Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Huiswerkvragen: Exacte vakken (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=17)
-   -   [NA] kookpunten (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1728256)

STEENS 27-11-2008 21:49

kookpunten
 
-Waarom bereikt Ethanol sneller haar kookpunt dangedistilleerd water?
-Waarom duurt het langer vooraleer een mengsel (water+zout) haar kookpunt bereikt?

Commando 28-11-2008 16:59

1-Water is een raar molecuul. Het kan waterstofbruggen vormen met andere moleculen water. Een H-brug (waterstofbrug) is een sterk soort interactie (lees: binding, maar zeg dat niet) Een H-brug is een interactie tussen het zuurstof atoom en het waterstofatoom van water. Ethanol bevat ook wel waterstof en zuurstof atomen, maar ook koolstof. Hierdoor worden minder makkelijk H-bruggen gemaakt dan als bij water het geval is. Door de sterkte en eenvoud dat er H-bruggen worden aangegaan met watermoleculen dan met ethanol moleculen onderling is het kookpunt van water hoger

2- Dat ligt eraan. Water met zout geleid beter dus wordt het mengsel homogener verwarmd, zodat sneller het kookpunt wordt bereikt. Aan de andere kant. zouten hebben een hoog kokpunt, gooi je dat met water, wordt het kookpunt ook iets hoger. Voorbeel: als je water (Bp = 100C) met ethanol (Bp = 80C) mengt, kook het mengsel bij 96C.

Vinniebar 28-11-2008 22:46

De redenatie "zouten hebben een hoog kookpunt dus het kookpunt van water+zout ligt hoger dan het kookpunt van alleen water" volg ik niet helemaal.
Als je een baksteen in water gooit verandert dit ook niks aan het kookpunt van het water.
Het gaat om de hoeveelheid opgeloste stof, wat zorgt voor een kookpuntsverhoging.

Water+ethanol is hier niet van toepassing. Hoe hoger de concentratie ethanol in water, hoe lager het kookpunt van het mengsel (tot het de azeotroop breeikt).
Azeotropen zijn gevallen apart en houden zich niet aan kookpuntsverhoging.
(zeker water+ethanol niet, waarbij het kookpunt van het azeotroop lager ligt dan dat van water én ethanol)


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 20:28.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.