Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Eten & Drinken (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=62)
-   -   Chocolade fondue (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1549717)

Missy1234567890 28-02-2007 23:24

Chocolade fondue
 
Heeft iemand dit wel eens gedaan?
Ik wil het misschien dit weekend gaan doen, maar ik vraag me af wat voor soort chocola ik hiervoor moet gebruiken. Gewoon repen of bestaat er iets speciaals voor?

En wat zijn behalve fruit lekker dingen voor erbij?

Bongalientje 01-03-2007 00:18

van die lange koekjes,
fruit natuurlijk
andere koekjess
cake..

ik heb het niet gedaan maar wil het zeker wel een keer doen
(een keer bijna gedaan, maar konden het echt niet opbrengen)

Hecatomb 01-03-2007 05:57

Ingrediënten voor 6 tot 8 personen:

* 250-300 gram chocolade, puur, melk of wit
* 1-2 deciliter (slag)room (of Blue Band Finesse voor Koken)
* 2 eetlepels cognac of ander likeur bijvoorbeeld: Chocoladefondue Sinaasappel
* diverse fruitsoorten:aarbeien, banaan, ananas, meloen,appel, peer,perik
* marshmallows
* koekjes
* lange vingers
* cake
* partjes sinaasappel
* abrikozen (vers of gedroogd)
* partjes mango
* bitterkoekjes
* botertongen of krakelingen
* met slagroom gevulde soesje

Bereidingswijze

1. Chocolade in stukjes breken en met de slagroom in een kleine pan.
2. Voorzichtig en rustig (Au-bain-marie) onder voortdurend roeren verwarmen, tot alles gesmolten is.
3. Cognac toevoegen
4. chocolade overdoen in fonduepan of andere kleine vuurvaste schaal. Deze warm houden boven waxinelichtje(s) of warmhoudplaat.
5. Fondue serveren met frui, koekjes, marshmallows enzovoorts.

Voor 6-8 personen maken het een klein nagerecht. Met zijn vieren is het ook weg te krijgen.

Dit gerecht is ook een prachtige smeerboel voor een kinderfeestje, alleen heb ik nog geen idee van de hoeveelheden die je dan nodig hebt. Ik hoor het graag. Uiteraard laat je dan de alcohol weg.
Bereidingswijze 2

1. Smelt de chocola in de magnetron op laag vermogen
2. Meng er vervolgens de room door

Bereidingswijze 3

1. Kook de room
2. Haal de room van het vuur en rasp de chocolade er doorheen

Tips

1. De verhouding room chocolade is een kwestie van smaak.
2. Groot fruit in stukjes snijden.
3. Fruit dat verkleurt vlak voor gebruik snijden of in citroensap dopen.
4. Als kindermaaltijd de drank weglaten.
5. In plaats van cognac kan ook andere drank gebruikt worden bijvoorbeeld vieux,wiskey,rum,grand marnier.
6. Voeg grof gehakte (hazel)noten toe.
7. Gebruik Toblerone
8. heel zacht fruit en citrus vruchten blijven minder goed aan prikkers zitten. U kunt ze wel op een (gewone) vork in de chocola laten zakken.
9. Je kunt de helft van de room door melk vervangen dan wordt het een minder calorierijk geheel
10. Voeg klontje ongezouten roomboter toe, door de gesmolten chocola roeren.
11. Maak de fondue niet te heet

Missy1234567890 01-03-2007 08:32

^ recept heb ik ook gevonden op internet.
Maar er staat niet duidelijk in wat voor chocola je het best kunt gebruiken. Repen, een blok (weet niet of het bestaat, maar zoals je kaas hebt voor een kaasfondue) of ...?

Bongalientje 01-03-2007 08:36

Citaat:

Missy1234567890 schreef op 01-03-2007 @ 09:32 :
^ recept heb ik ook gevonden op internet.
Maar er staat niet duidelijk in wat voor chocola je het best kunt gebruiken. Repen, een blok (weet niet of het bestaat, maar zoals je kaas hebt voor een kaasfondue) of ...?

dat bestaat volgens mij niet, dat heb ik nog noooit gezien iig

Dus ik denk dat je gewone repen chocolade meot gebruiken:P
wanneer ga je het doen? en laat je ons weten hoe en wat?

AlopiA 01-03-2007 08:38

Citaat:

Missy1234567890 schreef op 01-03-2007 @ 09:32 :
^ recept heb ik ook gevonden op internet.
Maar er staat niet duidelijk in wat voor chocola je het best kunt gebruiken. Repen, een blok (weet niet of het bestaat, maar zoals je kaas hebt voor een kaasfondue) of ...?

Nee gewoon repen, het beste kun je puur nemen :)

Missy1234567890 01-03-2007 12:28

Citaat:

kunst schreef op 01-03-2007 @ 09:36 :
dat bestaat volgens mij niet, dat heb ik nog noooit gezien iig

Dus ik denk dat je gewone repen chocolade meot gebruiken:P
wanneer ga je het doen? en laat je ons weten hoe en wat?

