Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Huiswerkvragen: Exacte vakken (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=17)
-   -   [SK] Smelttraject en Kooktraject/Zuivere stof (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1724537)

franubis 06-11-2008 18:37

[SK] Smelttraject en Kooktraject/Zuivere stof
 
Kan iemand mij precies uitleggen wat nou precies het smelt en kook traject is?
En wat dat inhoud voor de zuivere en onzuivere stof?
b.v.d.

franubis 06-11-2008 18:43

Wijn nu wel/geen zuivere stof
 
is wijn nu wel/geen zuivere stof?
Wijn heeft:
kookpunt:72©
Smeltpunt: 0©

Commando 06-11-2008 19:05

Smelten = van vast naar vloeistof.

Stoffen die zuiver zijn hebben een smeltpunt. Als een zuivere stof smelt, dan heeft de stof alle energie van buitenaf nodig om over te gaan van vast naar vloeistof. Als je ijs laat smelten van -18 tot +23 (vriezer tot koelkast) en je houdt de tijd bij en zie je dat rond de 0 graden de temperatuur even niet stijgt --> een duidelijke punt --> smeltpunt.

Stoffen die niet zuiver zijn hebben een smelttraject. Als de niet-zuivere stof smelt, dan heeft één stof alle energie nodig om te smelten, terwijl de andere stof nog rustig alle warmte opslaat. Als je een bepaalde legering opwarmt, en de temperatuur van de legering en tijd volgt, zie je een afname van de temperatuurstijging van de legering --> geen duidelijk punt, maar verandering --> smelttraject.

Koken = van vloeistof naar gas

Stoffen die zuiver zijn hebben een kookpunt. Als je een zuivere stof opwarmt, dan heeft deze op een gegeven moment alle energie nodig van buitenaf om over te gaan van een vloeistof naar gas. Als je zuiver water gaat opwarmen, en je meet de temperatuur en de tijd, dan zie je op een gegeven moment dat de temperatuur niet meer stijgt (100 graden, kookpunt) --> duidelijk punt --> kookpunt.

Onzuivere vloeistoffen hebben een kooktraject. Als je een onzuivere stof opwarmt, dan heeft één van de stoffen als eerste energie nodig om van vloeistof over te gaan naar een gas, terwijl de andere stoffen nog vrolijk warmer worden. Als een mengsel van water en alcohol wordt verwarmd, zal bij het bereiken van 80 graden de alcohol alle energie nodig om over te gaan van vloeistof naar gas, terwijl water nog steeds wordt verwarmd. Je ziet een afname van de stijging van de temperatuur --> geen duidelijk punt --> kooktraject.

Commando 06-11-2008 19:07

Nee, wijn is geen zuivere stof. Wijn bestaat uit meerdere componenten, die allemaal verschillende smelt- en kookpunten hebben. Bijvoorbeeld alcohol en water. Zie ander topic over mijn uitleg over het verschil van smeltpunt, kookpunt (zuivere stoffen) en smelttraject, kooktraject (onzuivere stoffen)

franubis 06-11-2008 19:15

Hartelijk bedankt!

ILUsion 06-11-2008 20:45

Inderdaad geen zuivere stof. Want je kan geen chemische formule opstellen die 'wijn' beschrijft. Voor een zuivere stof kan je wel een molecuul- of ionformule opstellen. Bovendien is elke wijn anders, het is een mengsel waar de samenstelling niet eens van vastligt.

edit: beide topics samengevoegd.

Niet geregistre 16-11-2010 07:51

Citaat:

franubis schreef: (Bericht 28445309)
is wijn nu wel/geen zuivere stof?
Wijn heeft:
kookpunt:72©
Smeltpunt: 0©

hoe kan dat nou als het een mengsel is, heeft het dan geen smelttraject in plaats van een smeltpunt???

Mr.Mark 16-11-2010 15:51

Citaat:

Niet geregistre schreef: (Bericht 31072628)
hoe kan dat nou als het een mengsel is, heeft het dan geen smelttraject in plaats van een smeltpunt???

Het hoofdbestanddeel is water en dat bevriest dan. Dat verschil maakt niet zoveel uit. Net als bij zeewater, dat stolt bij -2 graden (meende ik).

Mr.Mark 16-11-2010 15:51

Best wel een flink upje :(

Anoniem1295 18-11-2011 09:01

Jaaaa :D


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 06:08.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.