Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Huiswerkvragen: Klassieke & Moderne talen (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=10)
-   -   [DUITS] 3e of 4e naamval. (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1692474)

LADY-H 22-05-2008 14:56

[DUITS] 3e of 4e naamval.
 
Hallo, ik heb binnekort een pw daarover en ik wou graag iets weten.


Wanneer gebruik je nou 3e en wanneer is het 4e?
Bijna iedereen die ik het vraag legt het anders uit of gebruikt een andere manier enzovoorts. Door al die verschillende manieren ben ik een beetje in de war geraakt, dus mijn vraag is, wat is de makkelijkste manier om te gebruiken of kan iemand het een beetje algemeen uitleggen?

mathfreak 22-05-2008 18:50

Over het algemeen geldt dat een meewerkend voorwerp in de derde naamval staat en een lijdend voorwerp in de vierde naamval. In de zin "Ich gebe ihm den Brief" is ich het voorwerp, Brief is lijdend voorwerp en omdat Brief mannelijk is krijg je dus "den Brief". Degene aan wie de brief gegeven wordt (ihm) is het meewerkend voorwerp.
De derde naamval treedt verder op na de voorzetsels aus, bei, mit, nach, seit, von, zu, außer, entgegen en gegenüber, waarbij de laatste 2 voorzetsels meestal achter het zelfstandig naamwoord staan. De werkwoorden ähneln, begegnen, danken, gefallen, gehören, gelingen, glauben, gratulieren, helfen, nützen en schaden hebben ook de derde naamval.
De vierde naamval treedt verder op na de voorzetsels durch, für, gegen, ohne, um, entlang, en bis. De werkwoorden bitten, fragen, interessieren, lehren en de uitdrukking es gibt hebben ook de vierde naamval.

LADY-H 22-05-2008 22:00

Oke, bedankt! Maar dat wist ik al :bloos:
Ik wil weten wanneer het de derde OF de vierde moet hebben, dus wanneer het allebei kan.

JBX 23-05-2008 10:48

Google bestaat nog steeds ;)
http://www.scholieren.com/werkstukken/19309

MH 23-05-2008 12:00

De voorzetsels
an
auf
in
unter
über
neben
vor
hinter
zwischen

krijgen ofwel de derde, ofwel de vierde naamval. De derde past men toe als kan worden gevraagd 'wo' of 'wann', dus als een van bovenstaande voorzetsels + znw een onbeweeglijke bepaling of een tijdsbepaling is. De vierde past men toe als kan worden gevraagd 'wohin', dus als het om een beweging met richting gaat.
Kan bovenstaande regel niet worden toegepast en is het figuurlijk, dan krijgen auf en über de vierde naamval, de rest van de voorzetsels (meestal) de derde.


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 17:03.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.