![]() |
Bitter eten
Ik bedacht me laatst dat ik wel van een beetje bitter eten houd. Nu uit dat zich met name in het lekker vinden van bitter (speciaal)bier en het verkiezen van grapefruitsap boven ander sap, maar wat voor andere bittere dingen zijn er eigenlijk? Ik probeerde er wat te bedenken maar volgens mij zijn de meeste etenswaren/gerechten vooral zout of zoet. En dan heb je ook nog zuur (want veel fruit is dat) en heet (want veel mensen vinden dat lekker) maar dingen die bitter zijn heb je volgens mij niet zoveel. Onderschat onderdeel van het smakenpalet, ofzo.
Dus. Suggesties? |
om te beginnen :):
witlof, sommige komkommersoorten en deze groenten: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kruisbloemenfamilie |
Ja, vooral rauwe witlof. En spruitjes natuurlijk.
|
Pure chocolade, sterke thee, zwarte koffie (natuurlijk :D) en tonic? Of zocht je alleen naar etenswaren?
|
Bitterkoekjes! En bitter lemon :P
|
Artisjokken en olijven?
En misschien gerechten met veel koriander of basilicum? |
Geen van allen is imo bitter.
|
Het enige wat in mijn hoofd opkomt is idd witlof :)
|
Citaat:
|
Citaat:
|
Misschien weten mensen tegenwoordig niet meer wat bitter is en is het handig het even op te zoeken op wikipedia http://nl.wikipedia.org/wiki/Bitterstof, want ik begin nu aan mezelf te twijfelen of ik wel weet wat bitter is.
"Een bitterstof is een stof met een bittere smaak. Bitterstoffen bevorderen de uitscheiding van maagzuur en gal en bevorderen daardoor de eetlust en de spijsvertering. Bitterstoffen * Cynarine komt voor in artisjok. * Aromatische bitterstoffen zijn afkomstig van de gedroogde planten: basilicum, bonenkruid, rozemarijn, kleine tijm, tijm en verder ook in absintalsem, kalmoes, Curcuma longa, grote engelwortel, lavas, galangal, anijs, karwij, venkel, koriander, dille." |
'Mensen weten tegenwoordig niet wat bitter is'? Volgensmij is smaakgevoel relatief (smaken op zich niet). Wat voor de een heel pittig is, is voor de ander flauw. En 'Bitterstof' is iets anders dan bitterheid. Bitterstof is een stofje op zich. Kijk hier maar voor bitterheid: http://en.wikipedia.org/wiki/Taste#Bitterness
Trouwens, ik vroeg net aan m'n ouders of zij olijven bitter vond, en grappig genoeg vond zij dat wel. Zo zie je maar dat je smaken verschillend kan beleven. Ik beleef het echter niet zo. |
Citaat:
|
Spruitjes zijn toch ook bitter?
|
Citaat:
Ik vind basilicum niet bitter (maar ik eet 't dan ook nooit gedroogd, want dit lijstje gaat over gedroogde planten), koriander ook niet en eigenlijk niets wat op dat lijstje staat, rozemarijn vind ik bv. juist zoet en dille ook. En de artisjokken die ik heb gegeten waren juist heel zoet (door de rozemarijn waarin ze gestoofd waren), niet bitter. Als je spruitjes heel zacht kookt, worden ze bitter, witlof ook vind ik. Verder ervaar ik blauwe kazen ook altijd als vrij bitter, maar ik weet van anderen dan zij dat niet hebben. En een bepaald soort pijnboompitten geeft bij mij altijd een hele bittere nasmaak. |
Pfffff............
