![]() |
Nederlandse bakkers klagen over Turkse bakkers
De Nederlandse bakkers klagen steen en been over de in hun ogen oneerlijke concurrentie. De Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemers Vereniging (NVOB) wil daarom dat de allochtone collega's zich houden aan de regels.
NBOV-voorzitter Rin van der Molen: "De Nederlandse warme bakkers houden zich in tegenstelling tot Turkse bakkers wel aan de regels en komen vooral in de grote steden als Den Haag in een ongelijke concurrentiepositie." Maria van der Hoeven van Economische Zaken kan daarom een brandbrief verwachten over de oneerlijke strijd. Wat Van der Molen met name een doorn in het oog is, is dat de Turken er een eigen werkwijze op na houden. Zo worden producten vaak contant afgerekend en wordt er geen meelheffing betaald, aldus de voorzitter. Bovendien stelt de voorzitter dat er ook gerommeld wordt met zaken als loonheffing en dat de hygiëne te wensen overlaat. Allemaal zaken waardoor de Turkse bakker zijn brood goedkoper kan aanbieden dan de Nederlandse bakker, aldus Van der Molen. De NBOV verwacht en hoopt dat de Voedsel en Warenautoriteit snel optreedt. Ook hoopt hij dat de Turken meer gaan overleggen met de Nederlanders. "Je hebt in Nederland ruim 2000 bakkersbedrijven en er zijn vermoedelijk ook 700 van allochtone oorsprong waarvan je niets hoort. Zij hebben geen aanspreekpunt en willen niet gezamenlijk optrekken, terwijl verenigingsgezindheid nodig is voor verbeteringen in de branche." Bron |
Als van der molen gelijk heeft, dan moet er inderdaad wat rechtgezet worden, maar het is niet zo heel verwonderlijk dat Turkse bakkers het in veel grote steden beter doen dan Nederlandse bakkers. De kwaliteit van hun Turkse broden is minder goed als bij de Turk zelf, en aangezien er in dat gebied veel allochtonen/Turken wonen, tsja...
|
Waarom zouden ze zich moeten verenigen?
|
Kartelvorming. :nono:
|
Citaat:
Die allochtone bakkers lopen dat allemaal geheel mis. En vica versa leert niemand iets van wat zij leren, wat de branche weer verzwakt. Dat rapport Pieken in de Delta stond er vol mee, samenwerking en innovatie. |
Turkse bakkerijen kunnen goedkoper produceren doordat ze renteloze leningen bij familieleden aangaan, en niet altijd loonheffing betalen over hun werknemers die vaak familied zijn. (Dus zwart werken). Dat laatste mag natuurlijk niet.
Maar het argument dat de hygiene te wensen overlaat klopt voor geen meter. Het is zelfs pure zwartmakerij. Of de meelheffing wordt betaald weet ik niet, maar die stelt sowieso niets voor. Per honder kilo meel betalen bakkers slechts 60 cent aan meelheffing. Een ander afwijkend punt zijn de openingstijden. Nederlandse bakkers hebben een negen tot vijf mentaliteit, terwijl Turkse bakkerijen wat vroeger open gaan en ook op zondag de deuren openen. (daarvoor moeten ze wel één andere dagen gesloten blijven). Wat mij verder opvalt aan Nederlandse bakkers is dat ze vaak van die halffabriekaten gebruiken. Zelf gebakken brood is véél lekkerder. Zelfs zonder beleg. Daarnaast zijn de prijzen er ontiegelijk hoog. Dat zorgt ervoor dat klanten wegblijven. |
Citaat:
Ik denk persoonlijk namelijk dat bakkers wel een en ander weten over brood bakken. Als je dat tegenspreekt, en al helemaal met beschuldigingen, kun je beter met een onderbouwing komen. Citaat:
|
Citaat:
|
Citaat:
Citaat:
|
Citaat:
|
Ja er zijn voordelen aan, maar *de manier waarop die gast het brengt is alsof hij een kartel wil hebben*
|
Misstanden moeten natuurlijk aangepakt worden. Maakt niet uit welk stickertje de bakker heeft.
Turks brood is overigens lekkerder, maar is niet zo goed voor je lijn :D Anyway, ik maak zelf brood. Gaan ze daar ook over klagen binnenkort? :P |
Citaat:
Bakkers kunnen dan gewoon op zondag open zijn. Het zou niet verkeerd zijn om dit algemeen te maken. Dan moeten Turkse bakkers ook minimaal 1 dag dicht. |
Citaat:
|
Nederlandse bakkers negen tot 5? 5 tot 1 meestal ;)
|
Bakkers zijn dan open 9 tot 5, maar beginnen vroeg. Hard werken hoor.
