Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Eten & Drinken (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=62)
-   -   Tips voor het bereiden van eten! (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1719275)

KiMZz 11-10-2008 12:00

Tips voor het bereiden van eten!
 
Dit topic is bedoeld voor tips die te maken hebben met het bereiden van eten. Het is dus niet zozeer een receptentopic maar echt voor het hoe en wat bij de (voor)bereiding.
Dit omdat ik het idee heb dat het allemaal wel makkelijker kan dan ik het nu doe :)

Hebben jullie tips of handigheidjes om bepaalde gerechten of ingrediënten te bereiden?
Een makkelijke manier om uien te snijden (zonder tranende ogen)?
Een apparaatje om bijvoorbeeld champignons mee te wassen/snijden e.d.?
Zout/olie/whatever in het water bij het koken van aardappels/pasta e.d.?

Kortom; help je medeforummers het eten koken makkelijker te maken!

Sketch 11-10-2008 12:26

Je kunt een ui makkelijk snijden door de halve ui niet in losse plakjes te snijden, maar net iets korter (rode lijnen) zodat het uiteinde (groene deel) alle plakjes nog bij elkaar houdt. Vervolgens kun je in de andere richting alle plakjes in stukjes snijden (blauwe lijnen).
http://img137.imageshack.us/img137/9633/uiqt5.th.jpghttp://img137.imageshack.us/images/thpix.gif

Tegen tranende ogen werkt onder water snijden, maar dat is zo'n gedoe.
Als je mooie snijbewegingen maakt heb je er wel minder last van dan wanneer je je mes er als een bijl steeds doorheen duwt.

MTpower 11-10-2008 15:56

Citaat:

Sketch schreef: (Bericht 28304260)
Tegen tranende ogen werkt onder water snijden, maar dat is zo'n gedoe.
Als je mooie snijbewegingen maakt heb je er wel minder last van dan wanneer je je mes er als een bijl steeds doorheen duwt.

Inderdaad. En gebruik geen karteltjes mes. Zorg gewoon voor een vlijmscherp 'glad' mes.

arPos 12-10-2008 06:27

Citaat:

KiMZz schreef: (Bericht 28304152)
Een makkelijke manier om uien te snijden (zonder tranende ogen)?

citroensap

Citaat:

Een apparaatje om bijvoorbeeld champignons mee te wassen/snijden e.d.?
een koksmes natuurlijk

Citaat:

Zout/olie/whatever in het water bij het koken van aardappels/pasta e.d.?
klein beetje boter en zout ja, bij pasta pas achteraf, aardappelen kan direct.

duivelaartje 12-10-2008 12:05

Ui in de vriezer leggen voordat je 'm gaat snijden. Dan is het enzym wat zorgt voor die tranende ogen nog niet actief. Onder een stromende kraan snijden helpt ook, maar dat is inderdaad een gedoe. (Er komen vast genetisch gemodificeerde uien waarbij ze het gen voor dat eiwit gaan uitschakelen. ;))

Calyx 12-10-2008 12:16

Mijn moeder verwijdert de schil van de ui, snijdt 'm door midden en dan in de keukenmachine. Wel meer afwas (A).

Oh en btw, champignons moet je niet wassen joh :nono:

Balance 12-10-2008 15:00

Citaat:

MTpower schreef: (Bericht 28304955)
Inderdaad. En gebruik geen karteltjes mes. Zorg gewoon voor een vlijmscherp 'glad' mes.

Waarom niet? Ik gebruik juist altijd een kartelmes, dat gaat heel makkelijk.


En champignons kun je heel makkelijk 'snijden' met een eiersnijder.

MTpower 12-10-2008 15:39

Citaat:

Calyx schreef: (Bericht 28307628)
Oh en btw, champignons moet je niet wassen joh :nono:

Champignons moet je inderdaad niet wassen, die dingen zuigen water op en dan worden ze soppig (n)

MTpower 12-10-2008 15:40

Citaat:

Balance schreef: (Bericht 28308240)
Waarom niet? Ik gebruik juist altijd een kartelmes, dat gaat heel makkelijk.

