![]() |
Solliciteren voor werk in de horeca
Hoe gaat dat eigenlijk?
Ik wil graag in de horeca gaan werken (het liefst in een restaurantje), maar hoe kun je dat het beste aanpakken? Ik heb gehoord dat gewoon langsgaan en vragen of ze iemand nodig hebben het beste is, maar hoe breng je dan zoiets.. moet je dan naar de leiding vragen? En is het noodzakelijk om je cv of complete sollicitatiebrief bij je te hebben? Bedankt alvast |
Een sollicitatie niet, je weet niet van tevoren waar ze iemand nodig zullen hebben (tenzij er een briefje hangt). Je kunt inderdaad gewoon binnen lopen en hard hopen, maar verwacht niet al te veel succes omdat dergelijk toeval weinig voorkomt. Mocht je toch een tentje vinden waar ze positief reageren kun je vragen wat je moet doen om de sollicitatieprocedure te starten. Vragen ze om een cv is het leuk als je die direct in je tas hebt, maar vaak vragen ze gewoon om je naam en adres.
Misschien wel een tip voor je: zoek sites met bijbaantjes (studentenwerk e.d.) waarbij e-mail notificatie wordt gegeven als er een vacature online komt die aan jouw opgegeven specificaties voldoet. Zonder ervaring is het trouwens moeilijk aan de bak komen in de horeca. Zwart werken wil beter, maar wat barervaring bij verenigingen e.d. is een ietwat legalere optie. |
hey, toen ik in de horeca wilde gaan werken had ik hetzelfde probleem als jij. eerst ging ik een beetje mailtjes sturen, maar over het algemeen schiet dat niet op. 1 restaurantje had ik gebeld en die zeiden dat ik maar even moest langskomen, dus daar ben ik heen gegaan. het is belangrijk dat je je gezicht laat zien want uitstraling is in de horeca natuurlijk belangrijk. toen ik dat ene tentje eenmaal had gehad vond ik het niet zo eng meer en ben ik ook gewoon andere gelegenheden ingestapt om te vragen of ze nog mensen nodig hadden. bij 1 tent daarvan vonden ze meteen dat ik er de uitstraling voor had en vroegen ze meteen of ik een van de komende dagen een keertje wou meelopen. dat heb ik gedaan en sinsdien werk ik er (3kwart jaar nu)
gewoon doen! ze willen je toch zien, dus als je niet voor sjieke tenten gaat (daar zijn sollicitaties natuurlijk uitgebreider): gewoon binnenstappen! oh en CV is denk ik niet nodig, ze zullen wel gewoon vragen naar je ervaring, maar heb je die niet, dan kun je zeggen dat je wel enthousiast bent om te leren! Succes ermee! |
Citaat:
Ik weet wel dat het lastiger is om aan de bak te komen als je nog geen horecaervaring hebt, maar je moet het toch ergens leren? Citaat:
Bedankt! |
ik heb meerdere keren in de horeca gewerkt; eerste baantje kreeg ik via via.
Begon in de keuken met afwassen en dingen als op straat flyers uitdelen, maar werd toch vaak gevraagd of ik even bij kon springen met serveren e.d. Als je laat zien dat je niet te beroerd bent om hard te werken en ook het 'vieze' werk te doen, zullen ze dat waarderen, en kan je na een tijdje ook meer eisen gaan stellen. Verder heb ik een keer een heel leuk baantje in een thema-restaurant gekregen via een gewoon uitzendbureau. Maar binnenlopen is waarschijnlijk toch de beste manier om aan werk te komen. Het blijft in de horeca belangrijk hoe je eruitziet (uitstraling/uiterlijk, hoe je het ook wilt noemen, de meeste bedrijven nemen nou eenmaal liever iemand aan die mensen aantrekt dan iemand die mensen afschrikt), dus als je denkt dat je er representatief uitziet, zou ik ook nog een foto bij je cv voegen die je eventueel achter kunt laten. |
gewoon langsgaan inderdaad. zo heb ik ook twee keer een baantje in de horeca gevonden, bij één werk ik nog steeds. ik ging langs, vroeg of ze nog iemand nodig hadden en een week later was ik aan het werk :) via sites, e-mail, telefoon werkt niet omdat het inderdaad gaat om je uitstraling etc. gewoon langsgaan en zeggen dat je een baantje zoekt en vragen of zij misschien nog iets hebben. CV hoeft niet per se, maar staat wel netjes, geeft ook meteen de indruk dat je serieus bezig bent en dat baantje heel graag wilt. overigens heb je voor bediening vaak minder ervaring nodig dan voor bijv. barwerk.
|
idd, langsgaan....
|
Je kunt het eventueel ook nog bij hotels proberen. Als je een beetje flexibel bent in je werkuren dan kunnen zij je heel vaak goed gebruiken.
|
Ik ben inderdaad gewoon ergens waar ik heb leuk vond naar binnen gelopen en ik heb gevraagd of ze iemand nodig hadden. Ze waardeerden mijn initiatief dus ik mocht komen.
