Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Huiswerkvragen: Exacte vakken (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=17)
-   -   [SK] Wat gebeurt er precies als je patates/frites frituurt? (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1750848)

chemiebom 19-04-2009 21:55

Wat gebeurt er precies als je patates/frites frituurt?
 
Hey,

Ik moet voor school de volgende vraag beantwoorden:

Wat gebeurt er precies als je patates/frites frituurt?

En dan bedoel ik in scheikundige zin natuurlijk.

En dan wil ik eigenlijk ook wel weten waarom de aardappelschijfjes niet weer worden voordat ze gefrituurt zijn, als ze eenmaal gefrituurd zijn.

Een chemie genie die mij kan helpen?

cartman666 20-04-2009 18:46

Volgens mij verdampt er water, en veranderen de eiwitten in de aardappel van structuur. (een beetje zoals bij het koken/bakken van eieren)
De eiwitten 'vouwen' dan anders op, zogezegd. Daardoor komen ze in een lagere energetische toestand, en ze daaruit halen is 'vrijwel' onmogelijk.

Als het alleen verdampen zou zijn zou je er bij wijze van spreke weer water overheen gooien en de oorspronkelijke aardappelschijfjes terug hebben. ;)

flyaway 21-04-2009 09:27

Dat is sowieso met chemische reacties, dat ze (vrijwel) altijd onomkeerbaar zijn.

cartman666 21-04-2009 19:20

Juist niet toch? De meeste reacties kan je wel weer omdraaien in principe.
C6H12O6 + 6 O2 ==> 6 CO2 6 H2O
bijvoorbeeld.

flyaway 23-04-2009 15:07

Oja dat is zo :O Iemand had het daar over laatst, dat het kenmerk van chemische reacties is dat ze niet zomaar weer teruggaan naar de eerdere toestand. Als je een ei kookt, en deze koelt af, wordt hij niet weer vloeibaar. Ik weet niet meer, negeer mijn opmerking maar :O

cartman666 23-04-2009 21:49

De meeste zullen inderdaad "niet zomaar" terug gaan, er was een reden waarom ze heen gingen, er moet een nieuwe reden komen om terug te gaan. ;)


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 19:01.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.