Dan beschadig je de ui onnodig waardoor meer van het stofje vrij komt waarvan je tranende ogen krijgt.

duivelaartje 12-10-2008 16:22

Citaat:

MTpower schreef: (Bericht 28308329)
Dan beschadig je de ui onnodig waardoor meer van het stofje vrij komt waarvan je tranende ogen krijgt.

Hm, maar meestal snijd je je ui al in heel dunne ringen of kleine stukjes, alsof dat kleine beetje extra wat vrijkomt door het kartelmes dan nog uitmaakt. Tenminste, dat lijkt mij. Maar goed, een ui snijd je toch altijd met een groentemes en die hebben naar zover ik weet toch geen kartels. (een broodmes daarentegen.. :p)

Balance 12-10-2008 22:08

Citaat:

MTpower schreef: (Bericht 28308325)
Champignons moet je inderdaad niet wassen, die dingen zuigen water op en dan worden ze soppig (n)

Er zit toch nog aarde op?
Ik heb altijd geleerd dat je ze met een heel zacht stroompje water een beetje kan wassen. Dus ze niet in het water houden, maar zo afvegen. En dan het liefst op keukenpapier uitleggen.

Citaat:

MTpower schreef: (Bericht 28308329)
Dan beschadig je de ui onnodig waardoor meer van het stofje vrij komt waarvan je tranende ogen krijgt.

Aha!

Citaat:

duivelaartje schreef: (Bericht 28308464)
Maar goed, een ui snijd je toch altijd met een groentemes en die hebben naar zover ik weet toch geen kartels. (een broodmes daarentegen.. :p)

Ik dus niet, want wij hebben geen scherpe groentemessen in huis, dus ik doe alles met kartelmessen :p

MTpower 12-10-2008 23:00

Citaat:

Balance schreef: (Bericht 28310394)
Er zit toch nog aarde op?
Ik heb altijd geleerd dat je ze met een heel zacht stroompje water een beetje kan wassen. Dus ze niet in het water houden, maar zo afvegen. En dan het liefst op keukenpapier uitleggen.

Het beste is het er met een borsteltje afvegen.
Ik doe het overigens ook gewoon met water, zo snel mogelijk afspoelen en meteen afdeppen, maar het hoort niet :P

Freyja 12-10-2008 23:10

Keukenpapier voor de champignons, maar of dat nou zo'n tip is... Hm, lastig topic, ik heb vast wel handigheidjes die andere mensen ook van pas zouden komen, maar op deze manier weet ik echt niet wélke dat zijn :D

Cherry Darling 13-10-2008 09:31

Ik knip de puntjes van boontjes. En ik heb een kipknipschaar. Dan kan je je kip heel makkelijk in reepjes knippen. :y

Daantje_0705 13-10-2008 14:15

Ik was champignons sowieso niet. De grote stukken aarde enzo haal ik er wel af maar verder snijd ik ze gewoon.

Quis 13-10-2008 17:31

Investeer in een goed snijmes en een goede snijplank.

Sketch 14-10-2008 17:34

Citaat:

duivelaartje schreef: (Bericht 28308464)
Hm, maar meestal snijd je je ui al in heel dunne ringen of kleine stukjes, alsof dat kleine beetje extra wat vrijkomt door het kartelmes dan nog uitmaakt.

Het is ook de manier waarop je het stuk maakt.
Met een kartelmes zit er veel meer geweld in de manier waarop je snijdt, omdat je met die kartel niet echt snijdt, maar alles stuk trekt. Die stofjes worden dan met veel meer kracht naar je ogen (en alle andere kanten op) afgevuurd.

Net zoals je voor een dun plankje hout een fijne zaag gebruikt, met een te grove zaag vliegen de splinters je om de oren.

martijn1985 14-10-2008 20:11

Citaat:

Quis schreef: (Bericht 28313781)
Investeer in een goed snijmes en een goede snijplank.

dat idd. Een goed koksmes gaat jaren mee, schilmesjes zijn niet bedoeld om van alles te snijden en worden zo bot...

