![]() |
Tips voor het bereiden van eten!
Dit topic is bedoeld voor tips die te maken hebben met het bereiden van eten. Het is dus niet zozeer een receptentopic maar echt voor het hoe en wat bij de (voor)bereiding.
Dit omdat ik het idee heb dat het allemaal wel makkelijker kan dan ik het nu doe :) Hebben jullie tips of handigheidjes om bepaalde gerechten of ingrediënten te bereiden? Een makkelijke manier om uien te snijden (zonder tranende ogen)? Een apparaatje om bijvoorbeeld champignons mee te wassen/snijden e.d.? Zout/olie/whatever in het water bij het koken van aardappels/pasta e.d.? Kortom; help je medeforummers het eten koken makkelijker te maken! |
Je kunt een ui makkelijk snijden door de halve ui niet in losse plakjes te snijden, maar net iets korter (rode lijnen) zodat het uiteinde (groene deel) alle plakjes nog bij elkaar houdt. Vervolgens kun je in de andere richting alle plakjes in stukjes snijden (blauwe lijnen).
http://img137.imageshack.us/img137/9633/uiqt5.th.jpghttp://img137.imageshack.us/images/thpix.gif Tegen tranende ogen werkt onder water snijden, maar dat is zo'n gedoe. Als je mooie snijbewegingen maakt heb je er wel minder last van dan wanneer je je mes er als een bijl steeds doorheen duwt. |
Citaat:
|
Citaat:
Citaat:
Citaat:
|
Ui in de vriezer leggen voordat je 'm gaat snijden. Dan is het enzym wat zorgt voor die tranende ogen nog niet actief. Onder een stromende kraan snijden helpt ook, maar dat is inderdaad een gedoe. (Er komen vast genetisch gemodificeerde uien waarbij ze het gen voor dat eiwit gaan uitschakelen. ;))
|
Mijn moeder verwijdert de schil van de ui, snijdt 'm door midden en dan in de keukenmachine. Wel meer afwas (A).
Oh en btw, champignons moet je niet wassen joh :nono: |
Citaat:
En champignons kun je heel makkelijk 'snijden' met een eiersnijder. |
Citaat:
|
Citaat:
|
Citaat:
|
Citaat:
Ik heb altijd geleerd dat je ze met een heel zacht stroompje water een beetje kan wassen. Dus ze niet in het water houden, maar zo afvegen. En dan het liefst op keukenpapier uitleggen. Citaat:
Citaat:
|
Citaat:
Ik doe het overigens ook gewoon met water, zo snel mogelijk afspoelen en meteen afdeppen, maar het hoort niet :P |
Keukenpapier voor de champignons, maar of dat nou zo'n tip is... Hm, lastig topic, ik heb vast wel handigheidjes die andere mensen ook van pas zouden komen, maar op deze manier weet ik echt niet wélke dat zijn :D
|
Ik knip de puntjes van boontjes. En ik heb een kipknipschaar. Dan kan je je kip heel makkelijk in reepjes knippen. :y
|
Ik was champignons sowieso niet. De grote stukken aarde enzo haal ik er wel af maar verder snijd ik ze gewoon.
|
Investeer in een goed snijmes en een goede snijplank.
|
Citaat:
Met een kartelmes zit er veel meer geweld in de manier waarop je snijdt, omdat je met die kartel niet echt snijdt, maar alles stuk trekt. Die stofjes worden dan met veel meer kracht naar je ogen (en alle andere kanten op) afgevuurd. Net zoals je voor een dun plankje hout een fijne zaag gebruikt, met een te grove zaag vliegen de splinters je om de oren. |
Citaat:
|
:)
Ik gebruik voor uien en alle andere groente altijd een scherp mesje zonder kartels, maar ik moet er echt altijd van tranen. Sterker nog; als alles is gesneden en ik het in een bakje heb staan en de deksel er weer af haal als ik ze nodig heb krijg ik weer tranen in mn ogen... Gevoelige ogen blijkbaar. Bij champignons vul ik het bakje vaak met water en haal ze er een voor een weer uit om te snijden. Er blijft wel vaak wat zwart spul aanzitten maar om ze nou echt stuk voor stuk af te spoelen of te borstelen.. Dat duurt zolang! :P Een eisnijder is wel een goed idee! Het laatste stukje van de champignon is altijd lastig omdat je 'm dan bijna niet meer vast kan houden.. Ook nog een tip die ik zelf tegenkwam: na het kruiden van vlees je handen wassen met zout, dan ruiken ze niet meer naar de kruiden! Wel uitkijken als je een wondje hebt natuurlijk.. :S Vraag me af of dit ook werkt voor knoflook! |
Citaat:
|
ik strooi wat zout op m'n snijplank als ik ajuin moet snijden, werkt ook tegen huilen (y)
|
Citaat:
ik spoel ze trouwens ook niet af hoor, gewoon afvegen met een keukenpapiertje ;) |
Citaat:
|
Citaat:
|
weet iemand hoe je het beste banaan kan bakken? Wat is dan de beste/makkelijkste/lekkerste manier?
|
dat hangt toch helemaal van het gerecht af?
|
Citaat:
|
@daantje: je kunt prima gewone bananen bakken, voor bijvoorbeeld een toetje zou ik geen bakbananen nemen, veel te zuur en te stevig. Dat bedoel ik ook met het hangt van het recept af. @Jinna: waarvoor wil je ze gaan gebruiken?
|
Ik heb het geprobeerd, maar ik vond het echt enorm onhandig om die champignons schoon te maken met een keukenpapiertje.
