Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Eten & Drinken (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=62)
-   -   Zelf zongedroogde tomaten maken? (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1524981)

Nala 06-01-2007 21:11

Zelf zongedroogde tomaten maken?
 
Ik ben er in ieder geval gek op, zongedroogde tomaten. Heb net wat gehaald uit de supermarkt, maar die moest je eerst wellen in water en dan nog vond ik ze niet super.
En die tapas bakjes vind ik nog best duur.

Heeft iemand een idee/recept hoe je zelf zongedroogde tomaten kan maken?

Pinksterhaas 06-01-2007 21:33

Je kunt ze ook uit een potje (of noem je dat een tapasbakje? Ik bedoel gewoon zo'n pot met deksel.) halen, dan hoef je ze niet te wellen. Dat lijkt me makkelijker dan zelf drogen, als dat al mogelijk is hier.

Google (omdat ik het ook wel wilde weten):

Zelf tomaat drogen in de oven gaat prima en geeft een geconcentreerd frisse smaak. In kwart partjes verdeelde, ontvelde tomaat leg je te drogen in een oven bij 70-80ºC, gedurende 1-2 uur. Je kunt er voor het drogen een druppel balsamico azijn op doen en wat olijfolie. Doe er voor een wat zoetere vorm een beetje poedersuiker op.

of

,,Kan ik niet zelf gedroogde tomaten maken?''

Dat kan. In ons land schijnt de zon niet altijd zeer sterk of lang genoeg om tomaten te drogen, zoals ze dat in mediterrane landen doet. Toch kunt u uw eigen alternatief van ,,zongedroogde'' tomaten maken.

Dompel pruimtomaten één na één gedurende 8 seconden in kokend water en verfris ze direct in koud water. Pel de tomaten.

Vermeng olie met versnipperde look, peper van de molen en zout. De tomaten vierendelen, leeghalen en op boterpapier leggen. Kruiden en insmeren met de olie. Gedurende 2 uur in de oven plaatsen op 100°C.

Nala 07-01-2007 12:42

Dat ga ik echt een keer proberen! Maar, eeh, wat zijn pruimtomaten? :bloos:

Miracle 07-01-2007 13:12

Pruimtomaat wordt in de supermarkt vaak Roma-tomaat genoemd. Ze zijn langwerpig in plaats van rond.

M'n moeder koopt ze vaak gewoon in een pot met olie, net zo makkelijk. :)

Hecatomb 07-01-2007 14:42

bij de xenos hebben ze ze ook, lekker en het kost geen kont daar (y)

Stefanie 07-01-2007 15:21

Zongedroogde tomaten maken wij altijd in Spanje. Je koopt een paar kilo tomaten bij de groentenboer snijdt ze doormidden en legt ze op een grote plaat een aantal in de zon te drogen. Daarna stop je ze in olie en laat je ze even staan.

Helaas heeft Nederland niet zoveel zon/warmte als Spanje, dus weet ik niet zeker of je ze wel goed kunt drogen hier.

Roos 07-01-2007 19:12

Je hebt ze ook gewoon in olie hoor, dus die hoef je niet meer te laten weten.
Kleine tip voor als je haast hebt ;)

Vanima Estel 28-01-2007 06:25

of koop ze in bulk (y)


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 11:59.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.