KiMZz 15-10-2008 17:33

:)

Ik gebruik voor uien en alle andere groente altijd een scherp mesje zonder kartels, maar ik moet er echt altijd van tranen. Sterker nog; als alles is gesneden en ik het in een bakje heb staan en de deksel er weer af haal als ik ze nodig heb krijg ik weer tranen in mn ogen... Gevoelige ogen blijkbaar.

Bij champignons vul ik het bakje vaak met water en haal ze er een voor een weer uit om te snijden. Er blijft wel vaak wat zwart spul aanzitten maar om ze nou echt stuk voor stuk af te spoelen of te borstelen.. Dat duurt zolang! :P
Een eisnijder is wel een goed idee! Het laatste stukje van de champignon is altijd lastig omdat je 'm dan bijna niet meer vast kan houden..

Ook nog een tip die ik zelf tegenkwam: na het kruiden van vlees je handen wassen met zout, dan ruiken ze niet meer naar de kruiden! Wel uitkijken als je een wondje hebt natuurlijk.. :S Vraag me af of dit ook werkt voor knoflook!

Daantje_0705 15-10-2008 18:29

Citaat:

KiMZz schreef: (Bericht 28325378)
:)
Een eisnijder is wel een goed idee! Het laatste stukje van de champignon is altijd lastig omdat je 'm dan bijna niet meer vast kan houden.

Ik weet niet hoe jij champignons snijdt maar ik heb hier nooit last van. Ik snijd het steeltje er af en leg hem dan plat neer met die kant waar het steeltje zat onder. Dan snijd ik tussen m'n twee vingers die champignon in stukjes die je dan een beetje tegen elkaar geduwd houdt zodat ie niet uit elkaar valt. Gaat prima. Soms snijdt ik ze ook gewoon in vier kwarten.

blauw engeltje 15-10-2008 20:52

ik strooi wat zout op m'n snijplank als ik ajuin moet snijden, werkt ook tegen huilen (y)

blauw engeltje 15-10-2008 20:54

Citaat:

Balance schreef: (Bericht 28310394)
Er zit toch nog aarde op?

champignons worden niet gekweekt op aarde, maar op paardenmest :p ( :o )
ik spoel ze trouwens ook niet af hoor, gewoon afvegen met een keukenpapiertje ;)

KiMZz 16-10-2008 11:37

Citaat:

Daantje_0705 schreef: (Bericht 28325833)
Ik weet niet hoe jij champignons snijdt maar ik heb hier nooit last van. Ik snijd het steeltje er af en leg hem dan plat neer met die kant waar het steeltje zat onder. Dan snijd ik tussen m'n twee vingers die champignon in stukjes die je dan een beetje tegen elkaar geduwd houdt zodat ie niet uit elkaar valt. Gaat prima. Soms snijdt ik ze ook gewoon in vier kwarten.

Haha jah oke, maar ik snij het steeltje er niet af.. En probeer de champignon wel bij elkaar te houden maar toch gaat dat laatste sneetje nooit perfect ;)

sterrenmeisje 16-10-2008 11:54

Citaat:

KiMZz schreef: (Bericht 28329243)
Haha jah oke, maar ik snij het steeltje er niet af.. En probeer de champignon wel bij elkaar te houden maar toch gaat dat laatste sneetje nooit perfect ;)

gewoon eerst doormidden en dan op die kant leggen en verder snijden.

Jinna 19-10-2008 14:03

weet iemand hoe je het beste banaan kan bakken? Wat is dan de beste/makkelijkste/lekkerste manier?

martijn1985 19-10-2008 16:03

dat hangt toch helemaal van het gerecht af?

Daantje_0705 19-10-2008 19:56

Citaat:

Jinna schreef: (Bericht 28345985)
weet iemand hoe je het beste banaan kan bakken? Wat is dan de beste/makkelijkste/lekkerste manier?

