![]() |
Jouw lekkerste vega recepten voor maaltijden en hapjes!
Hoi ik wil eens een keer vega hapjes en maaltijden gaan maken en graag van iedereen die vega eet wel eens hun lekkerste gerecht horen.
Ik heb zelf nog niet veel ervaring met vega koken :p Dus vandaar dit topic voor wat leuke tips en mogelijk ook bronnen van vegetarische maaltijden of hapjes. Ook graag wat jullie nou echt uber lekker vinden. Wat ik graag wil zien in je bericht: - Of t een gerecht of hapje is - Jouw ervaring ermee, wat voor smaak t heeft (zoet zout bitter zuur enz) Waar t eventueel goed mee gecombineerd kan worden. - t recept Laat maar horen! |
Pasta met spinazie, cashewnoten en champignons:
- pasta koken (liefst spirelli) - champignons met knoflook bakken in een wok of koekenpan - spinazie toevoegen en warm maken tot het ontdooid is - cashewnoten toevoegen en even warm maken Roerbakmie met tofu en roerkbakgroente - roerbakmie koken in een aparte pan - tofu aanbakken in een (grote) wok - roerbakgroente toevoegen - eventueel kruidenmix toevoegen - tauge toevoegen - roerbakmie toevoegen en alles door elkaar mengen |
Niet heel bijzonder, maar wel voedzaam en lekker:
Dal (maaltijd voor 1 persoon): - uitje & wat knoflook bakken tot het glazig is - half kopje rode linzen toevoegen en even bakken - anderhalve kop water, 1 laurierblad, 1 kaneelstokje en een theelepeltje kerriepoeder toevoegen - twintig minuutjes laten sudderen (water toevoegen als het uitdroogt) - ongeveer 200 gram tomaat (uit blik of vers) toevoegen en nog 10 minuten laten sudderen - eventueel een beetje kokosmelk, citroensap of zout toevoegen Lekker met rijst of pappadums en vult heel goed. Milde smaak, vooral tomaat-achtig, met een beetje kaneel op de achtergrond. Pilaf-met-peulvruchten: - een uitje & knoflook glazig bakken - rijst toevoegen en eventjes bakken - bonen/kikkererwten toevoegen en eventjes bakken - alle groenten waar je zin in hebt toevoegen - water toevoegen, eventueel wat groentebouillon, en een minuut of twintig laten sudderen tot de rijst gaar is - op het laatst tomaat uit blik of vers toevoegen |
Oh wat een leuk topic (y) ik ga er eens over nadenken. Gerechten van zowel Daantje als Friday lijken me ook super lekker.
|
Wrap met geitenkaas:
- Wraps - Champignons, in plakjes gesneden - Paprika, in bokjes gesneden - Tomaat, in blokjes gesneden - Lente ui, in ringen gesneden - van die rode saus - Verse geitenkaas, in blokjes gesneden - Balsamico siroop - Rucola Pleur alles (behalve de rucola en balsamico siroop) op de wrap, beetje peper erover heen en in de oven totdat de geitenkaas gesmolten is. Beetje rucola en balsamicosiroop erop en klaar! Veel verschillende smaken: tomaat+saus = beetje zoet Geitenkaas = fris/zurig Rucola = noot-achtig Balsamicosiroop = beetje zuur/zoet Erg lekker!:) |
kikkererwten met spinazie en aardappel
ui en knoflook bakken aardappeltjes meebakken currypaste (of currypoeder, chutney kan ook, wat je in huis hebt) kikkererwten erbij een beetje water toevoegen, + tomatenpuree en citroensap en als laatst de verse spinazie erbij gooien superlekker en lekker makkelijk (y) |
Ooit een keer is dit recept door schoonmoeder uit de krant gehaald, sindsdien maken wij het elke herfst minstens een keer...
