![]() |
Wat is het gezondst en lekkerst om in te bakken en braden?
Hallo allemaal,
Ik vroeg me af wat het gezondste en lekkerste is om in te bakken en braden. Mijn moeder gebruikt altijd die blok boter van Blue Band, en soms een blok boter van Croma. Mijn oma gebruikt altijd roomboter (diverse merken). Van die drie vind ik dat eten bereid met roomboter het lekkerst is (maar dat zal ongetwijfeld niet zo gezond zijn), met Blue Band op de tweede plaats (ik vind die wat gewoontjes, zeg maar) - de Croma vind ik ronduit smerig. Wat is een beter alternatief voor deze, zodat het toch best gezond is en het eten toch lekker smaakt? Ik heb al geprobeerd met Blue Band vloeibaar en Bertolli vloeibaar, waarvan ik vooral vind dat die handig zijn qua aanbranden/aanbakken: het eten brandt daar minder snel mee aan. Toch vind ik de smaak van de vloeibare Blue Band en Bertolli minder dan die van de blokken boter, alhoewel het vloeibare vast gezonder is. Ik heb ook extra vierge olijfolie geprobeerd, maar dit beïnvloedt de smaak van het eten in negatieve zin - en bovendien heb ik ook op Internet gelezen dat bakken en braden met extra vierge olijfolie ongezond is en dat men beter gewone olijfolie kan gebruiken. Dus ik vraag me af: hoe zit het bij jullie? Waar zweren jullie bij? Ik ben wel een lekkerbek en vind dat eten goed moet smaken, maar helemaal ongezond moet het nu ook weer niet worden: hopelijk kunnen jullie me helpen om een betere balans te vinden tussen lekker en gezond. :) Alvast bedankt voor de reacties! (y) |
kokosvet
|
Citaat:
|
Citaat:
|
Ik denk dat het afhangt van wat je wilt bakken. Uitjes fruiten voor in de hutspot doe je in roomboter, maar een net aan biefstukje bakken kun je beter in olie doen omdat dat heter kan worden dan boter.
|
Wij bakken thuis vaak in Becel (dieet) Olie:
http://brandcom.unilever.com/v2Publi...becel_olie.jpg Volgens mij is dat erg gezond en ik proef er nooit iets van. |
Citaat:
Ik koop trouwens meestal Croma vloeibaar, maar die pakjes margarine van 30 cent werken ook best. :D Ik denk dat het qua gezondheid niet veel uitmaakt allemaal. Roomboter is natuurlijk niet zo gezond, olijfolie is wel gezond, en margarine, Croma etc. zullen daar wel ergens tussenin zitten. |
Vetten, volgens voedingscentrum.nl
Bij voorkeur: Margarine in een kuipje met maximaal 40% vet, alle soorten olie, vloeibare margarine en vloeibare bak-, braad- en frituurproducten Middenweg: Margarine in een kuipje met meer dan 40% vet. Bij uitzondering: Margarine in pakjes, roomboter, hard bak, braad- en frituurvet. En verder, ind wat M@rco zegt, ui in olie maar vlees eerder met met boter. En extra vierge olijfolie, dat is voor salades etc, dat moetje niet verhitten. |
Hehe, iedereen vindt me altijd raar omdat ik alles met olijfolie eet. Ik heb alleen olijfolie in huis en daar bak ik alles mee. Smaakt prima.;)
|
Ik heb olijfolie (gewone, AH huismerk) in huis en iets van vloeibare bakboter. Als ik ga wokken dan doe ik dat meestal in olijfolie, de rest bak ik in vloeibare bakboter. Als ik een tip mag geven: bak nooit een ei met olijfolie, dat is echt ontzettend vies.
|
Alles in olijfolie behalve vlees, dat het liefst in bakboter. Thuis gebruiken we altijd Becel Bak&Braad uit zo'n blok, bij mijn vriend thuis gebruiken ze altijd Blue Band en dat vind ik ook wel lekker.
Maar gewone olijfolie is denk ik wel het gezondst. |
Zonnebloemolie. Dat is goedkoper dan olijfolie en beinvloed de smaak van wat je eet ook minder. Oh en je kan het beter verhitten.
|
Citaat:
|
Citaat:
|
Arachide/pindaolie. Verkrijgbaar bij de grotere AH's. Ook uitermate geschikt om in te frituren.
|
Wij doen bijna alles met zonnebloemolie, behalve het bakken van vlees-vlees (dus niet als het ergens in zit) dat gaat met blueband boter.
|
Biefstuk kun je beter niet in olijfolie bakken. In olijfolie moet je ook geen vlees braden.
|
Citaat:
|
Citaat:
Die branden bij mij standaard aan in olie, dus dan gebruik ik vloeibare boter. |
Wokolie is ook heerlijk trouwens! Alleen de geur al.. Hmmm! :D
Maar wel voor wokgerechten dan, kip of roerbakmix ofzo... |
Citaat:
|
Ik heb gehoord dat het niet goed is om in olijfolie te bakken, wij gebruiken zonnebloemolie. Geen bron helaas... ooit gehoord.
|
Zonnebloemolie is nog ongezonder.
|
Citaat:
|
|
Citaat:
|
Wat is er zo ongezond aan Roomboter? :confused:
Je moet het alleen niet combineren met een standaard dieet van vette hap, dikke plakken boter op je broodje kaas, etc. Braden doe ik meestal met (room)boter, roerbakken toch meer arachide olie, en olijfolie gebruik ik meer als ik vooral groente aan het bakken ben. Ik heb onlangs ook Ghee uit zitten proberen, ben er nog niet helemaal over uit hoe ik dat moet vergelijken. |
Citaat:
b) melk, en melk is niet zo goed voor elk ? |
Ik bak eigenlijk alles in olijfolie (ook ei, en dat smaakt prima) en anders zonnebloemolie. nooit problemen mee gehad, en dat gezeur over kankerverwekkend... ja alles is tegenwoordig kankerverwekkend, je kunt eigenlijk sowieso maar beter ophouden met eten.
|
Citaat:
Citaat:
|
Ik gebruik altijd olijfolie, voor alles, nu heb ik geloof ik een milde olijfolie in gebruik (en dan niet de hele bodem vol, gewoon een scheutje). Ik heb nog nooit gehad dat ik het vies vond of liever boter gebruikte.
|
Ik gebruik voor alles olijfolie, behalve voor zoete dingen, daarvoor boter.
Als ik biefstuk bak, doe ik eerst heel veel olijfolie in de pan voor de hitte (olie wordt heter) en dan heel veel boter voor de smaak. |
Citaat:
|
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 23:44. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.