Neem iig speciale bakbananen ipv gewone, die zijn wat steviger en minder plakkerig. Verder zou ik het ook niet weten. Heb het een keer geprobeerd met m'n vriend maar dat viel nogal tegen.

martijn1985 19-10-2008 22:13

@daantje: je kunt prima gewone bananen bakken, voor bijvoorbeeld een toetje zou ik geen bakbananen nemen, veel te zuur en te stevig. Dat bedoel ik ook met het hangt van het recept af. @Jinna: waarvoor wil je ze gaan gebruiken?

Balance 01-11-2008 23:02

Ik heb het geprobeerd, maar ik vond het echt enorm onhandig om die champignons schoon te maken met een keukenpapiertje.
En moet je van champignons eigenlijk ook dat steeltje eraf snijden? Want ik ken mensen die dat wel doen en mensen die dat niet doen. En ze beweren het allebei goed te weten :p

Calyx 02-11-2008 09:36

Citaat:

Balance schreef: (Bericht 28417572)
Ik heb het geprobeerd, maar ik vond het echt enorm onhandig om die champignons schoon te maken met een keukenpapiertje.
En moet je van champignons eigenlijk ook dat steeltje eraf snijden? Want ik ken mensen die dat wel doen en mensen die dat niet doen. En ze beweren het allebei goed te weten :p

Ik eet het steeltje er gewoon bij op?
Hoogstens het onderste stukje van het steeltje eraf snijden als dat wat hard is.

KiMZz 02-11-2008 11:00

Ik eet ze ook met steeltje idd :)
Ik hou van champignons! Hoe meer hoe beter ;)

freakinaround 03-11-2008 11:40

Voor champignons kan je ook een speciaal borsteltje gebruiken, met zachte haartjes, waarmee de aarde er gemakkelijk af gaat, zonder ze onder het water te houden. :)
zoiets als dit:
http://www.brocantesteineke.com/k0027.jpg

MTpower 03-11-2008 19:38

Citaat:

freakinaround schreef: (Bericht 28424805)
Voor champignons kan je ook een speciaal borsteltje gebruiken, met zachte haartjes, waarmee de aarde mest er gemakkelijk af gaat, zonder ze onder het water te houden. :)
zoiets als dit:
[afbeelding]

;)

martijn1985 03-11-2008 20:18

Citaat:

Balance schreef: (Bericht 28417572)
Ik heb het geprobeerd, maar ik vond het echt enorm onhandig om die champignons schoon te maken met een keukenpapiertje.
En moet je van champignons eigenlijk ook dat steeltje eraf snijden? Want ik ken mensen die dat wel doen en mensen die dat niet doen. En ze beweren het allebei goed te weten :p

je kunt het steeltje in elk geval gewoon eten, maar ik kan voorstellen dat er recepten zijn waar je dat niet in wilt hebben.

Daantje_0705 04-11-2008 08:50

Ik haal het steeltje er altijd af maar het zusje van m'n vriend laat het er altijd aan zitten. Het zal niet veel uitmaken denk ik.

lampje2 07-11-2008 20:05

zonde om de steeltjes weg te gooien. Bovendien kost het extra tijd om ze eraf te halen.

Myuki 09-11-2008 12:52

Als ik een knoflookpers gebruik was ik die daarna altijd meteen af, anders gaat 't zo plakken en is t moeilijker schoon te krijgen.

Quis 09-11-2008 15:16

Als je knoflook wil persen met een knoflookpers, hoef je het schilletje er niet af te halen.

palindrome 09-11-2008 16:31

Champignons moet je natuurlijk borstelen, niet onhandig gaan doen met keukenpapier iig.

Als je een ei wil pellen kun je ´m het beste even over iets hards rollen, dan gaat de schil er makkelijk af.

MTpower 09-11-2008 18:36

Een ei moet je even laten schrikken na het koken (even kort onder de koude kraan), dan pel je hem ook makkelijk :o

Secret Agent 10-11-2008 13:22

Een blok boullion bij de aardappelen/pasta/rijst geeft net een beetje meer smaak.
Tegen het huilen bij uien snijden, kun je ook water in je mond nemen.
Tegen nare geurtjes bij producten in je koelkast (zoals vis of uien) moet je er een citroen naast leggen.

flyaway 10-11-2008 20:08

Bij het maken van een beslag is het handig om het meel als laatste toe te voegen. Dus eerst olie en melk en ei en suiker mixen, dan verdeelt het beter. Op het laatste het meel dus.