pompoenrisotto met kaas en rucola: (4 personen) 1 sjalot 2 teentjes knoflook 1/2 eetlepel olijfolie ± 500 gr pompoenvruchtvlees 300 gr risottorijst 11/2 dl droge witte wijn (bijvoorbeeld Soave) 8-9 dl hete groentebouillon 200 gr blauwgeaderede (geiten)kaas 50 gr rucola versgemalen peper Pel de sjalot en de teentjes knoflook en hak beide fijn. Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en bak de sjalot en de knoflook glazig. Snijd de pompoen in stukjes van 2 x 2 x 2 cm en bak deze kort mee. Doe de risottorijst erbij en bak die al omscheppende tot de rijst glazig ziet. Schenk, al roerend, de wijn en de hete groentebouillon er in gedeelten bij. De rijst moet steeds net onder het vocht staan. Kook de risotto in ± 20 minuten beetgaar. De rijst moet enigszins vochtig blijven. Snijd de kaas in blokjes en de gewassen en gedroogde rucola in reepjes en schep deze vlak voor het serveren door de risotto. Bestrooi naar smaak met peper en serveer met een groene salade. |
Leuk topic. (y)
Spinazietaart. Gerecht voor ongeveer vier personen. Smaak: hartig Benodigheden: Een pakje bladerdeeg. Twee pakken spinazie à la creme Tofu Champignons Ui Kaas (kliekje) rijst/couscous/gierst paneermeel kerrie, sojasaus, kedjap Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien, bekleed daar mee een vrij grote springvorm (alles bedekken, zorg dat je aan de randen wat overhoud om het een beetje dicht te vouwen en dat je een plakje of twee overhoudt voor er boven op). Spinazie in een grote koekenpan (dikke bodem) om een laag vuur laten smelten. Als ie helemaal week is, paneermeel er door roeren, net zo veel tot het dik en stevig is. Intussen uitje fruiten, tofu aanbakken met kerrie, sojasaus en kedjap, champignons ook meebakken. Belangrijk is goed te kruiden! Onderin in de bekleedde spingvorm eventueel een laagje rijst/couscous/gierst leggen. Dit hoeft niet per se, maar als je het toevallig overhebt van een andere maaltijd, is het wel erg lekker. Daarbovenop de spinazie doen, dan een laag van de uit/tofu/champignons, vervolgens het geheel bedekken met plakjes kaas (niet te zuinig). De randen bladerdeeg naar binnen vouwen, de bovenkant bedekken met bladerdeeg. In de voorverwarmde oven voor 20 à 30 minuten, ik geloof 200 graden Celsius. (maar dat weet ik niet zeker want we hebben hier momenteel een heel rare oven.) Goudbruin bakken in elk geval. |
wij aten gister ook wel een lekkere vega-maaltijd:
Rijst met doperwten, rozijnen en cashewnoten. Heel simpel, maar ook lekker! :) Rijst koken. En ui met kaneelstokje bakken. Hierdoorheen de doperwten en die ook bakken. Daarna dit mengsel door de rijst gooien. En dan dille en cashewnoten erdoor. |
aah, ik ga binnenkort wel eens wat van bovenstaande dingen uitproberen. (y)
|
ik ben benieuwd of mensen ook lekkere recepten hebben zonder ui en knoflook... ik vind veggie eten heel lekker, maar je wordt dan altijd doodgegooid met kruiden en dergelijk en ik hou van puur :D
avondeten voor 2 personen: - quorn saté blokjes - roerbakgroenten (kant en klaar zakje) - zilvervliesrijst (maar kan ook noodles nemen) water opzetten in pannetje. als de rijst nog maar een paar minuten moet koken saus en blokjes zooi in wok gooien, eetlepel olijfolie erbij, groenten erbij. is na 5 minuten klaar ofzo. alles bij elkaar gooien. eet se! |
Citaat:
|
Ui en knoflook eruit laten? :) :p
Ik zal eens bedenken wat ik wel eens maak. Eigenlijk vind ik vooral aardappel anders (knoflook/tuinkruiden) met wat geraspte kaas erg lekker... :o :D En lekker makkelijk natuurlijk ook. ;) |
Citaat:
|
Citaat:
|
Je kunt ook voorgekruide tofu nemen, dan is het natuurlijk alsnog gekruid maar er zit geen ui en knoflook in :p of de tofu gewoon eerst een nacht in ketjap marineren.
|
Voorgekruide tofu is voor luie mensen. :p Maar het klopt wel wat je zegt hoor. In mijn bovenstaande recept kun je ook prima de naturel tofu door gekruide vervangen, en de uien weglaten lijkt me ook geen wereldramp.
|
Mijn favoriete hapje is tomaat, komkommer, olijfolie, zout en peper. Dat is natuurlijk te eenvoudig om te vermelden, maar veel mensen vergeten hoe lekker dit soort dingen kunnen zijn en bovendien kan het niet mislukken.
