![]() |
Verschil tussen gisten en rotten?
Ik had een kleine discussie met een vriend van me over bier.
Is bier niethet product van een "rottings-proces"? (Omdat het in ieder geval wel altijd naar kots ruikt vind ik) Volgens die vriend van mij is "gisten" iets anders dan "rotten" En dus niet hetzelfde. Ik snap het nogteeds niet. Gisten heeft toch ook iets met afbraak te maken? Wie kan dat uitleggen? Ik wilde dit niet plaasten in Eten en Drinken, want daar zul je uiteraard voorstanders treffen die zeggen dat het er uiteraard geen rottings-fase bij komt kijken. |
Het rotten begint als de versheidsdatum van het bier overschreden is.
Of niet? |
Verrotting is het uiteenvallen van dode organismen of dood organisch materiaal. Dit proces begint direct na de dood of het afsterven.
Proces van lijkontbinding Door het ontbreken van de vitale functies wordt de toevoer van energie naar de cellen stopgezet. Zonder toevoer van energie blijven deze nog 3 dagen leven. Daarna raakt deze op en gaan de cellen dood: de cellulaire dood, waarna het ontbindingsproces begint. Verrotting van het dode lichaam of dierlijke materiaal wordt veroorzaakt door twee factoren: autolyse, het opsplitsen van weefsels door de eigen interne chemische processen en enzymen in het lichaam; en de aantasting van weefsels door micro-organismen o.a. bacteriën. Tijdens het leven worden giftige sappen onder controle gehouden, maar bij overlijden komen deze sappen vrij. Veel bacteriën zitten in het spijsverteringskanaal, die vrij spel krijgen als het afweersysteem wegvalt. De dode cellen worden voedsel voor deze bacteriën, waarbij gassen als CO2, H2S, NH3 en CH4 vrijkomen. De huid verkleurt zes dagen na overlijden eerst tot groen en na ongeveer 2 weken wordt de huid zwart. De haren laten na 5 tot 8 dagen los. Na een week begint het lichaam op te zwellen door de gassen en vorming van het rottingsvocht. Na 2 weken ontstaan de rottingsblaren. De nagels laten 10 dagen na overlijden los. De mate en snelheid waarin en de manier waarop een organisme na de dood verrot, wordt sterk beïnvloed door een aantal factoren, zoals: blootstelling aan micro-organismen zoals bacteriën, waarbij de temperatuur en de vochtigheid een belangrijke rol spelen. blootstelling aan insecten blootstelling aan carnivoren blootstelling aan knaagdieren grootte en gewicht van het lichaam balseming (al dan niet) diepgevroren bewaring in vloeibare stikstof: cryopreservatie Plantaardig materiaal Verrotting van plantaardig materiaal wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door micro-organismen zoals schimmels en bacteriën, maar ook door insecten Voor verrotting door micro-organismen is de beschikbare zuurstof, het vochtigheidsgehalte en de beschikbaarheid van o.a stikstof van belang. Plantaardig materiaal dient ook als voedsel voor dierlijke organismen, zowel vers als geconserveerd door o.a. droging (hooi). Hierbij wordt het materiaal afgebroken door enzymen, bacteriën en protozoa. |
Of gewoon doodsimpel het verschil zoals uit het woordenboek blijkt:
gis·ten (onov.ww.) 1 door micro-organismen veranderd worden van chemische structuur rot·ten (onov.ww.) 1 tot organisch bederf overgaan => verrotten De processen zijn dus min of meer vergelijkbaar, maar de termen hebben een andere betekenis. |
Dus een slotje want de betekenis is duidelijk.
Bovendien heeft het geen filosofische en/of wetenschappelijk waarde. |
Ik meen dat het essentiële verschil is dat (anaerobe?) dissimilatie van koolhydraten vergisting wordt genoemd en anaerobe dissimilatie van eitwitten en aminozuren rotting.
|
Citaat:
De twee term is veel breder waaronder de eerste term in principe als onderdeel van een groter geheel ook onder zou kunnen vallen. |
Citaat:
|
Citaat:
|
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 06:12. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.