Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Levensbeschouwing & Filosofie (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=90)
-   -   Verschil tussen gisten en rotten? (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1593280)

TheCreator 07-06-2007 15:31

Verschil tussen gisten en rotten?
 
Ik had een kleine discussie met een vriend van me over bier.
Is bier niethet product van een "rottings-proces"?
(Omdat het in ieder geval wel altijd naar kots ruikt vind ik)
Volgens die vriend van mij is "gisten" iets anders dan "rotten"
En dus niet hetzelfde.
Ik snap het nogteeds niet.
Gisten heeft toch ook iets met afbraak te maken? Wie kan dat uitleggen?

Ik wilde dit niet plaasten in Eten en Drinken, want daar zul je uiteraard voorstanders treffen die zeggen dat het er uiteraard geen rottings-fase bij komt kijken.

Droyd 07-06-2007 15:38

Het rotten begint als de versheidsdatum van het bier overschreden is.

Of niet?

mepsteen 07-06-2007 16:13

Verrotting is het uiteenvallen van dode organismen of dood organisch materiaal. Dit proces begint direct na de dood of het afsterven.

Proces van lijkontbinding
Door het ontbreken van de vitale functies wordt de toevoer van energie naar de cellen stopgezet. Zonder toevoer van energie blijven deze nog 3 dagen leven. Daarna raakt deze op en gaan de cellen dood: de cellulaire dood, waarna het ontbindingsproces begint.

Verrotting van het dode lichaam of dierlijke materiaal wordt veroorzaakt door twee factoren: autolyse, het opsplitsen van weefsels door de eigen interne chemische processen en enzymen in het lichaam; en de aantasting van weefsels door micro-organismen o.a. bacteriën. Tijdens het leven worden giftige sappen onder controle gehouden, maar bij overlijden komen deze sappen vrij.

Veel bacteriën zitten in het spijsverteringskanaal, die vrij spel krijgen als het afweersysteem wegvalt. De dode cellen worden voedsel voor deze bacteriën, waarbij gassen als CO2, H2S, NH3 en CH4 vrijkomen. De huid verkleurt zes dagen na overlijden eerst tot groen en na ongeveer 2 weken wordt de huid zwart.

De haren laten na 5 tot 8 dagen los. Na een week begint het lichaam op te zwellen door de gassen en vorming van het rottingsvocht. Na 2 weken ontstaan de rottingsblaren. De nagels laten 10 dagen na overlijden los.

De mate en snelheid waarin en de manier waarop een organisme na de dood verrot, wordt sterk beïnvloed door een aantal factoren, zoals:

blootstelling aan micro-organismen zoals bacteriën, waarbij de
temperatuur en de
vochtigheid een belangrijke rol spelen.
blootstelling aan insecten
blootstelling aan carnivoren
blootstelling aan knaagdieren
grootte en gewicht van het lichaam
balseming (al dan niet)
diepgevroren
bewaring in vloeibare stikstof: cryopreservatie

Plantaardig materiaal
Verrotting van plantaardig materiaal wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door micro-organismen zoals

schimmels en
bacteriën, maar ook door
insecten
Voor verrotting door micro-organismen is de beschikbare zuurstof, het vochtigheidsgehalte en de beschikbaarheid van o.a stikstof van belang.

Plantaardig materiaal dient ook als voedsel voor dierlijke organismen, zowel vers als geconserveerd door o.a. droging (hooi). Hierbij wordt het materiaal afgebroken door enzymen, bacteriën en protozoa.

T_ID 07-06-2007 17:03

Of gewoon doodsimpel het verschil zoals uit het woordenboek blijkt:

gis·ten (onov.ww.)
1 door micro-organismen veranderd worden van chemische structuur

rot·ten (onov.ww.)
1 tot organisch bederf overgaan => verrotten

De processen zijn dus min of meer vergelijkbaar, maar de termen hebben een andere betekenis.

StormBreaker2 07-06-2007 17:30

Dus een slotje want de betekenis is duidelijk.
Bovendien heeft het geen filosofische en/of wetenschappelijk waarde.

LB06 07-06-2007 21:01

Ik meen dat het essentiële verschil is dat (anaerobe?) dissimilatie van koolhydraten vergisting wordt genoemd en anaerobe dissimilatie van eitwitten en aminozuren rotting.

El Chupacabras 07-06-2007 21:02

Citaat:

T_ID schreef op 07-06-2007 @ 18:03 :
Of gewoon doodsimpel het verschil zoals uit het woordenboek blijkt:

gis·ten (onov.ww.)
1 door micro-organismen veranderd worden van chemische structuur

rot·ten (onov.ww.)
1 tot organisch bederf overgaan => verrotten

De processen zijn dus min of meer vergelijkbaar, maar de termen hebben een andere betekenis.

Bij de eerste is er sprake van een chemische reactie van de omzetting van glucose in alchol en koolzuurgas m.b.v gist, bijvoorbeeld voor de bereiding van produkten. Bij brood forceert men de chemische reactie richting koolzuurgas (het rijzen van het brood) en bij bier/wijn etc. forceert men de reactie richting de alchohol natuurlijk. Gisten gebeurt, zoals de naam al zegt, alleen d.m.v. gist (verzamelnaam voor een bepaalde groep eencellige schimmel). Zolang er sprake is van de eerder genoemde chemische reactie door eerder genoemd soort organisme is er sprake van gisten of van vergisten.

De twee term is veel breder waaronder de eerste term in principe als onderdeel van een groter geheel ook onder zou kunnen vallen.

LB06 07-06-2007 21:04

Citaat:

El Chupacabras schreef op 07-06-2007 @ 22:02 :
Bij de eerste is er sprake van een chemische reactie van de omzetting van glucose in alchol en koolzuurgas m.b.v gist, bijvoorbeeld voor de bereiding van produkten. Bij brood forceert men de chemische reactie richting koolzuurgas (het rijzen van het brood) en bij bier/wijn etc. forceert men de reactie richting de alchohol natuurlijk. Gisten gebeurt, zoals de naam al zegt, alleen d.m.v. gist (verzamelnaam voor een bepaalde groep eencellige schimmel). Zolang er sprake is van de eerder genoemde chemische reactie door eerder genoemd soort organisme is er sprake van gisten of van vergisten.

De twee term is veel breder waaronder de eerste term in principe als onderdeel van een groter geheel ook onder zou kunnen vallen.

Hmm, goed punt.

perfectme 07-06-2007 21:04

Citaat:

StormBreaker2 schreef op 07-06-2007 @ 18:30 :
Dus een slotje want de betekenis is duidelijk.
Bovendien heeft het geen filosofische en/of wetenschappelijk waarde.

Beperk je FBwannabe skillz tot M&M, wil je?


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 06:12.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.