Myuki 11-11-2008 14:37

Citaat:

Quis schreef: (Bericht 28458165)
Als je knoflook wil persen met een knoflookpers, hoef je het schilletje er niet af te halen.

oja? ik zal het eens proberen.

Balance 11-11-2008 15:20

Voor citroenschijfjes is het handiger om de citroen eerst in de lengte te snijden en dan de beide helften in schijfjes snijden. Veel mensen zijn geneigd hem horizontaal te snijden.

Iduna 14-11-2008 10:54

Een knoflookpers vind ik echt een onding. :p Ik sla altijd met de vlakke kant van een mes/pan op een teentje en snij het dan in kleine stukjes of hij is zodanig gekneusd met dat mes of een pan, dat het meteen in de pan kan.
Om de geur van je vingers te krijgen, kun je je vingers over de roestvrijstale kraan wrijven.

blauw engeltje 14-11-2008 13:54

Citaat:

Iduna schreef: (Bericht 28481831)
Om de geur van je vingers te krijgen, kun je je vingers over de roestvrijstale kraan wrijven.

eerst vingers nat maken :) of onder de koude kraan langs je roestvrijstalen mesje wrijven, maar wij hebben carbon mesjes, dus ik loop altijd met lookvingers rond :D (ik ben altijd degene die de ajuin/look mag doen, vreemd genoeg :confused: :D ) (ik hou trouwens van die geur, dus ik vind het niet erg hoor :p )

KiMZz 14-11-2008 14:03

Een vriend van mij zei laatst trouwens dat als je een knoflookgeur aan je vingers hebt, je niet je handen moet wassen omdat de geur dan juist verspreid wordt over je handen. Het is beter om er citroensap overheen te doen. Hij werkt in de horeca dus zal t wel weten...

We hebben sinds kort een ideaal schilmesje van de Blokker, lijkt een beetje hierop: http://www.kookwinkel.nl/enlargepic....Rosle/IMG_7954 Rosle dwarsschiller.jpg
Echt makkelijk voor aardappels, wortels, komkommer e.d.
En komkommer snij ik in plakjes met de kaasschaaf en niet met een mesje, zo krijg je dunne, allemaal even dikke plakjes en gaat ook nog veel sneller :)

Daantje_0705 14-11-2008 17:32

Ik snijd komkommer nooit in plakjes (ja, voor op brood natuurlijk wel :p ) maar in blokjes :) Ik vind het dan makkelijker eten en meer smaak hebben :)

AlopiA 15-11-2008 21:56

Als ik verse citroenen uitknijp heb ik soms wat moeite om al het sap er uit te knijpen. Tip: Snijdt de citroen in parten, snijdt dan het bovenste randje van het vruchtvlees eraf en dan pas uitknijpen, werkt veel makkelijker en je hebt meteen ál het sap. Wel boven een zeef uitknijpen, anders heb je kans op pitjes in je gerecht.

Zo dus. Dit is even een sinaasappel, maar het idee is duidelijk :)
http://img223.imageshack.us/img223/9...appelvbni0.png
http://img223.imageshack.us/img223/s...png/1/w249.png

red5 15-11-2008 23:25

Zoals eerder gezegd, een goed scherp niet-kartel koksmes.

En een aanzetstaal regelmatig en goed gebruiken helpt ook om een goed snijvlak te houden.

Als aanvullig op de tip om ui te snijden, is het misschien handig om te vermelden dat je het eerst door de lengte doormidden moet snijden, en het worteldeel er niet af moet snijden, zodat je een goed houvast heb bij het snijden.


Paprika is briljant makkelijk schoon te maken door de top en onderkant eraf te halen en dan met een dun mesje de zaadlijsten eruit te snijden. gaat echt stukken makkelijker! :D

en niet vergeten de afgesneden stukken top en onderkant ook te gebruiken he? ;)


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 23:51.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.