor stamppot, vind ik dan. Stamppot andijvie heb ik al weer gehad en ik heb nu zin in boerenkool. Ik heb het alleen nog nooit zelf gemaakt. Aan mijn moeder vragen heeft geen zin want die van haar vind ik nou net niet te eten.
Heeft er iemand een goed recept voor boerenkool wat niet te ingewikkeld is? |
Tja, je moet de aardappelen 'stampen' en de kool erbij gooien. Zout, peper, (vaak ook) boter erbij... En kruiden naar believen.
http://home.wanadoo.nl/receptenpagin...recept0070.htm En zo zijn er duizenden van te vinden via google ;) |
Ik kook de boerenkool wel iets korter dan in dat recept staat. Meestal iets korter of even lang als de aardappels.
Wat ik idd doe (supersimpel): gewoon aardappels koken, zo'n 20 minuten ofzo (tot ze gaar zijn), tegelijk de gesneden boerenkool koken (evt in dezelfde pan), kan dus ook iets korter of, zoals je in het recept kunt zien, langer. Dan de aardappels stampen, boerenkool erbij, wat zout en peper en natuurlijk moet je ondertussen de worst ook een kwartiertje in warm water hebben gelegd. Stamppot evt met melk of water wat smeuiger maken. Magoe, dan heb je geen speklapjes enzo (vind ik ook niet lekker :P). Jus doe ik van zo'n tabletje met roomboter of wat ik over heb van een vorige dag. Tomaatjes erbij bakken tot ze stuk zijn, wat water erbij evt. |
Als ik een recept google weet ik toch niet of het goede/lekkere boerenkool is ;)
ekki, dankjewel (y) |
Arch, vandaag andijviestamp :o
|
Boerenkool kort koken, zeker niet te lang, in water met zout. Aardappels goed gaar koken, want dat stampt lekker. Spekjes krokant bakken in een appart pannetje. Grove rookworst verwarmen en bij voorkeur niet van Unox maar een iets betere. :o Aardappels met een ouderwetse stamper stampen, met wat melk er bij. Boerenkool er doorheen stampen, maar het moet allemaal niet te fijn zijn, gewoon dat je nog wat kneine stukjes inzitten - geen puree maken. Op smaak brengen met wat zout en peper, spekjes en een klontje roomboter er door roeren.
Zo doe ik het. Evenueel kun je aan het water van de aardappels of kool een blokje bouillon toevoegen. (Dan geen zout) Dat klontje boter kun je misschien beter bij het stampen er al door doen, maar ja. Oh ja, ik doe altijd vrij veel kool erdoor. Of tenminste, soms eet ik het bij iemand anders en dan moet je met je ongeveer zoeken naar iets groens. Laat staan dat je er iets van proeft. :o |
Hoelang kook jij dan je boerenkool?
Ik krijg honger van dit topic :D |
Weet ik niet precies eigenlijk. Gewoon een paar minuten. Je hoeft er trouwens niet zo veel water in te doen. Een bodempje zeg maar. Want het slinkt heel erg, dus het hoeft niet onderwater te staan.
Je moet natuurlijk ook de aardappels en de kool afgieten, maar ik ga er van uit dat je dat zelf wel snapt. :) |
Citaat:
|
Old skool style.
Grote pan nodig. Aardapplen onderop, met water vullen tot waar de aarappelen komen. Daarop de boerenkool (word dus in principe gestoomd) 5 min laten koken dan de worst erbij (op de boerenkool niet in het water) en nog eens 10 min laten koken. Na de 15 min de worst eruit en snijden en in de pan een klontje boter en een scheutje melk (evt spekvet oid om het extra op smaak te brengen) en stampen maar. Supersimpel en zo is de boerenkool het lekkerst imho. |
Ik doe het net als ekki, dus dat werkt iig.
Ik stamp trouwens de aardappels nooit, ik laat gewoon de mixer erop los :) |
Zo doe ik het:
Boerenkool in de pan, daarbovenop de aardappels (want in water welt de boerenkool en zonder aardappels erop vliegt het de pan uit), water erbij, koken tot de aardappels goed stampbaar zijn. Boerenkool en aardappels stampen. Ondertussen jus maken (ik doe dat met juspoeder en water). Eventueel spekjes erbij bakken. Wat ik ook doe: mosterd erdoor! En dat eet ik dan met rookworst of een gehaktbal. |
Sowieso de worst bij de boerenkool verwarmen.
|
Citaat:
|
Bedankt voor alle tips (y) Ik ga het vanavond eens proberen, laat wel weten of het gelukt is :)
|
Citaat:
|
Ik heb een beetje een combinatie genomen van alle recepten hier en het was echt goed gelukt (y) De boerenkool had ik beter iets langer kunnen laten koken, was nu nog een beetje hard maar het was écht lekker geworden en ik had veel te veel gegeten :D
Dank jullie wel allemaal! Weer wat geleerd :) |
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 05:26. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.