Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Eten & Drinken (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=62)
-   -   Vraagje! (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1556772)

ikkuh15 17-03-2007 19:59

Vraagje!
 
Ik ben regels aan het maken voor thuis, omdat er elke keer ruzies zijn over het maken van het eten.
Maar nu vraag ik me dus wat dingen af...
Hoeveel olie is normaal om te gebruiken voor het bakken van 2 vegetarische burgers? (in theelepels of eetlepels)
En hoeveel olie is normaal om te gebruiken bij het bakken van groenten of aardappelen? (ook in theelepels of eetlepels)

Hoop dat iemand 't weet :)

dennis018 17-03-2007 20:02

Aiiii.. dits iets wat ik een lange tijd geleden ook had.
De simpelste (en beste denk ik) afspraak is, wat ook beter voor jezelf is. Bemoei je niet met het eten koken, laat het aan je ouders over.. Die weten prima hoeveel olie normaal is en hoe ze goed kunnen koken ;)

(je moet btw ook weten, dat bij sommige dingen als je te weinig olie gebruikt het eten JUIST vetter word!. Het vlees moet juist zo snel mogelijk dicht schroeien.. waardoor er het minste ''vet'' word opgenomen. En het is moeilijk een standaard hoeveelheid te hebben, aangezien de grootte.. de soort... en de hoeveelheid stukjes vlees/groente bepalen hoeveel olie er nodig is).

Lucky Luciano 17-03-2007 20:32

Wat boeit het nou of er 2,3 of 4 eetlepels olie nodig zijn :confused:

Leonoor 17-03-2007 20:35

Citaat:

Lucky Luciano schreef op 17-03-2007 @ 21:32 :
Wat boeit het nou of er 2,3 of 4 eetlepels olie nodig zijn :confused:
Voor jou weinig, voor iemand met een es veel.

@ikkuh15: Je hebt toch hulp voor je eetstoornis, waarom vraag je het daar niet?

MTpower 17-03-2007 21:34

Gewoon... zodat de bodem van de pan fatsoenlijk bedekt is met olie, een aantal mm's :o
Ligt dus aan de grootte van de pan hoeveel, in een kleine pan heb je minder nodig, maar het maakt opzich vrij weinig uit...
Je kan beter iets teveel olie hebben dan te weinig, dan wordt het ranzig...
Wat ik wel vaak doe is het na het bakken even op wat keukenpapier leggen zodat dat een groot gedeelte van de olie opneemt.

Fieneke 17-03-2007 21:39

wat wij doen: Goede antiaanbakpan kopen zodat je eigenlijk geen olie nodig hebt. Mocht t toch nodig zijn om olie te gebruiken om t niet te laten aanbakken vegen we t daarna uit met n stukje keukenrol zodat overal iets zit.

:)

Leonoor 17-03-2007 21:43

Helemaal geen olie gebruiken is ook niet echt goed: je lichaam heeft vetten nodig...en in dingen als olijfolie zitten de goede vetten, dus is het juist goed om dat wel te gebruiken.

Fieneke 17-03-2007 22:44

natuurlijk, maar olie en andere vetten krijg ik toch wel binnen aangeizen ik veel vette vis eet en noten en dat soort dingen. :)

Andijvie 17-03-2007 22:52

Ik gebruik voor vegetarische burgers altijd één eetlepel (schat ik, ik meet 't niet echt af). Voor pannenkoeken precies hetzelfde. Goed heet laten worden en beetje verdelen over de bodem.

De bodem van de pan bedekken met een hele laag vind ik echt overdreven, en vies :| Sowieso vind ik het ook onzin dat je beter te veel dan te weinig olie kan gebruiken, zompig eten is echt vies :|

MTpower 17-03-2007 22:53

Citaat:

Andijvie schreef op 17-03-2007 @ 23:52 :
Ik gebruik voor vegetarische burgers altijd één eetlepel (schat ik, ik meet 't niet echt af). Voor pannenkoeken precies hetzelfde. Goed heet laten worden en beetje verdelen over de bodem.

De bodem van de pan bedekken met een hele laag vind ik echt overdreven, en vies :| Sowieso vind ik het ook onzin dat je beter te veel dan te weinig olie kan gebruiken, zompig eten is echt vies :|

Vandaar ook even uit laten lekken op keukenpapier :o
Zonder olie brandt het veel sneller aan, zeker gepaneerde zooi...

Andijvie 17-03-2007 22:56

Bij mij niet :confused:

dennis018 17-03-2007 23:05

zou een hamburger ofzo nou echt vetter of meer kcal bevatten als je wat meer olie gebruikt?

Andijvie 17-03-2007 23:06

Citaat:

dennis018 schreef op 18-03-2007 @ 00:05 :
zou een hamburger ofzo nou echt vetter of meer kcal bevatten als je wat meer olie gebruikt?
Niet veel, maar wel meer.

