![]() |
eten bewaren
Hallo,
ik woon pas sinds kort op mezelf en ik heb geen zin om elke dag te koken dus ik maak grotere porties. Ik heb gister een gerecht gemaakt en dat in een tupperware gedaan en dan in de koelkast gezet. Maar wat ik me dus afvraag zou ik het ook zo in de vriezer kunnen zetten. Of juist niet? Alvast bedankt Marla |
Ja, dat kan. Ik doe het zelf bv vaak met pasta of rijst met (groenten)saus, chicken tonight etc.
Ik vind wel dat de smaak achteruit gaat, zowel bij opwarming in de magnetron als in een pan. |
Ja hoor, dat kan prima :)
Ik vries zelf wel eens sauzen in, dan hoeft er alleen nog maar pasta of rijst bij, ook heel makkelijk :) |
Ik laat het eten afkoelen in een bakje en stop ze daarna in de vriezer. Ontdooien kun je in de koelkast doen of op kamertemperatuur.
Citaat:
|
Volgens mij kan je het wel het beste 'meteen' (nadat het is afgekoeld) in de vriezer zetten en niet een dag of twee dagen later.
|
handige topic!, ik vroeg me af....
Stel wij hebben een keer veel pasta + pasta saus... of chili con carne over. Als je dat nadat het is afgekoelt, in een gesloten bakje in de vriezer zet. Hoelang kan je dat dan nog bewaren? en blijft dat lekker? |
|
Citaat:
En ik vind het daarna altijd nog heel lekker, zeker als je het na ontdooien in de pan opbakt, smaakt gewoon hetzelfde. |
Citaat:
|
Komt wel nooit ten goede van de smaak en kwaliteit van het product :)
|
Citaat:
Filet Amarecain eet ik rustig 2 dagen later nog, staat ook op de houdbaarheidsdatum. Kaas ligt bij mij ook veel langer in de koelkast. En verder ben ik ook nooit ziek ofzo, dus het gaat ook gewoon goed. |
Citaat:
Als het niet fris meer ruikt of je ziet er dingen op die er niet horen, dan moet je het weggooien, ja. |
Veel houdbaarheidsdata gelden voor ongeopende producten en zijn alleen dan een indicatie? Bij sommige producten is het lastig om op tijd te ontdekken dat het 'niet meer fris ruikt' of 'dat er dingen op zitten die er niet op horen te zitten'...ik neem dan liever het zekere voor het onzekere. :o
|
En bijv. yoghurt eet ik nog wel een week na de houdbaarheidsdatum soms. Is echt altijd prima.
Bij vlees ben ik wel wat kieskeuriger wat houdbaarheidsdatum betreft. Maar bij de meeste andere dingen kun je het heel goed zien/ruiken. |
Dat is eigenlijk raar, wat yoghurt verhit je niet, en vlees wel weer ;).
Maar in vlees zitten zeker 1000 meer bacteriëen dan in yoghurt :) |
Citaat:
|
Citaat:
|
Ik heb pas nog pindakaas gegeten dat twee maanden over de datum was.
Als ik het zo opschrijf klinkt het wel erg, maar er was echt niks mee aan de hand, en heb ook nergens last van gehad, dus. |
Citaat:
|
Ik vraag me iets af, ik heb net een pakje kip gekocht met twee van die filet stukjes erin. één wil ik vandaag bereiden en de ander morgen, kan ik het stukje wat dan straks over blijft gewoon in een bakje doen (zo'n tupperwarebakje ofzo) en het in de koelkast zetten en het morgen opeten?
Die ene voedingswijzerlink zegt dat je kip 2 dagen in de koelkast kan bewaren maar ik vraag me dan wel af hoe het zit als je de verpakking open hebt gemaakt :) |
Kip kan je best een dagje in de koelkast laten staan (tenzij het over de houdbaarheidsdatum heen is, dan zou ik het zelf niet doen (als ik het zou eten ;))).
@ekki: Ik vind veel dingen vies ruiken, dus zodra ik er aan ga ruiken ga ik sowieso twijfelen of het nog wel goed is. ;) :p |
Dat ken ik. Jaap (m'n vriend) zegt altijd: ja, dat is nog wel goed, joh. Ik ben meestal minder snel overtuigd. Maar van bepaalde dingen weet ik gewoon dat ze lang houdbaar zijn (zoals dus yoghurt, suiker, chocola, etc).
Vlees ben ik altijd extra voorzichtig mee. |
Citaat:
Daar ben ik juist altijd heel voorzichtig mee... over de kip, als ik kip heb gekocht en ik gebruik er 1 'vandaag' en 1 'morgen' doe ik er altijd 1 in een plastic zakje, scheelt weer een bakje afwassen :o |
Citaat:
|
Haha ekki, wat grappig dat je dat zegt. Ooit toen ik nog een kindje was at ik chocoladevla en die vond ik heel erg naar tuinaarde smaken (ofnouja, zoals dat ruikt dan). Mijn ouders keken me aan alsof ik gek was, maar later zagen we dat die vla ook over datum was. Heel raar dat dat zo gaat smaken dan.
