![]() |
Geconcentreerd vruchtensap
Hallo beste DK-ers. Ik heb een theorie, en ik doe geen natuur- of scheikunde dus ik weet niet of hij ook maar ergens op slaat, maar hij is gebouwd op geconcentreerd vruchtensap; ze persen vruchten uit en halen alle vocht eruit tot alleen de natuurlijke geur-, kleur- en smaakstoffen overblijven, dit doen ze om het langer houdbaar te maken, zodat ze het over kunnen brengen naar het land van bestemming waar water en suiker wordt toegevoegd. En toen dacht ik: als ergens nou helemaal geen vocht in zit, is het dan mogelijk dat het bederft? Ik bedoel, zand bederft ook niet, en dingen blijven blijkbaar langer houdbaar als je het vocht eruit haalt, maar kan iets helemaal niet bederven als er helemaal geen vocht in zit?
|
geel.
|
Of het helemaal niet kan bederven, weet ik niet, maar het is wel héél erg lang houdbaar in ieder geval.
|
Het kan wel bederven. Net als droge rijst of macaroni uit zo'n verpakking. Het is lang houdbaar, dat wel, maar niet oneindig.
|
Dat concentraat maken ze niet om het langer houdbaar te maken hoor, dat doen ze om het makkelijker te kunnen vervoeren. Wel is het zo dat je het concentraat makkelijker kunt pasteuriseren (minder energie nodig), waardoor het langer houdbaar wordt.
Verder bederven dingen ook wel als ze geen water bevatten, mits ze blootgesteld worden aan de buitenlucht, en ze überhaupt kunnen bederven. Ik kan me niet voorstellen dat een brok pure glucose niet bederft als je het op straat flikkert. |
Citaat:
|
Citaat:
En over die glucose... als je iets op straat flikkert en het gaat regenen komt er water bij en loopt mijn theorie sowieso in het water ;) |
Ik heb laatst geleerd dat iets niet kan bederven, als er geen vocht in zit. maar ik weet niet of dit klopt eigenlijk. Maar cup a soup bijvoorbeeld; dat bederft ook nooit geloof ik, daar is alle vocht aan onttrokken. nouja t zal wel.
trouwens! er zitten wel meer vitamines in zo'n pak sinaasappelsap dan in een uitgeperst sinaasappeltje, omdat het zo geconcentreerd is. maarehm, welm eer suikers enzo natuurlijk. |
Citaat:
2 Meiden bij mij op school hadden hun PWS gedaan over de vitamines in sinaassappelsap. Als je het binnen een paar uur opdrinkt is een versgeperste sinaassappelsap het gezondst (qua vitamines) terwijl als je het meer dan 1 dag bewaard sinaassappelsap van een bepaald merk het beste was. Het merk ben ik even kwijt. |
Citaat:
|
Citaat:
|
Citaat:
edit: Is dit trouwens niet meer een Eten & Drinken topic? |
Citaat:
Ik heb nog een oude hoofdband, ooit geknutseld toen ik 4 was, met daarop macaroni geplakt (en andere soorten pasta), daar is helemaal niets mee gebeurd in al die jaren. Ik denk dat als je ze zou koken, ze nog steeds goed zouden zijn (wel met een beetje lijm erop, maar verder prima). |
Ik was een paar maanden geleden in de middle of nowhere in zuid-afrika. Daar hadden ze van die pakken van vijf liter geconcentreerd spul. Door hun eigen watervoorziening konden ze er wel 100 liter gewoon sinaasappelsap ofzo van maken :cool: Af en toe gingen ze dan ook inkopen doen (100 km ofzo) en dan laadden ze het helemaal vol met die pakken, dus het was puur om niet zoveel te hoeven laden, veel handiger.
|
ik had laatst wel poederbouillon die al een jaar niet houdbaar was, en die stonk ook echt, heel nare zure geur, dus die was vast bedorven (heb er niet van geproefd :p). Dus ik neem aan dat cup-a-soup ook kan bederven.
|
Overal moet een tht-datum opstaan terwijl je veel dingen daarna nog prima kan eten.
|
goed topic (y)
Hoe zit het eigenlijk met sigaretten, kunnen die 'bederven'? |
Citaat:
|
Citaat:
|
Condooms kunnen ook bederven :o
|
Citaat:
het rubber zelf kan niet bederven neem ik aan. |
Citaat:
|
Ja, als een condoom niet meer 'houdbaar' is dan scheurt hij makkelijker doordat het rubber minder soepel is.
|
Ik snap de fipo niet. :bloos:
Honing scheen het langst houdbaar te zijn ofzo. |
Decompositie is een proces dat door microorganismen en (ten dele) de cellen van een dood organisme zelf worden uitgevoerd. Microorganismen zijn hierbij veruit het belangrijkste. Een microorganisme kan alleen leven, voeden en voortplanten in een vochtige omgeving, omdat het organisme zijn interne vochthuishouding moet bijhouden en tegelijkertijd meer zocht moet aantrekken om zich voort te kunnen planten. Met andere woorden, een compleet droog milieu is niet geschikt voor hen en er zal geen decompositie plaatsvinden.
Deze aanname is echter dat er nooit genoeg vocht is om de microorganismen te ondersteunen. Als er aan het begin nog een beetje vocht is, dan kan dit leiden tot gelimiteerde groei en lichte decompositie. Hoewel dit op zichzelf niet zo erg is, zal dit de hoeveelheid water doen toenemen in de stof en verder decompositie misschien mogelijk maken. Ik denk echter dat de microorganismen het drogen niet overleven. |
Citaat:
sigaretten drogen uit. |
Citaat:
sorry, ik ben een beetje slaperig en ik snap echt die ingewikkelde termen niet :bloos: |
Citaat:
|
Citaat:
en in geconcentreerd vruchtensap zit er een klein beetje water in, terwijl in instantpoeder geen water zit? |
Ja, in cup a soup zit toch 0 water?
|
Citaat:
|
Citaat:
|
Citaat:
|
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 15:19. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.