![]() |
Wat gebeurt er precies als je patates/frites frituurt?
Hey,
Ik moet voor school de volgende vraag beantwoorden: Wat gebeurt er precies als je patates/frites frituurt? En dan bedoel ik in scheikundige zin natuurlijk. En dan wil ik eigenlijk ook wel weten waarom de aardappelschijfjes niet weer worden voordat ze gefrituurt zijn, als ze eenmaal gefrituurd zijn. Een chemie genie die mij kan helpen? |
Volgens mij verdampt er water, en veranderen de eiwitten in de aardappel van structuur. (een beetje zoals bij het koken/bakken van eieren)
De eiwitten 'vouwen' dan anders op, zogezegd. Daardoor komen ze in een lagere energetische toestand, en ze daaruit halen is 'vrijwel' onmogelijk. Als het alleen verdampen zou zijn zou je er bij wijze van spreke weer water overheen gooien en de oorspronkelijke aardappelschijfjes terug hebben. ;) |
Dat is sowieso met chemische reacties, dat ze (vrijwel) altijd onomkeerbaar zijn.
|
Juist niet toch? De meeste reacties kan je wel weer omdraaien in principe.
C6H12O6 + 6 O2 ==> 6 CO2 6 H2O bijvoorbeeld. |
Oja dat is zo :O Iemand had het daar over laatst, dat het kenmerk van chemische reacties is dat ze niet zomaar weer teruggaan naar de eerdere toestand. Als je een ei kookt, en deze koelt af, wordt hij niet weer vloeibaar. Ik weet niet meer, negeer mijn opmerking maar :O
|
De meeste zullen inderdaad "niet zomaar" terug gaan, er was een reden waarom ze heen gingen, er moet een nieuwe reden komen om terug te gaan. ;)
|
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 19:01. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.