Tsja, verwacht niet meteen dat je bij het eerste cafeetje waar je binnen loopt mag komen werken, maar als je er een paar langs gaat hebben ze heus wel ergens mensen nodig. Succes. |
Ik zou wel een CV mee nemen als je naar binnen loopt. Als ze alleen je naam en telefoonnummer hebben en ze hebben twee maanden later wél iemand nodig, dan zijn ze je allang vergeten, met een CV 'onthouden' ze je wat beter. Een fotootje op je CV is dan wel handig, dan kunnen ze je beter herkennen aan de hand van je CV ('Ohja, dat was dat beleefde meisje dat hier binnen kwam lopen'). Een maand later nog eens bellen om te vragen of ze al iets hebben kan ook geen kwaad.
|
Citaat:
|
Bedankt allemaal.
Is het nodig om naar iemand van de leiding te vragen als je ergens binnenstapt? |
Ach, leiding.
Makkelijkste is degene die je 't eerst tegenkomt uit te leggen dat 't je leuk lijkt daar te werken, en dat je graag degene wil spreken die daarover gaat :) |
Citaat:
|
Dit is trouwens wel een goede tijd om in de horeca te beginnen als je geen ervaring hebt. Veel terassen gaan nu weer open en daar is personeel voor nodig. Zo ben ik vorig jaar ook begonnen, ze stonden zo te springen om mensen, dat ze niet moeilijk deden over ervaring. En met die ervairng kan je dan weer verder komen(y).
Ik ben zelf nu ook weer op zoek en ga idd bij wat leuke restaurant langs. . Wel eng, maar moet maar even. |
Citaat:
|
Als je nu al begint met werken, denk ik dat je best 3 weken wegmag in de zomer.
Ik zag inderdaad ook overal bij café's posters hangen met "personeel gezocht". Ga overigens wel een beetje op een rustig moment langs, dus niet wanneer het terras stampvol zit :p |
Citaat:
Dat kan ik zelf ook wel bedenken :p |
Ik werk ook in de horeca. Ik ben erheen gegaan met de vraag of er nog mensen nodig waren. Diezelfde avond kon ik beginnen.
Geen sollicitatie, geen cv, alleen wat gegevens meegenomen. |
Citaat:
|
Sofi nr. is wel erg handig, en kopie van je legetimatie.Verder is er eigenlijk niets nodig.In de meeste horeca bedrijven wordt een min. leeftijd van 17 jaar gehanteerd.
Andersom: kan iemand mij vertellen hoe en waar je als horecabedrijf, het snelst leuk, gemotiveerd, partime personeel vindt? |
Citaat:
|
Citaat:
Ik zoek volgend jaar nog een part time job als Zelfstandig Werkend Kok/Patissier |
oh als je achter de bar wilt staan oid: zorg dat je 18 bent
|
Citaat:
Wat ik heb gedaan: M'n cv een aantal keer uitgeprint en naar de stad gegaan. Als iets leuk leek ging ik naar binnen en vroeg of ze nog mensen nodig hadden voor de bediening. Werkt echt het beste! Maar toch ben ik blij dat ik de horeca uit ben! Ze zeggen wel dat er een horeca-cao is, maar niemand hanteerd (t?) het!!! En waardering krijg je ook nauwelijks... |
Citaat:
Dat je geen waardering krijg is natuurlijk onzin. Dan heb je duidelijk bij een verkeerde tent gewerkt. |
ik ken iemand die werkt via uitzenbureau, hij komt dan in heel veel verschillende plekken.
|
Citaat:
|
Citaat:
|
Citaat:
Collega's waren altijd wel aardig, maar het zou leuk zijn als je door de eigenaar eens bedankt wordt! |
Citaat:
Ik blijf erbij dat je waarschijnlijk net pech hebt gehad... Mijn ervaring is dat horeca-ondernemers vaak heel wat beter met hun personeel kunnen omgaan dan de gemiddelde manager op kantoor. |
Ik krijg alle sollicitaties binnen bij de discotheek waar ik werk. Ik kan je verzekeren dat alleen een mailtje sturen geen zin heeft en zeker niet zoiets:
Yo, ik wil graag bij jullie komen werken achter de bar of glas lopen ik kan wel bier tappen ik wil alleen op zaterdag werken en dan tussen 22.00 en 02.00 uur wat ga ik verdienen mijn emailadres is kud0wboy-17@hotmai.com groetjes, pierre ps mijn gsmnummer is 0612345678 daar kan je me ook op berijken!!!!!!!!!!! Altijd lachen. :') Gewoon even naar binnen lopen bij een tent die je wel leuk lijkt is beter. :P |
Citaat:
|
Citaat:
Ik was ook van plan om gewoon langs te gaan al moet ik toegeven dat ik dat nu nogsteeds niet gedaan heb. |
Citaat:
|
Gister langsgegaan bij een erg leuke kroeg in Groningen. Vandaag gebeld om op gesprek te komen. Maar ze hadden ook al wat gesprekken gehad.. dus ben benieuwd.
