Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Eten & Drinken (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=62)
-   -   Zelf brood maken... ZONDER Broodbakmachine (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1648443)

trophus 26-11-2007 20:08

Zelf brood maken... ZONDER Broodbakmachine
 
Geachte Eters & Drinkers

Hoihoi. Ik wil gaarne mijn eigen brood maken onder het motto weet 'wat je eet'.

Voor wat ik heb gehoord is het een enorme takkeklus..maargoed
Ik zoek op google naar "zelf brood maken" wat kom ik overal tegen? BBM ofwel: BroodBakMachine
Waarom moet ik zo nodig een broodbakmachine aanschaffen? dikke onzin imho. Al helemaal als ik me bedenk dat mn moeder soms ook brood maakte zonder zo'n ding.

Nu bedacht ik mij
Hoe maak ik zelf brood? Wie heeft een goed recept/methode?

b.v.d.,

Trophus

Bloem 26-11-2007 20:29

Vraag het je moeder *O*

zoemzoem 26-11-2007 21:21

Zelf brood bakken
Benodigdheden :- Oven
- Broodvormen (bijvoorbeeld te koop bij Blokker +-6euro)
- (Olijf)olie of boter
- 500 gram bloem (in het geval van de foto 6granen/4 zaden)
- 300 ml lauw water
- 11 gram droge korrelgist
- 10 gram suiker
- 10 gram zout
- een grote kom
- eventueel een mixer met kneedhaken
- een waterverstuiver

Arbeid :

Strooi de gist in het lauwe water en klop het op tot het helemaal vermengd is.
Laat dit zeker tien minuten staan.

Doe de bloem in een kom. Strooi aan de zijkanten de suiker. Maak in de midden een kuiltje en strooi daarin het zout. Meng dit eventjes met een lepel.
Kieper het lauwe water met gist erover. Dit allemaal goed kneden met de handen of met de mixer. Zéker een kwartier.

Doe er ondertussen een beetje olie of boter bij (dit is echter niet noodzakelijk). Als het geknede geheel niet meer plakt, dek je het af met een klammige keukenhanddoek. Een uur laten rusten.

Na een uur is het gerezen en minstens verdubbeld in volume. Eén minuut terug kneden met de hand (of met de mixer).
Vet je bakvorm in met olie of boter. Rol de deeg tot een mooi langwerpige vorm zodanig dat ie in de bakvorm past.
Terug de klammige handdoek erover en nog een halfuur tot een uur laten rijzen. Dan in de oven (op +-200 graden).

Na tien minuten de bovenkant natverstuiven (dit bevordert de knapperige bruine korst). Herhalen na tien minuten.
Na 25 tot 30 minuten uit de oven halen en brood uit de bakvorm halen en laten koud worden op een bakrooster of iets dergelijks (er moet in ieder geval lucht aan de onderzijde kunnen).

zoemzoem 26-11-2007 21:25

En http://www.voedingswaar.nl/bakken.htm
En http://blog.seniorennet.be/opa_jef/archief.php?ID=15
Oftewel: je zoekt niet goed genoeg... :)

http://www.google.nl/advanced_search...lr=&as_qdr=all

trophus 27-11-2007 04:18

Citaat:

zoemzoem schreef: (Bericht 26481132)
- eventueel een mixer met kneedhaken

Ik wil het maken met liefde, niet met machine's :bloos:

Mar thx voor het recept :o

Brengt me bij de volgende vraag. Heeft iemand het wel eens eerder gedaan? :D en dan bedoel ik niet wijsneus grappen als "ja, mijn bakker" of "Ja, de Albert Heijn" maar ik bedoel mensen hier

deel je ervaring :o

Corinne 27-11-2007 07:19

Citaat:

trophus schreef: (Bericht 26482760)
Ik wil het maken met liefde, niet met machine's :bloos:

dan moet je het eigenlijk ook in de zon laten bakken, niet in de oven :o

maria 27-11-2007 08:40

Ik heb vroeger wel eens brood gebakken ja, maar ik bak tegenwoordig mijn broden "zonder liefde" in de broodbakmachine.

Wat ik me er nog van kan herinneren is dat dat deeg altijd enorm aan mijn vingers bleef plakken en het er nauwerlijks af te krijgen was...

~lienepien~ 27-11-2007 11:28

Je hebt van die broodmixen van Koopmans oid die je in de oven kunt bakken. Maar ik weet niet of je dat al te 'kant en klaar' vindt?

drukknoopje 27-11-2007 14:06

Ik bakte een jaar lang zelf mijn brood omdat ik geen gist mocht hebben, maar dat deed ik wel met een broodbakmachine. Nooit met de hand gedaan ofzo, een machine is supermakkelijk maar zonder machine lijkt het me niks.

Quis 27-11-2007 15:12

Zoek in bijvoorbeeld De Slegte een ouderwets kookboek, recepten zat!

trophus 27-11-2007 15:46

Citaat:

Corinne schreef: (Bericht 26482804)
dan moet je het eigenlijk ook in de zon laten bakken, niet in de oven :o

:bloos: Weet jij waar de zon zo hard schijnt dat dat kan?
Do want :o :p ;)

Corinne 28-11-2007 15:10

Citaat:

trophus schreef: (Bericht 26485070)
:bloos: Weet jij waar de zon zo hard schijnt dat dat kan?
Do want :o :p ;)

haha, nee, wist ik het maar :p

trophus 28-11-2007 17:11

Citaat:

Corinne schreef: (Bericht 26493403)
haha, nee, wist ik het maar :p

Samen op zoek gaan? ^_^

Ik kan het brood ook tussen mn billetjes doen want ik ben heet
Maar dat vind ik een vies idee en dan wil ik het niet meer eten :o
dus die optie vervalt weer :(

Chimera 28-11-2007 19:15

Of je koopt een pak broodmix en leest de achterkant :rolleyes:

freakjuh 30-11-2007 12:14

eh.


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 21:09.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.