Mestkever 17-03-2007 23:25

Scoor het kookboek van blueband daar staat dit allemaal in. :p

mandark 18-03-2007 04:00

bakken in een grillpan, klaar :| ?

Leonoor 18-03-2007 11:53

Citaat:

Fieneke schreef op 17-03-2007 @ 23:44 :
natuurlijk, maar olie en andere vetten krijg ik toch wel binnen aangeizen ik veel vette vis eet en noten en dat soort dingen. :)
Dat scheelt idd al, maar TS doet dat niet (dat vermoeden heb ik iig), dus zij zal wel olie moeten gebruiken om iets binnen te krijgen.

De bodem bedekken lijkt me gewoon het meest handige en dan bedoel ik niet met een laag van milimeters dik (ook niet als je het daarna uit laat lekken ;)), maar ik heb geen flauw idee of dat normaal is. Ik denk dat ze ergens waar ze hulp bieden voor eetstoornissen heel goed weten wat normaal is?

ikkuh15 18-03-2007 12:02

ik zal het morgen idd maar eens aan de dietiste vragen :) (had ik helemaal niet aan gedacht...maar heb morgen tog een afspraak, dus kan ik dat gelijk vragen! ;) )

MTpower 18-03-2007 12:07

Frituren die zooi (y)

EggeD 18-03-2007 13:38

ik doe altijd gewoon een klein scheutje, ik schat 1 a 2 theelepels (edit: eetlepels). bij vlees met paneermeel erop vind ik t soms wel lastig, neemt nogal wat op, weet niet of dat bij vegaburgers is ?

Sarah 18-03-2007 13:53

Ja vegaburgers zijn meestal ook gepaneerd. Ik doe ongeveer 1,5 eetlepel boter voor 1 gepaneerde vegaburger en 2 voor 2 stuks, schat ik. Maar dan neemt de burger niet al het vet op. Aardappelen ongeveer 1 eetlepel per portie. Bij groenten ligt het eraan wat voor soort groente en wat ik er mee van plan ben.

ikkuh15 19-03-2007 17:52

Ik heb 't gevraagd aan de dietiste...ze zij 1 eetlepel boter/olie..

Poepkind 19-03-2007 20:45

Citaat:

Lucky Luciano schreef op 17-03-2007 @ 21:32 :
Wat boeit het nou of er 2,3 of 4 eetlepels olie nodig zijn :confused:
het boeit ook niet

Calyx 19-03-2007 20:48

ze vroeg hoeveel nodig was, dus het is wel belangrijk voor haar
ze vroeg ook niet of het boeide of niet, het boeit namelijk niets wat jullie er van vinden :)

Lucky Luciano 23-03-2007 19:30

Citaat:

Calyx schreef op 19-03-2007 @ 21:48 :
ze vroeg hoeveel nodig was, dus het is wel belangrijk voor haar
ze vroeg ook niet of het boeide of niet, het boeit namelijk niets wat jullie er van vinden :)

Ik gaf ook niet mijn mening :rolleyes:
Ik gaf enkel aan dat het verschil tussen 2 of 3 eetlepels olie verwaarloosbaar klein is. Dat is niet iets wat ik vind, dat is een feit.

Bloem 23-03-2007 19:41

Het boeit in elk geval niet genoeg om over door te miepen.

Al Murphy 23-03-2007 21:29

In principe zou je van teveel olie geen zompigere burgers of zo mogen krijgen. Dat is ook een kwestie van de juiste temperatuur. Als je je olie eerst op de goede temperatuur laat komen, zal je voedsel heel weinig vetten opnemen. Hetzelfde geldt ook bij frieten. Als je die niet warm genoeg bakt, krijg je veel vettigere frieten dan wanneer je ze net iets te warm bakt.

Daarom kan je eigenlijk ook beter geen bevroren burgers bakken. Vet zal te snel afkoelen => burgers nemen meer vet op en worden vettiger (vanbinnen).

In de praktijk krijg je trouwens ook minder vettig voedsel wanneer je net iets meer olie gebruikt. Voor een normale pan zou ik zeggen: 2 eetlepels, ipv 1. Daarin bakken en nadien kan je, als er te veel olie aan de buitenkant blijft hangen afdeppen met keukenrol.

Nog een tip: meer zout gebruiken. Een belangrijke eigenschap van zout is dat het vetten absorbeert. Als je in je kookproces flink wat zout gebruikt wordt je eten minder vet. Als je dat zout nadien wegschudt/afveegt eet je dat zout dus ook niet op, en heb je daar geen last van.

Allemaal wijsheden uit mijn grootmoeders keuken, trouwens.


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 00:09.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.