Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Eten & Drinken (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=62)
-   -   Wat is het gezondst en lekkerst om in te bakken en braden? (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1723640)

Jörmungandr 02-11-2008 18:32

Wat is het gezondst en lekkerst om in te bakken en braden?
 
Hallo allemaal,

Ik vroeg me af wat het gezondste en lekkerste is om in te bakken en braden. Mijn moeder gebruikt altijd die blok boter van Blue Band, en soms een blok boter van Croma. Mijn oma gebruikt altijd roomboter (diverse merken). Van die drie vind ik dat eten bereid met roomboter het lekkerst is (maar dat zal ongetwijfeld niet zo gezond zijn), met Blue Band op de tweede plaats (ik vind die wat gewoontjes, zeg maar) - de Croma vind ik ronduit smerig.

Wat is een beter alternatief voor deze, zodat het toch best gezond is en het eten toch lekker smaakt? Ik heb al geprobeerd met Blue Band vloeibaar en Bertolli vloeibaar, waarvan ik vooral vind dat die handig zijn qua aanbranden/aanbakken: het eten brandt daar minder snel mee aan. Toch vind ik de smaak van de vloeibare Blue Band en Bertolli minder dan die van de blokken boter, alhoewel het vloeibare vast gezonder is. Ik heb ook extra vierge olijfolie geprobeerd, maar dit beïnvloedt de smaak van het eten in negatieve zin - en bovendien heb ik ook op Internet gelezen dat bakken en braden met extra vierge olijfolie ongezond is en dat men beter gewone olijfolie kan gebruiken.

Dus ik vraag me af: hoe zit het bij jullie? Waar zweren jullie bij? Ik ben wel een lekkerbek en vind dat eten goed moet smaken, maar helemaal ongezond moet het nu ook weer niet worden: hopelijk kunnen jullie me helpen om een betere balans te vinden tussen lekker en gezond. :)

Alvast bedankt voor de reacties! (y)

blauw engeltje 02-11-2008 19:25

kokosvet

wallflower 02-11-2008 22:58

Citaat:

Jörmungandr schreef: (Bericht 28420823)
Ik heb ook extra vierge olijfolie geprobeerd, maar dit beïnvloedt de smaak van het eten in negatieve zin - en bovendien heb ik ook op Internet gelezen dat bakken en braden met extra vierge olijfolie ongezond is en dat men beter gewone olijfolie kan gebruiken.

Waarom gebruik je dan ook geen gewone olijfolie:confused:

blauw engeltje 03-11-2008 01:05

Citaat:

wallflower schreef: (Bericht 28423385)
Waarom gebruik je dan ook geen gewone olijfolie:confused:

ik denk dat hij eerst die extra vierge geprobeerd had en toén las dat dat niet zo goed is :confused: dûh ...

martijn1985 03-11-2008 20:19

Ik denk dat het afhangt van wat je wilt bakken. Uitjes fruiten voor in de hutspot doe je in roomboter, maar een net aan biefstukje bakken kun je beter in olie doen omdat dat heter kan worden dan boter.

Balance 03-11-2008 21:22

Wij bakken thuis vaak in Becel (dieet) Olie:
http://brandcom.unilever.com/v2Publi...becel_olie.jpg

Volgens mij is dat erg gezond en ik proef er nooit iets van.

M@rco 03-11-2008 22:00

Citaat:

martijn1985 schreef: (Bericht 28427826)
Ik denk dat het afhangt van wat je wilt bakken. Uitjes fruiten voor in de hutspot doe je in roomboter, maar een net aan biefstukje bakken kun je beter in olie doen omdat dat heter kan worden dan boter.

Dat ja, behalve dat ik het net andersom doe. Een ui kan prima in een paar lepels olie, maar je gaat toch geen vlees bakken in olijfolie? Zeker geen biefstuk :n

Ik koop trouwens meestal Croma vloeibaar, maar die pakjes margarine van 30 cent werken ook best. :D Ik denk dat het qua gezondheid niet veel uitmaakt allemaal. Roomboter is natuurlijk niet zo gezond, olijfolie is wel gezond, en margarine, Croma etc. zullen daar wel ergens tussenin zitten.

Calyx 04-11-2008 06:34

Vetten, volgens voedingscentrum.nl
Bij voorkeur: Margarine in een kuipje met maximaal 40% vet, alle soorten olie, vloeibare margarine en vloeibare bak-, braad- en frituurproducten
Middenweg: Margarine in een kuipje met meer dan 40% vet.
Bij uitzondering: Margarine in pakjes, roomboter, hard bak, braad- en frituurvet.

En verder, ind wat M@rco zegt, ui in olie maar vlees eerder met met boter. En extra vierge olijfolie, dat is voor salades etc, dat moetje niet verhitten.

Miracle 04-11-2008 06:54

Hehe, iedereen vindt me altijd raar omdat ik alles met olijfolie eet. Ik heb alleen olijfolie in huis en daar bak ik alles mee. Smaakt prima.;)

Daantje_0705 04-11-2008 08:48

Ik heb olijfolie (gewone, AH huismerk) in huis en iets van vloeibare bakboter. Als ik ga wokken dan doe ik dat meestal in olijfolie, de rest bak ik in vloeibare bakboter. Als ik een tip mag geven: bak nooit een ei met olijfolie, dat is echt ontzettend vies.

KiMZz 04-11-2008 15:49

Alles in olijfolie behalve vlees, dat het liefst in bakboter. Thuis gebruiken we altijd Becel Bak&Braad uit zo'n blok, bij mijn vriend thuis gebruiken ze altijd Blue Band en dat vind ik ook wel lekker.
Maar gewone olijfolie is denk ik wel het gezondst.