Overigens komen er in yoghurt vanzelf klonten als het over datum is. :o |
Citaat:
Van de week haalde ik trouwens tomatenpuree waarvan ik niet wist dat ik die nog had uit de koelkast (ooit opengemaakt) uit zo'n pakje. Het rook ook naar grond, heb het maar weggegooid :D. |
Nu ben ik wel benieuwd naar die grondsmaak. (n) :D Maar ik ga geen eten verspillen. :p
|
Citaat:
Wanneer kaas helemaal uitgedroogd is, kun je deze in melk leggen; dan wordt deze vanzelf weer lekker. Mijn oma gaat zo ver dat ze schimmel van appelmoes afgeschept en van de kaas afsnijdt om vervolgens op te eten. Zover ga ik meestal niet. Het enige waar ik erg precies mee ben, is met vlees/ gevogelte. Daar neem ik geen risico in. |
Het schijnt dat de schimmel veilig van kaas af kunt snijden. Ik zou het zelf niet doen, overigens.
Anders dan bij brood: als 1 sneetje beschimmeld is, moet je heel het brood weggooien. |
ehm.. wij hebben de afgelopen 2-3 weken wat maaltijd resten ingevroren.
vandaag of morgen willen we die restjes opeten. Maar heeft iemand miss wat tips hoe je dat het beste kan klaarmaken zodat het het lekkerste word/blijft? |
Citaat:
|
Mijn moeder zegt ook dat je inderdaad best de schimmel van de kaas af kan snijden. Ben er zelf alleen niet zo'n fan van :p
|
Citaat:
|
Citaat:
We halen de, in dit geval bv chili con carne, uit de vriezer 's ochtends of de avond van te voren en leggen hem (op een bordje oid) in de koelkast. De avond dat je'm wil bereiden haal je'm eruit en is hij al een beetje ontdooit. Je kunt het dan opwarmen in de magnetron of in een pan op het vuur. |
Meestal vind ik opwarmen in de pan veel en veel lekkerder dan in de magnetron. Idd wel eerst ontdooien in de koelkast oid ;).
Citaat:
|
Kaas die schimmelt is juist lekker.
Tenmiste als het niet van die wazige fabriekskaas is :) |
Als de kaas een beetje begint te schimmelen snij ik het er ook rustig af. Als het er helemaal onder zit gooi ik het wel weg.
Voor de rest eet ik trouwens niks dat al begint te schimmelen, doe het alleen bij kaas. Appelmoes zou ik ook weggooien bv. |
Citaat:
ont : hoe kan je ingevroren dingen het snelst ontdooien als je geen magnetron hebt? In de koelkast duurt eeuwen, maar bijv. vlees wil ik niet uren buiten de koelkast houden. |
Citaat:
Vlees kan je ook ontdooien in heet water, dat gaat best wel snel. Daarna goed doorbakken. Overigens heb je al een magnetron voor een paar tientjes ;) |
Vlees ontdooien moet je gewoon rustig doen, gewoon 1 dag van te voren uithalen. Magnetron is helemaal niet goed, zelfs gevaarlijk, ontdooien en niet goed verhitten of niet eens bakken, gewoon zo laten is het na 2 dagen rot.
Met heet water is een oplossing, maar het beste is gewoon rustig laten ontdooien in de koelkast. |
ehm.. wij hebben net ontbeten met afbak saucijzenbroodjes
nu komen we er alleen net achter dat het ene saucijzenbroodje wat we niet klaargemaakt hadden (omdat we met zn 3enzijn) beschimmeld is aan de zijkant... kunnen we nu hier ziek van worden? of is het stel we hebben een klein beetje schimmel gegeten niet rampzalig? :s :| |
Citaat:
|
Als kaas gaat schimmelen: WEGGOOIEN!
Die schimmel trekt 'draden' door de kaas, dus als er een klein stukje beschimmeld (t?) is, dan is die hele kaas aan het schimmelen. Ook al kan je dat niet zien. Deze informatie heb ik van mn moeder, die 3jaar voedingsleer gestudeerd heeft.) En vlees ontdooien: NIET IN HEET WATER! Dan kan je het net zo goed bevroren bakken of in de magnetron doen. Als je het in heet water doet, gaart de buitenkant al en is de binnenkant nog bevroren. Plus dat de bacteriën zich sneller zullen vermenigvuldigen! In koud water gaat het veel geleidelijker (??) Haal het vlees de avond van te voren of die ochtend uit de vriezer en leg het in de koelkast. Een uurvoordat je het gaat bakken (of wat je er ook mee wilt doen) uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Met dit weer zou ik het houden op een halfuurtje, maar dat is mijn persoonlijke advies. :) |
Citaat:
|
Citaat:
Ik doe dat al mijn hele leven en ben er nog nooit ziek van geworden. |
Ehm..
Ik heb op 3 augustus een pakje achterham bij de AH gekocht (die ze zelf snijden en dan verpakken) en heb die totaal niet aangeraakt nog... Ik heb een hele slechte neus of het goed of slecht is... Maar zou dit opzich nog eetbaar moeten zijn of kan je dit toch echt beter weggooien? |
Citaat:
|
Citaat:
Over het algemeen denk ik dat de meeste mensen veel te panisch doen met eten dat over de datum is. Je hebt zelf een prima manier om te bepalen of je het nog kunt eten: je smaak. Iets dat bedorven is, smaakt ook niet lekker... |
Mandarijn, kaas is schimmel, waarom wegsnijden? De meeste geitenkazen hebben een pure schimmellaag over de buitenkant. En wat je zei over dat vlees: je hebt helemaal gelijk! Vlees ontdooien in heet water? Nou; ik zou het niet doen. Als je kunt vacuumeren (wat niet waarschijnlijk is, en het dan in een bak koud water legt, kan hget geen kwaad, evenals vis. Heet water: nooit doen!
|
Citaat:
|
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 03:42. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.