|
Citaat:
Savoyekool of Chinesekool stampot met ''brieflapjes''. Benodigheden: een van die twee kolen hea kruimige aardappels beetje melk champignons walnoten brie of camambert (wat je het lekkerste vind) bladerdeed, 1 plakje pp (of iets meer, als er grote eters bij zijn) Bladerdeeg laten ontdooien, over voorverwarmen. Rechte stukjes brie/camambert snijden. Leg een stukje op het midden van het plakje bladerdeeg en vouw het er om heen. Goed dichtmaken! Bakken in de over op X graden Celius, goudbruin. Het duurt lang voor ze klaar zijn, dus begin er optijd mee. Aarappels koken met zout. (duh). Kool in reepjes snijden en stoven, als het wat geslonken is, in plakjes gesneden champignons erbij. Beetje kruiden met wat bouillonpoeder en kerrie poeder, evt wat sojasaus. Op het allerlaatst gebroken walnoten er bij. De aardappels stampen, beetje melk er bij, kool/champgnons/walnoten erbij, doorroeren. |
Citaat:
neem een bol mozzerella, blaadjes basilicum en tomaat. snij de kaas en tomaat in plakjes en wissel zo af (groen, wit, rood, etc). beetje balsamico of basilicumolijfolie overheen en mmmm of spiesjes maken met kleine bollies en kerstomaatjes (y) |
Wat ik maak als er mensen komen eten die beweren niet van vegetarisch eten te houden:
Pasta met drie/vier kazen roomsaus Kook penne of fussili. Gooi in een pan 40-50 ml UHT slagroom per persoon. Doe daarbij per persoon 30-40 gram oude kaas, 30-40 gram brie en 30-40 gram mozarella; als je gasten dit lusten kun je ook 20-30 gram blauwaderkaas toevoegen (bij de natuurwinkel zijn al deze kazen ook met vegetarisch stremsel te koop; vega mozarella heeft de aldi zelfs). Doe er versgemalen zwarte peper bij of mosterd en naar smaak zout. Roer de saus tot de kaas goed gesmolten is. Super lekker (y) Serveer er Uice's salade bij :p Creme fraiche in plaats van slagroom kan ook, dan smaakt het wat frisser. |
leuke tips (y) ik ben na 8 maanden op mezelf wonen nog steeds niet verder gekomen dan standaard pasta met tomatensaus en random groenten :rolleyes:
|
Leuk topic (y)
|
Pastarolletjes met spinazie en kaas (hoofdgerecht)
Nodig voor 4 personen: 600gr verse spinazie 4 verse lasagnebladen 1 bakje roomkaas 1 zakje verse munt (in repen gesneden) 1 zakje geraspte oude kaas 1 teen knoflook (fijngesneden) 1 rode ui (fijngesneden) bakje pijnboompitten Fruit de ui en knoflook in wok, voeg de spinazie toe en roerbak tot de spinazie is geslonken. Meng de dit met de helft van de oude kaas en de munt in een kom. Smeer de lasagnebladen in met de roomkaas. Leg het spinaziemengsel hierop en rol de lasagne op. Leg de rollen in een ovenschaal, besprenkel met wat olijfolie. Gooi de pijnboompitten en de overgebleven oude kaas er ook op en zet de schaal in de over (wel even afdekken met aluminiumfolie, om verdrogen te voorkomen). Bak het in 20 minuten op 200 graden in de oven. (y)_O_ |
Hummus (1 van de vele versies)
Gooi het volgende in een blender: zo'n 250 gram kikkererwten, 3-4 eetlepels citroensap, 2 eetlepels olijfolie, gehakt teentje knoflook, 2 eetlepels tahin (sesampasta), halve theelepel zout, halve theelepel sesamolie, desgewenst zwarte peper. Voeg ook een beetje water toe (misschien 50 ml). Blenden, tussendoor eventjes kijken of er misschien ook nog wat meer water bij moet, en spul van de randen naar beneden schrapen. Lekker als broodbeleg of zo. Smeer bijvoorbeeld hummus op een bloemtortilla of een pitabroodje, voeg groenten/bonen toe, en yum. Zeer geschikt voor de lunch of voor de simpele avondmaaltijd. :) |
hm klinkt goed friday^ hoelang is het houdbaar?