De vorige keren dat ik een 'gesprek' had voor een horeca baantje, vroegen ze alleen per wanneer ik beschikbaar was, en op welke dagen ik kon. Meteen aangenomen dus. De andere was een restaurant in Aruba en die nam me al aan na een mailtje met de vraag of ze iemand nodig hadden. Ben dus erg benieuwd wat ik kan verwachten. Ik ben trouwens ook altijd 'gewaardeerd' door zowel gasten als bazen. Alhoewel mijn vorige baas wel een erg opvliegende fransman was.. :D Maar na een poosje was hij erg lief en noemde me steeds zijn 'best wiatress' (L) |
[QUOTE]Goldfish schreef op 15-03-2007 @ 16:06 :
[B]Hoe gaat dat eigenlijk? Hee Goldfish, moet je is op www.ikzoekeenbijbaan.nl gaan kijken. Deze vacature site is net van start en er staan al horeca baantjes op. Voorlopig wel in de regio Gooi en Eemland maar ze gaan binnenkort landelijk. Ik hoop dat ik je een beetje op weg heb geholpen Gr, Nugget |
Begin in de afwas o.i.d. Of bij een groot catering/sport of iets gebeuren met veel personeel. Daar leer je het van je collega's, vaak niet het écht leuke horecawerk (cafe oid), maar als je het een seizoen volhoudt, heb je 't op je CV staan en kan je bij de echte leuke baantjes langs.
Bij mij op t werk= geen ervaring geen werk. |
Citaat:
Ik werk in een eetcafé/Bar/Pub achtige gelegenheid. Ik ben er gewoon binne gelopen, de volgende dag was ik aan het werk. gewoon enthousiast overkomen en spontaan ''acteren'' of zijn. dan is het geen enkel probleem en kom je altijd aan de bak |
Citaat:
|
Citaat:
|
haha, ik zag laatst een sollicitatiebrief op mijn werk (ik werk in een restaurant) en daarop stond dat ze graag fulltime wou werken, 40 uur het liefst, maar dat ze niet in het weekend wou werken en dat ze 's avonds ook regelmatig rijlessen had, of we hier even rekening mee konden houden. We hebben er allemaal hartelijk om gelachen, en de sollicitatiebrief vervolgens door de papierversnipperaar gehaald.
|
Lol :p Sommige mensen.. zijn gewoon stom.
|
Yeah, ik ben net voor het eerste ergens naar binnengelopen en ze hadden er mensen nodig. Ik heb mn gegevens achter gelaten en begin volgende week zouden ze met terugbellen en mag ik een keertje meelopen! :)
Ik hoop dat ik geschikt ben enzo.. |
Citaat:
|
Citaat:
|
Wil je solliciteren bij horeca, laat dan weten dat je goed kan luisteren, werken in hectische omgevingen en ook belangrijk, maak duidelijk dat je flexibel bent, en geen problemen heb om ook op vrijdag en zaterdag te werken.
Deze dingen vergroten je kans al een stuk denk ik. |
stressbestendigheid is echt wel een hele hele grote pré bij een café/pub met een terras.
Daarnaast is het -bij ons- belangrijk om proper te zijn (tafeltjes ten alle tijde schoon, asbakjes etc) en goed te onthouden, notitieboekjes zijn bij ons uit den boze! Alleen om je fooi op te schrijven (en telefoonnummers, maar dat ter zijde) Maar dat zal tegenwoordig ook niet zoveel voorkomen, omdat er nu 70% van de terassen van die irritante hersenloze niet-horecamensen zomerkrachten hebben die alles met zo'n triest zakcomputertje doen. Het systeem van 'terminals', 'runners' en 'barpersoneel'. Als je trots wil zijn op je werk, doe je het allemaal zelf en onthoud je wie wat heeft besteld en maak je gezellig een praatje met iedereen. Daar komen je gasten voor terug en mijden ze het andere terras, waar service niet in het woordenboek staat. |
Citaat:
|
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 20:23. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.