![]() |
Invoering Wet medezeggenschap op scholen
Per 1 januari jl. is de Wet medezeggenschap onderwijs (uit 1992 alweer) vervangen door de Wet medezeggenschap op scholen.
Wat vinden we hiervan??? (Informatie onder andere op http://www.infowms.nl en http://www.wetten.overheid.nl ) Ik vind met name interessant: -De opsplitsing van de gezamenlijke ouder/leerling-geleding in twee aparte geledingen voor ouders en leerlingen met ieder eigen bevoegdheden. Leerlingen krijgen bijv. het alleen-beslissingsrecht over het leerlingenstatuut, ouders over de vrijwillige ouderbijdrage. -In het algemeen: meer instemmings- en adviesbevoegheden voor de MR. Goede zaak! -De komst van een medezeggenschapsstatuut, naast het al bestaande medezeggenschapsreglement. -Bij instemmingsgeschillen wordt voortaan niet meer het besluit van het schoolbestuur "op redelijkheid" getoetst, maar het besluit van de MR (heel interessant, geeft de MR een sterkere positie --> ik ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken in de praktijk). -Bij adviesgeschillen wordt voortaan het besluit van het schoolbestuur niet meer op formaliteiten getoetst, maar "op redelijkheid". -De verschillende bestaande geschillencommissies worden vervangen door een landelijke geschillencommissie. Komt de rechtsgelijkheid en rechtszekerheid ten goede, vind ik. -De MR kan voortaan direct in beroep gaan bij het Gerechtshof in Den Haag. Cassatie bij de Hoge Raad is niet mogelijk. Het traject kantonrechter - gerechtshof - Hoge Raad vervalt. |
Ik vind dit niet erg interessant, maar medenzeggenschap moet ook zn grenzen hebben, laat mensen die er verstand van hebben maar bepalen wat goed onderwijs is.
|
Citaat:
Denk overigens maar niet dat de meeste schoolbesturen verstand hebben van onderwijs... ;) |
Citaat:
|
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 01:52. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.