Zaterdag misschien.
Ik zal wel vertellen of het lekker was :p

Poepkind 01-03-2007 16:18

ik heb wel eens gefondut. Ik vond vooral peer lekker, spekjes niet zo. Marsepein is ook niet zo. ALs je erg zoete dingen erin doopt kan je het beste extra pure chocola nemen met wat room. Dan is het niet zo zoet en proef je de smaken beter.

anonimos 01-03-2007 16:26

hey!
ik hbe ook wel es gechocoladefonduet! we hadden kersen en stukjes appel in de fondue gedoopt, en het was echt lekker, maar wel supermachtig hoor! wij hadden gewone melk chocoladerepen gekocht, en die in hele kleine stukjes gebroken. daar een beetje room bijgedaan en dan telkens een minuutje in de magnetron en dan even roeren, weer een minuutje erin, enz. je ziet vanzelf wel wanneer ie goed is. of even proeven tussendoor kan ook natuurlijk :p. pure chocolade gebruiken lijkt me trouwens ook wel erg lekker!

Ann 01-03-2007 20:37

Ik heb ook dat ook wel eens gedaan. Wat wij in de fondue deden waren aardbeien, stukjes peer en ananas en ook chips en popzorn later op de avond (koekjes niet omdat het meisje bij wie we het deden glutenallergie had dus ja..) Ikzelf was er niet zo kapot van, maar de rest vond het wel lekker. Dat is natuurlijk een kwestie van smaak.

sterrenmeisje 01-03-2007 21:04

geen cake oid nemen iig, dat zuigt zo veel chocola op dat je direct misselijk bent :D

Missy1234567890 02-03-2007 10:06

Citaat:

sterrenmeisje schreef op 01-03-2007 @ 22:04 :
geen cake oid nemen iig, dat zuigt zo veel chocola op dat je direct misselijk bent :D
Bedankt voor de tip!
Ik heb een lijstje gemaakt van wat ik allemaal nodig heb.
Ik ga denk ik alleen voor fruit en lange vingers.

AlopiA 02-03-2007 10:42

Citaat:

Missy1234567890 schreef op 02-03-2007 @ 11:06 :
Bedankt voor de tip!
Ik heb een lijstje gemaakt van wat ik allemaal nodig heb.
Ik ga denk ik alleen voor fruit en lange vingers.

Je moet echt slagroomsoesjes doen, dat is goddelijk bij chocolade fondue :o

Sarah 02-03-2007 20:22

en marshmellows (y)

ik heb wel ooit een bakje gehad dat alleen maar in de magnetron hoefde. Maar dat was niet echt succesvol omdat de chocola in de magnetron veel te ongelijkmatig verwarmd wordt. Het was in het midden al gekarameliseerd toen het aan de randjes nog niet gesmolten was.

Missy1234567890 05-03-2007 20:31

Even verslag ;)
We hebben het als volgt gedaan (vriendje en ik)
W hebben 3 repen van 75 gram pure chocola in stukjes gebroken en in een aardewerken fonduepannetje op het fornuis laten smelten. Beetje room erbij gedaan. En alles goed door elkaar geroerd. En dat pannetje vervolgens op een rachaudje warm gehouden. Het was behoorlijk puur, ondanks de room en je had ook maar een heel klein chocladedipje nodig anders was het bijna te puur.

We hebben er stukjes appel, peer, ananas en banaan bij gedaan en stokbrood, lange vingers en stukjes wafel. Ik dacht dat het veel te weinig zou zijn, maar het was inderdaad erg machtig en dus meer dan genoeg. Uiteindelijk hadden we ook nog behoorlijk wat chocola over, maar dat is uiteindelijk ook opgegaan bij het toetje: vanille ijs met kersen en warme chocola :p (we hadden wat te vieren ;))

Bongalientje 06-03-2007 14:21

Citaat:

Missy1234567890 schreef op 05-03-2007 @ 21:31 :
Even verslag ;)
We hebben het als volgt gedaan (vriendje en ik)
W hebben 3 repen van 75 gram pure chocola in stukjes gebroken en in een aardewerken fonduepannetje op het fornuis laten smelten. Beetje room erbij gedaan. En alles goed door elkaar geroerd. En dat pannetje vervolgens op een rachaudje warm gehouden. Het was behoorlijk puur, ondanks de room en je had ook maar een heel klein chocladedipje nodig anders was het bijna te puur.