Ik vind dat we de cultuur van zondag dicht moeten vasthouden (weekend). Als je zegt dat de autochtone bakkers ook dat dan maar mogen en een andere dag dicht heeft dit nog steeds meer nadelen. Ze zijn bijvoorbeeld gewend met hun gezin op zondag iets te doen, voetbalclub etc.. Het zware en vroege werk wordt dan wel heel onregelmatig richting horeca zelfs. Dan is het nog steeds oneerlijke concurrentie aangezien de turkse bakker deze mentaliteit van zondag (weekend) vrij zijn niet heeft en hij net zo leif maandag dicht gaat. Dit zou dan betekenen dat de autochtone bakker zich moet aanpassen aan de allochtone bakker wat ik een rare constructie zou vinden. |
Citaat:
Op basis van mijn ervaringen bij de verschillende eettentjes en bakkerijen in Haarlem en Amsterdam, mijn besef van vooral de Islamitische nadruk op schoonheid en reinheid, en inzicht in de psychologie van een ondernemer die zijn markt afgepakt ziet worden door nieuwkomers, kom ik uiteindelijk tot het voor mij overtuigende inzicht dat de kans dat Turkse bakkers onhygiènischer te werk zouden gaan dan hun Nederlanders collega´s zo klein is dat ik het niet serieus kan nemen. Citaat:
Citaat:
Zou die gast echt moslim zijn geworden? Gatara: Citaat:
Doe je dat uit religieuze overtuigingen? Of gewoon omdat het lekkerder en goedkoper is? En wat voor oven gebruik je? Ik had laatst gehoord dat de bakkerij die bij ons in de buurt het lekkerste brood verkoopt een steenoven gebruikt. Deadlock: Citaat:
Archont: Citaat:
Dat verhaal over Nederlanders die zich aan Turken moeten aanpassen, slaat nergens op, Ten eerste zijn die Turken ook gewoon Nederlanders van Turkse afkomst, die voor het gemak Turken worden genoemd. Autochtone Nederlanders hebben geen enkel recht om hun leven te bepalen. Ten tweede dwingen de Turken Nederlanders niet om op zondag open te gaan, dat doet de markt. |
Citaat:
Bovendien is het bijna een wetmatigheid dat nieuwkomers, marginale groepen, niet-gereguleerde zaken het altijd niet zo nauw nemen met de regels. Zelfs met een blanco bewijslast is hun bewering over Turkse bakkers plausibel. Citaat:
Citaat:
|
Citaat:
Je kan als overheid en werkgeversorganisaties ook die marktwerking tegengaan. Ik ben vrij liberaal maar een absolute vrije markt zie ik ook niet zitten, dat rijst in deze economische welvaart dan de pan uit voor zelfstandige ondernemers die zich dan kapot moeten werken om te kunnen blijven concurreren tegen grotere bedrijven. En Autochtone turken hebben ook geen recht om het leven van die Nederlanderse te bepalen. |
Citaat:
Citaat:
Citaat:
Het discussiepunt in deze is dat het geld in toenemende mate naar Turkse bakkers gaat. De brancheorganisatie klaagt over de verdeling van het geld, als gevolg van oneerlijke concurrentieposities. |
Citaat:
Citaat:
|
Citaat:
Lijkt mij slecht voor de bakkers en andere zelfstandige ondernemers en velen zullen hierdoor er aan onderdoor gaan. |
Voor die ene dag kunnen ze toch best een scholier in dienst nemen?
|
Turkse bakkers zijn vaak goedkoper en beter dan Nederlandse, en Turken zijn de meest klantvriendelijke verkopers van het land. Laat die Nederlandse bakkers maar eens zelf broden bakken en gratis laten proeven aan nieuwsgierige klanten.
|
Love & Peace; Ik ken geen bakker waar ik niet om 5 uur IN DE OCHTEND naar binnen kan lopen voor vers brood.
|
Citaat:
de houding van Van der Molen, zoals die uit dit artikel spreekt, is te kinderachtig voor woorden: "en ook houden ze zich niet aan de regels; en ook is hun hygiëne niet goed, en ook sjoemelen ze met de loonbelasting, en ook betalen ze geen meelheffing, en ook betalen ze geen contributie aan mijn vereniging, en ook is de winkeltijdenwet hun schuld. echt waar meester, ik heb het zelf gezien!" :p:rolleyes: heb ik liever een Turks brood met een glimlach dan voor €3,- een zuurdesem van zo iemand. |
tja, marktwerking....
ik koop ook liever turks brood, want dat is verser en lekkerder dan dat kartonnen voedsel van een zogenaamde bakkerij.... |
Citaat:
|
Citaat:
Inclusief servetje omdat je anders je fikken kon branden omdat het echt net uit de oven was. :D |
Citaat:
wie biedt eerder...? ;) (en er maar niet bij nadenken dat het om 12.00 dus eigenlijk al oudbakken is;) ) |
Ehm wat is precies het punt, het zijn allemaal nederlandse bakkerijen.
Als er ergens niet aan de regels gehouden wordt moet er geprobeerd worden dat te controleren en eventueel te beboeten. Citaat:
|
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 05:12. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.