edit: wil het morgen uitproberen, heb geen tahin, zou pindakaas ook smaken? |
Ik heb geen idee hoe lang het houdbaar is. Niet zo lang, ben ik bang, maar ik moet het zelf ook nog uitproberen. En pindakaas smaakt wel heel anders dan tahin, veel zoeter en zo, dus ik weet niet of het in hummus een succes is. Probeer het eens uit, zou ik zeggen. :)
|
hm ja ik moet toch nog naar de bio-winkel, dus haal wel even tahin:P. Wilde het vandaag al maken omdat ik morgen jarig ben en mexicaans zou koken voor verjaardagsgasten en toen dacht ik heeeelp ik moet vandaag al beginnen, ander lukt het nooit:P.
|
Citaat:
|
Alvast bedankt voor de vele reacties!! Ik ga zeker het een en ander uitproberen en zal hier laten weten wat ik ervan vond :)
Keep m coming! |
Citaat:
|
Stamppot rauwe andijvie met cashewnoten in plaats van spekjes :)
Dat is dus: aardappels koken, stampen, andijvie in repen gesneden er door heen stampen, beetje boter erbij en cashewnoten er doorheen mixen. (Kookte mijn huisgenootje wel eens; alleen omdat hij en mijn andere huisgenoot niet vegetariër waren bakten ze er altijd biefstuk bij :D (n)) |
Humus verkopen ze ook kant-en-klaar bij de Jumbo (en vast ook bij de natuurwinkel)...veel makkelijker. ;) :p (Ik ben wel van het makkelijke. :o Bovendien heb je dan ook geen kans dat het mislukt. ;))
Zelfgemaakte pizza is trouwens ook (y). In Boodschappen stond laatst ook een erg lekker gerecht: http://rcptn.nl/recept/67/gegratineerde-kaastortilla (y) En op http://www.ah.nl/allerhande/recepten/ staan ook goede/lekkere recepten. :) |
Citaat:
|
Citaat:
|
Citaat:
Ik heb het ook wel eens gemaakt. Smaakt inderdaad goed. (y) Gisteren heb ik een vegetarische quiche gemaakt. Beetje geïmproviseerd, maar het bleek een succes te zijn. 1 pak diepvriesspinazie. 3 bosuitjes. 1 doosje paddestoelenmelange. 3 eetlepels crème fraîche. 3 eieren. beetje geraspte kaas. 5 plakjes bladerdeeg. Zout/peper. Evt. boter om de vorm in te vetten. - Spinazie ontdooien en door een zeef het vocht eruit halen. Mengen met de crème fraîche en de eieren en zout en peper. - Bosuitjes en paddestoelen in stukjes snijden en door het spinaziemengsel gooien. Ook wat geraspte kaas toevoegen. - Taartvorm evt. invetten (hangt er vanaf wat voor taartvorm het is) en bladerdeeg er gelijkmatig in verdelen. Dan mengsel erin. - Geheel in een voorverwarmde oven van 200 graden, 40 minuten. - Even laten afkoelen en smullen maar! :p |
Als bijgerecht, of ergens door:
Tempeh. Snij een blok tempeh in reepjes en doe in een ander bakje een mengsel van knoflook, sojasaus, zout en een beetje water. Laat de tempeh daar een tijdje in weken en frituur daarna de reepjes in een pan. Lekker door bami of nasi te doen, of gewoon bij groenten en rijst. |
Ik weet niet meer waar ik dit recept heb gevonden, maar het is heerlijk *O* Gemarineerde Quornstukjes met naan en yoghurtsaus.
Ingredienten: Naans (knoflook-koriander of naturel) Quornstukjes (1 of 2 bakjes) 1/2 krop ijsbergsla (of een zakje voorgesneden) Marinade: 1 teentje knoflook 2 el olijfolie 1/2 el citroensap 1 tl honing 2 tl kerriepoeder zout en peper Saus: 1 teentje knoflook 1 tl honing zout en peper 8 takjes verse koriander 1 bakje Griekse yoghurt (150 g) Quornstukjes half uurtje laten marineren. -> Stukjes en sla in naan proppen, saus erover, hmmmm. |
Citaat:
|
Citaat:
Mijn moeder deed ook wel eens broccoli en mais in plaats van spinazie. Ik doe er nu weer spruitjes in. Het is ook goed te eten de volgende dag als het koud is. Wel leuk ook die andere variatie :) |
Citaat:
|
ja klopt wel.