We hebben er stukjes appel, peer, ananas en banaan bij gedaan en stokbrood, lange vingers en stukjes wafel. Ik dacht dat het veel te weinig zou zijn, maar het was inderdaad erg machtig en dus meer dan genoeg. Uiteindelijk hadden we ook nog behoorlijk wat chocola over, maar dat is uiteindelijk ook opgegaan bij het toetje: vanille ijs met kersen en warme chocola :p (we hadden wat te vieren ;))

dat is duidelijk :P ben je nog misselijk?is het een aanrader?
het lijkt me echt super

Roosje 06-03-2007 14:50

Lekker. (y)

Missy1234567890 07-03-2007 13:57

Citaat:

kunst schreef op 06-03-2007 @ 15:21 :
dat is duidelijk :P ben je nog misselijk?is het een aanrader?
het lijkt me echt super

Nee ik ben niet misselijk geworden, gelukkig. We zijn gewoon gestopt toen het fruit op was. Toen had ik naar mijn idee niet echt veel gegeten, maar later was ik wel blij dat ik niet meer gegeten had, het is echt machtig. En dan dat toetje nog...:p
Het is wel echt een aanrader hoor, wij gaan het zeker nog eens doen (y)

Larry Flint 07-03-2007 14:13

chocoladefondue lijkt me echt ultiem smerig

Bongalientje 07-03-2007 14:41

Citaat:

Larry Flint schreef op 07-03-2007 @ 15:13 :
chocoladefondue lijkt me echt ultiem smerig
bijzonder, leg uit, vanwaar deze mening?! :
het lijtk me echt super

Larry Flint 07-03-2007 14:50

ik hou niet van pure chocolade en niet van een dikke warme chocoladedrab (warme chocolademelk is een uitzondering maar dat is altijd nog dunner) en het lijkt me veel te machtig en ik haat dat vieze volle gevoel.
kaasfondue daarentegen hmm.

Crimson 07-03-2007 18:41

Tip:
neem allerlei chocolade door elkaar, mijn ideale combinatie is 1 reep wit, 1 reep melk, 1 mars en 1 reep butterscotch.

PixelDansje 06-10-2007 13:40

Ik ga vanavond chocolade fondue'en :eek:
Het lijkt me alleen ontzettend vet enzo.

250gr pure chocolade
125 ml slagroom
125 ml melk
15 gram boter
bereiding:
Breek de chocolade boven een hittebestendige kom in stukjes en voeg de room en melk toe. Zet de kom in een pam met zacht kokend water. Roer het mengsel af en toe door, maar pas als de chocolade begint te smelten!
Neem de kom uit de pan en roer de boter door de saus.
*Serveer de fondue direct op een rechaud en doop de dingen erin.

Volgens mij wordt je dodelijk ziek/misselijk als je dit doet.

Sarah 06-10-2007 15:32

Citaat:

PixelDansje schreef: (Bericht 26117398)
Ik ga vanavond chocolade fondue'en :eek:
Het lijkt me alleen ontzettend vet enzo.

250gr pure chocolade
125 ml slagroom
125 ml melk
15 gram boter
bereiding:
Breek de chocolade boven een hittebestendige kom in stukjes en voeg de room en melk toe. Zet de kom in een pam met zacht kokend water. Roer het mengsel af en toe door, maar pas als de chocolade begint te smelten!
Neem de kom uit de pan en roer de boter door de saus.
*Serveer de fondue direct op een rechaud en doop de dingen erin.

Volgens mij wordt je dodelijk ziek/misselijk als je dit doet.

Je moet het ook niet allemaal in je eentje opeten :p ik zou zeggen dat het met 250 gram chocola genoeg voor 4 à 5 personen is.

PixelDansje 06-10-2007 23:24

Citaat:

Sarah schreef: (Bericht 26118089)
Je moet het ook niet allemaal in je eentje opeten :p ik zou zeggen dat het met 250 gram chocola genoeg voor 4 à 5 personen is.

er staat voor 4 personen! we waren met zijn 3'en en hebben nnog niet de helft gegeten! Het was veel te veel. Maar opzich wel lekker.

MadameMinke 07-10-2007 00:44

Oeh, ik heb een chocoladefontein maar ik heb hem nog steeds nog nooit gebruikt. :o

PixelDansje 07-10-2007 00:44

OMG dat klinkt zo stoer!! :-)

Iduna 07-10-2007 10:33

Citaat:

MadameMinke schreef: (Bericht 26122444)
Oeh, ik heb een chocoladefontein maar ik heb hem nog steeds nog nooit gebruikt. :o

Oh, dat is echt gaaf, mijn vriendin heeft er ook een en met haar verjaardag hebben we 'm aangezet, super leuk!

InvisibleGirl 08-10-2007 13:10

Er bestaat tegenwoordig ook speciale 'kook-chocolade', die smelt makkelijker enzo. Schijnt erg fijn te zijn bij chocofondue e.d.!

AlopiA 09-10-2007 21:13

Citaat:

InvisibleGirl schreef: (Bericht 26130554)
Er bestaat tegenwoordig ook speciale 'kook-chocolade', die smelt makkelijker enzo. Schijnt erg fijn te zijn bij chocofondue e.d.!

Je betaalt er vooral extra voor denk ik. Als je gewone chocola rustig laat smelten gaat dat ook prima :)

Ieke 09-10-2007 22:32

Ik vind zelf de cote d'or pure chocolade het fijnste voor dit soort dingen en dan smelten met melk. Hoe meer melk hoe dunner de chocola.

Lyne 10-10-2007 19:15

Aardbeien en chocola is een hele goede combinatie. :D


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 06:30.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.