Myuki 05-11-2008 19:18

Zonnebloemolie. Dat is goedkoper dan olijfolie en beinvloed de smaak van wat je eet ook minder. Oh en je kan het beter verhitten.

Quis 06-11-2008 08:44

Citaat:

Myuki schreef: (Bericht 28439296)
Zonnebloemolie. Dat is goedkoper dan olijfolie en beinvloed de smaak van wat je eet ook minder. Oh en je kan het beter verhitten.

Dat ja. Olijfolie is voor over de salade. Distelolie kan overigens ook prima.

PV 06-11-2008 21:19

Citaat:

Balance schreef: (Bericht 28428369)
Wij bakken thuis vaak in Becel (dieet) Olie:
[afbeelding]


Volgens mij is dat erg gezond en ik proef er nooit iets van.

die heb ik ook, ik bak d'r alles mee.

hermanf 07-11-2008 09:05

Arachide/pindaolie. Verkrijgbaar bij de grotere AH's. Ook uitermate geschikt om in te frituren.

Evatjuhhhh 07-11-2008 09:48

Wij doen bijna alles met zonnebloemolie, behalve het bakken van vlees-vlees (dus niet als het ergens in zit) dat gaat met blueband boter.

palindrome 09-11-2008 13:29

Biefstuk kun je beter niet in olijfolie bakken. In olijfolie moet je ook geen vlees braden.

WishfulDreaming 11-11-2008 22:33

Citaat:

Daantje_0705 schreef: (Bericht 28429731)
Als ik een tip mag geven: bak nooit een ei met olijfolie, dat is echt ontzettend vies.

Gaat bij mij prima hoor, niets mis met de smaak

Balance 12-11-2008 12:49

Citaat:

PV schreef: (Bericht 28446439)
die heb ik ook, ik bak d'r alles mee.

Het enige wat ik er echt niet goed in krijg zijn gebakken aardappelschijfjes.
Die branden bij mij standaard aan in olie, dus dan gebruik ik vloeibare boter.

KiMZz 12-11-2008 13:36

Wokolie is ook heerlijk trouwens! Alleen de geur al.. Hmmm! :D
Maar wel voor wokgerechten dan, kip of roerbakmix ofzo...

Daantje_0705 13-11-2008 09:48

Citaat:

WishfulDreaming schreef: (Bericht 28471095)
Gaat bij mij prima hoor, niets mis met de smaak

Misschien ligt het dan ook aan de soort olijfolie (of aan mijn smaakpapillen ;) ) Ik had AH olijfolie traditioneel.

flyaway 14-11-2008 11:06

Ik heb gehoord dat het niet goed is om in olijfolie te bakken, wij gebruiken zonnebloemolie. Geen bron helaas... ooit gehoord.

Balance 14-11-2008 11:50

Zonnebloemolie is nog ongezonder.

blauw engeltje 14-11-2008 12:06

Citaat:

Balance schreef: (Bericht 28482111)
Zonnebloemolie is nog ongezonder.

idd, niet geschikt voor warme bereidingen

shining 14-11-2008 12:11

http://www.fonteine.com/bakken_braden.html

blauw engeltje 14-11-2008 12:33

Citaat:

shining schreef: (Bericht 28482219)

yeah, lang leve kokosvet van de natuurwinkel! echt superspul, en in de zomer is het idd vloeibaar :)

red5 15-11-2008 23:45

Wat is er zo ongezond aan Roomboter? :confused:

Je moet het alleen niet combineren met een standaard dieet van vette hap, dikke plakken boter op je broodje kaas, etc.


Braden doe ik meestal met (room)boter, roerbakken toch meer arachide olie, en olijfolie gebruik ik meer als ik vooral groente aan het bakken ben.

Ik heb onlangs ook Ghee uit zitten proberen, ben er nog niet helemaal over uit hoe ik dat moet vergelijken.

blauw engeltje 16-11-2008 09:53

Citaat:

red5 schreef: (Bericht 28489053)
Wat is er zo ongezond aan Roomboter? :confused:

a) dierlijke vetten
b) melk, en melk is niet zo goed voor elk


?

Freyja 26-11-2008 17:14

Ik bak eigenlijk alles in olijfolie (ook ei, en dat smaakt prima) en anders zonnebloemolie. nooit problemen mee gehad, en dat gezeur over kankerverwekkend... ja alles is tegenwoordig kankerverwekkend, je kunt eigenlijk sowieso maar beter ophouden met eten.

Elle 26-11-2008 17:19

Citaat:

Freyja schreef: (Bericht 28537900)
ja alles is tegenwoordig kankerverwekkend,

Tegenwoordig wordt er met veel aspecten, die een nadelig effect op de gezondheid kunnen hebben rekening gehouden.
Citaat:

je kunt eigenlijk sowieso maar beter ophouden met eten.
ja natuurlijk :rolleyes:

Andijvie 27-11-2008 16:13

Ik gebruik altijd olijfolie, voor alles, nu heb ik geloof ik een milde olijfolie in gebruik (en dan niet de hele bodem vol, gewoon een scheutje). Ik heb nog nooit gehad dat ik het vies vond of liever boter gebruikte.

Uice 29-11-2008 23:04

Ik gebruik voor alles olijfolie, behalve voor zoete dingen, daarvoor boter.

Als ik biefstuk bak, doe ik eerst heel veel olijfolie in de pan voor de hitte (olie wordt heter) en dan heel veel boter voor de smaak.

Freyja 30-11-2008 18:39

Citaat:

-Christa- schreef: (Bericht 28537961)
Tegenwoordig wordt er met veel aspecten, die een nadelig effect op de gezondheid kunnen hebben rekening gehouden.

ja natuurlijk :rolleyes:

Oeh spot, onbegrijpelijk!


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 23:44.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.