Maar ik ga die van jou ook zeker proberen :) |
Citaat:
Overigens heb ik nooit Tahin in huis dus ik maakt het altijd zonder en gooi er dan ipv olijfolie sesamolie en wat sesamzaadjes doorheen, dat is ook lekker :). |
Ik zie net dat ik een van m'n lekkerste recepten nog niet eens gepost heb :)
Rijst met pinda's, appel en kerriesaus - Kook de rijst gaar - Rooster pinda's in een droge koekenpan tot ze een mooi kleurtje hebben - Maak kerriesaus volgens de aanwijzingen op het pakje - Snijd een appel in stukjes en doe deze door de kerriesaus - Gooi de pinda's ook door de kerriesaus en warm het geheel een beetje door. Eigenlijk moeten er ook doperwten in maar dat leek mij niet lekker dus dat doe ik nooit. Met banaan kan ook maar dan wordt het wat kleffer. |
Citaat:
|
Daantje, ik denk dat broccoli bij je recept ook wel zou smaken, dan heb je er in ieder geval groente bij. :)
|
Guacamole! Ideaal voor feestjes, met z'n allen dippen.
Twee avocado's Twee tomaten Een ui Een rode paprika Korianderblaadjes, korianderpoeder Eetlepel olijfolie Zout Zak tortillachips Allle groenten klein in stukjes, ui gesnipperd, kruiden erdoor, avocado als laatste toevoegen ivm pletgevaar. Je kan het ook blenderen dan is het gewoon saus, maar anders is het salsa. Serveren met tortillachips |
Citaat:
Humus hebben ze ook gewoon bij de AH, verschillende soorten zelfs, die met een rood sausje erbij is lekkerrr. <3 Staat bij de slaatjes. Nog een variant van de spinazietaart, maar dan de lekkerste: (4 personen) -Vorm invetten en met bladerdeeg bekleden, met een vork gaatjes in het bladerdeeg prikken overal. Bodem bestrooien met zo'n 2 of 3 verkruimelde beschuitjes, wat kruidenpaneermeel en kruiden (groene aromatpoeder <3) en geraspte kaas. -2 pakken diepvriesspinazie (biobladspinazie is het lekkerst) ontdooien in een pannetje. -2 tot 3 grote uien en geperste knoflook naar smaak (wij doen altijd 2 teentjes per persoon, hier dus 8, klinkt als belachelijk veel maar uiteindelijk proef je het niet eens zo sterk) fruiten in een koekenpan met beetje olie. Dit bij de spinazie doen. -2 bakjes creme fraiche erbij, plus zo'n 6-8 verkruimelde beschuiten. Goed roeren. -200-300 gram geraspte kaas erbij, als je van feta houdt is het ook lekker om er nog blokjes feta doorheen te doen. Weer goed roeren en dan in de vorm doen. -Bovenkant bestrooien met geraspte kaas, kruidenpaneermeel en evt. nog wat kruiden. -Uur in de oven op 200 graden, na een half uur aluminiumfolie eroverdoen, anders wordt de kaas zwart. Pasta-variant ervan: -Gewenste hoeveelheid pasta koken -2 pakken spinazie ontdooien -uitjes en knoflook fruiten -Door elkaar, twee pakjes creme fraiche erdoor -Afgegoten pasta en spinaziemengsel door elkaar husselen -Na opscheppen vooral heel veel geraspte kaas erover <3 Preistamppot <3 -In wat olie zo'n 600 g. prei roerbakken, beetje peper, zout en kerriepoeder erover, vervolgens apartleggen. -Weer wat olie in de pan, hierin 200 g. shii-takes (kastanjechampignons schijnt ook te kunnen, die heb ik zelf alleen nog niet geprobeerd) bruin en gaar bakken. Op smaak brengen met een klein beetje sojasaus en peper. -2 pakken koelverse aardappelpuree (AH, 450 g. per stuk) verwarmen, of anders een gelijke hoeveelheid zelf maken. Hier de prei doorheen scheppen. -van 100 gram cashewnoten een beetje aparthouden, de rest door de stamppot scheppen. -stamppot op de borden doen en de paddestoelen en rest van de nootjes overoverheen doen. Als ik jarig ben maak ik altijd zelf een hapjesschotel, met gevulde eieren en met roomkaas gevulde dadels en blokjes kaas met zilvervliesuitjes of ananas of komkommer en van die kleine ronde toastjes met brie en walnoot, etc. |
Citaat:
Het is erg lekkerrr :y Dus ook @IcedEarth, ja pindakaas vind ik persoonlijk ook goed bij dit recept! |
Citaat:
|
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 03:08. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.