![]() |
koolhydraten & pancreasenzymen
Omdat hier de meeste medische studenten te vinden zijn. ;)
Koolhydraten worden in het duodenum afgebroken door o.m. amylase. Nu komt dat uit de pancreas. De vraag is wat er met die koolhydraten gebeurt als er geen pancreasenzymen worden uitgescheiden. Dat de opname van koolhydraten minder is lijkt me logisch, maar toch heeft de patiënt veel meer last van de verminderde eiwit- en vetopname, terwijl het ongeveer dezelfde reden heeft. Wat is het verschil en waarom zijn koolhydraten met een pancreasaandoening geen issue (of iig minder dan vetten en eiwitten)? |
Voor zover ik het heb begrepen: omdat amylase ook al in speeksel zit. De andere belangrijke pancreasenzymen, lipase en (chemo)trypsine, worden bijna nergens anders uitgescheiden: lipase alleen een beetje in de maag en in de mond, maar trypsine nergens anders.
Beetje duidelijker? :) |
Citaat:
|
En wat daarnaast veel belangrijker is is dat je koolhydraten in principe niet verbrandt; je verbrandt hoofdzakelijk alleen vetzuren (Atkinsdiëet)
en eiwitten heb je voor allerhande zaken nodig, die kan je ook gebruiken voor het doel waar je koolhydraten voor nodig hebt (wat betreft vertering en metabolisme in de cel) namelijk zorgen dat de citroenzuurcyclus aan de gang blijft. |
Simpel. De meeste suikers en de belangrijkste suikers zijn disacchariden. Die worden gesplitst door de borstelzoomenzymen in de darm zelf. Dus daar komt geen pancreas bij kijken. Pas bij aantasting van de darmwand( M. Crohn, Coeliakie etc) krijg je pas problemen.
|
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 18:09. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.