![]() |
Zelf brood maken... ZONDER Broodbakmachine
Geachte Eters & Drinkers
Hoihoi. Ik wil gaarne mijn eigen brood maken onder het motto weet 'wat je eet'. Voor wat ik heb gehoord is het een enorme takkeklus..maargoed Ik zoek op google naar "zelf brood maken" wat kom ik overal tegen? BBM ofwel: BroodBakMachine Waarom moet ik zo nodig een broodbakmachine aanschaffen? dikke onzin imho. Al helemaal als ik me bedenk dat mn moeder soms ook brood maakte zonder zo'n ding. Nu bedacht ik mij Hoe maak ik zelf brood? Wie heeft een goed recept/methode? b.v.d., Trophus |
Vraag het je moeder *O*
|
Zelf brood bakken
Benodigdheden :- Oven - Broodvormen (bijvoorbeeld te koop bij Blokker +-6euro) - (Olijf)olie of boter - 500 gram bloem (in het geval van de foto 6granen/4 zaden) - 300 ml lauw water - 11 gram droge korrelgist - 10 gram suiker - 10 gram zout - een grote kom - eventueel een mixer met kneedhaken - een waterverstuiver Arbeid : Strooi de gist in het lauwe water en klop het op tot het helemaal vermengd is. Laat dit zeker tien minuten staan. Doe de bloem in een kom. Strooi aan de zijkanten de suiker. Maak in de midden een kuiltje en strooi daarin het zout. Meng dit eventjes met een lepel. Kieper het lauwe water met gist erover. Dit allemaal goed kneden met de handen of met de mixer. Zéker een kwartier. Doe er ondertussen een beetje olie of boter bij (dit is echter niet noodzakelijk). Als het geknede geheel niet meer plakt, dek je het af met een klammige keukenhanddoek. Een uur laten rusten. Na een uur is het gerezen en minstens verdubbeld in volume. Eén minuut terug kneden met de hand (of met de mixer). Vet je bakvorm in met olie of boter. Rol de deeg tot een mooi langwerpige vorm zodanig dat ie in de bakvorm past. Terug de klammige handdoek erover en nog een halfuur tot een uur laten rijzen. Dan in de oven (op +-200 graden). Na tien minuten de bovenkant natverstuiven (dit bevordert de knapperige bruine korst). Herhalen na tien minuten. Na 25 tot 30 minuten uit de oven halen en brood uit de bakvorm halen en laten koud worden op een bakrooster of iets dergelijks (er moet in ieder geval lucht aan de onderzijde kunnen). |
En http://www.voedingswaar.nl/bakken.htm
En http://blog.seniorennet.be/opa_jef/archief.php?ID=15 Oftewel: je zoekt niet goed genoeg... :) http://www.google.nl/advanced_search...lr=&as_qdr=all |
Citaat:
Mar thx voor het recept :o Brengt me bij de volgende vraag. Heeft iemand het wel eens eerder gedaan? :D en dan bedoel ik niet wijsneus grappen als "ja, mijn bakker" of "Ja, de Albert Heijn" maar ik bedoel mensen hier deel je ervaring :o |
Citaat:
|
Ik heb vroeger wel eens brood gebakken ja, maar ik bak tegenwoordig mijn broden "zonder liefde" in de broodbakmachine.
Wat ik me er nog van kan herinneren is dat dat deeg altijd enorm aan mijn vingers bleef plakken en het er nauwerlijks af te krijgen was... |
Je hebt van die broodmixen van Koopmans oid die je in de oven kunt bakken. Maar ik weet niet of je dat al te 'kant en klaar' vindt?
|
Ik bakte een jaar lang zelf mijn brood omdat ik geen gist mocht hebben, maar dat deed ik wel met een broodbakmachine. Nooit met de hand gedaan ofzo, een machine is supermakkelijk maar zonder machine lijkt het me niks.
|
Zoek in bijvoorbeeld De Slegte een ouderwets kookboek, recepten zat!
|
Citaat:
Do want :o :p ;) |
Citaat:
|
Citaat:
Ik kan het brood ook tussen mn billetjes doen want ik ben heet Maar dat vind ik een vies idee en dan wil ik het niet meer eten :o dus die optie vervalt weer :( |
Of je koopt een pak broodmix en leest de achterkant :rolleyes:
|
eh.
|
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 21:09. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.