Ik snap ook wel dat iedereen smaken anders ervaart blabla. Maar het waren maar voorbeelden van etenswaren die door SOMMIGEN van ons als bitter worden gezien. That´s all. |
Citaat:
|
Citaat:
En we hebben het hier over smaak, dus voila, die term is van toepassing op dit topic. Verder zie ik mensen hier alleen maar zeggen dat bepaalde dingen niet bitter smaken. Wat smaakt volgens jullie dan wel bitter? Op spruitjes en witlof na. Spruitjes zijn naar mijn idee trouwens helemaal niet bitter meer tegenwoordig, of je moet ze kapot koken. |
Maar dat die stof er in zit wil toch niet zeggen dat er geen andere smaken overheersen? Dat heeft volgens mij niets met smaakbeleving te maken maar ook met smaakwaarneming :o
En spruitjes moet je idd kapot koken, maar volgens mij is dat altijd al zo geweest (vroeger kookten mensen ze gewoon vaker kapot dan nu ;) ). En zeer pure chocolade is heel bitter, sommige soorten mosterd zijn ook bitter en radijsjes kunnen ook bitter zijn (maar die zijn nu meer zoet, geloof ik, toen ik eigen radijsjes in m'n tuin had, waren ze wel vrij bitter). En kapot gekookte koolrabi kan ook best bitter zijn. De meeste mensen houden niet van bitter, dus daarom zal er wel weinig écht bitter eten te vinden zijn... |
Citaat:
|
Zat net nog iets te bedenken:
Dingen kunnen hier ook meerdere smaken hebben. Iedereen roept hier: 'olijven zijn zout!', (wat ik beaam), maar ik hoop dat jullie ook iets meer proeven aan olijven dan alleen een zoute smaak, want dan kun je net zo goed een lepeltje zout nemen. |
Pure chocolade, basilicum en olijven vind ik inderdaad ook heel lekker, hoewel die laatste twee op zich niet echt bitter zijn. Wat ik van artisjokken, spruitjes en witlof vind ben ik vergeten, maar volgens mij was ik niet zo te spreken over hun textuur. En van mosterd houd ik niet, maar volgens mij heb ik gewoon nog nooit echt lekkere mosterd gehad dus als jullie suggesties hebben dan zou dat mooi zijn.
Citaat:
Citaat:
|
Citaat:
|
Ja, ik bedacht ook net dat het wel iets evolutionairs zou kunnen zijn.
|
Citaat:
Door die post moest ik eraan denken dat vitamine d (?) druppels en Euchina Force ook bitter zijn. Maar idd. van nature houdt de mens van zoet, omdat bitter vaak giftig betekent. Als we geboren worden is onze smaak dus heel anders dan een jaar of twintig later, als we onszelf andere smaken hebben aangeleerd. |
Citaat:
gember (of djahé als kruid) heb je ook in vele varianten en kan in smaak variëren van zoetig tot heel bitter. Citaat:
ik heb voor mijn verjaardag trouwens een pakket jopenbier van iemand uit haarlem gehad. wat een heerlijke bittere zooi is dat zeg (y) als je er eens komt, moet je het zeker zoeken. |
Citaat:
|
aangebrande knoflook is ook bitter.
|
Laurier drop?
|
Thaise aubergine en bittermeloen, allebei van de toko.
|
Drop vind ik vies, dat heeft een heel kenmerkende geur die alles overheerst. Maar (een klein beetje) aangebrand eten vind ik inderdaad lekker. Aangebrande knoflook nomnom (y)
Bittermeloen klinkt gaaf, wat is dat? |
Citaat:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bitter_melon |
ah zo heten die dingen dus. ik noem ze gewoon bittere komkommers. in suriname gegeten en ik vond ze erg lekker. het is alleen heel raar als je een gewone komkommer verwacht :p
|
paranoide, eet voor de grap eens wat pijnboompitten uit china ;)
dan is alles twee weken bitter ;) ;) ;) |
Walnoten zijn van nature ook bitter. Die in de supermarkt niet want die zijn zoeter gekweekt, maar in Turkse winkeltjes hebben ze wel bittere.
En sterke thee is bitter. Of gewoon koffie natuurlijk. |
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 07:58. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.