En moet je van champignons eigenlijk ook dat steeltje eraf snijden? Want ik ken mensen die dat wel doen en mensen die dat niet doen. En ze beweren het allebei goed te weten :p |
Citaat:
Hoogstens het onderste stukje van het steeltje eraf snijden als dat wat hard is. |
Ik eet ze ook met steeltje idd :)
Ik hou van champignons! Hoe meer hoe beter ;) |
Voor champignons kan je ook een speciaal borsteltje gebruiken, met zachte haartjes, waarmee de aarde er gemakkelijk af gaat, zonder ze onder het water te houden. :)
zoiets als dit: http://www.brocantesteineke.com/k0027.jpg |
Citaat:
|
Citaat:
|
Ik haal het steeltje er altijd af maar het zusje van m'n vriend laat het er altijd aan zitten. Het zal niet veel uitmaken denk ik.
|
zonde om de steeltjes weg te gooien. Bovendien kost het extra tijd om ze eraf te halen.
|
Als ik een knoflookpers gebruik was ik die daarna altijd meteen af, anders gaat 't zo plakken en is t moeilijker schoon te krijgen.
|
Als je knoflook wil persen met een knoflookpers, hoef je het schilletje er niet af te halen.
|
Champignons moet je natuurlijk borstelen, niet onhandig gaan doen met keukenpapier iig.
Als je een ei wil pellen kun je ´m het beste even over iets hards rollen, dan gaat de schil er makkelijk af. |
Een ei moet je even laten schrikken na het koken (even kort onder de koude kraan), dan pel je hem ook makkelijk :o
|
Een blok boullion bij de aardappelen/pasta/rijst geeft net een beetje meer smaak.
Tegen het huilen bij uien snijden, kun je ook water in je mond nemen. Tegen nare geurtjes bij producten in je koelkast (zoals vis of uien) moet je er een citroen naast leggen. |
Bij het maken van een beslag is het handig om het meel als laatste toe te voegen. Dus eerst olie en melk en ei en suiker mixen, dan verdeelt het beter. Op het laatste het meel dus.
|
Citaat:
|
Voor citroenschijfjes is het handiger om de citroen eerst in de lengte te snijden en dan de beide helften in schijfjes snijden. Veel mensen zijn geneigd hem horizontaal te snijden.
|
Een knoflookpers vind ik echt een onding. :p Ik sla altijd met de vlakke kant van een mes/pan op een teentje en snij het dan in kleine stukjes of hij is zodanig gekneusd met dat mes of een pan, dat het meteen in de pan kan.
Om de geur van je vingers te krijgen, kun je je vingers over de roestvrijstale kraan wrijven. |
Citaat:
|
Een vriend van mij zei laatst trouwens dat als je een knoflookgeur aan je vingers hebt, je niet je handen moet wassen omdat de geur dan juist verspreid wordt over je handen. Het is beter om er citroensap overheen te doen. Hij werkt in de horeca dus zal t wel weten...
We hebben sinds kort een ideaal schilmesje van de Blokker, lijkt een beetje hierop: http://www.kookwinkel.nl/enlargepic....Rosle/IMG_7954 Rosle dwarsschiller.jpg Echt makkelijk voor aardappels, wortels, komkommer e.d. En komkommer snij ik in plakjes met de kaasschaaf en niet met een mesje, zo krijg je dunne, allemaal even dikke plakjes en gaat ook nog veel sneller :) |
Ik snijd komkommer nooit in plakjes (ja, voor op brood natuurlijk wel :p ) maar in blokjes :) Ik vind het dan makkelijker eten en meer smaak hebben :)
|
Als ik verse citroenen uitknijp heb ik soms wat moeite om al het sap er uit te knijpen. Tip: Snijdt de citroen in parten, snijdt dan het bovenste randje van het vruchtvlees eraf en dan pas uitknijpen, werkt veel makkelijker en je hebt meteen ál het sap. Wel boven een zeef uitknijpen, anders heb je kans op pitjes in je gerecht.
Zo dus. Dit is even een sinaasappel, maar het idee is duidelijk :) http://img223.imageshack.us/img223/9...appelvbni0.png http://img223.imageshack.us/img223/s...png/1/w249.png |
Zoals eerder gezegd, een goed scherp niet-kartel koksmes.
En een aanzetstaal regelmatig en goed gebruiken helpt ook om een goed snijvlak te houden. Als aanvullig op de tip om ui te snijden, is het misschien handig om te vermelden dat je het eerst door de lengte doormidden moet snijden, en het worteldeel er niet af moet snijden, zodat je een goed houvast heb bij het snijden. Paprika is briljant makkelijk schoon te maken door de top en onderkant eraf te halen en dan met een dun mesje de zaadlijsten eruit te snijden. gaat echt stukken makkelijker! :D en niet vergeten de afgesneden stukken top en onderkant ook te gebruiken he? ;) |
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 23:51. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.